Apokaliptik Din ve Ütopyanın Ölümü

Black Mass: Apocalyptic Religion and the Death of Utopia

Seküler Mit, Apokaliptik Din Ve Ütopyanın Ölümü
2026 35. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2026 11:31
Ütopya; Kusursuz bir dünya kurulabileceği düşüncesi Apokaliptik Din; Hristiyanlıkta bulunan kıyamet (apokalips) ve kurtuluş fikridir. Kara Ayin, John Gray’in modern dünyaya yönelttiği en sert ve sarsıcı eleştirilerden birini içerir. Bu eser, yalnızca bir siyaset teorisi metni değil; aynı zamanda modern insanın kendine dair kurduğu en temel anlatının —“ilerleme” mitinin— felsefi bir teşhiridir. Modernitenin Gizli Teolojisi Gray’in temel iddiası şudur: Modern dünya kendisini seküler olarak tanımlar; ancak bu sekülerlik, dinin ortadan kalkması değil, biçim değiştirmesidir. İnsanlık, dinlerden kurtulduğunu sanırken aslında onların gölgesinde yaşamaya devam eder; ve bu yanılsama, en büyük siyasi felaketlerin kaynağıdır. Özellikle Hristiyanlıkta kök salmış olan “tarihsel kurtuluş” fikri, modern ideolojilerde yeni bir dil ile yeniden üretilmiştir. Bu bağlamda Liberalizmden Marksizme kadar birçok düşünce sistemi, insanlığın nihai bir kurtuluşa ulaşacağına dair inancı sürdürür. Gray’e göre bu, rasyonel bir çıkarım değil; sekülerleşmiş bir iman biçimidir. Yani modern insan, Tanrı’ya olan inancını kaybetmiş; fakat “kurtuluş fikrine” olan inancını korumuştur. İlerleme Miti ve İnsan Doğasının Direnci Kitapta en güçlü eleştirilerden biri, ilerleme fikrine yöneliktir. Aydınlanma düşüncesinin temel varsayımı olan “insanlık sürekli daha iyiye gider” önermesi, Gray’e göre tarihsel gerçeklikle örtüşmez. Bilimsel gelişmeler, teknik ilerlemeler ve ekonomik büyüme, insanın doğasını dönüştürmez.
Felsefe ve Düşünce
2023 4. kitabı
Okunma: 23 Mart 2023 00:59
Açıkçası bu kitabı okuyan 50 kişi bir araya gelse kitap hakkında 50 farklı görüş oluşur tahminimce. Zira içerdiği konular itibari ile günümüzde de geçerliliği olan hemen hemen tüm politik / toplumsal, dinsel akımlara dokunmuş yazar. Dokunmuş derken anlatmak istediği ana taslağı bozmamak adına derinlemesine irdelemeler ve örneklemeler yapmamış, anlaşılır ve merak uyandırır düzeyde tutmuş bu değinmeleri. Birey olarak, uzun zaman önce kaleme alınmış eserler ve bu eserlerin varyasyonları ile hala insanlığın iyiliğine işleyecek bir yönetim sistemi kurulabileceği inancını taşımıyorum, bu inancı taşıyanları da belirli ölçülerde dogmatik buluyorum, inanmadığım için bir ölçüde ben de kendi dogmama bağlı oluyorum elbet. :) Birkaç bin yıllık deneyimler ve örneklemeler sonrasında , bu günün sıkışmış siyasal çarkları arasında hala zavallı bir haldeyiz bence. Hala 3-5 adam bir araya gelip koca insanlığa kendi dogmaları çerçevesinde don biçiyorlar. Kitap bu biçilen donları sergilemiş güzelce. Ve bence kitabın en önemli kısmı olan "Apokalips sonrası" başlığı altında da, kendisine çok katılıyor olduğum şekliyle artık hayalleri/ ütopyaları bir kenara bırakıp gerçekleri konuşuyor olmamızın gerekliliğine, yoksa tarihin tekerrürde takılı kalacağına ve insanlığın eski gerekçeli yeni savaşların tekrarına düşeceğinde uyarılarda bulunuyor. Yazı inceleme ve görüş karması bir şey oldu farkındayım ama bu konuda söylenecek çok şey var, ancak söylemlerin pek anlamı/ faydası yok. Global siyasal sistemi daha objektif şekilde anlama isteği olan okurların bu kitabı öncelikli olarak gündemlerine almalarını tavsiye ederim efenim.
Tarih Hazinesi!
2021 12. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2021 04:22
Ütopya, ütopik, ütopyacı... Gray, eserinde geçmişten günümüze gerek Ruslar gerek Naziler gerek Amerika'lıların ütopik siyasi düşünceleri üzerinden dünyayı nasıl etkilediğini merceğe almıştır. Modern siyaset din tarihinden, bir kesittir diye başlıyor Gray. Ütopik hezeyanın, bin yılcı tezlerin kökenine inip sonrasında günümüzün şiddet dolu dünyasına uzanıyor. Ütopyaların kusursuz veya tanrısal bir düzen peşinde koştuklarını ancak sonunda bir kan denizi yarattıklarını ifade ediyor.Nazizmden tutun da komünizme; cihadist islamcılardan Amerikan yayılmacılığına kadar birçok olgunun bu binyılcı, mesihçi anlayışla olan bağını sorguluyor.John gray çok da doğru olarak insan varoluşunun çatışmayla yoğrulduğunu, başka türlü bir varoluşunun imkansız olduğunu, bunu önlemeye çalışmanın bu varoluşu daha da trajik hale getirdiğini tarihten derlediği nadide sayfalarla izah ediyor. Bir proje hiçbir koşulda gerçekleşmiyorsa ütopyacıdır, diye yazmış. ütopyalar total kurtuluş tezleridir ve bu rüyadan uyandığınızda aslında bir karabasının altında kaldığınızı anlarsınız. Ütopyalara panzehir olarak çok yetenekli ve güçlü yazarların distopyalar'na bakabiliriz diye devam ediyor. Huxley , Orwel , Philip K. dick , Zamyatin.. eserlerinde gerçekleşmesi imkansız düşlerin peşinde koşan insanların ve toplumların kendilerini nasıl bir cehennemde bulduklarını örnekliyor. John gray modern Ateizme de giydiriyor bu arada. ' Çağdaş tanrıtanımazlık entelektüel hamlığı bakımından önceki heretik inançlardan ayrılan bir Hristiyan heretizmidir. Bu hiçbir yerde dine bakışındaki kadar açık değildir. Marx, dinin zulmün bir yan ürünü olduğu yolundaki indirgemeci bir görüşe bağlı kaldı; yine de bunun en derin insani özlemlerin ifade ettiğinden kuşkusu yoktu; yalnızca kitlelerin afyonu değil
Kara Ayin
Puan vermedi·
Kara Ayin Kötülüğün insan yaşamından kaldırılabileceği inancı pek çok kılığa girdi ve öte-binyılcılık bunlardan yalnızca biridir. George W. Bush'un iktidarının dayanağı olan dinci muhafazakârların birçoğu tanrısal müdahale yoluyla bir Son'un gelmesini beklerler. Dünyadaki çatışmaları –özellikle de Kutsal Kitap topraklarındakileri– Armageddon'un, aydınlıkla karanlık arasındaki mücadelenin sonlanacağı sonuncu bir savaşın başlangıcı olarak görürler. Kimileriyse göğe yükselecekleri bir Coşkunluk içinde bu sınamalardan kurtarılmayı beklerler. Her iki durumda da insanlığın içinde yaşadığı kusurlu dünya yakında yok olacaktır. Dürüst bir anlatımı var.

John GrayYazar · 11 kitap
Oxford University'de siyaset düşüncesi dersleri verdi, halen London School of Economics'de Avrupa Düşüncesi profesörüdür. Hümanizm karşıtı düşünceleri ve politikanın klasik ikilemi olan muhafazakarlık ile sosyal demokrasinin artık eskisi gibi geçerli olmadığı kanaati geniş ilgi uyandırdı. Guardian ve Times Literaty Supplement'te yazıları yayınlandı. Yayınlanmış birçok kitabı arasında False Dawn: The Delusions of Global Capitalism ile Straw Dogs: Thoughts on Humans and Other Animals sayılabilir. Grey, iradeyi ve dolayısıyla ahlakı illüzyon olarak görür ve insanlığı başka yaşam biçimlerini silip süpüren bir canavar tür olarak tasvir eder. Grey, "İnsanlar ... Dünya'yı yok edemezler, ancak onları koruyan çevreyi kolayca mahvetebilirler" diyor.