Hürriyet Uğrunda Doğu Türkistan

Kazak Türkleri

Hasan Oraltay
9.3/10
3 Kişi
10
Okunma
5
Beğeni
1.125
Görüntülenme
282 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

282 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Hasan Oraltay tarafından özellikle Doğu Türkistan’daki Kazak Türklerinin mücadelesinin anlatıldığı bu eser, iyi planlanmış ki olaylar tek tek başlıklar halinde ayrılmıştır ve sıralı bir anlatıma sahiptir. Bazı yazım yanlışları bulunmakla birlikte bazı Kazak Türkçesi sözcüklerin Türkiye Türkçesine aktarılması daha iyi olabilirdi. Eserin dili oldukça anlaşılır ve okuması kolaydır. Ayrıca eserde konuya doğrudan Kazak Türklerinin mücadelesi ile başlamak yerine Doğu Türkistan’ın coğrafî, ekonomik ve sosyal yaşantıları anlatılarak başlanmıştır. Eserin adıyla ilgili bilgi verirken Türkiye’de “Kazak” adının yanlış anlaşıldığından yani Rus Kazakları (Kozak/Kazaçi) zannedildiğinden söz etmiş ve bu yüzden eserde özellikle “Doğu Türkistan Kazak Türkleri” dediğini söylemiştir. Bu da Türkiye’de o dönemde Türkistan’ın tam anlamıyla anlaşılamadığını göstermektedir. Doğu Türkistan’daki Kazak Türklerinin mücadelesini, yaşadıkları zorluklar ve zulümleri, aynı şekilde cesaretlerini okumak isteyen herkese öneririm.
Kazak Türkleri
Kazak TürkleriHasan Oraltay · Türk Kültürü Yayını · 197610 okunma
282 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
YAŞASIN BAĞIMSIZ TÜRKİSTAN KAHROLSUN KIZIL ÇİN!
Öncelikle yazarımız Hasan Oraltay, Kazak Türklerinin önderlerinden Alibek Hakim'in oğludur. Bunu söylememin sebebi Doğu Türkistan'da ki Kazak Türklerinin ne kadar zorluk çektiklerini neler yaşadığını en ince ayrıntısına kadar, dosdoğru bu acıları zorlukları yaşayan bir Kazak Türkü anlatabilir. Bunları öğrenmek için en iyi kitap! Kazak kardeşlerimizin komünist çin ile rusların arasında yaşadığı zorluklar.. Yüreğim sızladı. Ne silahları vardı ne de sayıları çoktu.. Her türlü zorluklara göğüs gerip yurdunda özgür bir şekilde yaşamak yurdunu komünist çinlilerden ve halkını onların kötü zulmünden kurtarmak isteyen korkusuz bahadır Kazak Türkleri! Kardeşlerimiz o kadar direnmelerine rağmen, en sonunda komünist Çin'in boyunduruğu altında yaşayıp işgencelere maruz kalıp ölmektense anayurt Türkiye'ye göçmeye karar verdiler. Göç ama nasıl göç. Küçük çocuklar analar atalar aileler gobi çölünden geçip dağların en tepelerinde SI hastalığı, açlık, hastalık... Daha ayrıntılı, iyi anlamak ve kardeşlerimizin acısına ortak olmak için kitabı okumanızı öneririm. Baştan söyleyeyim duygulanacağınız yerler de çok olacak.. Ben kitabı çevrimiçi okudum PDF bulabilirsiniz. Bulamazsanız bana yazabilirsiniz. Kardeşinin acısına ortak ol, destek çık, yay! YAŞASIN BAĞIMSIZ TÜRKİSTAN KAHROLSUN KIZIL ÇİN!
Kazak Türkleri
Kazak TürkleriHasan Oraltay · Türk Kültürü Yayını · 197610 okunma

Yazar Hakkında

Hasan Oraltay
Hasan OraltayYazar · 5 kitap
1933 yılında Doğu Türkistan’ın Tarbagatay bölgesinde doğdu. Çocukluğu Tanrı Dağları eteklerinde Erenkabırga bölgesinde geçti. Alibek Hakim, Manas-Savan bölge valisidir. 1949 senesinde Doğu Türkistan’ın Mao güçlerinin eline geçmesiyle bir grup hemşehrisiyle ülkesini terk etti. Taklamakan Çölü, Tibet düzlükleri ve Himalaya eteklerinden aşarak hürriyetine kavuştu. Doğu Türkistan Kazak Türkleri’nin Türkiye’ye gelişlerinden itibaren gazetelerde başladığı yayın hayatını, 1961 senesinde ‘Hürriyet Uğrunda Doğu Türkistan Kazak Türkleri’ isimli kitabıyla devam ettirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurtuluş Savaşı sırasında Türkistan’daki Kazakların Büyük şairi Magjan Cumabayoglu’nun ‘Uzaktaki Kardeşime’ başlığıyla Türkiye’deki kardeşlerinin milli mücadelesini destekleyen şiirini de ‘Büyük Türkçü Mağcan Cumabayoğlu’ isimli kitapçığıyla Türkiye’de ilk defa yayınladı. 1968 senesinden sonra Almanya’da Demir Perde ülkelerine yayın yapan Radio Liberty (Azatlık Radyosu) Kazakça Bölümü’nde çalışmaya başladı. Kazakların Büyük Hanı Abılay Han hakkında ‘Abılayhan Destanı’ adlı eseri okuyucuların istifadesine sundu. Kazakistan’da Kazak milli şuurunun yeniden yapılanmasında en büyük etken olan ve Bolşevik devrimi akabinde kurulan, kısa ömürlü olan Alaş Orda Hükümeti ve o devrin Kazak aydınlarını konu alan ‘Alaş Türkistan Türkleri’nin Milli İstiklal Parolası’ adlı kitabını yayınladı. Bu çabalarından dolayı Bağımsız Kazak Devleti’nin Uluslararası Alaş Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca Kazak Basınının en önemli ödüllerinden biri olan Altın Samuruk (2007) ödüllerine layık görüldü. Radio Liberty (Azatlık Radyosu) Kazakça Kazakça Bölümü’nde 28 yıl çalıştı. Buradan emekli oldu. Emekliliği döneminde Kazak dilinde yayınladığı ‘Elim Aylap Ötken Ömür’ (Vatan İçin Harcanan Ömür) isimli hatıratını yayınladı. Kazakistan’ın çeşitli üniversitelerinden fahri profesörlükler tevdi edildi. Kazakistan’da İslamiyetin doğru olarak güçlenmesine de katkıda bulunmak amacıyla Çimkent şehrinde kendi adıyla bir cami yaptırdı. Pek çok camii ve mescit yapılmasında maddi destek sağladı. Türkiye’deki duru İslamiyeti Kazakistan’da yaygınlaştırmak amacıyla yüzlerce öğrencinin Türkiye’de dini eğitim almasını sağlamak suretiyle Kazakistan’da İslamiyet’in en doğru şekliyle yaygınlaşmasına katkıda bulundu. Evli ve üç kız iki erkek çocuk sahibiydi. 14 Nisan 2010 tarihinde Almanya’nın Münih şehrinde vefat etti. Manisa’nın Salihli ilçesi Asri Mezarlığı’na gömüldü. ESERLERİ: 1961’de 'Hürriyet Uğrunda Doğu Türkistan Kazak Türkleri' kitabını, 1956’de Büyük Türkçü Mağcan Cumabayoğlu risalesini çıkardı. 1973’de 'Alaş Türkistan Türklerinin Milli İstiklal Parolası' kitabını yazdı. 1984’de 'Kazak Türkçesi Sözlüğü'nü hazırladı. 2006 yılında 'Elimay-Lap Ötken Ömirden Son' isimli kitabı yayınlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.