Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

A. Yağmur Tunalı

A. Yağmur TunalıGittiler yazarı
Yazar
8.4/10
47 Kişi
136
Okunma
15
Beğeni
2.447
Görüntülenme

Hakkında

1955 yılında Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde doğdu. Orta öğrenimini Niğde, Kayseri ve Samsun’da tamamladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde başladığı yüksek öğrenimini, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Fransız Filolojisi’nde bitirdi. Yazı hayatına şiirle başladı. Şiirin yanında, deneme, tenkit, tanıtma ve mensur şiirler yayınladı. Yazdıkları Türk Edebiyatı, Hisar, Töre, Divan, Türk Dili, Doğuş, Milli Kültür, Milli Eğitim ve Kültür, Ülkü Pınarı, Erguvan, Sözcü, Hamle ve benzeri pek çok dergi ile Tercüman başta olmak üzere çeşitli gazetelerde yayınlandı. Bu yazıları, ciltler dolduracak hacimdedir. 1985 yılına kadar pek çok derginin kurucuları ve yayınlayıcıları arasında yer aldı. Başbakanlık bağlı kuruluşlarında basın müşaviri ve yayıncı olarak çalıştı. Kültür Bakanlığı Danışma Kurulları’nda görev aldı. 12 Eylül 1980 öncesinde, bir grup arkadaşıyla profesyonel anlayışta bir tiyatroyu kurup üç yıl yönetti. 1986 yılında TRT’ye intisab etmesinden itibaren, daha çok radyo ve televizyon için yazdı. Metin Yazarı, senarist, sunucu, yapımcı ve yönetmen olarak 3000’den fazla programa imza attı.
Unvan:
Şair, Yazar, Araştırmacı, TV ve Radyo Programı Yapımcısı
Doğum:
1955

Okurlar

15 okur beğendi.
136 okur okudu.
3 okur okuyor.
69 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sadece beğeniyor veya nefret ediyoruz. ''Neden'' denilse cevabımız yok. Hayatı aritmetik hesaplara bağladık. Toplanıp çıkarılıyor, bölünüp çarpılıyoruz. Karekökümüz alındığında, taassubun zirvesi çıkıyor.
Sayfa 65 - Panama YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Türk çocukları, başka dilleri doğru kullanma konusunda gösterdikleri titizliği kendi dillerinden esirgerler."
"Bu ülkede dil konuşmak sağıra seslenmek, dilsize konuş demekten farksızdır."
Sayfa 175Kitabı okudu

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
336 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Türkçe hassasiyeti günümüzde bırakın ilgi görmeyi tuhaf karşılanır oldu. Üniversite okuduğum şehirde bir lokanta vardı ismi " Girin Chicken Yiyin" her gördüğümde nasıl kızardım anlatamam. "Bu nasıl isim ben burda yemek yemem." dediğimde "Sen de amma takıntılısın." derlerdi. Takıntılıyım, bu takıntıysa kabul
İki Gözüm Türkçe
İki Gözüm TürkçeA. Yağmur Tunalı · Hülbe Yayınları · 202027 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
Her Şeyimiz Türkçe'miz
Türkçe hiç şüphe yok ki bizim iki gözümüz. Ama Tunalı Türkçenin bizim 5 duyumuz olduğunu da kanıtlıyor. İnsanın dünyasının dil olduğu gerçeğinden hareket edersek beş duyu benzetmesi az bile kalır. Türkçe aşkının en içten şekilde yazıya döküldüğü Tunalı'nın makalelerinden oluşmuş bu güzel kitap, iddiası olduğu üzere Nihat Sami Banarlı'nın "Türkçenin Sırları" kitabı kadar dilimize olan muhabbetti arttırıyor. Tabii sadece bununla da kalınmıyor. Türkçenin yoğun bir istila ve işgal dönemini yaşadığımız çağımızda, dilimizin savunulması için almamız gereken tedbirleri de Tunalı'nın kitabında görüyoruz. Ayrıca eserin fazlasıyla didaktik olduğunu belirtmek gerekiyor. Son zamanlarda ilim erbapları ve dil profesyonelleri dahil olmak üzere toplumun birçok kesiminin yapmış olduğu dil yanlışları sık sık yineleniyor ve bunun karşısında doğrunun adresi veriliyor. Keşke yazarın sahip olduğu Türkçe hassasiyetine milletçe sahip olabilsek...
İki Gözüm Türkçe
İki Gözüm TürkçeA. Yağmur Tunalı · Hülbe Yayınları · 202027 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İki Gözüm Türkçe, Türkçe hassasiyeti olanların ilgiyle okuyabileceği bir kitap. Türkçe'nin büyük bir dil olduğunu biliyordum ama bir zamanlar dünyadaki iki büyük dilden biri olduğunu öğrendiğimde şaşırdım doğrusu. Bugün de ilk beş dilden biriymiş. Kitapta üç bölüm ve 11 başlık var. Bu bölümler, Dil Dikkati, Türkçe'nin Sesi ve "Dilimiz Kimliğimiz" ise Kimliksizleşiyoruz isimlerini taşıyor. Türkçeyi doğru kullanmanın önemli, bir dilin ne kadar çok kelimeye sahip olursa doğru anlaşabilmenin o kadar kolay olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Türkçeyi kullanırken karşılaştığımız en büyük sorun, dili kullanırken nerede hata yaptığımızı bilmemekten kaynaklanıyor. Kitapta öyle iyi örnekler var ki, bu örnekler sayesinde doğru kullandığımı sandığım bazı ifadelerin yanlış olduğunu fark ettim. "Yapmak" ifadesinin doğru kullanılmadığı yerler varmış. Örneğin, "doktora yapmak" gibi bir ifade yanlışmış. Doğrusu, "doktora öğrenimi görmek"miş. Çok basit görünüyor değil mi? Yazarın Türkçenin doğru kullanımını öğrenmek için gösterdiği adresler de 1950'lerden önce yazılan kitaplar ve o dönemde çekilen Yeşilçam filmleri. Benim tavsiyem de Yavuz Bülent Bakiler'in Sözün Doğrusu isimli iki ciltlik kitabını okumak. Bu kitaplar Türkçe'nin doğru örneklerini öğrenmek açısından faydalı olabilir. "İki Gözüm Türkçe"yi okumak, hem Türkçe hassasiyeti kazanmak hem de Türkçe'nin kullanımında doğru birkaç örneği görmek açısından yerinde olacaktır.
İki Gözüm Türkçe
İki Gözüm TürkçeA. Yağmur Tunalı · Hülbe Yayınları · 202027 okunma