Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kavga Günleri 1968-1980

A. Yağmur Tunalı
“Demem o ki Kavga Günleri’nin hemen her sayfasında, sanat olaylarına da temas eden siyasetçi gözü yerine, siyasî meseleler üzerinde fikrini söyleyen sanatkâr bir kalem sahibi, bir edip var. Tıpkı Halit Ziya Uşaklıgil’in Saray ve Ötesi, Hüseyin Cahit Yalçın’ın Meşrutiyet Hatıraları (1908-1918) gibi… Demem o ki bu kitap, hatırat türünün klasikleri arasına girecektir.” Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat, Türk Yurdu, Temmuz 2013 “Tunalı, zor yılların şahididir. En yakın, en içerden şahitlerinden biridir muhakkak. Fakat hem mücadeleyi, hem mücadelenin sanat cephesini bu derece canhıraş nakleden biyografiyi pek az kimse yazabilir.” Ahmet Yabuloğlu, Yeniçağ, 31 Mart Pazar “Kavga Günleri kadar o destansı mücadeleyi -taraf olduğu halde- tarafsız biçimde anlatan, doğruları-yanlışları olduğu gibi önümüze koyan ve özellikle felsefî derinlikte bir çalışmayı ben görmedim. Bugün biz; Milliyetçi direnişin yanlışlarını-doğrularını o yıllarda fark eden, bunu anılarıyla belgeleyen, tarihi besleyecek muhteşem bir eserle karşı karşıyayız.” Mevlüt Uluğtekin Yılmaz, Yeniçağ, 2 Mayıs 2013 “Kavga Günleri: 1968-1980 bir hatıra-denemedir. 400 sayfalık eser, şimdiye kadar yapılmayan bir hatırlatma, bir sorgulama, bir yüzleşme... Ülkücü Hareket’in tarihini anlatmıyor, kendi dönemlerini Ülkücü Hareket’le bütünleştiriyor ve yaptıklarını, hissettiklerini insanın içine işleyen bir üslûpla yoğuruyor.”
Yazar:
A. Yağmur Tunalı
A. Yağmur Tunalı
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 20 dk.Sayfa Sayısı: 400Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Bilge Kültür Sanat
ISBN: 9786055261511Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
10/10 puan verdi
Kitabın yorumuna İskender Öksüz'ün ilk sayfada yazdığı yazıyı alıntılayarak başlamak istiyorum. Yağmur Tunalı "İki işim vardı: Birincisi ülkücülük,ikincisi şiir. Bunlar hayatımı dolduruyordu." diyor. En zor meslekleri seçmiş! Hepsi memleketinde, Kayseri'de gördüğü bir afişle başlar: "Esir Türkler Haftası" o üç kelimeye kilitlenmiştim diyor.. Esir Türk ? Türk nasıl esir olur? Esir Türk mü var ? Toplantıya gider ve o toplantı onun "vız noktası"dır. Ben, o gün onlardan oldum. O toplantının, yürüyeceğim yolu gösterdiğini, ömrümü peşin peşin verdiğim fikre intisab ettiğimi, gözyaşlı giriş merasimimin çoktan yapılmış olduğunu benden başka kimse bilmiyordu. Oradan çıktım ve bir köşede sarsıla sarsıla, göğsüm yırtılarak,ciğerim koparcasına, kardeşlerimin esaretine ağladım.. Sevgili Yağmur Tunalı'nın Kavga Günleri kitabı 1968-1980 yıllarını zor yılları, mücadelesiyle bir nebze kendini, yürüdüğü yolu, verdiği uğraşları anlatıyor. Silahların konuştuğu dönemde fikirleriyle konuşmaya çalışan sanatla edebiyatla tiyatroyla yürüyen genç bir adamın emeklerini bazen o emeklerin elinden nasıl kayıp gittiğini görüyoruz. Bir ülkücünün gözüyle geçen zaman. Hiç kimsenin yapmadığını yaparak sorgulayan sorgulatan nereden nereye dedirten bu kitap geçmişe objektif bir bakış ve birçok soruya yanıt niteleğinde.
Kavga Günleri 1968-1980
Kavga Günleri 1968-1980A. Yağmur Tunalı · Bilge Kültür Sanat · 201428 okunma
Reklam
402 syf.
·
Puan vermedi
1968-80 arası gençlik ruhunu anlamak için güzel bir eser. Ancak içindeki duygusallık beni rahatsız etti -ki zaten yazarın bilimsel bir başvuru kaynağı oluşturma amacı da yok. Zaten şiir ve edebiyatla ilgilendiğinden kitabın içinde bahsediyor. Kitap içerisinde "Saçma", "Mantıksız" ve "Tutarsız" şeklinde not aldığım yerler oldu. Yazar, yer yer tarafsız yaklaşmış ama yer yer de taraf tutmaktan kendini alamamış ki bu da çok doğal; aksi bir iddiası yok. Tezimde kullanacağım alıntı şu olacak: "Gerçekten anlaşılır bir durumumuz yoktu. Akılla anlaşılacak, anlatılacak bir şey olmadığı zaten belliydi. Akıldan çok duyguyla hareket etmediğimiz de açıktı" (s.31).
Kavga Günleri 1968-1980
Kavga Günleri 1968-1980A. Yağmur Tunalı · Bilge Kültür Sanat · 201428 okunma
400 syf.
7/10 puan verdi
·
30 günde okudu
Kavga Günleri, 1980 öncesi yaşananları, o dönem birçok faaliyette bulunmuş Ülkücünün anıları ile anlatan bir kitap. Ülkücü olmasını, ilk günlerini, üniversite hayatı ve memuriyet derken birçok anı paylaşılmış. Anılar içinde tam dolu salonlara oynanan tiyatro grubunun kapanması en çok dikkatimi çeken olmuştur. Ders çıkartılacak çok husus var.
Kavga Günleri 1968-1980
Kavga Günleri 1968-1980A. Yağmur Tunalı · Bilge Kültür Sanat · 201428 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.