Demre
2021 13. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2021 12:05
Nabizade Nazım'ın konusu Antalya'da geçen edebiyatımızın gerçekçi ilk kısa köy romanıdır. Karabibik teknik bakımdan eleştirilebilir olmasına rağmen, diğer köy romanları okunursa, eserin Türk edebiyatını etkilediği açık bir şekilde görülebilir. Rumlar ve Türklerin karşılaştırıldığı eser, geri kalmışlığımızın sebeplerini deşelediği gibi, aynı zamanda taşrada bir babanın evlatlarına nasıl yaklaştığını göstermesi bakımından da zamanına göre fena sayılmaz. Her eser zamanına, hatta geçmişteki eserlere göre değerlendirilmelidir. 2. Mahmut döneminde başlayan, merkez dışındaki imparatorluk topraklarının satışı, mülkiyet ilişkilerini de radikal bir biçimde değiştirir. Daha sonra çıkarılan arazi kanunu ile bir köyün yalnızca bir kişinin elinde bulundurulması yasaklanmasına karşın, ticari ve mali gelişmeler hazır para akımına yol açar: Taşrada büyük topraklar satın alabilecek, toprak karşılığı borç verebilecek yeni bir sınıf ortaya çıkar. Tanzimat döneminde yaşanan ekonomik sosyal gemişmeler sonucu, taşradaki toprakların çok büyük bir bölümü artık toprak değildir. Bu olgu, yeni toplumsal çatışmalara ve özellikle Orta ve Batı Anadolu'da yeni bir tipin ortaya çıkmasına neden olur: Toprak ağası. bu anlamda, 'Yosturoğlu', daha sonra köycülük akımının etkisinde kaleme alınan romanlardaki ağa tiplemelerinin bir arketipi niteliğindedir.
Roman
2021 3. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 00:47
Bir solukta okunabilecek sıcacık bir köy romanı. Gereksiz uzatmalara yer verilmeden çok güzel tasvirler yapılmış ve kendi halinde bir köy adamı olan Karabibik’in sade yaşamını özetleyivermiş yazarımız.
2020 5. kitabı
Kitabın içinde iki kısa hikaye var. Karabibik de şiveli bir anlatım kullanıldığı için yavaş ilerliyor; Sevda isimli hikaye olay örgüsü çok hızlı bir şekilde başlayıp bitiyor.
Puan vermedi·72 syf.·
2021 112. kitabı
Meşrutiyet dönem karabibik oykuleri akıcı bir üslupla ifade etmiştir. osmanlı sosyo kültürel hayatını kaleme alınarak edebiyat dünyasına kazandırılmıştır.
2020 3. kitabı
Edebiyatımızın ilk realist köy romanı olarak kabul gören Karabibik... Karabibik romanı Türk edebiyatında Beşir Fuad ile Menemenlizade Tahir arasında yaşanan realizm-romantizm münakaşaları sonucunda kaleme alınıyor aslında. Romanda Antalya Kaş ilçesinin Beymelik köyü mekan olarak ele alınmış. Karabibik'in bir öküz karşılığında kızını evlendirme düşleri, tefeciden faiz ile borç alması, Doktor Linardi'nin eşi Eftalya'ya sarkıntılık etmesi anlatılır okuyucuya. Yazarın çizmiş olduğu ekonomik alt yapı, karakter portleri ve köylü ağzını başarı ile işlemesi eserin realizme uygunluğunu gözler önüne sermektedir. Örneğin eserde Türk köylüsü yoksul iken, Rum köylüsü ise iktisadi açıdan oldukça iyi durumdadır. Buna ek olarak müslim ve gayrimüslim hayatlar da mukayese edilmektedir. Kısacası sosyal gerçeklik her yönü ile gözler önüne serilmiş durumda. Benim elimdeki kitap otuz sayfa falandı. Yarım saatte kolaylıkla bitirilebilecek bir eser. Yerel ağız olsa da dili anlaşılır ve sade. Okumanızı tavsiye ederim ve şimdiden keyifli okumalar dilerim.
Karabibik
Puan vermedi·
Betimlemelerin güçlü olduğu, olayların ise daha sakin geçtiği bir roman. Yöresel dil ile okumaya çalıştığımda zorlandım. Fakat bu durum kitaba güçlü bir yön kazandırmış. Daha ayrıntılı, ağdalı anlatıma müsait bir öykü. Keşke daha uzun yazsaydı dediğim kısa bir video izleme etkisi bırakan bir eser. Hele köy hayatına uzaksanız...
Puan vermedi·72 syf.·
2020 25. kitabı
Kitap hakkında pek bir şey söylemek mümkün değil, zaten yapılan yorumların çoğu olumsuz yönde olmasına rağmen merak edip okudum. Okurken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki 130 yıl önce yazılmış bir eser olması ikinci olarak elimizdeki eserin çeviri veya diğer bir deyişle sadeleştirilmiş halde günümüze ulaşması ve son olarak kendi düşüncem yazarın köy hayatı hakkında bilgi verme amacı ile yazmış olması herhangi bir eser için okumayın demek doğru olmaz, edebiyatta katettiğimiz mesafeyi görmek açısından da olsa okunabilir...
2020 39. kitabı
Edebiyatımızdaki ilk Türkçe köy romanı. Aslında uzun öykü olarak değerlendirilir. Karabibik adlı bir köylünün köydeki yaşam durumlarını anlatır. Edebiyatımızdaki ilkler okunmalı diye düşünüyorum, bu da onlardan biri.
2020 10. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 01:20
Edebiyatımız da ilk köy romanı olmasının yanında, başarılı bir realist anlayış ile yazılmış ilk roman örneğimizdir. Bu sebeplerle edebiyatımızda önemli bir yer edinmiş olup, bir çift öküz edinmeye çalışan çiftçinin başından geçen olaylar ile kırsal kesim gerçeklerinin gerçekçi bakış açısıyla yazılmış olan roman veya uzun öyküdür.
Karabibik
2024 42. kitabı
2024 - 42. Kitap Kitabın Adı: Karabibik Yazarı : Nabizade Nazım Yayınevi : Nilüfer Yayıncılık Türü: Roman Basım Yılı: 2013 Sayfa Sayısı: 69 Sayfa Düşünceler: 31 yıllık kısa yaşamına pek çok eser sığdıran yazarın 1890 yılında yayınlanan bu eseri edebiyatımızın ilk köy romanı olarak kabul edilir. Ölümünden sonra yayınlanan Zehra romanı ise yine Edebiyatımızın ilk psikolojik romanıdır. Türk Edebiyatı 'nın müstesna bir yerini kaplayan eser aslında uzun bir öyküdür ama roman olarak kabul edilir. Antalya İlinin Demre İlçesi 'ne bağlı Beymelek Köyü 'nde yaşayan Karabibik isimlibir köylünün hayata tutunuş çabasıdır romanın ana teması Kızı Huri'yi köyün zenginlerinden birine verip öküzlerini tarlasını sürmek için kullanmayı düşünen Karabibik köylünün başka bir kızla evleneceğini duyunca planını değiştirir ve borç ile iki afet öküz almaya çalışır. Romanın ana teması böyle arkadaşlar. Köy yaşamının sefil ve gerçekçi yönleri , insani ilişkiler gibi temalar üzerine kurulan romanda gerçekçi bir bakış açısı bulunmakta. Köylülerin diyaloglarını okuyup anlamlandırırken biraz zorlansanızda bu güzel romanı bir solukta okuyacağınızı düşünüyor tüm kitap dostlarına zevkle tavsiye ediyorum bu özel eseri

Nabizade NazımYazar · 12 kitap
Nabizâde Nâzım (d. 1862 (?) - ö. 6 Ağustos 1893) Tanzimat dönemi Osmanlı-Türk yazarıdır. Şiir, anı, hikaye, roman türlerinde ve bilimsel konularda eserler veren Nabizade Nazım, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olarak kabul edilen Karabibik'in ve Türk edebiyatındaki ilk psikolojik roman denemesi olan Zehra'nın yazarıdır. Nabizâde Nâzım 1862 yılında İstanbul'da, Nişantaşı'nda dünyaya geldi. Tam adı Ahmet Nazım idi. Babası Nabi Efendi'yi ve annesini genç yaşta kaybetti. Ninesi tarafından büyütüldü. 'Yadigarlarım' adlı yapıtında anlattığı anılarından öğrenildiğine göre mutsuz bir çocukluk geçirdi. İlköğrenimini Tophane Mahalle Mektebi'nde tamamladıktan sonra önce Fevziye Rüştiyesi'nde sonra Beşiktaş Askeri Rüştiyesi'nde öğrenim gördü. Okulun İdadi (lise) bölümünü de bitirdikten sonra yüksek öğrenimini Mühendishane-i Berri-i Hümayun (Kara Askeri Mühendis Okulu)'da yaptı. 1884'te topçu mülazım-ı sanisi (topçu üsteğmen) olarak mezun oldu. Öğrenimine Mekteb-i Harbiye-i Şahane (Genel Kurmay Okulu)'da devam etti. İlk yazısını henüz öğrenci olduğu 1880 yılında Vakit Gazetesi’nde A.Nazım imzasıyla yayımlandı. Bu yazı, “Esaret” başlıklı bir denemedir. Öğrencilik ve askerlik yaşamının devam ettiği 1880-1890 yıllarını aynı zamanda çok verimli bir yazım adamı olarak geçirdi. Çok başarılı bir öğrenci olan Nabizade Nazım, 1886'da Erkan-ı Harbiye (genelkurmay) yüzbaşısı olarak mezun olduktan sonra kendi okulunda askeri öğretmenlik yaptı; yüksek cebir, istihkam ve topoğrafya dersleri verdi. Keşif ve araştırma yapmak üzere iki yıl Suriye'de görev yaptı. 1890'da İstanbul'a döndü. O yıl, ilk Türkçe gerçekçi köy romanı olan Karabibik adlı eserini yayımladı. 1891'de çıkmaya başlayan ve o günlerde bir bilim dergisi niteliği taşıyan Servet-i Fünun Dergisinin ilk yazarlarından birisi oldu. İstanbul'a dönüşünden bir süre sonra sevdiği kızla evlendi ancak mutlu bir evlilik yaşamı olmadı. Evlendikten kısa bir süre sonra kemik veremi hastalığına yakalandı. Haydarpaşa Hastanesi'nde iki yıl kadar tedavi gördü ama iyileşemedi; 6 Ağustos 1893'te öldü ve Üsküdar'da Miskinler Tekkesi yakınındaki mezarlıkta toprağa verildi. Edebî hayatı Nabizade Nazım, daha çok romantizm etkiler taşıyan şiirlerini bilimsel konuları işleyen makalelerini, öykülerini Hazine-i Evrak, Mir'at-i Aem , Rehber-i Fünun, Afak, Berk, Manzara gibi dergilerle Tercüman-ı Hakikat, Servet, Mürüvvet gibi gazetelerde yayımlamıştır. Şiirlerinde ölüm, tabiat, tanrı gibi temleri işledi. Şiirde çok başarılı olduğu söylenemez. Zaten kendisi de bunlara "Heves Ettim" adını vermiştir. 1890 yılında yayımlanan 'Karabibik' adlı uzun hikâye denilebilecek romanı, edebiyatımızda ilk köy romanı olma özelliğini taşır, kendisinin 'hakikiyyun' dediği realist bir eserdir. 'Zehra' (1896) romanı ise bir psikolojik roman denemesidir. Bu romanda Şehzadebaşı tiyatrolarının tulumbacı kahvelerini, kadın kavgalarını gerçekçi bir görüşle aktarmıştır. Eser, bir psikolojik roman kabul edilmez ama Türk edebiyatında psikoloji öğelerinin kullanıldığı ilk roman kabul edilir.