Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Koçi Bey Risaleleri

Koçi Bey

Koçi Bey Risaleleri Gönderileri

Koçi Bey Risaleleri kitaplarını, Koçi Bey Risaleleri sözleri ve alıntılarını, Koçi Bey Risaleleri yazarlarını, Koçi Bey Risaleleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Koçi Bey'in IV. Murat için hazırlamış olduğu risalede Devlet-i Aliyye'nin sorunlarını ve yapılması gerekli gördüğü reformları genel olarak; orduda kullanılan devşirme sisteminin değiştirilmesi, devlet görevlilerinin rüşvet alımının önlenmesi, liyakat eksikliğinin giderilmesi gibi, ana sorunları ön planda tutmuştur. Ancak ne yazık ki artık Devlet-i Aliyye için 17.yüzyıl sonun başlangıcı olacak, devletin artık bozulmaya başlayan ekonomisi, savaşların getirmiş olduğu ağır şartlar nedeniyle oluşan sosyal sorunlar, asırlara yayılacak olan yıkılma döneminin de başlangıcı olacaktır.
Koçi Bey Risaleleri
Koçi Bey RisaleleriKoçi Bey · Kabalcı Yayınları · 200852 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
59 günde okudu
Osmanli 'yı islam bitirdi diyen sozde aydinlarin da,Osmanli yi dış gucler bitirdi diyen sözde muhafazakarların okuması gereken bir kitap. Ama oyle bastan sona at gozluguyle okursan 4.Murat a verilen tavsiye ,1.Ibrahim e verilen devlert sistemi egitimi olarak algilarsin. Once bir 4.Murat kimdir,Bursa yolunu karli diye kadiyi,hizini alamayip seyhulislami olduren ve daha niceleri..1.Ibrahim kimdir,pasasindan namusu olan karisini isteyip vermeyince basini kesip Istanbul da gezdiren bir padisah bulursun ve daha niceleri.. Daha cocuk yasta gozlerimizin onunde kardeslerimiz katledilse,padisahun soyu kurumasin diye turlu cinsel gucu artirici macunlara ,otlara v.s maruz kalsak ve cihan padisahi olsak ,bizim ne yapabilecegimiz ise tamamiyla hayal gucu... Butun Osmanliyi yargilayacak bir tarih bilgim yok,o donemde var olan diger imparatorluklarin da ayni donemden gectigini bikecek kadar tarih biliyorum okadar. Ozet olarak cok.boyutlu okursaniz,sorun islamda degil,sorun yardakcilikda,sorun ahlaksizlikda,sorun gucun tek bir kiside toplanmasinda,sorun refahin paylasilmamasinda,sorun hukuksuzukda ve yukselmek icin hukuksuzluga goz yummakda.
Koçi Bey Risaleleri
Koçi Bey RisaleleriKoçi Bey · Kabalcı Yayınları · 200852 okunma
Reklam
Osmanlı İmparatorlugu'nda birbirini kontrol eden birtakım kurumlar vardır, Bunlar hükümdarlık kurumu, saray erkani, ordu, ilmiye sınıfı, bazen de halk ve es- naftr. Hukuken hükümdar her şeye kayıtsız şartsız hakim sayılırsa da, yeniçerileri- le ilmiye sınıfı kendisine karşı birleştiğinde aciz bir duruma düşer; tahtından indiri- hir, öldürülür ya da bu sınıfların tam hakimiyeti altına girer. Silah gücünü elinde tu- tan yeniçeri ordusu da her zaman duruma hakim olamaz; hükümdar ile ilmiye sınıfı ve halk birleşirse, yeniçeri zorbaları kaçacak delik arar. Bazen de saray ağaları mem- lekete hakim olur, fakat halkın, ilmiye sınıfının ve yeniçerilerin birleşmesi bu agala- nn saltanatına son verir. Kısacası XVII. yüzyılda Topkapı Sarayı ve Istanbul bir ent- rika ocağdır.
Velhasıl insanoğlu kahr ile zapt olunur, yumuşaklıkla olmaz.
Bir işin aslı bâtıl olursa, ayrıntıları nasıl doğru olur?
Zulüm görenlerin ahı hanedanları harap eder. Dertlilerin gözyaşları dünyayı sulara boğup yok eder.
Reklam
320 syf.
9/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Sultan IV. Murad'a Osmanlı Devlet Teşkilatının işleyişi hakkında tavsiye ve uyarı niteliğinde yazılar kaleme alan Göriceli (Arnavut kökenli) Koçi Bey'in mektuplarından derlenmiş olan bu eseri okurken büyük keyif aldım. Koçi Bey'in, kendi zamanında çok seçkin bürokratik bir kimlik olduğu, mektupların içeriğinde hemen göze çarpıyor; Yeniçeri teşkilatındaki yozlaşmalar, vergilendirme usul ve yöntemlerindeki çelişkiler, toprak ve zıraat örgütlenmelerindeki suistimaller, adalet mekanizmasındaki kokuşmuşluk gibi birçok konuda, dönemin padişahına akılcı çözümlemeler öneriyor. Koçi Bey'in kimi zamanlar padişahı bizzat eleştirildiği satırlar, Sultan IV. Murad'ın nezdinde hocasının bilgeliğinin itibarını ve saygınlığını ayrıca gözler önüne sermektedir. Bir sonraki padişah olan Sultan I. İbrahim de her ne kadar Koçi Bey'den tavsiyeler almak istemiş olsa da Koçi Bey'in bu iki kardeş sultan arasında onların potansiyellerine uygun olacak şekilde farklı ile telkin ve tavsiyelerde bulunduğu mektupların içeriğinde açıkça hissedilmektedir. Osmanlı devlet teşkilatına ilgisi olanların kesinlikle okumasını tavsiye ederim.
Koçi Bey Risaleleri
Koçi Bey RisaleleriKoçi Bey · Kabalcı Yayınları · 200852 okunma
Sözün kısası, benim devletli hünkârım, reaya padişahların hazinesidir. Eğer reaya mamur olur ve zulüm olmazsa padişahın hazinesi dolu olur. Bugün reaya bir kuruş versin [diye] emr-i şerif iletseniz, nice yüz bin kuruş olur. Hiç vakit geçirmeden lazım olan şey, reayayı koruyup zalimlere çiğnetmemektir. Baki ferman devletli hünkârımındır.
Sayfa 131 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Velhasıl, geçmişteki ulu ataları olan büyük Osmanoğulları sultanları bunca kaleler ve memleketler fethedip, bunca hayratlar ve güzel şeyler meydana getirmişlerdir. Saadetli padişahım ki, bu düzeltmeyi yapıp insanların ahvalinin düzenine önem vereler, her mansıbı ve dirliği hak eden erbabına lütuf buyuralar ve hak etmeyenleri dağıtalar. Bu güzel işlerin geçmişteki bütün hükümdarların hayratlarına ve güzel işlerine üstün olup, nice bin mescit ve cami yapmaktan daha faydalı olacağı kesindir. Doğru ve temiz niyet ile adalet ve doğruluk icra eder, zulüm ve fesadın kaldırılmasına yönelirlerse kendisinden yardım dilenilen Allah'ın fazlı ile her iş kolay olur. lyi ün, adalet ve doğruluk sesleri rub'-ı meskûna yayılır; doğudan batıya varıncaya kadar etraftaki sultanlara korku, dehşet ve heybet düşer; yüce Allah'ın emriyle kimse karşı koyamaz. Ve muhalefete güçleri yetmeyip mecburen baş eğerler.
Sayfa 94 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Sene 1631
"Mübarek hükümdara malum ola ki: Zulüm ve rüşvet herhangi bir devlette meydana çıkar ve aşikâr olursa o devlet harap olup yıkılır ve talihi tersine döner. Bu tür hallerin hepsi, tarih kitaplarında bu şekilde araştırılmış ve beyan olunmuştur. Doğrusu bu ikisi [zulüm ve rüşvet] de gayet korkulacak ve çekinilecek, evleri barkları harap edici ve melun şeylerdir."
Sayfa 92 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Reklam
Velhasıl şimdiki halde reaya fukarasına yapılan zulüm ve saldırganlık hiçbir tarihte, hiçbir iklimde ve hiçbir padişahın memleketinde olmamıştır. İslam topraklarindan bir memlekette bir kimseye zerre kadar zulüm yapılsa ceza gününde [kıyamet gününde] hükümdarlardan sorulur, vükeladan [vekillerden] sorulmaz. [Ben] onlara sipariş ettim demek, âlemlerin Rabbinin huzurunda cevap olmaz. Zulüm görenlerin ahı hanedanları harap eder. Dertlilerin gözyaşları dünyayı sulara boğup yok eder. “Küfür ile dünya durur, zulüm ile durmaz.” Adalet, ömrün uzunluğuna sebeptir ve fukara ahvalinin düzeni padişahların cennetlik olmasının sebebidir. Bu dediğim sözler benim [sözlerim] değildir; ulemanın ve şeyhlerin sözleridir. İnanılmazsa onlara sorula. Ahval böyledir. Baki emir ve ferman, saadetli sultanım hazretlerinindir.
Sayfa 63 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
Beylerbeyilerinde, sancakbeylerinde, vezirlerin ağalarında, müteferrika, çavuş ve kâtipler zümresinde, dilsiz ve cüce taifesinde, padişah nedimlerinde ve bölük halkının ileri gelenlerinde nice timar ve zeametler olup, kimi hizmetkârları üzerine, kimi azatsız kulları üzerine berat¹ çıkarmışlardır. Buralar adamlarının adına olur, ürününü kendileri yerler. İçlerinde öyleleri vardır ki, yirmi, otuz, belki kırk elli kadar zeamet ve timarı bu yoldan alıp ürününü kendileri yerler, sefer-i hümayun olduğunda, sırf yoklamada mevcut olsun diye [adamlarına] iki bin akçe harçlık verip, cebe ve cevşen (zırh) yerine aba ve kebe² giydirip, birer semerli beygir ile sefere gönderirler, kendileri evlerinde zevk ve sefa, seyir ve sohbette olurlar. Âlem harap olsa umurlarinda değildir ve Allah esirgesin dünyayı düşman alsa, sefer nedir bilmezler. Bey gibi geçinirler, ama din ve devlete dair kaygılar asla hatırlarına gelmez. ¹Berat: Osmanlı devletinde herhangi bir görev veya hizmete atama ya da maaş tahsis edilmesi, unvan veya nişan verilmesi dolayısıyla padişah tuğrasıyla birlikte yazılan fermanlar. ²Aba: Dervişlerin, aşağı tabakadaki ilmiye mensuplarının ve medrese talebelerinin giydiği palto türünden bir giysi. Kebe: Çoğunlukla çobanların giydiği kalın keçe giysi.
Sayfa 52 - Sultan IV. Murada Devlet Yönetimindeki Bozukluklar ile Alınması Gereken Tedbirler Hakkında Sunulan Risale, Kabalcı Yayınevi: 315, Birinci Basım İstanbul Mart 2008, Şark Klasikleri Dizisi:12, [ISBN: 975-997-121-6]Kitabı okudu
102 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.