Mart 2019
Sarı Kahkaha
Kürtçe

2023 39. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2023 21:02
Sarı Kahkaha / Murat Özyaşar . Kitap Dünyam ile #güncelikeşfetekstra maratonumuzun mayıs ayı öykü kitabıydı Sarı Kahkaha... Murat Özyaşar ile de tanışma kitabım oldu... . Sarı Kahkaha 10 öyküden oluşuyor... İlk öykü Kepenk ile de çarpıcı bir anlatımla karşılaşıyoruz... Doğup büyüdüğü coğrafyanın izlerini takip ediyoruz cümleleriyle... Toplumsal sorunlar, yaşanılan acılar edebi bir dille adeta şiir gibi bir anlatıma bürünüyor... . "Cümlelerin anlamları yoktur, anlamların cümleleri var. Her anlamın bir cümlesi olmadığı için de hikâyeler var..." (s. 21) . Sonrasında yazardan Ayna Çarpması kitabını okudum... Sarı Kahkaha güzeldi ama Ayna Çarpması muazzamdı... Yakın zamanda o kitabın da yorumu gelecek...
2023 43. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2023 16:49
Kitap Dünyam mayıs ayı öykü kitabımız 2018 #uluslararasıbalkanikaödülü 'nü alan Murat Özyaşar 'ın Sarı Kahkaha adlı eseriydi. Tesadüf bu ya. @soylesi_yorum_ekibi haziran ayı öykü kitabımız da Sarı Kahkaha. 7 Haziran'da söyleşimiz var hatta yazarımızla. Eseri beğendim. Okurken çarpıcı ifadelerle, hiç aklıma gelmeyecek sanatlı anlatımlarla sürpriz üstüne sürpriz yaşatıyor yazar adeta. Başka eserleri de zikretmiş isim olarak. Kimi yerde de anımsatmalar yapmış, selam vermiş usul usul. Ses uyumları, şiirsel anlatım, ikilemelerin yerinde kullanımı, sanatlı söyleyişler çok hoşuma gitti. Mesela bu satırlar sadece ilk öyküde beğendiğim yerler. Daha böyle böyle diğer öykülerde de çok var altını çizdiğim yerler: İnsanoğlu dediğin başı dumanlı dağ. Bahanesiz yürüdük. Aklını uzaklar çelmesin. İnsan bazen çıkamaz dışarıdan. Derdi sakalından uzun. Kimi insan bakmak içindir. Sıkıntının da bir enerjisi var, durup durup sende patlayan. Akşamın vadesi doldu, gün geceyi tarttı. Eğilip nefes olmak istedim ona. Diğer sayfalardan birkaç alıntı: Senden önce annenin bacaklarındaki telaş varmış oraya. s 61 Yoruldum kendimi dolaşmaktan. s.64 Bütün kulaklara ağız olmak, parçalanmak, herkesin pazartesi günkü yüzüne dağılmak istiyordun sonra. Birkaç kanat daha çırpmayagördü kirpiklerin. Çok uyandın, daha çok uyandın böyle olunca.
2020 15. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2020 22:12
Sarı kahkaha Murat Özyaşar Murat Özyaşar, 2015 yılının başında on öyküden oluşan kitabı Sarı Kahkaha okur da derin bir etki bırakıyor. Tesiri yüksek,uzun müddet hafızada kalacak boyutta. Yaşadığı şehrin kangren olmuş acılarını, parmak gibi kestiği öykü sonlarıyla derinden sarsıyor. ‘’Cümlelerin anlamları yoktur, anlamların cümleleri var. Her alamın bir cümlesi olmadığı için de hikâyeler var.’’ Sarı Kahkaha 5 dilde yayımlanmış: Fransızca, Kürtçe, Türkçe, Çekçe ve Farsça... Ayna çarpması öykü kitabı ile Yunus Nadi ve Haldun Taner Öykü Ödülü sahibi yazar Murat Özyaşar s Sarı Kahkaha ile Uluslararası Balkanika Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. insanı unutmadan toplumsal ve siyasi bazı konuları el almış. Genel olarak dilini akıcı buldum..masalsı ve şiirsel anlatımını sevdim.Murat Özyaşar'ın hikayeciliği beni gerçekten heyecanlandırdı.siyasal yada etnik propaganda yapmadan söylüyor derdini yazar.Edebiyata ,öykücülüğe oldukça umut veren bir kan. Mutlaka okunmalı diye düşünüyorum. Sarı Kahkaya’ya bir bütün olarak bakıldığında, Murat Özyaşar’ın anlamca yoğun ancak ifadece olabildiğince sade bir dili tercih ettiği görülüyor. Az sözle çok şey ifade edebilmek, bunu da okuru yormadan, okurun da anlam dünyasında kolaylıkla karşılık bulacağı şekilde yapmayı becermek bugün hasretini çektiğimiz meziyetlerden biri. Aynı zamanda öykülerin arasına serpiştirilmiş alıntılar ve göndermeler, Özyaşar’ın şiirden de beslendiği yönünde izlenim edindim.Ayna Çarpması'nda "Henüz söz vardı, hepsi bir imaydı" diyen Özyaşar, Sarı Kahkaha'da, sözdeki imayı kaldırıp sözün içindeki hikâyeyi anlama sürüklüyor. Anlatılamayan, ancak yazılabilen bu hikâyeler, okurdan anlamak için yoğun bir çaba değil, hissiyat bekliyor… Sarı Kahkaha, beklemeyi bilmiş öykülerle okuruyla buluşmayı, okuruna bulaşmayı
2019 34. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2019 14:30
“ Bu uzun soruyla, sadece biz,Babamın ilk akşamına oturduk. Babamdan söz edip sapsarı güldük, ağzımız dolu kahkaha. Sonra sonra duydum: bütün yas evlerinde olurmuş, herkes gider, geriye Çekirdek aile kalırmış. Ölenin ardından konuşmanın vaktiymiş artık başlayan.Kimi zaman komik bir anı, kimi zaman ölenin anlattığı bir fıkra, bazı bazı yaptığı şakalar,En sevdiği film, hep unuttuğu o şarkı, beleş tepede izlenen o maç, olur olmaz sızdığı uyku ve daha neler neler anlatıldıkça yas evinde Kahkaha tufanı koparmış.Kahkahalar gitgide kolaylanır, bir sese, bir işarete bakarmış herkes katıla katıla gülmek için.Evinin önünden biri geçse o ara, yemin billah edebilirmiş o evin yas evi olmadığına. Herkes ölüsünün ardından Kahkaha atar, işte bu krizin, işte bu kahkahanın adıymış Sarı Kahkaha. “ Murat Özyaşar’dan okuduğum İkinci kitap Sarı Kahkaha.”Ayna Çarpması’nda henüz söz vardı, hepsi bir imaydı.Sarı Kahkaha’da sözdeki imayı kaldırıp sözün içindeki hikayeyi anlamaya sürüklüyor “diyor arka kapak yazısı. İlk kitabında yarattığı ortamı tüm çıplağıyla bu kitabında gözler önüne seriyor tabi anlayabilene.Bir röportajında “ Bizi yakınlaştıran her şey hikâye” demişti.Kendi adıma çok iyi anladım, ya da anladığımı zannediyorum.Zannetmekle hiç bir şey bitmiyor, değişmiyor, sadece anladığınla kalıyorsun.Sonra tekrar tekrar düşününce senin yaşadığın ortamla ordaki ortamın arasında uçurum var ne anlıyorsun ki diyorsun.Benim yaptığım sadece empati olsa gerek.Neyse umarım kısa sürede tekrar bir kitap çıkarır aldığım güzel habere göre yazma süreci devam ediyormuş.Ne yazsa okurum dediğim yazarlar arasına girdi Murat Özyaşar.Gözardı edilebilecek türden değil çünkü onun şiirsel dili.
2020 28. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2020 12:33
Çok sevdiğim bir dostumun tavsiyesiyle b aşladığım ve asla bırakamayıp sayfalarını tekrar tekrar okuduğum kitaptır kendileri. Kısa kısa öykülerden oluşuyor ve her cümlesinde hayatın gerçekliğini nüktedan bir dille yüze çarpıyor.
2021 35. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 22:15
Kitap okurken elimde sarı bir kalem olur. Beğendiğim cümlelerin altını çizer, sarı rengin solgun varlığı ile kelimelerin ahengini bozmadan ilerlerim. Adında da sarı rengi saklayan Sarı Kahkaha kitabının sayfaları kitabı okuyup bitirdiğimde sapsarı olmuştu. Her cümle, her kelime şiir gibiydi. Hatta kitabın sonuna geldiğimde bir sayfalık “Yumru” hikâyesini şiir gibi okuduğumu fark edip bir kahkaha attım. Okuyup bitirdiğim bir kitabın arkasından atılan kahkaha da sarı olabilir mi? “Herkes ölüsünün ardından kahkaha atar, işte bu krizin, işte bu kahkahanın adıymış Sarı Kahkaha” diye yazmış yazarımız. İyi ki yazmış. Okuduğum her hikâyenin, kitabın arkasındaki görüşler içinde en sevdiğim ifadeyle “Sağlam bir derdi” var. Coğrafya, tarih, sosyoloji, psikoloji, edebiyat, matematik birleşmiş, hiçbiri hiçbirinin önüne geçmeden, adım atlamadan halaya durmuş. Uzaklardan bir yerlerden kulağıma gelen “tilili, tilili” sesleri ile dilini, anlatımını, derdini, mesajını çok sevdiğim yeni bir dostla “yıllarımı kahkaha ile püskürttüm.” Çok okunası, çok çok sevilesi, hepsi birbirinden çarpıcı hikâyelerle, tek olumsuzluğu çok çabuk bitmesi olan şiir gibi bir kitap tavsiye ediyorum. “İnsanoğlu dediğin başı dumanlı dağ.”
2017 13. kitabı
İyi de biz kimin devamıyız kâmil? Saatler, günler, yıllar ve dünya, nasıl da iğnelendi nakış nakış. Bu benim ellerim, bana Kaç zamandır fazla. Bak kış gelince insanın bir sürü cebi oluyor, ellerini unutacağı bir sürü yer, bak işte buna sevinebiliriz kâmil... Herkes ölüsünün ardından kahkaha atar, işte bu krizin, işte bu kahkanın adıymış Sarı Kahkaha.
2022 76. kitabı
"Herkes ölüsünün ardından kahkaha atar. Işte bu krizin işte bu kahkahanin adıymış sarı kahkaha. " Murat Özyaşar, ilk kez okudugum bir öykücü. Diyarbakır doğumlu bir öğretmen- yazar. Bundan önce Ayna Çarpması adıyla bir öykü kitabı daha yayınlamış. Ve bu ilk öykü kitabı ile Haldun Taner,Yunus Nadi Öykü ödüllerini almış. Bu kitap Bîr adıyla Kürtçe 'ye de çevrilmiş. Bu kitabındaki öykülerinde Güneydoğu'nun sarsıcı gerçeklerini şiir yazmadan şiir gibi bir dille anlatmış. Dil meselesi üzerine çok kafa yormuş. Hikayeleri anlamaktan çok hissetmek üzerine ki doğudaki meseleleri bilenlerin derinden hissedip anlayacağı hikâyeler. Şimdi ilk kitabını da okuyacağım. Bakalım onda neleri ne kadar hissedeceğiz. Beni bu yazarla tanıştıran sevgili Tuba'ya da selamlar....
2023 68. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2023 08:59
Uzun zamandır kalemini merak ettiğim Murat Öztaşar ile tanışma kitabım oldu Sarı Kahkaha. Kitabın içerisinde on tane öykü yer alıyor. Her biri hayata dair izlerle dolu, bir çoğunu yaşamışsınızdır ama yaşarken farkına varamadığınız ya da ilginizi çekmeyen detayları ile karşılaşıyorsunuz bu hikayelerde. Bu sayede yaşadığınız minik anlara başka gözle bakmanıza da yardımcı oluyor bence. Zaten okuduğumuz kitapların başlıca faydaları arasında değilmidir bu? Olaylara başka başka gözlerle bakabilmek. Yazar buna inanılmaz bir sadelikle olanak sağlıyor. Dili son derece yalın, adeta karşınıza oturmuş da bir sohbet arasında size anlatıyormuş gibi hissediyorsunuz. Hiçbir süzgeçten geçmeden düşündüğü saf hali ile sözcüklere dönüştürmüş. Hikayelerin hiçbirini ötekinden ayıramadım hepsini çok keyif alarak okudum. İçindeki kederlerden, sevinçlerden tutunda karakterlere ve o karakterlerin dilinden dökülen sözcüklere kadar son derece gerçek ve samimi bir yanı vardı. Aynı zamanda yazarın kendine has bir dili olduğunu da belirtmek istiyorum, kendi coğrafyasına ait sözcükleriyle bambaşka bir lezzet katarak, yine kendine has şiirsel bir dil ile birleşince keyifli bir okuma sunmuş oluyor. En çok ele alınan acıların ortak yanını düşününce keyifle okuyacağınız bir kitap olduğunu söyleyebilirim. HErkese iyi okumalar dilerim.
Hikaye-Öykü
Puan vermedi·108 syf.·
2021 11. kitabı
Öykülerin illa ki bir derdi ve önermesi varsa eğer ve bu şahsileştirilebiliyorsa, yazarın anlattığından fersah fersah öteye gidebiliyorsa, benim için "ölenlerin adını unutma, türkülerin, meydanların" dizelerine sahip şarkının ikiz kardeşi olmuştur. Sloganın estetiğinden kopmamış ama sloganvariliğe de yaklaşmamış öykülerdi. Mücadelenin kıyısındaki tanık yaşamların da anlatılması gerektiğini düşünmüşümdür, bence o yönde de güzel bir örnek. Kitapta bazen metafor yağmuruna tutulduğunuzu düşünebiliyor, keşke yazar bunları başka öykülerine de dağıtsaymış, hissine kapılabiliyorsunuz. Bu da anlatının gerçekliğinden kopmanızı sağlayabiliyor. Tarz meselesidir ama devrik cümle cömertliği biraz azalsa nasıl olur diye düşünmeden de edemedim. Şiirselliğe elbet katkısı vardır ama bazen akıcılığa istemeden ket vurabiliyor. Öte yandan Dicle'ye yedi keşke, selamlama rutinleri ve buna benzer pek çok Diyarbakır rituelini çok güzel yansıtmış. Yazar ileride çok güzel büyülü gerçekçilik eserleri çıkarabilir hissi uyandırdı. Hayattan cebine attığı detayları yerli yerinde ve sade kullanımı da dikkat çeken bir özelliği. Son olarak her çağdaş yazara bir ruh eşi bulma takıntım var, Murat Özyaşar'da bu eş Ferit Edgü oldu :) Okumam için ısrar eden arkadaşıma teşekkür borcumdur ;) Sırada Ayna Çarpması var.

Murat ÖzyaşarYazar · 3 kitap
1979 yılında Diyarbakır'da dünyaya geldi. İlköğrenimini Yahya Kemal Beyatlı İlköğretim Okulu'nda tamamladı. Ergani Anadolu Öğretmen Lisesi'nde yatılı öğrenim gördü. Edebiyata ilgisi ortaokul yıllarında başladı. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Diyarbakır'da edebiyat öğretmenliği yaptı ve öğrencileriyle "Hışt Hışt" adlı bir edebiyat dergisi yayımladı. Öyküleri Varlık, Kitap-lık, Adam Öykü, Notos Öykü ve İmge Öyküler dergilerinde yayımlandı. İlk kitabı Ayna Çarpması 2008 yılında çıktı. Bu kitap, 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne ve 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü'ne değer görüldü. İkinci öykü kitabı Sarı Kahkaha'yı 2015 yılında yayımladı. Sarı Kahkaha, 2016 Balkanika Uluslararası Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü ve Fransızca Rire Noir (Kontr Editions), Farsça Kahkahayı Zerd (Anima Pub) isimleriyle yayımlandı. Türkiye’de 2016 yılında gerçekleşen askeri darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hâl kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile "terör örgütleri ile iltisaklı olduğu" iddiasıyla öğretmenlikten açığa alınan öğretmenler arasında yer almış ve gözaltına alınmıştır. Hakkında açılan soruşturmada suçlamaların asılsız olduğu anlaşılmış olup Savcılıkça kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Kendisi öğretmenlik görevini aktif olarak sürdürmektedir. Eserleri - Ayna Çarpması, öykü, İstanbul, DoğanKitap, 2008 - Sarı Kahkaha, öykü, İstanbul, DoğanKitap, 2015 - Aslı Gibidir: Diyarbakır Hikâyeleri, İstanbul, DoğanKitap, 2019