Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mahcupluk İmtihanı

Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin dizisinin sekizinci kitabi olan “Mahcupluk İmtihanı' nda, on hikâye bulunmaktadır. Kitaba adını veren Mahcupluk İmtihanı, Şerif Hulusi tarafından adlandırılmıştır. Yazarın vefatından kısa bir süre önce Darülbedayi ’ye sunduğu adi “İhtiyar Olsam da” idi. Mahcupluk İmtihanı sahne tekniğine uygun tek perdelik komedidir. Yazarın gündelik hayatin içinde yaşattığı iddiasız, arif, babacan Bican Efendi tipi bu hikâyede de yaşatılır. Hikâyede ayrıca mizah unsuru göze çarpar. Harem’de, 20. yüzyılın başlarındaki Türk aileleri, eski hayatin âdet ve ahlakına dair temalar üzerinde durulur. Ant hikâyesinde yazar çocukluk yıllarına sığınır. Bu hikâyenin en önemli yönlerinden biri de eğitim konusuna değinilmiş olmasıdır. Yazarın bazı hikâyeleri âdeta kurmaca değil, bilgilendirici veya anı türünden metinlermiş gibi onun hayatını anlatmadığı belge olarak kullanılmıştır. Bu hikâyede bu özelliğe rastlarız. Yazarın sairleri tembel, mariz, hayalperest ve budala olarak nitelediği hikâyesine örnek olarak Beşeriyet ve Köpek’i gösterebiliriz. Türbe’ de Balkan şehirlerindeki Türk nüfusunun oldukça azaldığını ve belirli bir süre sonra bu coğrafyada Türk kimliğinin silindiğini söyler. Balkanlar’da Türk kimliğinin silinmeye başladığını mizahi bir üslupla ifade eder. Yazarın bu mizah tarafına Tavuklar ve Apandisit hikâyelerinde de rastlanılır. Tavuklar ’da, Anadolu’nun ücra bir kösesinde handa geçirdiği bir günü dile getirir. Apandisit’ te ise, evhamlı birisi anlatılır. Yazar, bu hikâye için “fantezi” notu düşmüştür. Busenin İptidai Sekli’nde, insanoğlunun geçirdiği duygu evrimi anlatılır. Ayrıca olumsuz ve sapkın cinsellik eleştirilir. Yazarın eski âdet ve ahlakına uygun anlayışla yazdığı hikâyelerinden birine de örnek olarak Balkonu gösterebiliriz. Ömer Seyfettin’in Türk savaş tarihinden çıkardığı hikâyeleri oldukça başarılıdır. Çünkü o, Türk tarihini, terimini, kahramanlarını iyi bilir. Bu hikâyelerinde yazar kahraman tipleri yaratmıştır. Destani bir ruhla yazılmış millî hikâyelerine örnek olarak Forsa önde gelir.
Yazar:
Ömer Seyfettin
Ömer Seyfettin
Editör:
Mustafa Yücel
Mustafa Yücel
Editör:
Hüseyin Özbay
Hüseyin Özbay
Tasarımcı:
Mehmet S. Fidancı
Mehmet S. Fidancı
Tasarımcı:
Nihal Özgen
Nihal Özgen
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 206Basım Tarihi: 2013Yayınevi: Kurgan Edebiyat
ISBN: 9789752677098Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
206 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın adını taşıyan Mahcupluk İmtihanı eserdeki tiyatronun adıdır . Bu mizahi yönü fazla olan tiyatroda yalnis batılılaşmayı çok ince bir şekilde tenkit eder . Hırsızlığı yalancılığı mizahi bir şekilde anlatmaktadır . Kitaptaki ikinci bölüm de ise Harem adlı hikaye, Türk ailelerinin eski hayat tarzlarını , adet ve göreneklerini anlatır . İkinci hikaye olan Ant hikayesinde yazar kendi zamanında ki eğitim sistemine değinmiştir . Üçüncü hikayede köpeklerin insan ırkını nasıl bugüne geldiği hakkında bir hikayeyi anlatmaktadır . Türbe adlı hikayede 20 yıl boyunca dışarı çıkmayan kadınların abdesthaneyi türbe zannetmelerini anlatmaktadır . Genel olarak bütün hikayelerde insanların gerçek benliklerini kaybetmeden bilme , edebiyata değer vermeleri gerektiğini anlatmaktadır . Okunması gereken Türk klasiklerindendir .
Mahcupluk İmtihanı
Mahcupluk İmtihanıÖmer Seyfettin · Kurgan Edebiyat · 201364 okunma
Reklam
60 syf.
8/10 puan verdi
Ömer Seyfettin'den bir tiyatro eseri. Savaş sınrasında zengin olmuş bir memur üzerinden toplumsal bir eleştiri yapılır, bu eleştiride insan ilişkileri ve kişisel hırslar göze çarpar, yine az da olsa Türkçe'nin sadeliğine dem vurulur,komedi tarzında güzel bir tiyatro eseri, keşke sahnede izleyebilsek bu eseleri...
Mahçupluk İmtihanı
Mahçupluk İmtihanıÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 200364 okunma
159 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Mahcupluk İmtihanı, Ömer Seyfettin'in son yıllarında yazdığı tek perdelik komedi türünde tiyatro eseridir. Eserin adı, ilk olarak yayınlandığında, "İhtiyar Olsam da" iken, ölümünden sonra "Mahcupluk İmtihanı" olarak değiştirilmiştir. Ömer Seyfettin bu eserinde, savaş sırasında vurgunculuk yaparak zengin olmuş, elli beş yaşlarındaki karakter üzerinden toplumsal ve bireysel olarak mizahi bir eleştiri yapmaktadır. Savaş sırasında haksız bir şekilde zenginleşen kesimlerin ahlâki açıdan da ne kadar düştüklerini gözler önüne sermektedir. Eserde yer alan karakterlerin yozlaşmışlıklarını mizahi bir dille eleştirmektedir. Ayrıca eserde yer alan bu karakterlerin gerçeğe çok benzer bir şekilde işlenmiş olması da bu eserin okunmasını gerekli kılmaktadır.
Mahçupluk İmtihanı
Mahçupluk İmtihanıÖmer Seyfettin · İnkılap Kitabevi · 200364 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.