Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı

Carl Sagan

Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı Gönderileri

Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı kitaplarını, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı sözleri ve alıntılarını, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı yazarlarını, Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Merhametli bir Tanrı, bir kadın kurallara karşı gelerek bir erkeğin bir elma ye­mesine yol açtığı için gelecek kuşakları suçlu sayabilir mi?
Korkarım yaşadığınız ülkenin gerçeklerinden habersizsiniz. İnsanlar inanılmaz derecede cahil ve korkak. Hiçbir yeni görüşü duymaya tahammülleri yok... Anlamıyor musunuz? Bu sistem Tanrı'dan korkan cahil bir halkı olduğu için ayakta durabiliyor. Onca eğitimli insanın işsiz gezmesinin bir nedeni var.
Reklam
On altıncı yüzyılda, bilimci William Tyndale, Yeni Ahit’i İngilizceye çevirmeye kalkışmak gibi bir cüret göstermişti. Ne var ki insanlar İncil’i gizemli Latince yerine kendi dillerinde okur ve anlarlarsa, kendi bağımsız dini görüşlerini geliştirebilirlerdi. Hatta aracıları ortadan kaldırıp Tanrı ile doğrudan bağ kurmaya kalkışabilirlerdi. O zaman Roma Katolik Kilisesi rahiplerinin iş güvenceleri yitirilmiş olmaz mıydı? Çevirisini yayımlamaya çalıştığı öğrenilince, Tyndale tüm Avrupa’da aranan adam oldu. Sonunda yakalandığında boğazlandı, âdet yerini bulsun diye de yakıldı.
İstanköylü Hippokrates tıp biliminin babasıdır sayılır. 2500 yıl sonra bugün bile dünyanın birçok yerinde tıp öğrencileri, mezuniyet törenlerini (kısmen değiştirilmiş biçimiyle) Hipokrat Yemini ile noktalıyor. Ancak, Hippokrates'in bilime yaptığı asıl büyük katkı, tıbbı boş inançların karanlığından çıkarıp bilimin ışığına kavuşturması olmuştu. Kendine ait bir yazıda Hippokrates şöyle diyor: "İnsanlar sara hastalığını tanrısal takdirden sanıyor, çünkü anlamıyorlar. Fakat, nedenini anlamadıkları her şeyi tanrısal sayacak olsalardı, Tanrı'nın takdirlerinin sonu gelmezdi." Birçok alanda bilgisiz olduğumuzu kabullenmektense, evrenin anlaşılamayacak denli kutsal yapıda olduğu gibi ifadelere başvuruyoruz. Anlamadığımız kavramlardan sorumlu tutmak üzere bir Bilinmezler Tanrısı buluyoruz.
Sayfa 7 - TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları, 7. BasımKitabı okudu
...Modern çağda [Gibbon on sekizinci yüzyıl ortalarında yazmış], en yüce amaçlara bile istemsiz ya da içten içe beslenmiş bir kuşku eşlik ediyor. Onların doğaüstü gerçeğe olan inançları, ruhsuz ve edilgen bir kabullenişe göre çok daha içten ve istemli bir eylem. Doğanın değişmez düzenini çağlar boyu gözleyip saygı duymaya alışmış aklımız...
Sayfa 212 - pdfKitabı okudu
''Eğitimindeki açıkların birçoğunu, bu zorlu ve öğretici üniversite ortamında kapatabildim. Böylelikle, yalnız bilim değil, diğer birçok alanda gizemli bulduğum bazı kavramlara açıklık getirebildim. Aynı zamanda, evrenin nasıl bir düzen içerisinde işlediğini biraz olsun keşfetme ayrıcalığına erişmiş kişilerin sevincine de doğrudan tanık oldum.''
Sayfa 23 - pdfKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 981 ile 990 arasındakiler gösteriliyor.