Manves City

Can Yayınları
Sıralamalar

2018 46. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2018 21:14
Kelimeleri seçe seçe, yazım kurallarına dikkat ederek vurucu cümlelerle önce Latife Tekin’ in hayat hikayesini anlatıp ( ki ilk kitabı Sevgili Arsız Ölüm’ de kitabın ana kahramanı Dirmit’ in ta kendisidir Latife Tekin) edebi kişiliğinden söz eder, Türkiyede’ ki en önemli büyülü gerçeklik yazarlarından biri olduğunu söyler ve Manves City ; İşçi eylemleri nedeniyle iftira sonucu hapse giren ve beş yılın sonunda hapisten çıkan Ersel’ in bu beş yılda küçük bir kasaba olarak bıraktığı Erice’ nin büyük şirketlere nasıl teslim olduğunu ve hem Erice’ nin kentleşmesini hem de bu kentleşme ile birlikte işçilerin sosyolojik ve psikolojik değişimlerini anlatan bir roman der incelemeyi bitirirdim. Ama Manves City tek başına bir kitap değil. Latife Tekin’ de öylesine bir yazar değil (hoş O kendini ne yazar ne de edebiyatçı olarak görmüyor). Latife Tekin ilk romanı Sevgili Arsız Ölüm’ den başlayarak Manves City’ e gelene kadar, görmezden geldiğimiz, kenarda köşede kalmış, eğer görürsek te umursamadığımız espirilerimize konu ettiğimiz hayatı ucuz olan insanları yazıyor yıllardır bıkıp usanmadan. Kitaplarını yayınlanma sırasına göre okursanız görmezden gelinen İç Anadolu insanının nasıl bir değişim süreci geçirdiğini (ya da belki de hiç değişmediklerini) göreceksiniz. Film şeridi gibi gözlerinizin önünden geçecek . O nedenle; Sevgili Arsız Ölüm’ de köyden kente göçen bir kızın köyle kent arasına sıkışan, derdini ancak tulumbası ve kuşkuş otuna döken, büyülerle, cinlerle büyütülen Dirmit’ in ‘’şiirlerimi yırttılar, şiirlerimi yırttılar’’ diye çırpınışlarına kulak verebilseydik, Berci Kristin çöp masallarında ‘’Sabah naylon leğenden çatıları, eski kilimlerden kapıları, muşambadan camları, ıslak biriketlerden duvarlarıyla çöp yığınlarının çevresinde, ampul ve ilaç fabrikalarının alt
2020 23. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 17:40
Latife Tekin adını sıkça duyduğum modern Türk yazarların başında geliyordu. Kendisiyle Manves City ile tanışma fırsatım oldu. Kitabın genel hatları ve anlatmak istediği ile bir çizgisi olduğunu belirtebilirim. Fakat, kitapta ve öyküde maalesef bir olmamışlık var. Belki kitaptaki karakterlerin altyapısı, öyküsü anlatılmadan bir anda önümüze konulması, belki çok fazla ve bir anlamı olmayan yan karakter olması, belki de ana karakterlerin bir duruşunun sizi kendisine bağlayacak bir özelliğinin olmaması kendinizi kitaba vermenizi engelliyor bence. 149 sayfa boyunca hapisten çıkan Ersel’in üvey kızını bulma amacıyla Manves City’de çıktığı yolculuğa konuk oluyoruz ama Ersel nasıl bir adam nelerden hoşlanır, kızıyla öyküsü nedir onu bile tam bilemiyoruz. Kitapta en çok bilgimiz olan karakter Nergis ama onun da nasıl bir rol izlediğini kitabın sonunda anlayamıyoruz. Öykünün sonuna biraz hızlı ve langır lungur geliyoruz. Genel olarak bence bir olmamışlık var kitapta. Fakat zevkler ve renkler tartışılmaz. Belki de kitabı siz çok beğeneceksiniz ama maalesef (belki de öncesinde inanılmaz bir kitap olan Petrol’ü okuduğum için) benim için vasata yaklaşamayan ve ne istediğini anlayamadığım bir roman oldu.
2020 15. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2020 15:57
Manves City Hiçliğin ve yoklugun kitabı. Manves city fabrikalaşan dünyada artan kirliliğin,işsizliğin ve insanı degerlerin yokluşunun hikayesi. Kadınların ve işçilerin sorunlarının ön planda oldugu esasında hiçde yabancı olmadıgımız belkide artık duygusuzlaştırıldıgımız günüümüze okkalı bi bakış. Latife Tekin Manves City
2020 89. kitabı
Latife Tekin deyince akla “büyülü gerçekçilik” gelir ama bu roman tam bir “toplumcu gerçekçi”. Yoksulluk, sınıf çatışması, fabrika ve çiftlik işçilerinin sorunları, toplumsal yozlaşma gibi bir çok probleme değiniyor yazar. Hem de tek düze bir anlatımdan uzak, akıcı ve sürükleyici bir kurguyla. Manves City’nin ana kahramanı Ersel, yıllar sonra hapisten çıkıp üvey kızını aramak için Erice’ye döner. Bu arayışta çocukluk arkadaşı Nergis’ten en büyük desteği görse de, Nergis dahil her şeyin değiştiği bir Erice ile karşılaşır. Tanıdığını sandığı yakın uzak herkes çok değişmiştir, her görüştüğü insanla birlikte insanlara güveni azalır, herkesin görünen ve görünmeyen farklı hikayeleri vardır. Ersel’in de...
2024 200. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2024 22:53
Manves City, Türkiye’nin büyük şirketlere teslim olan bir beldesinde, Erice’de yaşananları gözler önüne seriyor. Yıllar sonra hapisten çıkıp memleketine dönen Ersel, dev üretim tesislerinin ve fabrikaların ele geçirdiği bir Erice’yle karşılaşır. Yuvası dağılmış olan Ersel kayıplara karışan üvey kızının peşine düşer. Bu dokunaklı yolculuğunda, yerel bir gazetede yazılarıyla halkın sesi olan çocukluk arkadaşı Nergis, ona eşlik edecektir.
İnceleme
2022 27. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2022 21:16
Ülkenin hayali bir bölgesinde , büyük şirketler, işçileri köle gibi çalışmakta, çevreyi kirletmekte, doğayı katletmektedir.5 yıldır hapiste olan Ersel kasabaya döner. Yuvası yıkılmış, üvey kızı kaybolmuştur. Bir yandan iş ve kalacak yer bulmaya çalışırken , bir yandan da bir dedektif gibi üvey kızını aramaktadır.Bir çok kişi kızının başına gelenleri bildiği halde saklar.Ersel kiminle dans ettiğinin farkında değildir. Gücü elinde tutunlar ona bir tuzak kurmaktadırlar ve maalesef bu tuzaktan kurtulamayacaktır.
Manves CityLatife Tekin · Can Yayınları · 2018598 okunma
Nerede O Eski Romanlar...
·152 syf.·
2020 58. kitabı
2008 yılında Notos Dergisi tarafından oluşturulan Yüzyılın 40 Türk Romancısı listesinde ilk defa adını görmüştüm Latife Tekin’in. En iyi romancılarımızdan olmasına rağmen adını bile bilmiyordum maalesef. Türk edebiyatında büyülü gerçekçilik akımının önde gelen temsilcilerinden biri Latife Tekin ve Sevgili Arsız Ölüm ile Berci Kristin Çöp Masalları’nı arka arkaya büyük bir heyecanla okumuştum. Manves City yazarın uzun bir aradan sonra yazdığı iki romandan biri. Yukarıda yazdığım iki romandan dolayı elime aldığımda beklentim oldukça yüksekti. Ancak beklediğimi bulamadım açıkçası. Yazar büyülü gerçekçilikten sade gerçekçiliğe geçiş yapmış bu romanında. Belki başka bir yazardan okusam beğeneceğim bir kitap aslında, kesinlikle kötü değil ama. Kitap, büyük şirketler tarafından bir kasabanın ele geçirilerek fabrikalaştırılması ve başta tabiat olmak üzere insan ilişkilerine kadar her şeyin yozlaştırılmasının hikâyesi olarak yazarın gözünden günümüzün bir yansıması. Böyle bir ortamda iftira sonucu beş yıl hapiste yatan Ersel üvey kızını aramak için memleketine döner. Konuştuğu herkes yardım etmeye çalışır ama her konuşan diğerlerini yalanlar neredeyse. Sonuç olarak beklediğimi bulamasam ve ilk iki romanını tekrar okuma isteği doğursa da yazarın etkili dili, bugünümüzün sorunlarını dile getirmesi ve sarsıcı sonu ile ortalamanın oldukça üzerinde bir roman.
Manves City
2021 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 21:07
işçilerin, kadınların, erkeklerin ayrımcılığa ve zorbalığa uğradığı bu eseri okurken gerçek hayattan, günümüz Türkiyesinden örnekler görüceksiniz okurken zevk aldığım bir eserdi sosyolojiye ilgi duyuyorsanız bu eser size çok şey katacaktır.
·152 syf.·
2020 37. kitabı
Latife Tekin'in akıcı ve heyecan verici üslubuyla, hayatın ve insanların acımasızlığını anlattığı kitabı. Yoksulluğun kitabı. Kadınların ve işçilerin katlanmak zorunda kaldıkları sorunları gözler önüne seren kitap. Fabrikalaşan dünyada artan kirliliğin, işsizliğin, acımasız patronların, baskı ve zulmün, yok olan doğanın, azalan insani değerlerin hikayesi. Latife Tekin'in çok etkileyici bir tarzı var. Okumayanlara kesinlikle tavsiye ederim. Keyifli okumalar..
2022 50. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2022 14:02
Manves City fabrika köşelerinde sürünen,köle gibi çalışmak zorunda bırakılan erice halkının alt tabakasının sorunlarını, çarpık ilişkilerini ve suç zincirlerini anlatıyor. Karakter olarak Ersel, Nergis, erselin kızı Eda,Bahal gibi bir çok karakter mevcut ve hepsinde insanı özelliklerin bir çoğu bulunuyor yalan, dürüstlük, yardımseverlik, ahlak ve ahlaksızlık. Bu kitap her şeyi apaçık ortaya seren bir şeyleri evirip çevirmeden anlatan net bir kitap ve bence çok net bir eleştiri kitabı aslında. Çok beğendim kesinlikle okuyun kitabın tek problemi başta diline alışmanın biraz zor gelmesi onun dışında mükemmel. Herkese iyi okumalar diliyorum.

Latife TekinYazar · 14 kitap
Latife Tekin, Türk edebiyat yazarıdır. 1957'de Kayseri'nin Bünyan ilçesine bağlı Karacahevenk köyünde doğdu. 1966'da 9 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. Ortaöğrenimini Beşiktaş Kız Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Telefon Başmüdürlüğü'nde kısa bir süre çalıştı. İlk kitabı "Sevgili Arsız Ölüm" 1983'te yayınlandı. Anadolu'daki köy yaşamı ve insanlarını masalımsı bir atmosferde ve "Yüzyıllık Yalnızlık" (Gabriel Garcia Marquez) tadında anlattığı bu ilk romanıyla büyük ün kazandı. Büyülü gerçekçilik akımına da yakıştırılan bu romanının ardından peş peşe diğer romanları geldi. Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Farsça ve Hollandacaya çevrildi. Değişik üslubu ve yaklaşımıyla kuşağındaki edebiyatçıların önde gelen isimlerinden biri oldu. Latife Tekin Bodrum Gümüşlük`te bir `Ebediyat Evi` projesi başlatmıştır. Garanti Bankası tarafından desteklenen proje, mimar Hüsmen Ersöz'ün 1998 yılında hazırladığı mimari proje ile inşaata başlamıştır (1999). Ressam Hale Arpacıoğlu'nun, Koç Grubu şirketlerinden aldığı destekle, aynı mimari projenin bir parçası olarak Sanat Evi'nin yapımına başlanmıştır. Latife Tekin, Bodrum Gümüşlük'te, herkesin yazabileceği, tartışabileceği, sanatçıların büyük şehrin dağdağasından uzak eser üretebileceği bir mekanın tamamlanması için çalışmaktadır.Son olarak 2010'da "rüyalar ve uyanışlar" kitabı yayımlandı. 28 Aralık 2011 akşamı Sabit Fikir ve İstanbul Modern işbirliğiyle düzenlenen Sözünü Sakınmadan etkinliğinde usta eleştirmenler Ömer Türkeş ve Semih Gümüş'ün konuğu olmuştur.