İslâm Mezhepleri Tarihi

Halil İbrahim Bulut

İslâm Mezhepleri Tarihi Gönderileri

İslâm Mezhepleri Tarihi kitaplarını, İslâm Mezhepleri Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslâm Mezhepleri Tarihi yazarlarını, İslâm Mezhepleri Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şilliğin ortaya çıkış süreciyle alakalı olarak;
I) Hz. Osman dönemindeki olaylar sırasında, II) Hz. Ali'nin hilafeti dönemin de, III) Hz. Ali'nin şehit edilmesinden sonra, IV) 61/688 yılında Kerbela'da Hz.Hüseyin'in şehit edilmesinden sonra meydana gelen Tevvabun hareketiyle, V) 66/685 yılındaki Muhtar es-Sakat olayından sonra olmak üzere geniş bir zaman diliminde ortaya çıktığı şeklinde farklı görüşler ileri sürülmüştür. Sosyal ve siyasi hadiseleri tek bir olaya bağlamanın sağlıklı olmayacağı hakikati dikkate alındığında yukarıda zikredilen hadiselerin her birinin Şiiliğin ortaya çıkış sürecinde katkısının olduğunu söylemek gerekir.
Sebeiyye
Sebeiyye'ye terimine gelince, hicri I. asrın ikinci yarısından itibaren özelde Hz. Osman genelde Emevi aleyhtarlığı ve daha sonra ilk üç halife aleyhtarlığı yaparak Ali, Muhammed b. el-Hanefiyye ve oğlu Ebû Haşim'in adı etrafında aşını fikirler benimseyen kişi ve grupların müşterek adlarından biridir. Muhtar es-Sakafi'nin ölümünden sonra Sebeiyye ve onun taraftarları için kullanılmıştır. Bazı Mezhepler Tarihi kaynaklanı, bu tanımlamayı Hz. Ali hakkında aşını fikirler ileri süren Abdullah b. Sebe taraftarlanı için de kullanmıştır.
Reklam
Rafizi
Arap- çada "r-f-z" kökü; "terk ermek, ayrılmak, dağılmak ve yayılmak" anlamına gelir. Rafizi ise ayrılan, terk eden anlamında olup, bir topluluğa isim olduğunda "Ravafiz" şeklinde kullanılır. Terim olarak ne anlama geldiği konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Rafizi terimi, çok erken dönemden beri Şia tarihinde bulunmaktadır. Bu terimin kökeni Zeyd b. Ali'nin Emevilere karşı başarısız isyanına kadar gider. 122/740'da gerçekleşen bu isyana, silahlı direnişin faydasına inanmadıklarından dolayı -daha sonra İmamiyye olarak adlandırılacak bir grup- katılmamıştır. Bunlar, Zeyd'in Ebû Bekir ve Ömer'den kendini ayırt etmesini ve bu ikisinin büyük günah işlediğini açıklamasını istemişlerdir. Ancak İmam Zeyd, onların arzularına göre cevap vermeyince kendisini terk etmişlerdir. Bunun üzerine Zeyd b. Ali, onlara bu ismi vermiştir. Rafizi isimlendirmesi, Zeydiler açısından İmam Zeyd'in terk edilmesi, Sünniler açısından da ilk iki halifenin reddedilmesi şeklindeki iki büyük günahı hatıra getirmektedir. ... Aslında Rafizilik tek başına müstakil bir firka olmayıp, Şii-İmami olarak kabul edilen kimseler veya Şia'ya karşılık kullanılmış bir kavramdır.
Mezhepler Tarihine ait bir terim olarak,
"Şia, Hz. Muhammed'den sonra insanlann en faziletlisi olarak Ali b. Ebu Talib'i kabul edip onun nass ve tayinle imam olduğuna, Ali'den sonra imametin kıyamete kadar onun soyunda devam edeceğine inanan topluluklanın müşterek adı" olmuştur.
Gazzali Aristo mantığını İslami ilimler arasına katıp, mantık bilmeyenin ilmine güvenilemeyeceğini savundu.
416 syf.
·
Puan vermedi
İslam Mezhepleri Tarihi
Konuya ilgisi olanlar için güzel. İslam tarihi, hadis tarihi, mezhepler tarihi hepsi bağlantılı. Her biri hakkında farklı eserler okudukça meselenin tamamında daha iyi kavrayış mümkün oluyor. Aynı oranda okuma kalitesi ve zevki artıyor.
İslam Mezhepleri Tarihi
İslam Mezhepleri TarihiHalil İbrahim Bulut · Ketebe Yayınları · 2021167 okunma
155 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.