Kopenhag Serisi - 1

Orijinal Adı:
Krokodillevogteren: Kørner/Werner #1

2025 58. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2025 20:19
Polisiye kurgu okumayı sevenlerdenim, bu kitap ise son zamanlarda karşılaştığım en iyi polisiye kurgu kardan viriydi. Okurken kendimi öylesine içerisinde hissettim ki; bir taraftan olay sonuçlansın, dava kapansın derken, diğer taraftan da kitap bitmesin istedim... Bana güzel haber o zaman. Çünkü kitap serinin ilk kitabı ve devamını da okuyacağım. Geçmişle bugün arasındaki yok sayılamaz bağlar, hiç kimsenin tamamen masum olmadığı gerçeği, pişmanlıklar ve sevdikleri insan uğruna başka insanlara bile zarar verme noktasına gelen hatalar. Kitapta olay ve zaman örgüsü ustalıkla kurulmuş. Bağlantılar yerli yerinde sunuluyor okuyucuya. Açık, akıcı bir bir anlatımı var ve merak ve heyecan duygusunu yoğun bir şekilde yaşatan okuma deneyimi sunuyor. Ester emekli bir öğretim üyesidir ve polisiye bir roman yazmaya başlar. Kiracısı Julie 'nin bıçaklanarak öldürülmesi veyüzüne çakı ile çizilmiş resim ile yazma aşamasında olduğu romanın gerçek hayatta yaşanıyor olduğu gerçeğiyle yüzleşir. Biz okuyucukar ise henüz Ester 'in bile tahmin etmediği bu romandaki gelişmeleri okuyoruz. Ester ve Julie 'nin geçmişe dönük benzer bir yaşanmışlıkları sırmarı vardır. İkisini benzeştşren bu sır ve kitaptaki diğer karakterlerin de onlarla ilişki ve bağlantıları ile oluşan olay örgüsü, cinayetler ve işlenen suçlar. En büyük şüphelinin aslında en masum olan olması. Kristofer 'e çok üzüldüm doğrusu. Jeppe ve Anette pek anlaşamıyor olsalar da onlar iyi bir ikili. Öngörüleri ve zekaları ile olayları çözüyorlar. Polisiyenin yanında aslında kitap ciddi bir sosyal içerikli bir roman. Kontrolsüz, ergen cinsel ilişkiler sonrasında dünyaya gelen yurtlarda, koruyucu ailelerde yetişen çocukların zorlu hayatları, yaşadıkları tranvaları ve kiminin suç makinesi hâline dönüşmesini de okuyoruz Polisiye kurgu
2025 113. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2025 14:25
Katrine Engberg — Dansın Adımlarından Cinayetin Gölgesine Bir kadın düşün: sahnede bedenini konuşturmuş, ışıklar altında bir karaktere dönüşmüş… sonra sahneden çekilmiş, eline kalemi almış ve bu kez kelimelerle gölgeleri konuşturmaya başlamış. Katrine Engberg, Danimarka’nın yalnızca kuzey soğukluğunu değil, iç sesin derinliğini de taşıyan yazarlarından biri. Eski bir dansçı, koreograf ve oyuncu… Ama asıl gücünü, insanların içindeki kıvrımları ritme değil, hikâyeye döktüğünde gösteriyor. Yazmak onun için sadece anlatmak değil; bir şehrin kalp atışını, bir insanın yarasını, bir cinayetin dokusunu kelimelerle resmetmek. Kopenhag onun haritası, karakterleri ise o haritanın pusulasız gezginleri. Ve işte burada başlıyor Kopenhag Serisi. KOPENHAG SERİSİ: Her biri şehri yeni bir çatlaktan izleten dört kitaplık bir dizi. • Kiracı (The Tenant) • Kelebek Evi (The Butterfly House) • Rıhtım (The Harbor) • Tapınak (The Sanctuary) Hepsi Engberg’in gözüyle Kopenhag’ın karanlık sokaklarını, susturulmuş geçmişleri, konuşamayan bedenleri anlatıyor. Ama dikkat: Bu seride sadece suçlar çözülmüyor… karakterler de çözülüyor, okurlar da. Engberg’in romanlarında polisiyeyi klasik formunda bulmak pek mümkün değil. O, türün kodlarını incelikle bozar. Katili yakalamanız yeterli değildir; onu neden yarattığını da anlamanız gerekir. Bugün, onun kitapları 25’ten fazla dile çevrildi. Ama hangi dile geçerse geçsin, Katrine Engberg hep aynı şeyi fısıldıyor satır aralarında: “Bazen kurgu, gerçekte gizlenmiş bir itiraftır.” Katrine EngbergKatrine Engberg Katrine Engberg’in Kiracı adlı romanı, sadece polisiye değil, aynı zamanda şehirle, hafızayla ve insan doğasının çetrefilli yollarıyla kurulmuş bir zihin oyunu. Kopenhag sokaklarında başlayan bu hikâye, göğsüme ince ince sızan bir merakla değil, içime düşen ürpertici
2025 58. kitabı
Polisiye kitaplarda kişi, zaman ve olay örgüsü sağlam verildiğinde tadı başka oluyor. Okuyucusunu içine çeken bir kitap ile geldim bugün. Yaşadıklarımız mı roman oluyor yoksa okuduklarımızı mı yaşıyoruz karar vermek zor. Tam da bunun gibi bir kurgu sunuyor yazar. Hafif aralık bir kapı görseniz ne yaparsınız bilmiyorum ama kitap tam da böyle bir sahne ile karşılıyor sizi. Üstelik her yerde kan var. Bir de ceset… İşte Gregers çöp atmak için çıktığında uçarı komşularının kapısının aralık olduğunu fark etti. Ne olduysa ondan sonra oldu. Röntgenci birisi olarak suçlanması hoş olmazdı belki de kapıyı çekip kapatmak gerekirdi. Ama dengesini kaybetti ve kapıya doğru devrildi. Bundan sonrasında kitap hareketli bir şekilde devam etti. Esther yazdığı romanındaki gibi olan bitenlerin aynısının yaşandığına şahit oluyordu. Peki neler oluyordu böyle? Kiracısının başına gelenlerin sorumlusu o muydu? Yoksa o da büyük bir tehlikenin içine ister istemez mi girmişti? Genç bir kadının cesedi ile başlayan kitap öyle yerlere gitti ki yavaş yavaş karakterleri de tanıdığınız, iç dünyalarını gördüğünüz ve ilerledikçe kendi tahminlerinizle ilerlediğininiz bir güzergahta devam etti. Ölen bir insanın üzerinde çalışma yapmak gerçekten sağlam bir zihinsel zemin gerektiriyor. Belki de yaşamdaki en gerçek durumlardan birinin ölüm olduğu düşüncesiyle bu mesleği yapan insanlar zamanla alışıyor diye düşünmeden edemedim. Henüz bitmemiş kırk sayfalık bir cinayet romanı taslağı üzerinden gerçek yaşamda cinayet işlenebilir miydi acaba? Kitabın polisiye tarafı bir yana karakterlerin geçmiş yaşamına dair detaylar ve başlarına gelen olaylar ile de okurken içselleştiriyorsunuz. Özellikle Julie’nin geçmişte başına gelenler ve sonrasındaki zorlama bir kararla büründüğü keder oldukça etkileyici. Kitap
Puan vermedi
Herkese selamlar sevgiler Bu gün sizlere o muhteşem Kopenhag serisinin ilk kitabı olan #kiracı kitap yorumu ile geldim.. Seri tam dört kitaptan oluşuyor türü polisiye ve benim en sevdiğim türlerden biri okurken sayfalar arasında kayboldum kurguya hayran kaldım diyebilirim.. Seri kitap okumayalı epey bir zaman olmuştu cidden özlemişim hele ki böyle bir seriye kaldığım yerden devam etmem harika oldu.. Kitabımızın konusu polisiye türünün olmazsa olmazı ilginç bir cinayet ile başlıyor hemde bir apartman dairesinde kimseler duymadan bir kız öldürülüyor. Şans eseri apartmanda yaşayan başka bir kiracı tarafından bulunuyor.. Cesedi bulan yaşlı kiracı gördüğü anda fenalık geçirip hastanelik oluyor. . Kopenhag polisi devreye giriyor ve şüpheli ölümün ardında ki sırları araştırmaya başliyor. Özel bir ekip kuruluyor başında Annette evli bir bayan Jappe ise yeni boşanmış bir adam ikisi her ne kadar anlasamasalarda amirleri tarafından bu cinayeti çözmeleri için birlikte çalişmalarını ister. . Cinayet işleyeni tarafından epey ilginçlikler barındırmaktadır. Öldürülen genç bir kız etrafındaki herkes gibi ailesi de incelemeye alınır. Öldürülen kıza kafayı takan genç çelişkili ifadeler verir bunun üzerine Jappe ve Annette o genç ile ilgili soruşturma başlatır fakat soruşturma sırasında ilginç bir şekilde o gencinde bir cinayete kurban gittiğine şahit olurlar.. Öldürülen kişi bir iken iki olur ve öldürülme şekli olarak birbirine benzemektedirler.. İki ceset bir katil vardır. Peki katil kim dersiniz? Yakın çevreden biri mi Yoksa yakın çevresi ile alakası olan biri mi? Cesedin suratına resim çizmek de neyin nesiydi.. Okuyup görelim.. Seri kitap olmasına rağmen tek başında okunabilecek bir eser olduğunu belirtmeliyim tabi ki seri olarak okunması çok daha heyecanlı.. Ben bu seriyi
2025 77. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2025 23:22
Bazı yerleri klişe olsa da boş zamanda okunabilecek bir polisiye. Sanırım ben bu tür kitaplara doydum o yüzden artık çok keyif vermiyor. İdare eder diyeyim. Spoiler Katilin olay yeri inceleme ekibinden biri çıkması, eşinden ayrılmış, bunalımda erkek dedektif gibi klişeler vardı. Çok şaşırtıcı bir son da değildi.
Alıntı
2025 21. kitabı
Merhaba sevgili kitap dostlarım.Uzun zamandır merak ettiğim #kopenhagserisi nin 1.kitabı #kiracı ile geldim Seri olduğunu bilmeden serinin 2.kitabı #kelebekevi ni daha önce okumuştum.Bağımsız okunabilecek bir kitaptı(o kitapta işlenen cinayetler farklıydı,burdakilerle bağlantısı yoktu hatırladığım kadarıyla)ama ana karakterlerimizin gelişimi açısından onu da ikinci kez okuyacağım. Çünkü Korner ve Werner (soyadlarındaki uyuma bile bayıldımAnette Werner evli olmasaydı keşke,belki o zaman aralarında başka bir ilişki olabilirdi,diye düşünürken,Jeppe'in Anette'yi bazen bir abi gibi koruması aslında daha çok hoşuma gitti itiraf edeyim)ilişkisini,aralarındaki o tatlı sert atışmaları gerçekten çok sevdim.Çekilmez,huysuz,karısından yeni boşanmış olan Jeppe mi yoksa herkesin kendisinden kaçındığı çatlak Anette mi?Her ne olursa olsun bu ikili gerçekten çok iyi. Cinayet büronun gözdesi iki polis memuru,bir apartman dairesinde yüzüne desenler çizilerek öldürülmüş(katil bunu genç kız hayattayken yapmış) genç kızın katilinin peşine düşüyorlar.Ama öyle bir çıkmazdalar ki,katili yakalamaya çalışırlarken farklı kişilere yöneliyorlar.Çünkü katil onlara hedef şaşırtıcı ipuçları veriyor.Derken ikinci bir cinayetle önce şüpheli sanılan genç bir anda ikinci vaka oluveriyor. Art arda yaşanan bu cinayetlerin altında yatan sebep ne?Katilin geçmişten getirdiği sırları ortaya çıkacak mı?Peki katili yönlendiren kim? Tabii unuttuğum en önemli ayrıntı(aslında kitabın ana teması buna dayanıyor)evinde ölü bulunan genç kadının yaşlı ev sahibesinin cinayeti anlatan bir roman yazıyor olması.Katil bu romanı hayata geçiriyor.İşlenen cinayetler ile roman arasındaki bağlantı ne? İşleri içinden çıkılmaz hale getiren,gözlerinin önünde olup da görmedikleri katili,hangi hatası ele verecek? Geçmişten gelen
2025 22. kitabı
Kiracı "Canavarlarla savaşanlar, kendilerinin canavarlaşmadığından emin olmalı..." Her şey 3 katlı bir apartmanın 2. katında yaşayan Gregers'in çöp atmaya gitmesiyle başlamıştı. Kapısı aralık olan giriş katın önünde ayağı kayıp düştüğünde yerde bir ceset gördü. Her yer kan gölüydü ve Jullie vahşice öldürülmüştü. Davaya bakmak üzere Jeppe Korner ve Arnette Warner görevlendirildi. Araştırmaya başlayan dedektifler ev sahibi Esther ile görüştüklerinde yazdığı romanla işlenen cinayet arasındaki bağlantıyı buldular. Esther'in yazdığı bu romanı bilen kaç kişi vardı? Esther bu vahşi cinayeti işleyebilecek kadar güçlü müydü? Yoksa o da kurbanlardan biri miydi ?Tüm bunları sorgularken başka bir cinayet daha işlendi. Öldürülen diğer kişi de Esther ile bağlantılı olunca bu kez onun korunmasına karar verildi. Tam bir ipucu bulmuşken kendilerini yine en başta buluyordu dedektifler. Cinayeti üstlenen kişi ise oldukça şaşırtmıştı onları ve bu hiç içlerine sinmiyordu. Neden böyle bir şey yapmıştı? Kimi korumaya çalışıyordu? Üstelik Esther de kaybolmuştu ve onun hayatından da endişe ediyorlardı. Onu bulabilecekler miydi? Zamanları artık gittikçe azalmaya başlamıştı. Uzun zamandır okumak istediğim seriye başladım sonunda ve soluk soluğa okudum diyebilirim. Her bir karakterin ruhsal durumu ve geçmişi ile de bilgi verilen kitapta sayfalar ilerdikçe gerilimin dozu oldukça arttı. Gerilim ve polisiye sevenler mutlaka okumalı diyor ve çok fazla bekletmeden ikinci kitabı okumaya geçiyorum.
2025 54. kitabı
Selamün Aleyküm Dünya çapında 25 farklı dilde yayımlanan ve yılın en çok ilgi gören kitaplar listesinde yer alan #kopenhagserisi 'nin birinci kitabı #kiracı . Yazarın muhteşem bir kurgusu, olay örgüsü ve işleyişi var. Her bir sayfayı daha çok merak ederek okuyor ,akıcı ve sürükleyici bir kalemle okura kitabı yaşatıp, duyguları ustaca aktarmayı başarıyor. Heyecan ve gizem son sayfasına kadar kendini korumayı başararak, okurun kitaba olan hakimiyeti sağlanıyor. Tahminlerde bulundurup, sağ gösterip sol vurmayı da elbette es geçmiyor... Polisiye romanlarda en çok dikkat ettiğim unsur zaman ve mekan kavramları ile mantık işlenmesi. Yazar muhteşem detayları ile kusursuz bir okuma serüveni sunuyor... Oldukça sağlam bir kurgu ile karakterlerinin elbette psikolojik durumları ele alınarak ; vakalar dışında , bir çatışmada sağlam karakterlerinin öz benliğinde yaşanıyor... Hırsın, gücün, intikamın, aşkın, ihtirasın, aile ilişkileri ve insanî duyguların da işlendiği, karanlık aile sırları ile güçlerin, ötekileri kuklalaştırarak , timsah kuşu olmalarını, ebeveyn / çocuk bağlarını açıkça görebiliyoruz... Kusursuz çeviri ve baskı kalitesi ile soluksuz bir okuma şöleni sunuyor...  Emekli profesör Esther , yazdığı kırk sayfalık cinayet romanının bir gün gerçek hayatta yaşanacak olduğunu tahmin edebilseydi acaba bu romanı yazmaya başlar mıydı? Onun binasında , onun kiracısı ve onun şan öğretmeni sırayla kendi yazdığı romana uygun bir senaryo ile cinayete kurban gidiyorlardı... Kopenhag polis dedektifleri Jeppe ve Anette ; kusursuz ve ipucu bırakmadan kurbanlarını seçen bir katilin peşinde, okurlarını kendilerine yardıma çağırıyorlar... Unutmayın kusursuz bir cinayet yoktur... The Kitap YayınlarıThe Kitap Yayınları @katrineengberg @seldaca.comments Vuslat tekiVuslat teki #vuslatınkitapkurtları #okudumbitti
2025 49. kitabı
Katrine Engberg’in Kiracı adlı romanı, başından itibaren dikkatimi çeken bir polisiye oldu. Kopenhag’ın atmosferini başarılı bir şekilde yansıtan kitap, özellikle karakter derinliği ve olay örgüsündeki sürükleyicilikle beni içine çekti. Dedektifler Jeppe Kørner ve Anette Werner’in soruşturması, klasik polisiye romanlarına benzer bir yapı sunsa da Engberg, karakterler arası dinamikleri ve psikolojik gerilimi ustalıkla işliyor. Özellikle Jeppe’nin kişisel sorunları ve Anette ile arasındaki ilişki, kitabın polisiye olay örgüsüne ek olarak duygusal bir boyut da katıyor. Kitabın en ilginç yanlarından biri, cinayetle ilgili ipuçlarının bir roman taslağında gizli olmasıydı. Esther’in yazmakta olduğu hikâyenin, işlenen cinayetle örtüşmesi ve kurbanın ev sahibi olması, olayları daha da karmaşık ve ilginç hale getirdi. Bu durum, yazarın polisiye türüne kattığı yaratıcı dokunuşlardan biri olmuş. Hem gerçek olayların hem de kurgusal bir hikâyenin iç içe geçmesi, okurken beni sürekli düşündürdü ve tahmin yürütmeye zorladı. Kimi zaman olayların yavaş ilerlediğini hissetsem de bu, yazarın karakterlere ve atmosfer yaratımına verdiği önemden kaynaklanıyor. Kitabın atmosferi, karanlık ama bir o kadar da gerçekçiydi. Kopenhag’ın soğuk ve kasvetli havası, hikâyenin karanlık yönleriyle birleşerek güçlü bir gerilim hissi yarattı. Ayrıca Engberg’in karakter analizleri oldukça başarılıydı. Esther’in yalnızlığı, Jeppe’nin travmaları ve Anette’in güçlü ama aynı zamanda insanî yönleri, hikâyeyi basit bir polisiye olmaktan çıkarıp derinlikli bir psikolojik gerilim hâline getirdi. Yazarın dilini de sevdim; anlatımı akıcı ve anlaşılır, betimlemeleri ise tam yerinde kullanılmış. Genel olarak Kiracı, polisiye ve gerilim severler için kesinlikle önerdiğim bir kitap oldu.Eğer yavaş ilerleyen ama
2026 7. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2026 00:54
#arzununokudukları #okudumbitti #yorum #polisiye #gerilim The Kitap YayınlarıThe Kitap Yayınları @katrineengberg #kopenhagserisi1 #kiracı Üzüntülerini içlerinde taşıyarak yaşayan insanlar ya da başlarından büyük zorluklar geçmiş insanlar, kokay ve mutlu hayatlar sürmüş olanlara göre daha ilginçtir. #alinti Herkese merhabalar Kopenhag serisinin ilk kitabı olan #kiracı kitabının yorumuyla geldim. Timsah kuşunu duydunuz mu hiç? Timsahın ağzındaki çürümüş atıkları yiyen bir kuştur. Timsah da dişleri temizlediği için bu kuşa izin verir. Ama eğer işini iyi yapmazsa timsah kuşu yer. Hikaye tam da bu timsah ve timsah kuşu misali. Zarar verme potansiyeline sahip olan işine yarayanı kullanıyor. Kopenhag 'da bir apartman dairesinde işlenen vahşi bir cinayetle başlıyoruz kitaba. Üç katlı bir apartman ve en üst cinayet romanı yazan apartmanın sahibi kadın Esther de Laurenti.