Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Lezzetin Tarihi

Zeki Tez

Lezzetin Tarihi Gönderileri

Lezzetin Tarihi kitaplarını, Lezzetin Tarihi sözleri ve alıntılarını, Lezzetin Tarihi yazarlarını, Lezzetin Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
136 günde okudu
Lezzetin Tarihi
Kitap öncelikle 'Tarihte yiyecek - içecek kültürü üzerine' başlığıyla genel bilgi veriyor. Daha sonra kahve, kakao, çay, şeker, tütün ile devam edip aşağı yukarı bahsetmeden geçmediği bir şey kalmayacak şekilde herşeye değiniyor. Kitabın okuması benim için biraz uzun sürdü. O kadar çeşitli bitki, araç-gereç anlatılıyor ki, bunları yazmak da
Lezzetin Tarihi
Lezzetin TarihiZeki Tez · Hayy Kitap · 201228 okunma
Çin’in afyonla tanışması
Çin’in afyonla tanışması Avrupa “sayesinde” olmuştur ve bunun baş sorumlusu, Doğu Hint Adaları Kumpanyası’dır {“East India Company").
Sayfa 330Kitabı okudu
Reklam
''Turkish blend ya da '"Turkish Cigarettes”
Türk tütünü katılarak hazırlanan sigaralara ''Turkish blend ya da '"Turkish Cigarettes” adı verilmiştir. “American blend' harmanlarında Virginia ve Burley tütününün yanı sıra %15 oranında oryantal tütün (Ege tütünü) kullanılmaktadır.
Sayfa 329Kitabı okudu
Türkiye’de ilk sigara fabrikası
Türkiye’de ilk sigara fabrikası 1939 yılında Malatya’da açılmış ve burada “Doğu” sigarası üretilmiştir.
Sayfa 329Kitabı okudu
Türkler hiçbir zaman tütün çiğnemezdi. Kimileri dumanı içine çeker, dumanını ağzından-burnundan çıkarır, ama asla yere tükürülmezdi. Bu iş için mendil kullanılırdı.
Sayfa 327Kitabı okudu
Tütün keyfi Türkiye’de
Tütün keyfi Türkiye’de 16. yüzyıl sonunda Sultan III. Mehmed (yön. 1595-1603) döneminde yayılmıştır. Osmanlı tarih yazımcısı (vakanüvis) Naima’ya (1655-1716) göre imparatorlukta tütünün ilk kullanıldığı tarih, Sultan I. Ahmed’in (yön. 1603-1617) hükümdarlığı döneminde 1605 yılıdır. Kâtip Çelebi’ye göre tütün, 1601 yılında Boğaz’da görülmüştür. Tarihçi İbrahim Peçevî’ye göre ise tütün İstanbul’a 1600/1601’de İngilizler tarafından getirilmiş ve öncelikle ilaç olarak kullanım amacıyla pazarlanmıştır.
Sayfa 321Kitabı okudu
Reklam
Türkler sigaradan çok hoşlandı
Sigara İspanya’dan Güney Avrupa’ya, özellikle de Rusya ve Türkiye’ye yayıldı. Türkler sigaradan çok hoşlandı ve zamanla ithal tütün yerine Şark harmanlarım yarattılar. Batı dillerinde çok sigara içmek bağlamında “Türk gibi tütün tüttürmek” (Ing. “to smoke like a Turk", İta. "fumare come un Turco”) deyişi kullanılmaktadır.
Sayfa 315Kitabı okudu
tütün kullananların kâfir sayılarak idam edileceği
1633: Sultan IV. Murad, tütün kullananların kâfir sayılarak idam edileceğini buyurur. Günde 18 dolayında insan bu nedenle idam edilir. Kimi tarihçiler bu yasağı, veba salgınına karşı bir önlem, kimileri ise yangına karşı bir önlem olarak değerlendirir.
Sayfa 294Kitabı okudu
Tütün içimi İngilizler eliyle Türkiye’ye girer
1601: Tütün içimi İngilizler eliyle Türkiye’ye girer. Tarihçi İbrahim Peçevi, “Tütün dumanını birbirinin yüzüne üfleyip sokakları ve dükkânları pis kokuya bozuyorlar" diye yazar.
Sayfa 294Kitabı okudu
“Akide”, Arapça “ağda" sözcüğünden türemedir.
“Akide”, Arapça “ağda" sözcüğünden türemedir. Akide şekeri, toz şeker çözeltisinin belli oranda limon tuzu ya da krem tartar ilâvesiyle kazanlarda 160°C dolayında kaynatılıp pişirilmesi, bu sırada içindeki suyun buharlaştırılması sonucu elde edilen cam görünümünde bir şekerleme türüdür.
Sayfa 280Kitabı okudu
Reklam
Türkiye’de şekerleme imalatı 18. yüzyılda lokumla gerçekleşmiş ve 18. yüzyıl sonlarında Avrupa’da kurulan şeker rafinerilerinden Türkiye’ye gelen şeker, tatlandırıcı olarak bal ve pekmezin yerine kullanılmıştır.
Sayfa 280Kitabı okudu
Evliya Çelebi’ye göre, “Bir evde sirke olmazsa......
Evliya Çelebi’ye göre, “Bir evde sirke olmazsa orada bereket olmaz. Tuhaf hikmettir ki sirkenin evvel şırası haram, ortası sirke olur helâl, sonu şarap olur yine haramdır. Şaraba bir avuç tuz atılırsa, sirke olup yine helâl olur”.
Sayfa 277Kitabı okudu
205 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.