Ondokuzuncu Yüzyıl Avrupa'sında Tarihsel Imgelem

Orijinal Dil:
İngilizce

2012 89. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2012 20:47
Amerikalı tarihçi Hayden White’ın, ‘Metatarih: Ondokuzuncu Yüzyıl Avrupa’sında Tarihsel İmgelem’i, on dokuzuncu yüzyıl Avrupa’sındaki tarih bilincinin bir “tarihi”ni sunuyor. Çalışma bunun yanı sıra, günümüzde “tarihsel bilgi sorunu” etrafında dönen tartışmalara bir katkıda bulunmayı amaçlıyor. Dolayısıyla White’in analizi, hem evrimin özgül bir dönemindeki tarih düşüncesinin gelişimine ilişkin bir açıklamayı, hem de “tarihsel” denilen düşünce tarzının yapısına ilişkin genel bir teoriyi temsil ediyor. White, tarihsel düşünce tarzını, esas unsurlarıyla inceledikten sonra, bu düşünce tarzının analizini, Hegel, Michelet, Ranke, Tocqueville, Marx, Burckhardt, Nietzsche ve Croce’un tarihsel metinleri üzerinden yapıyor. White’a göre, bu isimlerin metinlerinde, tarihsel “gerçekliğin” farklı görünümleri bulunuyor.
MetatarihHayden White · Dost Kitabevi · 20085 okunma

Hayden WhiteYazar · 1 kitap
Hayden White, Amerikalı tarihçi. Metahistory adlı eseriyle bilinmekte ve edebi eleştiri metodlarını kullanmaktadır. Onun düşüncelerine göre tarihsel metinler edebi anlatım stratejileri ile şekillenmişlerdir ve bu metinler birçok yönden edebi metinler ile ortak yanlar barındırmaktadırlar. Ölüm tarihi ve yeri: 5 Mart 2018, Santa Cruz, Kaliforniya, ABD