8. Seminer Aktarım Üstüne Bir İnceleme

Kolektif Kitap
9786052205341

·357 syf.·
2019 19. kitabı
Âşkın getirdiği kıyas kabul etmez coşkuyu yüceltmeli mi yoksa insana hissettirdiği yoğun acı ve çaresizliği yermeli mi; insana hayat veren erdemlerini göklere mi çıkarmalı yoksa zalimliğini ve yanılsamalarını ifşa mı etmeli? (s. 18). Öncelikle Lacan'da İmgesel, Simgesel ve Gerçek'e bakalım; >İmgesel<, öncelikli olarak benliğe ve ötekilere ait görsel duyusal imgelerle ilişkilidir. Bu imgeler şeylerin kırıntısını gösterir ve dikkate değer biçimde birbiriyle bağlantılıdır...bir tırnak, gülümseyen bir dudağın kıvrımları, duvara düşen ışık huzmesindeki uçuşan toz taneleri... işte bunlar imgelerin parça parçalığını gösterir. Görevi ise ruhsal enerjiyi yönlendirmektir yani Freud'daki karşılığıyla libidoyu Lacan'daki karşılığıylaysa jouissance'ı. İmgeler jouissance'ın, beni bu incelemeyi yazmaya koyan atılımın, enerjinin aracıdır. J.D. Nasio imgenin ne'liğinden bahsederken şöyle güçlü bir örnek verir; "Bana 'Ben nedir?' diye soracak olursanız, hemen şöyle cevap veririm: ben, bana uygun olan ve bana bir hissi yaşatan eski imgelerin şimdide güncellenmesidir." (s. 50, Monokl Lacan Seçkisi). >Simgesel< dil ve yapıyla ilgilidir. Birbirlerine çok sıkı kurallarla uyan ve her zaman birbirlerine bağlı bir gösteren sistemidir ve iki birimi vardır; Bir ve ötekiler. Yani bir imleyenin sadece başka bir imleyenin yanında değeri vardır. >Gerçek< se bedende ve bedenin mümkün doyumları düzleminde konumlanır. Gerçek, adı konulamayandır, dile direnendir, bilinemezdir, simgeselleştirilemeyendir, imgeselleştirilemeyendir, her zaman bizde önde gidendir, kadınsıdır. Varlığımızın hep daimi yanıdır, değişmeden ve sürüp giden kendinde aynı kalan şeydir Borromean Düğümü'nün üçlüsünü kısaca hatırladıktan sonra bölüm bölüm
İlişkiler
2021 56. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2021 22:15
Aşk, bir dengesizlik işi mi gerçekten? Aşk için kim bilir neler yazıldı,çizildi,söylendi bugüne kadar. “Sevmek için kaç kişiye ihtiyaç vardır? Onan ve Narkissos’a göre tek kişi yeterlidir.Aristophanes için tek kişiye dönüşecek iki kişiye ihtiyaç vardır.Kierkegaard’ya göre bir başkasını üçüncüde severiz, yani Lacan gibi o da üç kişiye gerek olduğunu söyler. Ama rekor, altı kişi gerektiğini söyleyen Freud’dadır: iki partner ve onların ebeveynleri.” Bu kitap aşk hakkındaki dünya çapında en kapsamlı psikanalitik incelemelerden biriymiş.Aşk gibi karmaşık olan yapıyı her açıdan ele alıp yorum yapılması, Lacan’ın Platon’un Şölen kitabını incelemesi,beyin yakan terimler,söylemler,düşünceler.. “Lacan’ın partnerimizin bilinçdışını sevmemiz gerektiğini ima ettiği düşünülebilir(Her sevgi iki bilinçdışı bilgi arasındaki belli bir ilişkiyi temel alır,ama pek az insan diğerinin bilinçdışına dair bir şeyler bilmek ister.)” Bilinçaltı derya denizken aşk ile birlikte nasıl bir hâl aldığına dair merak ettikleriniz varsa bu kitap tam size göre! Yalnız yavaşça ve sindirerek okumakta fayda var. Hatta aradan zaman geçtikten sonra tekrar tekrar okunabilir, kaynak kitap olarak elinizin altında tutabilirsiniz.Bilirsiniz zaman geçtikçe düşünceler değişir,bugün okuyup geçtiğiniz yarın okuduğunuzda içerlerde bir ışık yakabilir.Ve hayatınızdaki en büyük uyanışı yaşamanıza sebep olabilir. Merak edenlere tavsiyemdir. Sevgiler.
2024 16. kitabı
Bruce Fink’in Lacan’da Aşk: VIII. Seminer Üstüne Bir İnceleme adlı kitabı, psikanalizle ilgilenen okurlar için Lacan’ın aşk kavrayışını anlaşılır kılmaya çalışan önemli bir çalışma. Fink, Lacan’ın sekizinci seminerinde ele aldığı “aktarım” temasını merkeze alıyor ve aşkı yalnızca bireysel bir duygu ya da romantik bir deneyim olarak değil, dil, bilinçdışı, arzu ve eksiklikle örülü çok katmanlı bir olgu olarak tartışıyor. Kitap boyunca Platon’un Şölen’inden Freud’un mirasına, edebiyat ve mitolojiden Lacan’ın kendi kavramsal çerçevesine uzanan geniş bir referans ağı kuruluyor. Bu sayede aşk, felsefi, kültürel ve psikanalitik bağlamlarda yeniden düşünülüyor. Fink’in en güçlü yönü, Lacan’ın yoğun ve çoğu zaman kapalı diliyle yazılmış seminerleri çözümleyerek daha okunabilir bir metne dönüştürmesi. Lacan’ın “simgesel, imgesel ve gerçek” düzlemlerine yerleştirdiği aşk kavramını detaylı biçimde açıyor ve özellikle “aşkın eksiklikten doğan bir şey olduğu” fikrini berraklaştırıyor. Bunun yanında aşkın aktarım ilişkisiyle nasıl bağlantılandığını, analiz sürecinde terapist ile danışan arasındaki dinamiğin “aşk” üzerinden nasıl şekillendiğini de inceliyor. Bu, kitabı yalnızca teorik bir tartışma değil, aynı zamanda psikanalitik pratiğe de değinen bir kaynak haline getiriyor. Bununla birlikte, kitabın dili ve yoğunluğu kolay değil. Psikanalize ya da Lacan’a aşina olmayan okurlar için terimlerin bolluğu, felsefi ve kültürel göndermelerin çeşitliliği yorucu olabiliyor. Fink her ne kadar Lacan’ın dilini sadeleştirse de, yine de belli bir hazırlık ve sabır gerektiriyor. Ayrıca, aşkın gündelik yaşama dair daha somut örneklerle ilişkilendirilmesi sınırlı; bu da teorik arayışın güçlü olduğu ama pratik açıklamanın geri planda kaldığı izlenimini bırakabiliyor. Sonuç olarak Lacan’da Aşk,

Bruce FinkYazar · 5 kitap
Cornell University'de psikoloji, sosyoloji, edebiyat ve felsefe alanında lisans çalışmasından sonra Fink, VIII. Paris'teki Fink'in akıl hocaları arasında, M. A. tezini denetleyen önde gelen filozof ve Lakanya psikoanalisti Alain Badiou'ya katıldı. Fink, 1987 yılında psikoanalizde doktorasını tamamladı ve Lacan'ın çalışmalarıyla ilgili bir tezi savundu. Fink'ten mezun olduktan sonra Fransız Psikoterapik Enstitüsü'nün bir enstitüsü olan École de la Cause freudienne'nin psikoanalytik oluşum programına kabul edildi. VIII. Paris'te bir öğrenci katıldı. "Orientation lacanienne" seminer tarafından verildi Jacques-alain değirmeniLacan'ın en önde gelen tercümanı ve o zamanlar... Ecole de la Cause Freudienne (Freudian Cause Okulu).[7] Fink, Lacan ve Lakan klinik yöntemleriyle ilgili çeşitli kitapların ve düzinelerce akran gözden geçirilmiş makalenin yazarıdır ve İngilizce konuşan dünyanın en çok okunan Lakanlı analistlerden biridir. Lacan'ın çevirisi. Ve critler Standart edition olarak kabul edilir. Lacan'ın daha sonraki seminerlerini tercüme etmenin yanı sıra, 1986 yılından bu yana yaklaşık yüz farklı konferansta, psikoanalytik enstitüleri ve yurtdışında bulunan yaklaşık yüz farklı konferansta, psikoanalytik enstitüleri ve üniversitelerde de de teorik ve klinik çalışmalarını sundu.