Klavye Sürçmesi

Orijinal Adı:
A Slip of the Keyboard

·428 syf.·
2025 25. kitabı
Bu ana kadar okuduğum Terry Pratchett kitaplarında gördüğüm şey; birbirinden bağımsız binlerce fikrin çarpışan arabalar oynamasıydı. Safi karmaşanın ve niş mizahın etkili olduğu kitapların arka planındaki hislerin içerisinde ise öfke olacağını düşünmemiştim. Terry Pratchett'ın hayata, yaşama, taksiciye, tanrıya ve dahasına olan öfkesini; bu şekilde katalize edip ondan binlerce kişinin içerisinde bulunmaktan huzur bulduğu bi evren yaratmış olması hangi fantastik kitabın kurgusu bilmiyorum. Üstelik tanrı vergisi olarak düşündüğüm hayal gücünün yaşamdan eti ve tırnağı ile kopardıkları olduğunu da bilmiyordum mesela. Beni mutlu eden, evim gibi olan diskdünya serisinin arka planındaki yaşamın bu kadar cesur olmasını da tahmin edemezdim. Beni kahkahalara boğan mizahının üzerine çalışılmış olduğunu da kendiliği için bu kadar mücadele eden birinin ne kadar güzel olabileceğini de Terry Pratchett ile yeniden farkettim. Çevresindeki her şeyden güzel bir şey yaratan bu adamın sonunun alzheimer olduğunu ben bile kabullenememişken; kendisinin kabullenişindeki naifliği ile inandığı şey üzerine sonuna dek mücadele etmesini de asla unutmam mesela. Ona gelen mektuplar hakkında yazışını, harika bir yazar olmasını kendi üzerine konduramamış olduğundan dolayı cümlelerindeki mahcubiyetini ve kafasındaki ucube imgelemleri, hepsi kazındı zihnime. Fantezi daha doğrusu kaçış edebiyatının insanlara bir şeyler öğretmesi gerektiğini, meselenin kaçmak değil de nereye kaçtığınla alakalı olduğunu söyleyip; bunun en güzel örneği olduğun için teşekkür ederim Terry Prathcett. Hayatıma senin pencerenden bakma fırsatı verdiğin için, yazar olduğun için, senden bir çok şey kapmama olanak sağlayan yazım tarzın için, güldüğüm her esprin için ve en önemlisi içime salıverdiğin bahar kokusu için teşekkür
Çılgın Fikirler Kıvrak Bir Kalem
2020 35. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2020 18:11
Terry Pratchett ile tanışma kitabım onun engin yazma tecrübesini paylaştığı bu kitapla oldu. İnsanların yazma rutinlerini veya geçmişlerini kaleme nasıl yansıttıklarını okumayı seviyorum. Besleyici ve motive edici bir etkisi olduğuna inanıyorum. Sör Terry eğlenceli bir kimlik, bir gün Diskdünya’yı da okumak isterim. Ama bunun dışında hayatla mücadelesini ve elde ettiği başarıyı şaşkınlıkla karşılamasını epey sevdim. Sanki bir yanlışlık varmış gibi bir hisle tek bildiği eylem olan yazmak ve okumaya devam edişini gözlemek heyecandı. Onu yazmaya teşvik eden unsurun temelde okumak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bulduğu her şeyi okuyarak geçirdiği çocukluk döneminin etkilerini tahmini ölümüne kadar taşımıştı. Muhteşem bir hayal gücüne sahip arsız bir hayalperestten bahsediyoruz. İnsanlığın gördüğünü başka bir forma sokmak konusunda üzerine yok. Yazdıklarını okumayı bu yüzden çok istiyorum. Bununla birlikte iyi bir okur olması sebebiyle önerileri ve etrafına dair gözlemleri de hayli işlevli gibi duruyor. Katıldığı fuarlar, gazete yazıları bu kitapta çok daha fazlası mevcut. Ölüme dair kaleme aldıkları Öfkeli Günler başlığı altında karşımıza çıkıyor. Alzheimer hastalığına yakalandığını öğrendikten sonra hem hastalıkla hem de İngiltere’deki sağlık hizmetlerinin sınırlarıyla mücadelesi takip etmeye değerdi. İlacın temini için konan yaş sınırıyla başlayan bu savaş ötenazi hakkıyla ilgili paylaşımlarla devam etti. Daha önce üzerine uzun uzun düşünmediğim bu konuda bana da düşünecek birçok şey verdi yazar. Yazacak, düşünecek ve üzerine konuşacak birçok öneriyle bu kitabı tamamlamaktan mutluyum.
2019 38. kitabı
İçinde yer alan her bölümde ayrı bir doygunluk yaratan, çok başarılı bir kitap. Ayrıca okuru, kurgularındaki ya da ekranlardaki Terry'nin arkasında saklı kalmış, bambaşka bir Terry ile de tanıştırıyor. Görmesini bilenlere, bu kitabın içinde yazarlığa dair altın değerinde ipuçları var. Hele de fantazya, bilimkurgu ya da mizah alanına gönül vermişseniz... Bu kitabın içinde yazarın düşüncelerine ya da günlük hayatına dair, bir nefeste bitireceğiniz yazıları var. Bu kitabın içinde, yaşadığımız çağda hepimizi korkutan bir hastalığa karşı öfke ve belki de ahlak anlayışınızı gözden geçirmenize neden olacak haykırışlar var.

Terry PratchettYazar · 48 kitap
Diskdünya, aynı dünyamıza benzer. Temel farkı küre şeklinde değil de, kutupları iyice preslediğiniz zaman ortaya çıkan bir diske benzer olması. Diskin tam ortasında sivri bir dağ var. Ve disk dünya, yıldızlar arası boşlukta süzülen bir kaplumbağa'nın sırtında dizili dört filin üzerinde dengede durmaktadır. Diskdünya serisi 2007 senesi itibari ile 36 kitaba ulaşmıştır. Bu dünya kafası karışık kişilikler, enteresan kahramanlar, meyhaneler, büyücülüğün öğretildiği görünmez üniversite, muhtelif şehirler, büyücüler ve cadılar ve mebzul miktarda sıradan halkla doludur. Serinin Türkiye'de yayımlanmış birçok kitabı var. Mr.Pratchett, başarılı ve velut bir yazar. Yazarın, Diskdünya serisi dışında yazdığı kitaplar; Bromeliad Üçlemesi 1988 Truckers 1990 Diggers 1990 Wings Johnny Maxwell Üçlemesi 1992 Only You Can Save Mankind 1993 Johnny and the Dead 1996 Johnny and the Bomb Diğer çalışmaları 1971 The Carpet People 1976 The Dark Side of the Sun 1981 Strata 1989 The Unadulterated Cat (Gray Jolliffe ile birlikte) 1990 Good Omens (Neil Gaiman ile birlikte) 2008 Nation