İlk Yayın Tarihi:
10 Mayıs 2024
Metis Yayınları
Orijinal Adı:
Keдep

Yazmak ayrı yaşamak ayrıydı.
2025 17. kitabı
"Keder Türkçe bir sözcük, acı anlamına geliyor. Bir zamanlar eski Türkler bir insan öldüğünde yakınlarına tam olarak kırk acı miras bıraktığına inanırlarmış. Ölümden sonraki kırk günün her biri
2024 69. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2024 09:47
Ne söylesem, nasıl anlatsam bu kitabı, okurken aldığım hazzı bilemiyorum ama "Ben bu kitaba bayıldım" diyerek söze başlamak en doğrusu galiba. Sözün söylenişine, kelimelerin ahengine, az ama öz anlatımına, duygu yoğunluğuna, boğazımı düğümleyen cümlelerine kalbimi bıraktım. Bulgar yazar Yordanka Beleva edebiyata şiirle başlamasının avantajını kullanmış öykülerinde, herbiri öyküden ziyade bir şiir anlatısı adeta. Kitapta yer alan yirmi kısa öykünün herbiri ayrı güzellikte. Bütün öykülerin ortak duygusu olan "Keder" aynı zamanda kitaba ismini veren öykünün de adı. "Sevdiklerini bir daha görememek, bakışının sonsuza dek onların üstünden çekilmesi keder olarak görülürmüş. Çünkü bakarak ayrılmak daha zordur." Her öykü kitabı okuduğumda olduğu gibi bu kitapta da benim için öne çıkan öyküler oldu tabii. Bir tanesi var ki kitabın son öyküsü olan "Bir Bulgar Gülü", en çok içimi o acıttı desem yalan olmaz. Yine Takas, Melek Ayakları, Anneannem Hakkında Noel Hikayesi, Keder ve Toçka Nine'nin Şansı'da okurken etkilendiğim öykülerden oldu. Velhasıl sadede gelecek olursak Yordanka Beleva bu kısacık öykülerinde yası, ölümü, kederi, hüznü, kayıpları, yarım kalmışlıkları ince ince işleyerek öyle güzel anlatmış ki ehh bize de okumak, iyi edebiyatın hazzına varmak düştü. İnsan daha ne ister. Umarım diğer kitapları da bir an önce çevrilir de yazarı tekrar okuma şansımız olur. Dediğim gibi mutlaka okuyun diyeceğim bir kitap Keder. " Hiçbir şey yarım kalan kadar kalıcı değildir." Keyifle okunsun.
2024 77. kitabı
Okunma: 23 Haziran 2024 09:48
Kısa,yoğun ,etkileyici… Türk -Balkan izlerinin cümlelerine nüfuz ettiği keder/acı/kırgınlık ve duygusal zenginlik sunan bir anlatı… Karakterlerin derinliği bir yana yarattığı atmosferin muhteşemliği kısacık öykülerde kendini gösteriyor . Dokunaklı ve akıcı bir dili olan yazarın bu yazım tarzı şair olmasından kaynaklanıyor olabilir Kederle okudum, muhakkak okunması gereken kitaplar arasında … Şükür bu aralar art arda güzel kitaplar okudum gelsin sıradaki mutlu pazarlar
2024 1026. kitabı
Tamamlanmamış şeyler en büyük keder olarak kabul edilirmis. Yordanka Beleva Keder. Roland Barthes, Yas Günlüğü kitabında her yasın, her kederin bir ritmi olduğunu yazar. Keder kitabinda her öyküde hüznün, yaşın, hayal kırıklığının ritmi mevcut. Şiirsel bir dili var öykülerin. Okuyucuyu alıyor götürüyor. Balkan kulturu, aidiyet, kökleşme, atalar, aile, ölüm, hayalkırıklığı , yarım kalmışlık öykülerin ana temaları. Kayıplar, acılar, hayata tutunma çabaları, bir yanda Bulgaristan'da yaşanan siyasi atmosfer metnin içinde kaynaşmış. Çok ama çok sevdim. Okuyun bence . İyi okumalar.
2026 7. kitabı
Bireysel acının toplumsal kırılmalarla iç içe geçirildiği, ustaca kurgulanmış kısa öykülerden mürekkep nefis bir kitap. Bulgar yazarımız Baleva, kitapta yas, kayıp, yalnızlık ve suskunluk, gündelik hayatın sıradan anları içinde ağır ağır açığa çıkarıyor. Karakterler çoğu zaman konuşmaktan çok hatırlayarak ve içlerine çekilerek var oluyorlar. Öyküler, modern insanın hem kendisiyle hem çevresiyle kuramadığı bağların izini sürüyor.
2025 26. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 17:26
Kitabın içerisinde toplamda yirmi tane kısa öykü yer alıyor. Yazarın biraz farklı, çok da açık ve yalın olmayan bir dili olduğunu söyleyebilirim. Ben dilini, anlatım biçimini sevdim. Kitabın adından da anlaşılacağı gibi ana tema "Keder" Neredeyse her öyküde farklı cinsiyette ve farklı bir yaşta birinin kederine ortak oluyorsunuz. Kimileri ile empati yapabildim ancak kimileri bana oldukça uzaktı ki bence böyle olması da çok normal. Yazar öykülerde yaşanan kederi çok dramatize etmeden ve çok da eşelemeden işlemiş. Bu da bence karakter ve duyguları daha gerçekçi kılmış. Tek eleştiri şu olabilir, bilinmeyen kelimeler kitabın sonunda değil de sayfanın altında yer alsaydı daha konforlu bir okuma olabilirdi. En sondaki öykü sanırım en sevdiğim oldu.. Herkese keyifli okumalar dilerim.
2025 10. kitabı
Okunma: 15 Mart 2025 00:08
Keder, Bulgar yazar Yordanka Beleva'nın 20 kısa öyküsünden oluşuyor. Bizde hüzün, yas, yarım kalmışlık gibi duygular uyandıran 20 öykü... Fakat bu duyguların en belirgin olanı aynı zamanda kitaba da adını veren keder duygusu. Keder şüphesiz kitaptaki en dikkat çeken öykülerden biri. Kitaptaki birçok öyküde bize tanıdık gelen Balkan kültürüne Keder'de de rastlıyoruz. Hatta Keder öyküsünde doğrudan Türklerden bahsediliyor, bu durum bu öyküleri çok da yabancılamamazı,. kendimizden bir şeyler bulmamızı sağlıyor. Bu öykü kitabını diğer öykü kitaplarından ayıran en önemli özelliklerden biri yazarın dili. Yazar aynı zamanda şair olduğunu öykülerinde de bize hissettiriyor. Bunun dışında yazarın masalsı üslubu, kolay kolay unutulmayacak karakterler ve başarılı öykü başlıklarıyla hikâyeleri daha da unutulmaz kılıyor. Keder, her ne kadar acı verici öyküler içerse de okuru boğmayacak bir atmosferde ve okuru yormayan bir dille okura aktarılıyor. Benim son zamanlarda okuduğum en iyi öykü kitaplarından biriydi. Umarım yazarın daha fazla kitabı dilimize kazandırılır ve raflarda daha fazla Bulgar edebiyatı görürüz.
Keder
2024 9. kitabı
…………..…………………………………………………………… Yordanka Beleva (d. 1977) Bulgar öykü yazarı ve şairdir. Bulgar Filolojisi ve ardından Kütüphane Yönetimi alanında yüksek lisans, Kütüphanecilik ve Bilgi Bilimleri
2024 42. kitabı
Anneler, babalar, eşler, büyükanneler, genetik devinim, gelenekler, sancılar, mezarlar, yaşamlar, vatansızlık, aidiyetsizlik ve arka planda akan bir tarih ve eksilen hayatlar... Bulgar şair ve yazar Yordanka Beleva'nın bu dokunaklı öyküleri, ait olduğu coğrafyadan izler taşıyor. Her biri birbirinden özel 20 öyküden en beğendiklerim; Kara Toprağın Aile Portresi, Soy Kilidinin Açılması 1953, Kısa Farkar, Madam Güneş, Yamyam Kadının Torunu, İpek Yolu Üzerinde Bir Kasaba, Keder, Amin öyküleri oldu. Metis'in yenilerinden bu kısacık öykü kitabını muhakkak ve muhakkak okumanızı tavsiye ediyorum.
2025 28. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 02:14
Yordanka Beleva – Keder Bulgar şair ve yazar Yordanka Beleva’nın yirmi kısa öyküsünden oluşan bu kitapta keder, yüksek sesle ağlayan bir duygu değil, daha çok insanın içine çöken, sessizce yerleşen bir hâl gibi. Beleva’nın öykülerini okurken şunu hissettim. Keder burada bir olayın sonucu değil, hayatın kendisiyle kurulan kırılgan ilişkinin doğal bir parçası. Karakterler büyük trajediler yaşamıyor belki ama küçük çatlaklardan sızan acı metinlerin tamamına yayılıyor. Kitapta keder sözcüğü yer alan farklı öykülerde geçen olaylara göre şekil alıyor. İlk defa tanıdığım bir yazar olması bakımından kalemini ve anlatış biçimini sevdim. Herkes kederi kendi yaşadığı durumlara göre hissediyor bu kitap öyle bir şekilde anlatım sağlıyor. Herkese keyifli okumalar diliyorum...