Being Human in the Age of Artificial Intelligence

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

·384 syf.·
2021 8. kitabı
MIT Profesörlerinden Max Tegmark’ın yazdığı kitap, yapay zekanın dünü, bugünü ve yarınıyla ilgili merak ettiklerime, -hatta daha fazlasına- cevap verdi. The Tale of the Omega Team’den başlayarak ilk 3 bölümü soluksuz okudum ancak 10.000 yıl sonrasına yönelik tahmin ve kurguların yer aldığı bölümden itibaren okumayı bıraktım. Bu kadar uzak bir gelecek, öngörülemezliği nedeniyle beni içine çekmiyor. Tegmark, bir kitapla, William Gibson’ın Neuromancer’ı ile tanışmama da vesile oldu. İlk fırsatta okuyacağım.
Life 3.0Max Tegmark · Penguin · 2017449 okunma
Özgürlüğün, Aklın ve Varoluşun Yapay Zekâ ile İmtihanı
Puan vermedi·464 syf.·
2025 16. kitabı
Max Tegmark’ın Yaşam 3.0 kitabı, ilk bakışta bir yapay zekâ kitabı gibi durur; algoritmalar, makineler, teknolojik evrim... Ama kapağını açtığınız an anlarsınız ki bu kitap, geleceğe dair teknik bir kullanım kılavuzundan çok daha fazlasıdır: Bu bir varoluş provokasyonudur. Bir bilim insanının kaleminden çıkmasına rağmen; sayfalarında filozofların yankısı, ahlakçılarla sistem eleştirmenlerinin huzursuzluğu vardır. Tegmark bu metni, yalnızca mühendislik için değil; insanlık adına, ahlaki bir sorumluluk duygusuyla yazar. Tegmark, yaşamı üç evreye ayırarak başlar: Yaşam 1.0 (biyolojik evrimle şekillenen organizmalar), Yaşam 2.0 (insan gibi biyolojik donanımı sabit ama kültürel yazılımı gelişebilen varlıklar) ve Yaşam 3.0 (hem donanımını hem yazılımını geliştirebilen zekâlar). Burada kilit soru ortaya çıkar: Yaşam 3.0’a geçişte insan sadece bir geçit mi olacak, yoksa bu yeni yaşam biçiminin etik mimarı olabilir mi? Kitabın merkezinde, yapay zekânın nihai evrimiyle ilgili senaryolar yer alır. Tegmark hem umut verici vizyonlar çizer hem de distopik kâbusların kapısını aralar. Süper zekânın sağlık, eğitim, üretim gibi alanlarda insanlığı ileri taşıma ihtimali kadar; yanlış yönlendirilmiş ya da yanlış anlaşılmış komutlarla insanlığı yok etme potansiyelini de gözler önüne serer. Yani mesele, bir makinenin “ne yaptığı” değil; o makinenin “ne anladığıdır.” Ancak kitap, salt bir teknoloji metni değildir. En güçlü katmanı, felsefi derinliğidir. Yapay zekâya bir değer sistemi yüklemek gerektiğinde karşımıza çıkan asıl sorudur: Hangi değerler? Kimin ahlakı? Evrensel etik mümkün mü? Batı'nın bireyci değerleri mi esas alınacak, yoksa küresel bir uzlaşma mı üretilecek? Tegmark, bu soruların yanıtını vermez. Zaten vermemelidir. Onun amacı, mutlak cevaplar değil, sahici sorular
Yaşam 3.0 / Max Tegmark
2021 1. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2021 14:21
Yapay zeka ile ilgili gelecekteki tüm senaryolar objektif bir şekilde işlenmiş. Konu ile alakalı sürekli alıntı yapılması da konunun gerçekliğini desteklemiş. Bu kitabı okurken hem yapay zeka ile ilgili geniş çaplı sosyolojik bilgiye sahip oluyorsunuz hem de gelecekte karşılaşabileceğimiz yapay zeka senaryolarını inceleme fırsatı buluyorsunuz.
Hayat
Yaşam 3.0Max Tegmark · Pegasus · 2019449 okunma
Faydalı yapay zeka, tehlikeli yapay zeka
2020 5. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2020 09:42
Yapay Zeka zaten şuanda en basit haliyle akıllı telefonlarımızda ve bir çok alanda kullanılıyor. Yazar bunun daha da ilerisini hayal etmiş . Aslına bakarsanız Fizik mühendisi olması ve çok fazla bilim kurgu filmi izlemiş olması sanki bu kitabı oluşturmuş gibi. Çünkü ben okurken izlediğim bir çok bilim kurgu filmini yorumluyormuş gibi hissettim. Zaten kendisi de sürekli film ve kitaplara atıfta bulunuyor. Kitaptaki görseller ve grafikler çok karışık geldi bana . Buraları detaylı okumaya kalkarsanız asla bitiremezsiniz. Çok laf salatası var , gitmiyor yani akıcı bir eser değil. Sonuç itibari ile sonsözünde aslında zaten bizim de bildiğimiz şeyi özetliyor.Teknolojiyi iyi yönde kullanabilecek altyapıyı oluşturursak lehimize kullanabiliriz yada zaten birgün dünyanın yok olacağını varsayarsak sonumuzu daha öncede getirebiliriz. Kötü adamların eline geçen robotlar gibi .
Bilim
2022 11. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2022 02:07
MIT’de fizik profesörü olan Max Tegmark organik bilinçten inorganik bilince geçiş sürecimizde olası senaryoları, güvenlik problemlerini, çözümlerimizi ve zihin felsefesinin yapay zekayı kapsayan bir şekilde genişletilmesi konularını bu kitapta bir araya getirmiş. Konunun derinliğine rağmen temel seviyede bir okura bile hitap ettiğini söyleyebilirim. Çevirisini başarısız bulduğumu üzülerek eklemek zorundayım. Ayrıca baskıda resimlerin renksiz olması görsellerle desteklenen metnin anlaşılmasını zorlaştırmış görünüyor. Pdfini z-lib’den edindim, görsellerin üzerinden tekrar geçeceğim. Ayrıca kitabın notlar bölümünde yer alan videoları ve destekleyici materyalleri de göz önüne alınca kitap karşımıza yapay zeka ile ilişkili bir çok konuda referans kitabı olarak çıkıyor. Beğenerek okudum. ( kitap sn Pelin Dilara Çolak (dilozof) tarafından tavsiye edilmişti. Kendisine zihnimde açtığı yeni pencereler için saygılarımı sunmayı borç bilirim)
Yapay Zeka
2021 28. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2021 13:29
Yazarın da dediği gibi "Yaşam 1.0 (biyolojik aşama): donanımı ve yazılımı evrimleşir. Yaşam 2.0 (kültürel aşama): donanımı evrimleşir, yazılımın büyük kısmını tasarlar. Yaşam 3.0 (teknolojik aşama): donanım ve yazılımını tasarlar. 13,8 milyar yıllık kozmik evrimin ardından, dünyada gelişim önemli ölçüde hızlandı. Yaşam 1.0 yaklaşık dört milyar yıl önce geldi, Yaşam 2.0 (biz insanlar) yaklaşık yüz bin yıl önce var ve pek çok yapay zeka araştırmacısı yapay zekadaki gelişmelerle birlikte, Yaşam 3.0'ın önümüzdeki yüzyıl içerisinde, hatta belki de bizim yaşam süremiz içinde gelebileceğini düşünüyor. Ne olacak ve bu bizim için ne anlam ifade edecek? Bu kitabın konusu bu." Eğer bilime, bilim kurguya, yapay zekaya meraklıysanız okumanız gereken bir kitap.
Bilim
Yaşam 3.0Max Tegmark · Pegasus · 2019449 okunma
Yapay zeka çağında insan olmak
2020 1. kitabı
Okunma: 22 Mart 2020 18:37
Oldukça eğlenceli bir kişilik olan MIT'den fizikçi Max Tegmark; kitapta fizik biliminden biyolojiye, bilinç-makine ilişkisinden sosyal bilimlere kadar bir çok alan ile yapay zekanın arasındaki ilişkiyi gözler önüne sererken insanı oturup düşünmeye fazlasıyla itiyor. Bu konuda fikir sahibi olmak istiyen herkes mutlaka okumalıdır.
Teknoloji
2019 18. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2019 22:39
Tek cümleyle anlatmak gerekirse yapay zeka konusunda çok aydınlatıcı bir kitap. Daha ayrıntıya geçmek gerekirse; açılışta günümüz dünyasında yapay zekanın sessiz sakin ve gizlice bulunmasına dair bir senaryo yazılmış ki bu oldukça akla yatkın ilerliyor. Kitabın devamı çok farklı konuları ele alıyor. Konu başlıkları hakkında bilgi vermek daha faydalı olacak: - Yapay zekanın doğuşu, günümüzdeki hâli. Yapay 'genel' zeka henüz yapılamamış olsa da, dar kapsamlı yapay zekaların yıllar öncesinden beri bizimle oluşu (satranç, go şampiyonu, Atari oyunu oynamayı keşfeden zekalar) - Yapay zekanın olası hedefleri (her birine bir film çekilebilecek 12 büyük senaryo tanımlanmış), neye benzeyebileceği konusundaki dünyadaki çok ilginç ve değişik görüşler. Yapay zekanın güvenlik sorunları ve alınabilecek önlemler. - Zihin yüklemesi, cyborg'ların bilimsel açıdan irdelenmesi günümüz ve geleceğimizdeki yeri -Yapay zeka dışı fizik alanında da birçok konu mevcut: solucan delikleri, zaman, anti-madde, evrenin başlangıcı, muhtemel sonları, insan dışı akılları varlıklar olabilir mi? Güneşin enerjisi ve ömrü, bu enerjinin daha verimli kullanımı ile ilgili teoriler (Dyson küresi), entropi, günümüzdeki en verimli enerji kaynağının bile ne kadar verimsiz olduğu. -Felsefe ve tıbbı konular da mevcut: Bilinç nedir, tıbbı temelleri nelerdir? (Retinamızı kullanarak görmemiz ancak gözler kullanılmadan uyurken de rüyaları görmemiz, optik illüzyonların nedeni, fonksiyonel MR, elektroensefalografi, göz kırpma refleksinin bilincimize yansımadan önce gerçekleşmesi) Kitabın bir de notlar bölümü var ki merak ederseniz içinde kaybolacağınız araştırmalar, videolar içeren çok geniş bir kaynakça. Özet olarak yapay zekanın birçok bilim dalı (fizik, kimya, biyoloji, etik ve felsefe) ile irdelenmesini içeren
2021 85. kitabı
Barış Özcan, kitabın başlangıcındaki omega ekibinin hikayesini video halinde sunmuştu. Kitabı kaynak göstererek. Sonradan bu yapay zeka kontrolden çıkma eğilimi gösteriyor. Kendi iradesine kavuşunca bunun diger ağlardan beslenmesini durduruyorlar filan. Başlangıçta gerçek mi, değil mi afallıyorsun. Kitapta yapay zeka, genel yapay zeka, süper yapay zeka konularının çeşitli senaryoları bulunuyor. Bir çoğunda tabii ki kötü gelecek beklentisi bulunmakta. Bu teknolojilerin devletlerin eline geçmesi, kötü gruplar tarafından kullanımı ve tabii ki kendi iradesi olan bir genel yapay zeka neler yapabilir gibi. Alıntı yapmak için güzel bir kitap. Ben okurken zevk aldım. Konuya ilgiliyseniz okursanız kazandırır, kaybettirmez.
2026 11. kitabı
Okunma: 07 Mart 2026 13:34
MIT'de Fizik profesörü olan ve Yaşamın Geleceği Enstitüsü'nü kuran Max Tegmark, fikirler macera ve gelecek hakkındaki bulaşıcı tutkusunu Yaşam 3.0 kitabında bizimle paylaşıyor. Gelecek Yapay Zeka'da evet biliyoruz fakat bu gelecek nasıl olacak? Süper zeka bizim kölemiz mi yoksa efendimiz mi olacak? Faydalı YZ araştırmalarının gündeme oturmasını sağlayan Tegmark, bizi YZ üzerine var olan son tartışmaların merkezine götürüyor. Varlığımızın gelecekteki safhasını keşfedebilmek için efsaneleri gerçeklerden, ütopyaları distopyalardan ayırıyor. Yapay Zeka suç, savaş, adalet, iş gücü, toplum ve bizim insan olma hissimizi nasıl etkileyecek? YZ'nin yükselişi diğer tüm teknolojilerden daha çok geleceğimizi şekillendirme potansiyeline sahip. Otomasyon sayesinde refah seviyemizi artırırken insanların işsiz ve amaçsız kalmasını nasıl önleyebiliriz? Çocuklarımıza nasıl kariyer tavsiyeleri vermeliyiz? Çökmeden, hata yapmadan veya hacklenmeden bizim istediklerimizi yapabilmeleri için gelecekteki YZ sistemlerini nasıl daha fazla güçlendirebiliriz? Ölümcül otonom silah sistemlerinde bir silahlanma yarışından korkmalı mıyız? Makineler zamanla her alanda bizi geçip işlerimizi, hatta gezegendeki yerimizi elimizden alacak mı? YZ daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yaşamın gelişmesine yardım mı edecek yoksa bize yönetebileceğimizden daha büyük bir güç mü verecek? Nasıl bir gelecek istiyorsunuz? Bu kitap, çağımızın belki de en önemli tartışmasına katılmamıza imkan veriyor. Tüm bakış açılarına yer verirken süper zeka, anlam, bilinç ve evrendeki yaşamın fiziksel sınırları gibi en radikal konulara cesurca değiniyor.

Max TegmarkYazar · 2 kitap
Max Tegmark (d. 5 Mayıs 1967), İsveç kökenli ABD'li kozmolog. Tegmark, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde bir profesördür ve Foundational Questions Institute'da bilim müdürlüğü görevini yürütmektedir. Tegmark; Karin Tegmark ve Harold S. Shapiro'nun oğlu olarak İsveç'te dünyaya geldi. Stockholm'de bulunan Kraliyet Teknik Üniversitesi'ne gitti ve doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de yaptı. Pensilvanya Üniversitesi'nde bir süre çalıştıktan sonra hala öğretim üyesi olduğu Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne geldi. Çalışmalarında kozmolojiye odaklanan Tegmark, 200'den fazla makale yayınlamıştır ve bunların 9'u 500'den fazla kez alıntılanmıştır.[1] Bilgi kuramı çerçevesinde veri analiz araçları geliştirmiş ve bunu COBE, QMAP ve WMAP gibi kozmik mikrodalga arka plan ışıması deneylerinde kullanmıştır. Tegmark ayrıca 'matematiksel olarak var olan her şey fiziksel olarak da vardır' esasıyla ortaya attığı 'Her şeyin nihai teorisi'ni de formüle etmiştir. Bu basit teoriye göre özfarkındalık altyapısını barındıracak kadar karmaşık olan yapılarda, bu özfarkındalık altyapıları kendilerini öznel olarak "gerçek" fiziksel dünyada varlarmış gibi algılarlar. Bu fikir "Matematiksel evren hipotezi" olarak adlandırılmıştır.