1 Mart 2011
Mart 2000
İnkılap Kitabevi

2025 25. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2025 19:33
1492 yılında İspanya'dan kovulan binlerce Sefarad Yahudisi'nin çileli yaşam mücadelesinden yüzyıllık bir kesitin anlatıldığı kitabımızda bu insanların kimi Hollanda'ya, kimi Kuzey Afrika'ya, kimi de II. Beyazid'in daveti üzerine Osmanlı topraklarına ulaşabilmenin peşindeydiler. Ester Karia diğer adıyla Kiraze'de bir çok zorlukların ardından İstanbul'a gelen Seferad Yahudisi'nin kızıydı. O yapı olarak hırslı,azimli ve zekasını iyi kullanan biriydi ki zamanla  Osmanlı sarayına girerek Hürrem Sultan'ın gözdesi oldu ,ilerleyen zamanlarda saraydaki herkesi etkisi altına alan Kiraze biliyordu ki iktidar ve gücün ne kadar önemli olduğunu oda anlamıştı belki yaşadıkları onun bu hırsını perçinlemişti kimbilir. 88 yaşına geldiğinde patlayan bir sipahi isyanı herşeyin sonu olur. Dönem romanlarını seviyorum bir anlamda tarihin önemli olaylarına ışık tutarken o dönemin siyasi,dini,siyasal olayların toplum ve insanların üzerindeki etkilerine daha yakından tanıklık ediyorsunuz. Sizde Osmanlı ve Avrupa saraylarının iç yüzüne daha yakından tanıklık etmek istiyorsanız tamda bu kitap diyor okumanızı tavsiye ediyorum.
Roman
Kiraze’ye dair
2019 136. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2019 00:01
Tarihi bir romandan beklediğim bilgiseli aldım mı? Kuşkusuz evet. Çok daha fazlasına ise eleştirim olacak: -106 yılı bulan bir olay ve örgü işlenmiş romanda:fakat geniş zamanlı örgüyü işleyebilmek adına kişileri yeterince tanıyamadan,anlayamadan ve ki çoğu zaman hızlandırılmış bir biçimde ortadan kaybolurken(ölü ya da bir daha adının anılmaması vb)görüyoruz, -Kitabın sonları,hikayenin nihayeti yaklaşmasına rağmen:yeni ve yeniden bolca karakterle tanışıyoruz, -Olay örgüsünün hemen hemen her anında ise tesadüfler silsilesinin fazlaca olağan karşılanması isteniyor okuyucudan, -Kendi adıma asıl eleştirim ise:tarihe bir şekilde yön vermiş onca önemli karakterin kendi aralarındaki diyalogların bile edebi dil ve tatmin edici ağırlıktan yoksun olmasıydı
2016 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2016 22:54
Konu ve kitap kapağı itibariyle yine Osmanlı hareminde geçen entrika kitabı olarak düşünüp ön yargı beslediğim ve uzun yıllar okumamak konusunda inat ettiğim bir kitaptı. Ancak eşimin baskılarına
Tarih
·359 syf.·
2022 40. kitabı
Hikaye 16. yy. Osmanlısını ve Avrupası'nı anlatıyor. 1500 lü yıllarda İspanya kraliçesi tarafından sürgün edilmiş Sefarad Yahudilerini anlatan daha doğrusu bunların içerisinde İstanbul'a gelip yerleşen bir yahudi kadının biyografisi. -Kiraze namıdiğer Ester. Doyumsuz, iflah olmaz bir para göz, baş karakterimiz. Tarihi bir kurgu romanı aslında. Tarihi romanları sevmiyorsanız sıkıcı olabiliyor ama benim için de kendimi aşmış olduğumu görmemi sağladı bu kitap. Çünkü hediye edilmeseydi tarihi romanlardan korkmaya devam edecektim. Bazı vesileler ne güzeldir. Neyse… Biraz sürükleyici oldu, birazsa elinden ben tuttum da kaldırdım kitabı. Öyle böyle bitti. Olaylar ve kilit noktalar hakkında spoiler vermek istemediğim için sadece düşüncelerimi yazdım aslında. Osmanlı’yı kötülüyor diye yorum yapanlara da anlam veremedim. Başka türlüsünü yazmamış ki yazar. Biraz araştırınca Osmanlı Padişahlarının taht için uçurmadıkları kelle kalmamış gerçekten de. Güzel şeylere de imza atmışlar, saray uğruna, koltuk uğruna harcadıkları oğulları da olmuş. Yazarın yanlış bir şey yyazdığını ben düşünmedim. emek verilmiş bir roman.
Düşünce
2020 108. kitabı
Bir tarih sever olarak; kurgu da olsa içinde dönemin önemli olaylarını da barındıran, şimdiye kadar okuduğum en güzel kitaplardan biri. Tarih severlere şiddetle tavsiyemdir...
2015 281. kitabı
Tarihe ilgi duyanların çok seveceği bir gerçek hikaye. Kiraze'nin hikayesi beni çok etkiledi. Solmaz Kamuran'ın bu kitabı birçok dile tercüme edildi. 2001 senesinde de ödül aldı. Osmanlı Devri'nin ihtişamını yaşatan bir kitap....
Puan vermedi·359 syf.·
2021 110. kitabı
"İnsan, imparator da olsa, Sultan da olsa hayatın bitişi karşısında diğer canlılardan daha farklı duramıyordu. Ecel gelip de vade erince yapacak bir şey yoktu. Düzenlenen cenaze törenleri ne
Roman - Tarih - Edebiyat
2015 64. kitabı
Kitabın başları oldukça durağan bir süre ara verip tekrar başlamıştım. Belli bir kısmı aştıktan sonra elinizden bırakmak istemiyorsunuz. Tahmin bile edemeyeceğiniz bir olay örgüsünde ilerliyor. Okumaya başladığınızda karmakarışık gelecek ama pes etmeden okuyun. :)
Tarih
·359 syf.·
2018 28. kitabı
Biraz Osmanlı İmparatorluğunu karalasa da bu kitap bende bir çok algıyı değiştirdi. Yahudi Devleti kurma hayalleri, taa ucu 1500'lere dayanan bir alt yapı çalışmaları... Ve bir yahudi tüccar kadının haremi nasıl elinde oynattığının göstergeleri.
Puan vermedi
Yoksulluklar, ayrılıklar, sürgünler, acılar, azınlık olmak ve göçmenlik.. “Bizi bizden koru Tanrım” Bu öyle bir cümle ki binlerce yıl öncesinde nasıl geçerliyse hala tüm şiiddeti ile geçerliliğini koruyor. Zulme uğrayan yıllar sonra güç eline geçince zulüm edermi? Eder, insanoğlu hiç belli olmaz. 1492 yılında İspanya’dan kovulan binlerce Seferad yahudisi atalarına ait topraklarıdan ayrılıp dünyanın çeşitli yerlerine dağılır. O günün şartlarına göre yaptıkları yolculuklar hiçde kolay olmaz. Çoğu insan yollarda ölür. Kalanların bir kısmı ise yeni hayat kurmaya çabalarken, bir kısmıda kaçamayıp Enzilasyon mahkemelerine düşer. Ester bir diğer adı Kiraze… güçlü, akıllı, paragöz, ve kurnaz bir kadın. O dönemde Osmanlıya sığınan binbir zorlukla kendilerine yurt edinen bir Seferad Yahudisi ailenin kızı. Yapmış olduğu evliliğin nimetlerinden faydalanarak kendine sarayda bir yer edinip birçok hanım sultanla yakın ilişkiler kurar. Oldukça fazla altın kazanır ve kazandıkça doymaz daha çok ister. Hırsı ve zekası ile oldukça ilerler taki Sipahi isyanına kadar. Kitap oldukça uzun bir dönemi kapsıyor. Üç kuşak Seferad Yahudisi bir aile üzerinden o dönemin siyasi ve tarihsel bir çok olayını da içine alıyor. Bu nedenle hikaye temposunu hiç kaybetmediği gibi akıcılığını da koruyor.

Solmaz KamuranYazar · 13 kitap
Solmaz Kamuran 1954'te İstanbul'da doğdu. Göztepe Taş Mektep'te, Kadıköy Maarif Koleji'nde, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde okudu. 11 yaşında TRT Çocuk Radyosu hikâye ödülünü kazandı. 17 yaşında, Yansıma Dergisi'nde imzasını gördü. On dört yıl diş hekimliği yaptıktan sonra kendini tamamen edebiyata verdi. Profesyonel yazı hayatına, televizyon için belgesel metinleri ve gazetelerde gezi yazılarıyla başladı. Türkiye'de büyük ilgi gören romanlarından "Kiraze" Yunanca, Macarca, Sırpça, Portekizce, İspanyolca, İtalyanca, Kürtçe, Lehçe ve Bulgarca olarak yayınlandı. Romanları: Bir Levrek İskeleti, Kiraze, Minta, Banka, Çanakkale Rüzgârı Macar Hikaye: Bir kadın, bir erkek, bir levrek iskeleti Anlatı: Gecenin Yakamozu Biyografi: İpek böceği Cinayeti Araştırma: Devlet Çete Olmasın Dediğinizde Ve çeviriler: Safiye Sultan Üçlemesi (Ann Chamberlin), Bir Hürrem Masalı (Colin Falconer), Erguvan Güzeli (William Stearns Davis), Bir Troia Şarkısı (Colleen Mccullough), Geceyarısı'nın Peşinde (Richard Zimler), Aşk Mutfağı- Çıldırtan Koku- Kızışma- Kabare (Lilly Prior), Bakir İntiharlar- Middlesex (Jeffrey Eugenides), Aynadaki Peçe (Ann Chamberlin) Solmaz Kamuran aynı zamanda yazar Çetin Altan'ın kitaplarının da editörlüğünü yapmaktadır.