2022
Sıralamalar

Ömer Seyfettin Okur Gibi
·176 syf.·
2023 97. kitabı
Sadri Ertem’in Korku adlı kitabındaki öyküleri okuduğunuz zaman, yazarının kim olduğunu bilmeseniz, Ömer Seyfettin’in yazdığını sanabilirsiniz. İşin ilginç yanı şu ki, Ertem’in hikayelerinden birisinin kahramanı da Ömer Seyfettin. Üslup ve dünya görüşü olarak Ömer Seyfettin’e oldukça benzeyen Ertem’in ona benzer bir başka yönü ise çok genç yaşta vefat etmesi olmuş. Ancak Ertem’in bu kırk yıllık kısa ömrüne pek çok edebiyat eseri ve milletvekilliği sığdırdığını da söylemek lazım. Ertem, Seyfettin’e benziyor ancak onun kötü bir taklidi değil asla. Bu kitaptaki öyküler birbirinden ilginç, kimisi tezli kimisi sürprizlerle dolu ama en önemlisi dönemin sosyal havasını başarıyla yansıtan öyküler. Hatta mesela “Boykot” öyküsü gibilerin doğrudan günümüzü ilgilendirdiği bile söylenebilir.
Hikaye-Öykü
KorkuSadri Ertem · Dorlion · 20227 okunma
2024 75. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2024 14:15
herseyin temeli korkudur en guclu duygudur korku hayatimizda ne yaparsak bu duygu sayesinde yapiyoruzdur yasamimizi bu duygu yonetiyor kendimizi bu duyguya veriyoruz ya bilincli yada genelde oldugu gibi bilincsiz ve onun bizi istedigi yere goturmesine goz yumuyoruz Çoğu zaman yokmus gibi davranıyoruz veya ben korkumu kontrol altında tutabiliyorum diyerek kendimizi kandırıyoruz bu duyguyu gercekten belirli zamanlar harici önemsemiyoruz bile yok sayıyoruz ama o orda hep icimizde ve en basit hareketlerimizde bile onun payı oluyor biz sadece farkında degiliz yada farkında olmak istemiyoruz
Hayata Dair
KorkuSadri Ertem · Dorlion · 20227 okunma

Sadri ErtemYazar · 18 kitap
İstanbul Sultanisi’ni 1914 yılında, Darülfünun (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi) Felsefe Bölümü’nü 1920 yılında bitirmiştir. Ankara Sultanisi Muallimliği, Ankara Daru’l-Muallimin Hukuk ve İktisat Muallimliği, Kuleli Askeri Lisesi Musahabatı Ahlakiyye ve İçtimaiyatı, İstanbul İmam Hatip Mektebi Ruhiyat ve Ahlak, Edebiyat ve Kitabet, Kadıköy Kız Orta Mektebi Tarih ve Coğrafya, Gaziosmanpaşa Orta Mektebi Tarih ve Coğrafya, Kadıköy Lisesi Tarih ve Gazi Terbiye Enstitüsü Felsefe ve İçtimâiyyat Muallimlikleri, Dahiliye Vekaleti Matbuat Umum Müdürlüğü Müşavirliği, Gazetecilik, Tercüman-ı Hakikat ve Tanin Gazetesi Yazarlıkları, Yazarlık, TBMM VI. ve VII. Dönem Kütahya Milletvekilliği yapmıştır. Edebiyatçılığı İlk öyküsü 1917 yılında yayımlanmıştır (Genç Yolcular). Edebiyata asıl yönelişi 1928’den sonradır. Konularını toplumsal sorunlardan çıkardığı, gözlemden çok kuramsal bilgilere dayanan ve bir tez çevresinde gelişen yapıtlarıyla gerçekçi Türk edebiyatının ilk temsilcilerinden sayılır.