Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kayıp Tarihimiz

Taha Akyol
8/10
54 Kişi
208
Okunma
38
Beğeni
1.281
Görüntülenme
Osmanlı Devleti’ne Hasta Adam yakıştırmasını yapan kimdi? Devlet-i Âliyye gerçekten Hasta Adam denilecek kadar kötü durumda mıydı? Cevabını, Prof. Dr. İlber Ortaylı veriyor. İkinci Abdülhamit’in 31 Mart Vak’ası ile devrilmesinin perde arkasında neler vardı? Konunun uzmanları Ahmet Turan Alkan ve Sacit Kutlu anlatıyor. Mustafa Kemal Paşa ile Millî Mücadeleyi başlatan komutanların yolları neden ayrıldı? “Mustafa Kemal, İngilizlerden valilik istedi mi?” sorusunu Alev Coşkun ve Mustafa Armağan tartışıyor. Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal’in yanında yer alan Halide Edip, sonraki dönemde neden yurt dışına, gönüllü sürgüne gitti? Kritik yılların perde arkasını İpek Çalışlar ve Prof. Dr. Cemil Koçak aralıyor. Şah İsmail ve Yavuz Sultan Selim arasındaki mücadele nasıl ve neden başladı? Yavuz ile Şah İsmail arasındaki savaşla günümüzdeki Alevilik ve Sünnilik arasında tarihî bağlantılar var mı? Anadolu’daki ayaklanmaların başlamasında Şah’ın tesiri ne kadardı? Cevabını, Prof. Dr. İskender Pala ve Tarihçi Reha Çamuroğlu veriyor. Türk Asrı 16. yüzyılda, Kanunî Sultan Süleyman devletin çöküşe gittiğini nasıl fark etti? Coğrafî Keşiflerin, Osmanlı Devleti’nin gerilemesiyle ilgisi neydi; Kanunî’nin buna karşı tedbirleri nelerdi? Portekiz ve İspanya’nın başardığı keşifleri Osmanlı neden yapmamıştı? Tarihçi Reha Çamuroğlu ve Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu anlatıyor. Osmanlı Devleti bir İslam devleti miydi? Osmanlı’dan Cumhuriyet’e nasıl bir miras kalmıştı? Atatürk, Cumhuriyet’i hangi tarihî zemin üzerine kurdu? Prof. Dr. İlber Ortaylı, imparatorluğun en uzun yüzyılını sorguluyor. Atatürk’ün yazdığı Nutuk’la Kazım Karabekir’in kaleme aldığı İstiklal Harbimiz neden birbirini doğrulamıyor? Atatürk ile İsmet İnönü’nün arasını açan sebepler nelerdi? Atatürk, İnönü’nün öldürülmesini istemiş miydi? İnönü, “Devlet içki sofralarından mı yönetilecek?” diye isyan etti mi? Doç. Dr. Ahmet Demirel ve deneyimli gazeteci Altan Öymen, tarihin kör noktalarını aydınlatıyor.
Yazar:
Taha Akyol
Taha Akyol
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: 2012Yayınevi: Yakın Plan Yayınları
ISBN: 978605553529Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
Taha Akyol'un farklı bakış açılarına sahip çeşitli tarihçilerle yaptığı söyleşilerden oluşuyor kitap. Kabaca Tanzimat döneminden başlatılarak 1950'lere kadar gidiyor. Kitabı oluşturan ana nokta, Milli Mücadeleye katılıp daha sonra Atatürk ile fikir ayrılığına düşen ve dolayısıyla gözden düşürülen kenarda köşede kalmış Halide Edip gibi Kazım Karabekir gibi Milli Mücadele kahramanlarını ele alıyor. Bununla birlikte aslında tarihin tek taraflı yazıldığının ve madalyonun diğer yüzünün de artık görülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Kitap söyleşilerden oluştuğu için okuması sohbet havasında olduğundan dolayı hem kolay, konudan konuya atlanıldığı için hem de zor. Öyle ki Taha Akyol bile arada "konuya dönecek olursak, toparlarsak" gibi söz konusu dağılımı engellemeye çalışıyor. Kronik olarak bütünlük arz etse de konu olarak bütünlük olduğunu söylemek zor. En çok ilgimi çeken söyleşi, Mustafa Armağan ile Alev Coşkun'un söyleşisi oldu. Birbirine zıt fikirlere sahip bu iki tarihçinin söyleşi yapılırken yanlarında bulunmak isterdim açıkçası İyi okumalar dilerim:)
Kayıp Tarihimiz
Kayıp TarihimizTaha Akyol · Yakın Plan Yayınları · 2012208 okunma
Reklam
176 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Harika bir kitaptı. Kitabın ilk bölümü yazarın diğer kitabi olan
Tarihin Gölgesinde
Tarihin Gölgesinde
adlı kitabın özeti şeklinde. Eminim ki okuyan herkes mutlaka bilmediği bir şeyler öğrenecek. Farklı görüşlere yer verilmiş olması da ayrı bir güzeldi.
Taha Akyol
Taha Akyol
Kayıp Tarihimiz
Kayıp Tarihimiz
Kayıp Tarihimiz
Kayıp TarihimizTaha Akyol · Yakın Plan Yayınları · 2012208 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Gazeteci Taha Akyol önemli tarihçilerle söyleşisini kitaba çevirmiş. Resmi inkılap tarihin aksine gerçeklerin neler olduğunu öğreniyorsunuz. İkincisi de varmış. Onu da okumayı planlıyorum..
Kayıp Tarihimiz
Kayıp TarihimizTaha Akyol · Yakın Plan Yayınları · 2012208 okunma
176 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
"Kayıp Tarihimiz" Osmanlı'nın Tanzimat döneminden başlayıp Türkiye Cumhuriyeti'nde İnönü dönemine kadar tarih kitaplarında sürekli okuduğumuz olaylara ışık tutuyor. Taha Akyol'un konunun uzmanlarıyla yaptığı röportajlardan oluşan soru - cevap olarak ilerleyen kitap her dönemi ya da olayı bir bölümde anlatıyor. Yalnız kitapta çoğunlukla Atatürk'ün bencil biri gibi anlatılıp Kazım Karabekir'in haksızlığa uğradığı, Milli Mücadele arkadaşlarıyla bu bencil tavrı nedeniyle ters düştüğü gibi bir hava hakimdi. Bunu biraz da olsa yadırgadığımı söyleyebilirim. İyi okumalar...
Kayıp Tarihimiz
Kayıp TarihimizTaha Akyol · Yakın Plan Yayınları · 2012208 okunma
Reklam
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Taha AKYOL'un kaleminden günümüzün tanınmış tarihçileriyle yapılan söyleşilerin yer aldığı bu kitapta, tarihimiz üzerine bazı yazarlarla hem fikir olacak bazılarıyla da görüş ayrılığına düşecek fakat severek okuyacaksınız.
Kayıp Tarihimiz
Kayıp TarihimizTaha Akyol · Yakın Plan Yayınları · 2012208 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.