Karadul Bulmacaları

Kasım 1998
İnkılap Yayınları

2021 283. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2021 01:25
Karadul adındaki üyelerin her ay bir akşam yemeğinde birlikte olup, bir de misafir getirmeleriyle başlar roman. Üyelerden biri de misafiri sıkıştırmakla görevlidir ve ona sürekli sorular sorarlar. Bu sorular bir süre sonra bulmacalara dönüşür ve sürekli bu bulmacaları o odanın garsonu olan Henry çözecektir. Kitapta toplam 12 hikaye var ve Karadul hikayeleri o kadar fazla çıkıyor ki araştırmalarımda, hani bir seri ama ne kadarı nerede kimse bilmiyor. Buradaki hikayeleri söylemek istiyorum: Dördüncü Sesteş, Eşitsizlik Görecelidir, Şans Parası, Üçlü Şeytan, Suyun Üstünde Günbatımı, Adam Nerede, Eski Çanta, Sessiz Yer, Dört Yapraklı Yolca, Zarf, Tanık ve Yemek Tarifi. Bence tarzı çok hoşunuza gidecek, eğlenceli bir yanı da var. İyi okumalar dilerim..
2017 156. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2017 13:16
Karadullar bilmece kulübüne hoşgeldin, Garson(Efsane), Yazar, Ressam, Avukat, Matematik Öğretmeni ve İstihbaratçı dan oluşan bu ekibin harika yemekler eşliğinde, konuklarının anlattığı gizemli hikayelerdeki bilmeceleri çözerken, oldukça eğleneceğinizi düşünüyorum.
2019 64. kitabı
Nasıl olur da böyle bir yazarla bu kadar geç tanışırım, aklım almıyor. Global çapta olan ünü bana tahmin edemeyeceğiniz kadar geç ulaştı. Her ne kadar fantastik ve bilim kurguda artık iyi kitap çıkmadığından yakınsam ve dertli dertli eski kitapları okusam da Isaac Asımov tüm bu dertlerini yıkmış ve bana tertemiz bir patika açmıştır. Teşekkürler Asımov. Şimdi gelelim kitaba. Aslında beş kitaplık bir seri bu. Kütüphanede başka bir kitabı ararken denk geldim. Bu da serinin beşinci kitabı ancak olaylar genel hatlarıyla biribiriyle pek bağlantılı olmadığı için kolaylıkla anlayabiliyorsunuz. Sherlock Holmes'un, gelen müşterilerinin olaylarını çözmesinin farklı bir versiyonu diyebiliriz. Tek farkı, olay tek bir kişi tarafından çözülmüyor ve bazen de çözülmüş olaylar üzerinden akıl yürütülerek sonuca kendileri varmaya çalışıyorlar. Okuyacağınız hikayelerden de anlayacağınız üzere Asımov oldukça kaliteli ve bilgi birikimi yoğun olan bir yazar. Anlattığı hikayelerin çoğunu kendi yaşamından beslenerek yoğuruyor. Sonucunda da heyecanlı, aksiyon ve akıl dolu metinler çıkıyor. Kitapları biraz pahalı. O yüzden size en yakın kütüphaneye gidin ve bir Asımov kitabı alın. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold