Küçük Ülke

9786054820849

Küçük Ülke Üzerine
2026 5. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2026 23:23
Gaël Faye’nin Küçük Ülke’si bir savaş romanı değildir; daha çok, savaşın çocukluğu nasıl zehirlediğinin hikâyesidir. Burundi ve Ruanda ekseninde ilerleyen anlatı, büyük tarihsel olayları değil, bu olayların bir çocuğun zihninde açtığı çatlakları merkeze alır. Romanın gücü de tam burada yatar: bağırmaz, slogan atmaz, kanı göstermez; sessizce çöker. Romanın anlatıcısı Gabriel, bu çöküşün tanığıdır. Başlangıçta onun dünyası mangolar, bisikletler, arkadaşlar ve oyunlardan ibarettir. Gino, Francis ve Armand’la kurulan arkadaşlık grubu, aslında “küçük ülke”nin kendisidir: etnik olarak karışık, uyumlu ve masum. Ancak bu masumiyet kalıcı değildir. Gino kaybedilen çocukluğu, Francis çocukluğa erken bulaşan ideolojik bilinci, Armand ise şiddetin normalleşmesini simgeler. Üçü birlikte, bir ülkenin çocuklar üzerinden nasıl parçalandığını gösterir. Roman sanki şunu söyler: Çocuklar değişiyorsa, ülke çoktan yıkılmıştır. Bu yıkımın ilk sembolik anlarından biri vurulan timsah sahnesidir. Tehdit olmadığı hâlde öldürülen timsah, şiddetin keyfîliğini ve masumiyetin ilk kanını temsil eder. Doğa bile artık güvende değildir. Bu sahne, ileride yaşanacak insan ölümlerinin sessiz bir provası gibidir. Gabriel için bu an, oyunun bittiği ilk andır. Aile içindeki çatlaklar da ülkenin çatlaklarıyla paralel ilerler. Annesi Laure, Ruanda’daki soykırımdan kurtulmuş bir Tutsi olarak bastırılmış travmanın vücut bulmuş hâlidir. Başlangıçta sıcak ve koruyucu bir anneken, geçmiş yeniden canlandıkça tükenir, sertleşir, susar. Laure, “unutmanın mümkün olmadığını” temsil eder. Kız kardeşi Yvonne ise travmadan sonra hayatta kalmış ama ruhen sertleşmiş bir başka ihtimaldir; Laure’un gelecekte dönüşebileceği hâlin aynası gibidir. Baba Michel ise dışarıdan bakıldığında en güçlü figürdür: Fransızdır,
2022 3. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2022 00:05
Çok severek ve etkilenerek okuduğum bir kitap oldu #küçükülke Orta Afrika’nın küçük ülkesi Burundi de yaşanan katliamı 10 yaşındaki Gabriel’in ağzından okuyoruz.Fransız babası ,Ruandalı annesi ve kız kardeşi Ana ile mutlu bir çocukluk geçiren Gabriel’in hayatı yavaş yavaş değişir ve içine etnik ayrılıklar, siyaset,şiddet,katliamlar girer. Bir çocuğun sevdiklerini,hatıralarını en önemlisi de masumiyetini nasıl yitirdiğini okuyoruz. Kitap başlarda sakin ilerlesede sonradan oldukça etkileyici ve vurucu oluyor.
2019 38. kitabı
Birleşmiş Milletlerin kaderine terk ettiği,yüz günde 800.000 insanın yok olduğu,bazı çocukların hiç büyümediği;bazı yaraların asla iyileşmediği küçük ülkeden yenice döndüm..nasıl da büyüdü herşey,nasıl da yoruldu gönlüm çıkmazda.. Yarım kalmış umutların,hayallerin,ruhların kırıkları battı ayağıma,etim kanadı;ruhum kanadı.. Sırf hırs ve iktidar uğruna rengi siyah olan insanların,katrana bulanmış hayatların;çocukluklarından ve hayatlarından sürgün edilmiş insanların ölüşünü gördüm Gaby'nin gözlerinden.. Anlam veremediğim soykırımın aslında insanın insana tahammülsüzlüğünden ve sevgisizliğinden nasıl fışkırdığını yaşadım..Ölümü bekledim kuytu köşelerde Gaby'le birlikte ve Gaby'le birlikte kaçtım o küçük ülkeden..
Küçük ÜlkeGael Faye · Kafka · 201993 okunma
"Bu aralar çocuk kalmakla meşguldüm"
2022 1. kitabı
Savaş bitse dahi savaşın izleri bir insanın ruhunda hiç geçmeyen iz olarak kalıyor. Bu kitapta da bu izlerin kelimelere yansımasını okuyoruz aslında. Bir çocuğun gözünden bir savaşın, bir soykırımın yansımalarını görmeye çalışıyoruz. Bir çocuğun anlayabileceği kadar siyasi ortam aktarılıyor aslında bize. Soykırıma giden süreci okuyoruz. Ama bir çocuk nasıl görürse öyle. Onun kendi dünyasına, arkadaş ortamına yansımasını okuyoruz bir yandan da. Savaş sadece binaları yıkıp şehirleri yerle bir etmiyor. Aynı etkiyi ailelere, insanlara ve ruhlara da yapıyor. Kitabı okurken en çok bunu hissettim. Savaşın karanlığı bir şehre, bir eve ve bir çocuğun yüreğine yavaş yavaş çöküyor. Sömürgecilik konusuna kitabın kimi yerlerinde eleştiri var. Akıcı bir kitap kısa sürede bitirdim. Romanın geçtiği coğrafyaya ve toplumsal konulara da ilgi varsa eğer okuyanın seveceğini düşünüyorum.
Puan vermedi·192 syf.·
2026 285. kitabı
1990'ların başında Burundi'de yaşayan Gabriel adlı bir çocuğun gözünden, iç savaş ve Ruanda soykırımı öncesi huzurlu hayatın nasıl parçalandığını, kaybedilen çocukluğu ve iç göçü anlatan yarı otobiyografik bir eserdir. Duru acık bır dille cocuk masumiyetıyle okura sunulmuş oldukça etkileyici bır kıtabı gerıde bıraktık Küçük Ülke , etnik çatışmaların sıradan hayatları nasıl yok ettiğini, kimlik karmaşasını ve masumiyetin kaybını çarpıcı bir dille aktarıyor. Herkesin sığınağı kendine!..s:188 Fransız bir baba ve Ruandalı bir annenin oğlu olan Gabriel (Gaby), Burundi'nin başkenti Bujumbura'da güvenli bir mahallede yaşamaktadır. Çocukluk anıları, dostluk, sınıf farklılıkları, ırkçılık, etnik çatışmalar (Hutu-Tutsi), sürgün ve savaşın travmatik etkileri işlenmektedir. Gaby'nin mutlu çocukluğu, ülkedeki siyasi gerilimin artması ve ardından yaşanan iç savaş/soykırım ile paramparça olur. Bazı yaralar iyileşmiyor..s:124 : Burundi ve kısmen Ruanda. Kitap, sömürgecilik sonrası Afrika'daki karmaşık siyasi yapıyı da yansıtmaktadır. Özetle, Küçük Ülke, bir çocuğun gözünden cennetten cehenneme dönüşen bir hayatın hikayesidir. Sevgini yanımda götürüyorum…..... Gael Faye
Edebiyat & Roman
2024 21. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2024 00:00
Afrika'da Brundi iç savaşını bir çocuk gözünden anlatıyor kitap. Uzatmadan ve ajite etmeden yapıyor bunu. Çok akıcı bir dili ve sağlam bir kurgusu var eserin. Çok kısa olmasına rağmen can alıcı bir çok noktaya dokunuyor. Güzel kitap vesselam.
2022 4. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2022 23:28
Hepimiz en azından bir tane soykırım hakkında kitap okumuşuzdur. En azından da birkaç film izlemişizdir. Fakat hangi soykırım desem , muhtemelen %90ımız yahudi soykırımı der. Elbette dünya tarihini etkileyen bir dönem olması , bilinirliğini yükseltti. Ancak bu yaşlı dünya o kadar çok soykırım gördü ki, sadece Yahudileri konuşuyor olmak beni üzüyor açıkçası. İnka’lardan Kızılderililere, Bosna’lılardan Doğu Türkistan’lılara kadar günümüzde bile devam eden soykırımlar yaşanıyor. Ben bugün Kara Kıtada yaşanan bir soykırım kitabı ile geldim. . Ruanda, Afrika kıtasında küçük bir ülke. Ancak yeraltı kaynakları açısından zengin ve 1900’lerin başından beri Belçika tarafından sömürülüyor. Hem de ne sömürülme ‍️ Tek bir damara sahip olmayan Belçika’nın dünyanın en büyük pırlanta üreticisi olması boşa değil. Elbette bir ülkeyi elde tutmanın en kolay yolu, onu içten parçalamaktır. Belçika da bunu yaparak , birbirinden hiçbir farkı olmayan insanları #tutsi ve #hutu diye ikiye ayırdı. Nasıl mı? Burunları ile ‍️ Evet evet, burun. Başta %9luk nüfusa sahip Tutsileri tutan Belçika yönetimi çoğunluğu azınlığa ezdirdi. Yıllarca kin ile dolan Hutu’lar, bu sefer de yönetimin kendilerini tutması sonucu Tutsilere eziyete başladılar. Bu arada birçok döküntü yaşanıyor, ancak en büyük iç savaş 1994 Yılında patlıyor ve binlerce Tutsi ve ılımlı Hutu katlediliyor. Kaçabilenler, çevre ülkelere göç ediyor. Kaçamayanlarınsa vay haline. Yaşananları yazsam, mideniz kaldırmaz. Peki medeni ülkeler(!) , BM ne yapıyor bunlar yaşanırken? Bosna’da ne yaptılarsa onu tabi İzliyorlar. Arabulucu (!) Fransa’nın beyazının ne kadar kirli olduğunu da burada görüyoruz. . . Kitaba gelirsek, Fransız bir baba ve Tutsi bir anneden dünyaya gelen Gabriel’in Burundi ‘de yaşarken Ruanda soykırımı hakkında yaşadıklarını,
2022 58. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2022 14:41
Muhteşem bir kitap. Hiç beklemiyordum. Ruanda-Burundi ülkelerinde yaşanan iç savaşı bir çocuğun ağzından çarpıcı şekilde anlatmış Gael Faye. Tutsi'ler ve Huti'ler iki farklı etnik unsur gibiler. Bir farkları da yok esasen. Dış mihrakların da fişeklemesiyle giriyorlar birbirlerine. Siyasi suikastler, linçler, çeteleşme, cadı avı. Toplum kaosa sürükleniyor. Tüm bu kaosun içinde, Burundi'de, ilgisiz bir anne ve babanın gölgesi altında yaşayan bir çocuk, Gabriel'in hikâyesi Küçük Ülke. Her açıdan çarpıcı, her karakteriyle derin bir eser. Kitap ne oranda otobiyografi ne oranda kurgu insan tam çözemiyor. İnşallah kurgudur diyesiniz geliyor. Çünkü yaşananlar o kadar acı ki, yazar bunları yaşadıysa çok üzücü. Ha o yaşamadıysa birileri yaşadı sonuçta. O da ayrı bir gerçek. Bu kitaba dair bir video çekmeyi düşünüyorum zira söyleyecek çok sözüm var diye hissediyorum. Mutlaka ama mutlaka okuyun.
2021 92. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2021 16:46
"Tutsiler ve Hutular arasındaki savaşın nedeni aynı topraklara sahip olmamaları mı?" "Hayır, değil. Aynı ülkede yaşıyorlar." "O halde... Dilleri mi farklı?" "Hayır, aynı dili konuşuyorlar." "O zaman tanrıları mı farklı?" "Hayır, tanrıları da aynı." "Peki o zaman niçin savaşıyorlar?" "Çünkü burunları farklı." Küçük Ülke Tutsi ve Hutular arasında ki savaşı ve büyük soykırımı bir çocuğun gözünden anlatıyor. Bir ülke düşünün, çocukların ilk öğrendikleri şey ölüm, yetişkinlerin bildiği tek şey ölüm, insanların elinde olan tek şey ölüm. Verilere göre günde yüz binlerce insanın öldüğü insanlık tarihinin görüp sessiz kaldığı onlarca katliamdan biri. Yıl 1992 Burundi, küçük bir çocuk olan Gaby Fransız babası ve Ruandalı annesiyle beraber kız kardeşiyle hayatının en güzel günlerini yaşamanın hayalini kuruyor, bu küçük Afrika ülkesinde onca milletten insan kendilerince bir hayatın hayalinde. Bir gün bir kıvılcım bütün ülkeyi hatta kıtayı etkisi altına alacak ve sönmesi günden güne zorlaşacak olan bir yangına dönüşür, yaralar söz konusu değildir çünkü ortada ölümden başka bir şey yoktur. Kitabın en sevdiğim noktalarından biri batılı yaşamına dair eleştirilerin olması özellikle savaş, yaşam ve refaha dair çok ince fakat bir hayli güçlü noktalara parmak basıyor.
Her Ülkeden Bir Kitap - 35 Ruanda
2025 19. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2025 23:45
Gael Faye; 1982 Burundi doğumludur. Babası Fransız, annesi Ruandalı’dır. Burundi ve Ruanda birbirine komşu iki küçük Doğu Afrika ülkesidir. Yüzölçümleri Ankara’dan biraz büyüktür. Bu detayları vermemin sebebi kitabın bir anı kitabı olmasıdır. Kitapta yazarın 12-13 yaşlarına kadar olan anıları yer almaktadır. Yazarımız, Burundi’de yabancıların yaşadığı bir mahallede mutlu bir çocukluk geçirmektedir. Fakat 1994 yılında başlayan iç karışıklıklar büyük katliamlara sebep olacaktır. Daha çocuk yaşta olan yazarımız ile ailesi bir çok kötü olaya şahit olur. Babasının Fransız olması sebebiyle ülkeden kaçabilmişlerdir. Kitabın ilk yarısında her çocuğun yaşabileceği anıları okurken, diğer yarısında iç karışıklıklara ve katliamlara şahit oluyorsunuz. Kitabı ve dönemi daha iyi anlamanız için küçük bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Ruanda Soykırımı, Hutular-Tutsiler ve Burundi İç Savaşı konuları hakkında küçük bir araştırma kitabı daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Gael FayeYazar · 1 kitap
Ruandalı bir anneyle Fransız bir babanın çocuğu olarak 1982’de Burundi’de doğdu. 1995’te iç savaşın patlak vermesi ve Ruanda’da soykırımın başlamasıyla aile Fransa’ya taşındı. Finans alanında eğitim gören Faye, Londra’da bir yatırım fonunda iki yıl çalıştıktan sonra yazarlık ve müzisyenlik kariyerine yöneldi. Hip hop kültürü ve Kreol edebiyatından etkilenen yazar, 2010’da Milk Coffee & Sugar grubuyla ilk albümünü çıkardı. 2013’te ilk solo albümü Pili Pili sur un Croissant au Beurre yayınlandı. 2018’de prestijli Victoires de la Musique Ödülü’nü kazanan Faye, yazdığı ilk roman olan Küçük Ülke’yle Fransa’da büyük bir başarı kazandı. Pek çok büyük edebiyat ödülüne aday gösterilen ve Prix Goncourt des Lycéens, Prix du premier roman gibi ödüllere layık görülen eser, otuzu aşkın ülkede okurlarla buluştu ya da buluşmak üzere.