Lorenzaccio

Orijinal Adı:
Lorenzaccio (1834)

·184 syf.·
2025 236. kitabı
Lorenzaccio Alfred de Musset Alfred de Musset’i daha önce Marianne’in Kalbi ile tanımıştım. Yazarın kaleminden çıkan Lorenzaccio ise bana adeta bir Hamlet tadı verdi. Hem karakterlerin içsel çatışmaları hem de siyasi entrikaların gölgesinde şekillenen olaylar, oyuna güçlü bir trajedi havası katıyor. Musset, Fransız Temmuz Devrimi’ni dolaylı bir biçimde, başka bir ülkenin siyasi çalkantıları üzerinden yansıtır. Floransa’da yaşanan devrim ve ardından gelen yozlaşma, aslında Fransız toplumunun bir aynası gibidir. Lorenzo de Medici’nin kuzeni Alessandro’yu öldürmeye sürüklenişi, her şeyin değişeceğine dair umudun kırıldığı bir yolculuktur. Lorenzo, aslında hiçbir şeyin değişmeyeceğini bile bile bu yola girer. Bu durum, tarihin siyasi çalkantılarının hep aynı döngüde tekrarlandığını, liderler devrilse bile yozlaşmanın baki kaldığını hatırlatır. Musset’in tiyatro eseri, yalnızca tarihsel bir anlatı değil, aynı zamanda siyasi yozlaşmanın insani değerler üzerindeki yıkıcı etkisinin de alegorisidir. İnsanlar, yozlaşmanın dışında kalmayı istese de zamanla onun bir parçası haline gelir. Bu yüzden yazarın verdiği mesaj bana göre açıktır: Devrimler, toplumların kaderini kökten değiştirme gücüne sahip değildir; yalnızca eski düzenin farklı yüzlerle devam etmesine yol açar. Kitabın dili zaman zaman ağır argo ve küfürlerle örülmüş. Bu yönünü çok hoş bulmadığımı belirtmeliyim. Musset’in sert dil tercihi, karakterlerin bozulmuşluğunu yansıtsa da okuma deneyimini zorlaştırıyor. Buna rağmen kitabın tarihi ve siyasi dokusunu ilgi çekici buldum. Özellikle 14.–17. yüzyıllar arasında Floransa’da hüküm sürmüş Medici hanedanlığının arka planı, esere ayrı bir derinlik kazandırıyor. Soylu köklerden gelmeyen ama bankacılık ve
LorenzaccioAlfred de Musset · Kapra Yayıncılık · 202487 okunma
·184 syf.·
2024 49. kitabı
Fransız Temmuz devrimini bir başka ülkenin siyasi çalkantısı üzerinden dolaylı anlatmak da bence büyük bir başarı. Her iki olayda da devrilen bir lider ve ardından gelenlerin yozlaşmasıyla, eski düzen üzerinden devam edilmesi. Aslında Kitaptaki olayda, kuzenini öldüren Lorenzo De Medici hiçbir şeyin değişmeyeceğine inanmasın rağmen bu yola sürüklenmesi, biraz da tarihi faktörlerin siyasi çalkantıların belli bir düzende olduğunu ve hiç değişmediğini göstermektedir. Mussed bu tiyatro eserinde aslında kendi ülkesinde yaşanan sosyal bozuklukların temelinde siyasi yozlaşmanın yattığını ima etmektedir. İnsanlar zamanla siyasi yozlaşmanın da değerli bir figürü haline gelmekten kendilerini alıkoyamamaktadırlar. Eser, her ne kadar siyasi olaylar içerse de dünyada değişmeyen tek olgunun, yani devrimlerin asla toplumları gerçekten değiştiremediğidir bana göre. Zira kuzenini öldürmeden muhalifler gidip tek tek en büyük düşmanı öldüreceğini söylemesine rağmen, hiçbir kıpırdama olmamıştır. Bu evrensel bir gelenektir. Hatta bazen toplum kendisini ezen liderinin öldürülmesine çok büyük tepkiler vermektedir. Akıcı güzel bir dille yazılmış, tarihi bir tiyatro eseri olan bu kitabı, yazarın kendi ülkesinin milli tarihinden esinlenerek başka bir dönemden başka bir olay üzerinden eleştirel bir bakış açısıyla kaleme almıştır.
LorenzaccioAlfred de Musset · Kapra Yayıncılık · 202487 okunma
Fransız Edebiyatı'nın Hamlet'i
·200 syf.·
2025 67. kitabı
Lorenzaccio, Fransız edebiyatının önemli örneklerinden biridir. Eser, Victor Hugo ’nun öncülüğünü yaptığı romantik tiyatronun etkisindedir; fakat daha karanlık, umutsuz ve ironiler barındırır. Oyun, 16. yüzyıl Floransa’sında geçen ve tarihsel ve politik bir dönemi anlatıyor. Eser, Cumhuriyet sistemini savunan halka baskı ve zulüm uygulayan monarşi düzenine başkaldıran bir karakteri temsil eden Lorenzo'nun, bu düzenin başında bulunan zalim ve sefih bir Dük olan Alexandre'nin kuzeni olması sebebiyle ona yakın durarak suikast amacını konu alır. Başkahraman Lorenzo, monarşi yönetiminin yozlaşmış bir yaşam tarzını bilinçli şekilde benimseyerek sefahat âlemi içindeki yapının içine sızar; bu düzene karşı bireysel bir mücadele içine girer. Bu sefil düzenin parçası olması sebebiyle de halk tarafından kendisine "Lorenzaccio (Kötü Lorenzo)" lakabı takılır. Alfred de Musset tarihsel gerçekliğin yanı sıra, bireyin içsel çatışmasına ve politik eylemin sonuçsuzluğuna vurgu yapar. Ancak bu amacı okuru bazen çelişkide bırakabiliyor. Bunu kahraman olarak vatansever bir noktadan mı, yoksa tamamen kişisel bir hırsla mı amaçladığı konusunda ironi yaşayabiliyorsunuz. Ayrıca zaman zaman bu hırsın Lorenzo'yu hem toplumsal hem ahlaki olarak yıprattığı da görülüyor. Halk tarafından kötülenmesi ve kendisinin de bu sefahat alemine düşkünlüğünü itirafı bu düzene ait görünmesinde oyun içinde pekiştirilmiş vaziyettedir. Oyun sonunda görülen Lorenzo’nun işlediği cinayet politik bir devrimi değil, yalnızca yeni bir despotun yükselişini getirir. Böylece Lorenzaccio , bireyin idealist mücadelesinin hem kişisel hem toplumsal düzlemde nasıl bir çıkmaza dönüşebileceğini ironik ve trajik bir şekilde ortaya koyar. Lorenzaccio, konusu ve özellikle sonlara doğru ilerleyişiyle William Shakespeare'in Hamlet adlı eserine
LorenzaccioAlfred de Musset · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201587 okunma
Puan vermedi
Bugün sizlere 14.-17.yüzyılları arasında Floransa’da yaşamış Medici hanedanlığından bahsetmek istiyorum. Mediciler aslında soylu köklerden gelen bir aile değildir.Bankacılık ve tekstil alanında isimlerini duyurdukları için politik alanda soylu ve zengin insanlarla kurdukları ilişkiler sayesinde İtalya’nın en önemli ailelerinden birisi olmuştur. Üç papa,çok sayıda Floransa hükümdarı ve Fransa kraliyet mensupları yetiştirdiği için soylu gibi göründüler. 1536-1537 yıllarında,Papa ve Kardinal gözetiminde hümanist eğitimi alan(kuzeni Lorenzo Medici tarafından öldürülen) Alexander de Medici, V.Charles tarafından Dük ilan edildi ve akıl hocaları sayesinde Floransa Cumhuriyeti sona erdi.200 yıllık Medici monarşisi başlamış oldu. … Lorenzo’yu yakından tanımış İtalyan tarihçi Varchi’nin ‘Floransa Tarihi’ eserini okuyan Musset,Alexander ve Lorenzo Medici’nin yaşamı ilgisini çekmiş. Ardından yayınlanmamış tarihi bir sahnenin el yazmasını kendisine emanet eden bir dönem ilişki yaşadığı George Sand’in fikri üzerine Lorenzaccio oyununu yazmaya karar vermiş. Oyun sahnelendiğinde herkes tartından büyük ilgi görmüş. Ama III.Napoleon yönetimi oyunu tehlikeli bulup sahnelenmesini yasaklamış. 1896’da Sarah Bernhardt’ın ısrarıyla, kısıtlamalar yapıldıktan sonra tekrar sahneye konup büyük başarı elde etmiş. … Lorenzo ‘nun yaşamı birçok ünlü yazarlara ilham kaynağı olup beyaz perdeye uyarlanmıştır.Hâlâ Fransa ‘da düzenli olarak oynanmaktadır. Yalnızca Musset orijinal hikayeyi anakronizm ve kendince yenilikler yaparak uyarlamış.Tarihi bilgisi olanlar okuyunca şaşırmaması için özellikle belirtiyorum. Yani Musset oyununda Lorenzo’yu erdem ve sefahat arasında sıkışmasını çok yönlü derin bir model-tip olarak gösteriyor. Cumhuriyetçiliğini-tezellül durumunu ele alırken okurunu muammada
2020 15. kitabı
Bulunabilse Aytaç Karıkoğlu'nun çevirisini tavsiye ederim. Çeviriye denilecek tek bir kusurlu sözcük olduğunu sanmıyorum. Fransızca aslından inceleyerek okumuştum zamanında.Dil fevkalade ve sürükleyici. Böyle bir dille nadiren karşılaştım bugüne kadar. Dilin sanatsal ve anlatım göz kamaştırıcı.
2018 34. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2018 14:37
Marıanne'in Kalbi kitabı ile tanıştığım Alfred De Musset'ten Hamlet tadında bir kitap -> Lorenzaccıo Okurken özellikle sonlarına doğru Hamlet'i çağrıştırsada okunmaya değecek bir kitap Lorenzaccıo..

Alfred de MussetYazar · 11 kitap
Alfred Louis Charles de Musset, (d. 11 Aralık 1810 – ö. 2 Mayıs 1857) Fransız oyun yazarı ve edebiyatçı. Fransız edebiyatının romantik yazar ve şairlerindendir. Aşk ve gençlik şairi olarak tanınır. Musset kısa ve uzun hikâyeler, komedyalar, atasözlerine uygulanmış oyunlar, manzum hikâyeler, taşlamalı diyaloglar, şiirler, soneler yazmıştır. 24 Nisan 1845'te Musset, Balzac ile aynı anda Légion d'honneur'u aldı ve 1848 ve 1850'de iki başarısız girişimden sonra 1852'de Académie Française üyeleri arasına seçildi. Alfred de Musset 1857'de Paris'teki uykusunda öldü. Nedeni kalp yetmezliği, alkolizm ve uzun süredir devam eden aort yetmezliği idi. Père Lachaise Mezarlığına defnedildi. Yazarın tek romanı 1836'da yazdığı "Bir Zamane Çocuğunun İtirafları" ismiyle Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilen "La Confession d'un enfant du siècle" adlı romanıdır.