Lübeyna

Temmuz 2021
İnkılap Kitabevi

2024 15. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 13:28
Lübeyna; İkininci Dünya Savaşı'nın gölgesinde geçen 1940' lı yıllardan 2000'lere uzanan altmış yılı aşkın bir ömrün acıklı anatomisi... Ordan oraya savrularak geçen sürgün gibi bir çocukluğun ardından aşkla dostluklara ve mutluluklarla olduğu kadar; acılar, zorluklarla ve kalp kırıklıklarıyla dolu bir yaşam... Dolu dolu geçen bir yaşam....
Hayat ve İnsan
2022 53. kitabı
Kitabımız oğlunun düğünü için yeğeni ile buluşup #Paris 'e tren yolculuğu yapacak olan Lübeyna hanımın, bu yolculuğa geçmişini, sırlarını, yaralarını ve acılarını sığdırmaya karar vermesiyle başlıyor. Anlattıklarıyla hem kendi yaşamına hemde dönemin siyasal durumuna paralel anlatımıyla, yeğeni ağzı açık ve aynı zamanda inanılmaz gözlerle dinliyor halasını.. Sürgün misali savrulan çocukluğu, anne-babasının ayrılığı, kendi ayakları üstünde durma çabası, elinden kayıp giden sevdası ve geçmişin gölgesinde kalıp intam yeminleri etmiş bir adam... 70 yıllık bir ömrü kac saate sığdırabilirsiniz? Hemde her yılı acı ve keder üstüne kurulu iken. Bir anda her sırrın ortaya döküldüğü o tren yolculuğuna bir bilet alıp, o lüks koltuklara oturmuş, geçip giden yolları izlerken bir yandan anlatılanlara ağlamış bir yandan imkansızlıklar içinde ayakta durmuş bu güçlü kadını izlerken buldum kendimi. Kitap baştan sona sıkmadan, merakta bırakarak okuttu kendini. Çoğu sayfaya gözyaşlarım eşlik etti. Kardeşlik bağı, vicdan,umut.. Bir çok konunun bağlanışı gerçekten muazzamdı. Ama ben en çok #havin karakterine üzüldüm. En çok ona bağlandım diyebilirim. Yazarımızın ilmek ilmek dokunduğu, her sayfası emek kokan ve yazarının bilgi birikimine hayran bırakan şahane bir eserdi. Kesinlikle okuyup, okutturun efenim..
2021 52. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2021 16:33
Lübeyna romanı, Paris'e giden trende yolculuk yapan Caner ve halasının sohbeti ile başlıyor. Aslında halası Lübeyna'nın yaşam serüvenine Caner ile beraber tarihe tanıklık edeceğimiz bir yolculuk bu. Kitapta da geçtiği gibi 'Gizli Sırlar Treni'. Kurgunun içinde Türkiye tarihine de değinip 1940'lardan 2000 yılları arasında neler yaşanmış olduğunu tekrardan görüyoruz. Kitabın kapağında yazdığı gibi sıradışı bir yaşam öyküsü bekliyordum ama bu denli çarpıcı olmasını beklemiyordum doğrusu. Zorlu bir yaşam süren Lübeyna ile çokça üzülüp dert yansam da çoğu kararı yüzünden yaşadıkları ve çocuklarına yaşattıkları karşısında sinirlenmeden de duramadım. Şartlar diyerek el pençe divan durmaya alıştığı zorluklar kendisiyle beraber çocuklarını da etkilemesiyle Lübeyna'ya kin beslediğim bile oldu. Yaşanılanlar üst üste okuduğumdan mıdır bilemiyorum ama çok fazla karamsar olmama sebep oldu, okurken 'daha başına ne gelebilir?!' diyerek sayfaları okudum. Bu duygulara sahip olsam da kitabın son kapağını çevirmemle 'vay be!' demem de bir oldu. Kitabı okuduğum süre boyunca Lübeyna'nın yaşamı ile gerçekten maddi manevi yorulduğumu hissettim. Dolu dolu geçen bir hayata tanıklık etmek bunu gerektirirdi zaten. Gerçekten kaliteli ve başarılı bir roman olan Lübeyna'yı herkese tavsiye ederim. ️
Roman
2021 146. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2021 17:05
Kitabın kapağını kapattım ve cidden "Vay canına!" Dedim. Dehşet ve ibret içerisinde kapağa bakıyorum ayrıca ağzımda açık. Bu neydi, Allah aşkına ben ne okudum? Bu kitabı görüpte almazsanız çok çok çok şey kaçırırsınız! İddia ediyorum, pişman olursunuz! Gizli Sırlar Treninde birinci sınıf yolculuğa hazırlanın! 70 yıllık tarih ve sırlar yumağının deşifre oluşuna hazırlanın! Vay canına! Cidden ben ne okudum ya hu. Gerçek bir hikaye miydi, bilmiyorum. Eğer gerçekse ve Lübeyna Hala yaşıyorsa ellerinden ve yanaklarından öpüyorum. Değilse, yazara sevgilerimi iletiyorum. Çünkü muhteşem bir kurgu ve muhteşem bir olay örgüsü, dolu dolu birikim, ince detaylarıyla serpiştirilmiş tarih. Hikaye anlatıcımız Caner ama hikayesini anlatan Lübeyna Halamız. Trenle Paris'e yolculuk ederlerken Lübeyna Halası minik bir kısmını bildiği hayatını tee dedesinden itibaren anlatıyor. İsminin anlamını da ordan öğreniyorsunuz tabi. Ama büyük sırları da ortaya döküyor. Ve en büyük sırrı okuyucuyu bile şaşkınlığa uğratarak açıklıyor. Kitap hakkında diyebileceğim bu kadar. Lakin eklemeyi borç bildiğim bir husus var. Kitap bana Reşat Nuri Güntekin ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu tadı verdi. Evet, gururla söyleyebilirim ki üstadların rtadı damakta bırakan o anlatış tarzı günümüzde yeni kalemlerle de ortaya çıkıyor. Epope Onur Ödülü Lübeyna'ya gidiyor. Alkııııışşş ıslıııkkk Abarttığımı düşünmeniz umrumda değil benim zevkime uygun bitti. Dehşet ve şiddet tavsiye ederim
2022 6. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2022 16:29
"Şu içimizdeki fanusu kıralım madem artık, cam kırıklarının tüm iç organlarımıza, iliğimize, ruhumuza saplanmasını göze alarak onu ta en dibinden patlatalım..." Her şey Zürih - Paris treninin birinci sınıf lüks kompartımanında başlar. Lübeyna oğlu Burak'ın düğününe çok sevdiği yeğeni Caner ile birlikte gidecektir. Çıktıları bu yolculuk, yıllardır kimseye anlatamadığı sırları ve yetmiş yıllık yaşanmışlıkları yeğeni Caner'e anlatacağı bir yolculuğa dönüşecektir. Sürgün gibi geçen çocukluk yıllarını, travmalarını, acılarını, pişmanlıklarını, gençlik yıllarını, büyük aşkını, mutluluklarını, dostlarını ve dönemin siyasi olaylarının nasıl kendi felaketine dönüştüğünü bir bir anlatır. Çocukları için verdiği mücadeleyi ve yıllarca sürecek olan Paris, İstanbul, Diyarbakır arasındaki mecburi yolculuklarının nedenlerini de anlatır. Caner, anlatılanlar karşısında büyük şaşkınlık yaşar. Hele ki halasının anlatmakta zorlandığı son sır, Caner'in hayatını alt üst eder ve duygu karmaşası yaşamasına neden olur. Kendi hayatının da kocaman bir yalandan ibaret olduğu gerçeği ile yüzleşir. Kitabı okuduktan sonra yazarın ilk kitabı olduğuna inanmakta zorluk çektim. Buram buram edebiyat kokan kitabın konusu, kurgusu ve olayların örgüsü kusursuzdu. Betimlemeler sayesinde mekanlar gözümde bir bir canlandı. Özellikle anlatılan dönemlerde yaşanan siyasi olayların da kurguyla harmanlanmış olması ve olaylarla ilgili verilen kısa bilgileri okurken ayrı bir keyif aldım. Ayrıca yazarımız, yaşadığı tüm zorlukluklara ve içine düştüğü ataerkil toplumun baskısına karşı direnen, oldukça güçlü bir kadın karakteri yazarak toplumumuzun kanayan bir yarasına da değinmiş. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Bu kitabın kesinlikle dizisi ya da filmi çekilmeli. Evet, tahmin edeceğiniz üzere kitabı çoğunlukla
Puan vermedi
LÜBEYNA #kitapyorumu Bir tren yolculuğunda hayatının en can alıcı kısımlarını, sırlarını yeğeni Caner'e anlatan Lübeyna halanın hikayesi... Kitabın ilk sayfalarından itibaren hayretle okudum olanı biteni. 1940-2000 yıllarını kapsayan bu yaşam öyküsü birçok siyasi olaya da tanıklık ediyor. Sadece roman olmakla kalmayıp, yakın siyasi tarihimizle ilgili de bilgiler veriyor. Ülkece yaşadığımız utanç günlerinden tutun da, siyasetin arkasına sığınıp türlü yasa dışı işlerin ne kadar kolay yapılabildiğine kadar birçok rezaleti anlatıyor. Herhangi bir kadının yaşadıkları değil okuduğum, tüm hayatı boyunca bir paratonerin yıldırımı üzerine çekmesi gibi felaketleri üzerine çeken, ayakta kalmak için çok mücadele eden Lübeyna'nın öyküsü. Ben çok zevkle okudum, herkese de tavsiye ediyorum.
2021 92. kitabı
LÜBEYNA “Şu içimizdeki fanusu kıralım madem artık,cam kırıklarının tüm iç organlarımıza,iliğimize,ruhumuza saplanmasını göze alarak onu ta en dibinden patlatalım..” Lübeyna hanımın sırlarla dolu hikayesini okuyacaksınız. Her şey zürih - Paris treninde başlıyor ve Caner Geçmişi bir de halasının ağzından dinliyor. Lübeyna babasının mesleği gereği bir sürü şehir gezmiştir. Ama kaderin cilvesi Diyarbakırda başına gelenler hiç peşini bırakmayacaktır. Yaşadığı travmaları,Acıları, gençliğini ,aşkını,evliliğini ,siyasi iç karışıklıkları tüm hayatını bir tren yolculuğunda Canere sırlarıyla birlikte anlatıcak. Bir insanın başına daha ne gelebilirki diye düşüneceksiniz. Bu güçlü kadına hayran kalıcaksınız.Bir annenin çocukları için yapacaklarına şahit olucaksınız. Üzücü sır dolu bir hayat adı gibi. Hikayenin sonu oldukça şok ediciydi. Hiç beklemediğim bir sondu. Ayrıca Yazarımız kitapta İsmi geçen şehirleri o kadar güzel anlatmışki gitmeden görmüş kadar olucaksınız. Kurgu ve gerçeğin bir arada olduğu şaşırtıcı bir kitap.Akıcı bir dille yazılmış. Ben çok beğendim kesinlikle tavsiye ederim. 📖 “Söyleminizle eyleminiz bir olsun gençler,yabancı sermayeye prim vermeyin”
Lübeyna
2021 15. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2021 08:20
"Bazen bir şeyleri yakınlarınla çok paylaşmak istemene rağmen anlatamazsın, canından çok sevdiğin insanlara bile bunlardan bahsedemezsin. Çünkü bazı konular tabudur, yasaklıdır, yapamazsın, ağzını açamazsın. İşte o konular ile ilgili herşeyi içine atarsın. Bunları bilinçaltına bastırır görmezden gelirsin ve hiç olmamış gibi yok sayarsın. Unutmaya çalışırsın ama onlar karabatak gibi ruhunun derinliklerine gömülüp saklanırlar. Uğursuz şeytanlar gibi en zayıf, en hazırlıksız olduğun anları fırsat bilip aniden yüzeye çıkarlar ve seni içten içe lime lime edip didiklemeye çalışırlar..." Bir eylül sabahından sıcacık bir günaydın demeyi isterdim ama ben üşüyorum abi kış gelmiş gibi Şaka şaka ,benim en sevdigin mevsimdir Sonbahar . Üşümekten zarar gelmez. Zihni dinç tutar ✌ Tren yolculuklarını sever misiniz ya da benim gibi en güzel vedaların, aşkların tren garlarına yakıştığına inananlardan mısınız? Lübeyna... Kitabın ismini ilk okuduğumda anlamıştım aslında, beni derinden etkileyeceğini... Öyle de oldu... Finale kadar sonunu hiç tahmin edemedim ve sonunda da yazar ters köşe yaparak, çok afedersiniz ağzı açık kala kalmamı sağladı. Resmen şamar oğlana döndüm:) Sağolsunlar sağlı sollu bombaları patlattı. Hal böyle olunca da şok üstüne şok yaşadım ve hala şaşkınım... Yazar bir bölümde "Zorluklarla dolu koskaca bir yaşamın yükünü böyle kısa bir tren yolculuğuna sığdırmak imkansız zaten..." diyor; ve bunu demekle de o kadar haklı ki okudukça geçmişin tozlu anıları gün yüzüne çıkıp etrafa saçıldı. Bazen üşürdü, bazen de ısıttı ama tükendi ve bir yerden sonra son buldu . Belki rüzgâ yenik düştü Lübeyna... Ama görünen ile görünmeyen o ince çizgide bir kumar oynadı.Ciddi kayıplar verdi ama en ağır kaybı aşkı oldu ama öncesinde sürgün gibi geçen bir çocukluk ve bu süreçte yaşadığı
Lübeyna üzerine;
·488 syf.·
2021 39. kitabı
Psikolog Yazar Arman Atilla'nın ilk kitabı Lübeyna'yı okudum. Uzun zamandır dili, konusu böylesine akıcı bir kitap okumamıştım sanırım. Bir tren yolculuğu ile başlayan hikâye, Lübeyna'nın İstanbul'dan Paris'e yıllar içinde zorluklarla geçen film tadındaki hayatını konu alıyor. Arapça "her şeyin özü, içi, sır" anlamına gelen ismiyle Lübeyna'nın sırlarla dolu hikâyesi kesinlikle okunmaya değer. Okuru bol olsun.
Roman
2022 34. kitabı
Nasıl bir kitaptı bu böyle️️Her bir satırı, ilmek ilmek işlenmiş, aralarında kopukluk olmayan, mantık çerçevesinde olayların oturtulduğu..İnsanın içine işleyen...Kimi zaman hüzünlendiren kimi zaman ise tebessüm ettiren.. Bazı yerlerini tahmin etsem de çoğu yerinde beni şaşırtan. İçerisinde; aile bağlarının, unutmaz bir aşkın(Ah Lübeyna ve Teo!) arkadaşlığın-dostluğun, acımasızlığın, riyakarlığın, travmatik olayların, vefanın vb anlatıldığı.. Arka plânda da; tarih, ülkemizin siyasi tarihi, psikolojik bilgilerle harmanlanan. Geçmiş ve gelecek arasında gidip gelirken biz okurlarını sıkmayan. Ön plânda; Lübeyna karakteri olsa da aslında her bir karakterin(Teo, Ferhat, Nusret, Caner, Sabahattin, Merdan Bey ve Yade Hanım, Jülide, Burak vs.) karakterlerin de oya gibi işlendiği.. Bazı yerlerde yok artık bu kadarı da olmaz dedirten. Her bir sayfasını heyecanla okuyacağınız..Sürprizlerle dolu... İyi ki okumuşum dediğim.Kendimi o trende imiş gibi hissettiğim..Film tadında.. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen, çoğu yerli yabancı yazarı arkasında biraktıracak cinsten bir kaleme sahip kitaptı. Kısacası müthişti. Sevgili yazar "Arman Atilla'nın" emeğine ve eline sağlık. Sevgilerle...