Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Karanlık Zamanlarda İnsanlar

Hannah Arendt
Bir dizi felsefeci ve edebiyatçının entelektüel portresinden oluşan bu kitap, Hannah Arendt’in külliyatında kendine özgü, farklı bir parçadır. Arendt ele alınan yazarların düşünsel portrelerini çizerken, sanki onların problemlerini ve arayışlarını kendileriyle tartışıyor. Bu arada kendi sorularının da peşindedir; Kamusal’ın, Siyasi’nin, İnsani’nin, “İyi” ve “Doğru”nun anlamını, bu entelektüellerin düşünsel deneyimlerinin tartısına vurur. Kitabın, Arendt’in en “edebi” anlatımlı eseri olduğu da söylenebilir. Arendt’in andığı ve üzerine düşündüğü yazarlar, büyük siyasi felâketlerle, ağır ahlâki sarsıntılarla, trajik sorularla yüzleşmişşahsiyetlerdir. Karanlık Zamanlarda İnsanlar adı buradan geliyor; bütün yazıları kat eden mesele, karanlık zamanlarda insan olma ve insan kalma sınavıdır. Karanlık Zamanlarda İnsanlar’da, Arendt’in Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hermann Broch, Isak Dinesen (Karen Blixen), Waldemar Gurian, Randall Jarrell, Karl Jaspers, Gotthold Ephraim Lessing, Rosa Luxemburg ve Angelo Giuseppe Roncalli hakkında denemeleri yer alıyor. “Karanlık Zamanlar’a tanık olmak, tekrar edelim, o zamanın içinde olmak, orada yaşamaktır. Bu yaşamanın özel alanın ilgilerine kendi ‘oda’sına kapanmadığı bir tarzın açığa vurulduğu yaşamları okuyacağımız bu kitap, tanıklığın o zamanı konuşmak da olduğunu anlatıyor. Olan biteni görmek ve konuşmanın her bir tarzının bizi diğerlerine bağladığı ve dünyaya ait olmaklığımızı açığa vurduğunu, bunun da politik eylemin kendisi olduğunu okuduğumuz bu yaşamöyküleri, dünyaya karşı sorumluluğumuzun dünyayı görme kapasitemizde yattığını da gösteriyor.” Nilgün Toker (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Hannah Arendt
Hannah Arendt
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 328Basım Tarihi: 2022Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750533181Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
·
Puan vermedi
Bir dizi felsefeci ve edebiyatçının entelektüel portresinden oluşan bu kitap, Hannah Arendt’in külliyatında kendine özgü, farklı bir parçadır. Arendt ele alınan yazarların düşünsel portrelerini çizerken, sanki onların problemlerini ve arayışlarını kendileriyle tartışıyor. Bu arada kendi sorularının da peşindedir; Kamusal’ın, Siyasi’nin, İnsani’nin, “İyi” ve “Doğru”nun anlamını, bu entelektüellerin düşünsel deneyimlerinin tartısına vurur. Kitabın, Arendt’in en “edebi” anlatımlı eseri olduğu da söylenebilir   Arendt’in andığı ve üzerine düşündüğü yazarlar, büyük siyasi felâketlerle, ağır ahlâki sarsıntılarla, trajik sorularla yüzleşmişşahsiyetlerdir. Karanlık Zamanlarda İnsanlar adı buradan geliyor; bütün yazıları kat eden mesele, karanlık zamanlarda insan olma ve insan kalma sınavıdır
Karanlık Zamanlarda İnsanlar
Karanlık Zamanlarda İnsanlarHannah Arendt · İletişim Yayıncılık · 202210 okunma
Reklam
328 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Stefan Zweig'ın biyografilerinden aldığımız zevkten sonra Hannah Arendt'in bu yazıları çok yavan geldi. 20. yüzyılın ilk yarısında etkili olmuş önemli Alman felsefeci ve edebiyatçıların entelektüel portresini dönemin şartlarına ve siyasi koşullarına göre aktarmış. Kamusal vicdan, insani sorumluluk, kendini arayış, iyiyle kötünün arasındaki mücadele gibi kavramları da tartışmaya açarak okura yeni bir düşünce penceresi açıyor. Özellikle ele alınan dönem iki dünya savaşı arası olduğu için büyük siyasi felaketler, kitlesel ölümler, aydınların susturulması ve intiharları, toplumdaki ahlaki çöküntülerin olduğu bir dönem. Bu yüzden aydın insanın sorumluluğu böylesine karanlık zamanlarda insan olma ve insan kalma sınavı olduğunu gözler önüne seriyor. Walter Benjamin, Bertolh Brecht, Herman Broch, Karl Jaspers, Lessing ve Rosa Luxemburg portreleri ilgimi çeken portreler oldu kitapta.
Karanlık Zamanlarda İnsanlar
Karanlık Zamanlarda İnsanlarHannah Arendt · İletişim Yayıncılık · 202210 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.