Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Köy Enstitüleri

Emine Öztürk
Eğitim ütopyası kurmak, eğitimsel gerçekliğe ve sorunlara statükonun çizdiği sınırlar ve kapitalist üretim ilişkilerinin tanımladığı bağlam içinden bakmayı terk ederek, daha tanımından başlayarak eğitime ilişkin tüm kavram, yapı ve süreçleri insanî amaç ve özlemler ışığında gözden geçirmek; insanı kendine değil, kendini insanlara uyduran eğitim yapıları tasarlamak demektir. Eğitim ütopyası, eğitimin “bireyin özgürleşmesinin toplumun özgürleşmesinin önkoşulu” olduğundan yola çıkılarak tasarlanmasıdır. Eğitim ütopyası, bugünkü eğitimin geleceğini önceden kestirmeye dönük teknik/bürokratik bir işlem ya da geleceğe yönelik bir spekülasyon değildir. Eğitim adına bugün istenir olanın geleceğe yansıtılmasını bir eğitim ütopyası olarak değerlendirmenin en azından iki nedenle uygun bir yaklaşım olamayacağı öne sürülebilir: Birincisi, eğitim adına bugün istenir olan, insanların gerçekte oldukları durumlarıyla, yani içinde yaşadıkları toplumsal sistem tarafından koşullandırılmış durumlarıyla istedikleri şeylerdir. Oysa insanı kendine ve toplumuna yabancılaştıran bir sistemde, insanların isteklerinin ve ihtiyaçlarının gerçekten kendilerine ait olduğu su götürür. Bununla bağıntılı ikinci neden, geleceğin eğitiminin nasıl olacağına gelecek kuşaklar adına bugünden karar vermenin beraberinde getireceği meşruiyet sorunudur.
Yazar:
Emine Öztürk
Emine Öztürk
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 243Basım Tarihi: 2018Yayınevi: Gece Kitaplığı Yayınları
ISBN: 9786051808925Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
243 syf.
9/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Bu kitaba başladığımda Köy Enstitüleri ile ilgili hatrı sayılır bilgiye sahiptim. Köy Enstitüleri'nin ismini ilk defa 15-16 yaşlarındayken duymuştum ne yazık ki. Okullarımızda verilen eğitimde neden buna yer verilmediğini anlamak zor değil. Bizim böyle bir şey olduğunu öğrenmek için kendi merakımız ve araştırmamız olması şart yani. İş başa düştü
Köy Enstitüleri
Köy EnstitüleriEmine Öztürk · Gece Kitaplığı Yayınları · 201829 okunma
Reklam
243 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Özetle: "Amman köy enstitülerini kapatalım köylü bilinçleniyor. Bilinçlenirse devrim yapabilir. Sığır gibi bir köylülük daha çok işe yarar çünkü. Bismarck gibi "yahu ileri demokrasi getirelim de halk devrim istemesin"yok. Onun yerine toplumu angutlaştıralım. Tüketici olmayı, kendi söküğünü dikebilmek yerine yenisini almayı öğütleyelim insanlara. Köylüler cahil kalsın bağnaz olsunlar. Eşeğe ite tecavüz etsinler. Dünyayı bilmesinler. Bileceklerse de kente inip tüketici toplumun fertleri olsunlar. Amman altın kaplı klozetlerimizden olmayalım. " Öte yandan İnönü: " bu işi yaptık iyi ettik de sürdüremeyeceğiz. Bizi enstitüleri kapatmaya zorlayacaklar. Bari kapanana kadar tam kapasite eğitim verelim" Sonuç:köy enstitülerinden eğitim alma şansına sahip olan kuşağa bakıyoruz, parmağımız ağzımızda kalıyor. Eskiden köy enstitülerine ev sahipliği yapmış yerlere bakıyoruz, bir tarihi silip atmak için sistematik olarak nasıl uğraşıldığına şahit oluyoruz. Yobazlığın mini kaleleri olmuşlar adeta. Devletimiz çalışıyor vallahi.
Köy Enstitüleri
Köy EnstitüleriEmine Öztürk · Gece Kitaplığı Yayınları · 201829 okunma
243 syf.
9/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
Uzun zamandır Köy Enstitülerini araştırmamla birlikte, kitapçı da kitapları incelerken göz göze geldiğim kitap. Beklemeden hemen alıp okudum. Şu an bile okullarda verilmeyen dersler kaç sene önce normal ders olarak öğretilmiş öğrencilere. Öğrenciler tam donanımlı olarak yetiştiriliyormuş. Sadece öğrenmek için, sınavlardan geçmek için değil, hayatta karşılaşacakları bir çok problemi iyi bir şekilde çözebilmelerine de yardımcı olmuş. Ama siyasî sebeplerden ötürü kaldırılmış bu enstitüler. Eğer hala devam ediyor olsaydı her şey çok farklı olurdu. Demem odur ki eğer sizde merak ediyorsanız Köy Enstitülerini alın mutlaka okuyun.
Köy Enstitüleri
Köy EnstitüleriEmine Öztürk · Gece Kitaplığı Yayınları · 201829 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.