2023
İthaki
9786052652060
Türler:

2023 89. kitabı
Sodom yıkıldıktan sonra bilmem kaçıncı kez okudum Midas’ı. Hala “Hoşça Kal Komşum, Hoşça Kal Sevgilim” öyküsüyle sarsılıyorum. İki erkeğin aşkını anlatan en iyi kurgulardan biri, James Baldwin’in Giovani’nin Odası ile birlikte düşünüyorum. “Bırakın Şair Afrika’ya Gitsin” öyküsü favori öyküm, Roberto Bolano şairlerini çağrıştırdığı için mi bu öykü bu kadar özel, yoksa biçimine duyduğum hayranlık mı? “Ou va le monde” öyküsünün adını aldığı şarkıyı dinledim, olmayan fransızcamla şarkının sözlerinin Ahmet’in karakterlerini yansıttığını söyleyebilirim. Ahmet’in karakterleri ötekiler; eşcinseller, göçmenler, çocuklar, hayvanlar… Yaşam inadı olan tiplemeler. Mücadele bir varoluş biçimi karakterinde. https://1000kitap.com/ahmetosimsek Kıbrıs’lı bir yazar, kökleri Türkiye’de. KKTC vatandaşı da olsa bir göçmen. Var olmayan bir ülkenin var olan bir karasakal* vatandaşı. Güney’e geçmesi yasak. Öykülerde bu trajikomik duruma da epey değiniyor. Kıbrıs kültürü ekseninde yazılmış öyküler, bir de Kıbrıs masalı anlatıyor. Alegorik yönünü de çok beğendim. Ahmet ikinci kitabı Midas’da daha cüretkar geldi. Yeni teknikler deneyen, daha rahatsız edici konulara değinmekten çekinmeyen bir yazar bu kitapta. Fabl, oyun, masal gibi Farklı türler de var. Üstelik konu - biçim uyumunu mükemmel yakalamış. Öyküler bir o kadar bizden bir o kadar farklı. Bu arada Midas adını Ahmet’le birlikte koyduk demiştim değil mi:) İsterim ki çok okunsun, umarım okuru bulur *Kıbrıs’ta Türkiyeli göçmenlere karasakal deniyor.
2024 66. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2024 22:50
Midas / Ahmet Şimşek . İlk öykü kitabı Hammurabi ile kalemini sevdiğim Kıbrıslı yazar Ahmet Şimşek'in ikinci kitabı Midas da güzel etki bıraktı bende... Farklı üslupla yazılmış öyküler vurucu cinsten... "Öteki"leri konu edinmiş yazar ve de çok cüretkar... Ayrıca Kıbrıs ağzı ile yazılmış cümlelere de bayıldım... Farklı tarz öykü arayanlara önerim olsun...
2025 41. kitabı
O kadar garip ve guzeldi ki, oturup bu oykuler nasil akillarina geliyorda yaziyorlar boyle diye saatlerce dusunebilirim cunku boyle yazma becerisi olan kisilere cok ozeniyorum. Ne yazsa okurum gercekten bu yazari diger kitaplarina da bakacagim
2024 56. kitabı
Yazarın benim bildiğim 2., benim okuduğum ilk kitabı. "Ada" kavramına ve anlatımlarına daima sıcak bakmışımdır.Bu eser de kökleri ile köklerimiz sarmaş dolaş olan Kıbrıs Adası'ndan. Kanlı canlı, doğal, insana da vuran öyküler. İki ülkeyi ayıran sınır çizgisinin derinliği, kalınlığı ve aşılmazlığının altı çiziliyor.Biraz da "öteki"kavramının içini dolduruyor, ötekileri görünür kılıyor Öyküler bazen başka türlere evriliyor. Renkli bir eser Eşcinseller, göçmenler,zenciler , hayvanlar ve kapkalın bir sınırın savurdukları, ona toslayanlar yer bulmuş satırlarda, özgün ve cesurca yazılmış öyküler.Nahif ama güçlü bir kalem. Adayı anlatan öyküler dil olarak da Kıbrıs'ı solutuyor bize.(Okurken çok sevdiğim, büyürken pek fazla vakit geçirdiğim Kıbrıslı bir arkadaşımı ve onun konuşmasını hatırladım hep). Öykülerin dili de sıcak, doğal, akıcı ve içten.
Midas
2023 26. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2023 00:00
"Kafesinin kapısını kapatıyorum, demire asma kilidi vuruyorum ve kereste fabrikasından bozma bu evleri, seni geride bırakıyorum, komşu. Caddede gri giyinmişler var, bu insanlar gündüzleri bizim komşularımız. Ama gece çökerken hep olduğu gibi, gizlenmeliyim, diye düşünüyorum. Çocukluğumun sonu ve öfkem yalınayak." Ahmet, ilk öykü kitabı Hammurabi'yi okuduktan yazdığı her şeyi okurum dediğim yazarlardan biri. Yukarıdaki alıntıda geçtiği gibi yalınayak bir öfkenin çocukluğun sonunda attığı voltaların bıraktığı ayak izlerini takip ederek KKTC'ye doğru, bir yandan da aslında birçoğumuzun iç dünyasına çıktığımız bir yolculuktu Midas. Ahmet'ten okuduğum tüm hikayelerde çok hoş bir üslupla yazılmış olsa da sert yumruklar vurmaktan çekinmeyen bir anlatım var. Bu anlatım, Midas'taki öykülerde de kendini gösteriyor ve üzücü olayları, çocukluk korkularını, ötekileştirilme hissini ve öteki olmanın insanı boğan yanını insanın kalbinin derinliklerinden çekip çıkararak karşısına yüzleşmesi için koyuyor. En azından ben bu öyküleri öylesine okuyup geçemiyor, uzun süredir düşünmediklerimi ve hissettiğimi bile fark etmediğim endişe ve acılarımı kucaklamamı sağlayan öyküler olarak görüyorum. Ahmet yazmaya devam etsin, biz de bizimle yüzleşelim.
2026 19. kitabı
Okunma: 09 Mart 2026 00:09
Öykü severlerin dikkatine :) Farklı biçimlerde yazılmış, farklı mekânlarda geçen hikâyeler okumayı sevenler için oldukça etkileyici bir kitap. Göçmenlik, öteki olmak, ait olamamak ve sınırlar gibi temalar etrafında şekillenen 11 kısa öyküden oluşuyor.Bazı öykülerin bıraktığı duygu gerçekten çok güçlü. Severek okudum.
2024 48. kitabı
Kıbrıs’ın bendeki yeri özel. Oraya hiç turist olarak gitmedim, otelde kalmadım. Kıbrıslı bir kız kardeşimin var benim. Fiziksel varlığımız yıllardır uzak olsa da duygusal olarak hep yanı başımda. Kız kardeşimin ve ailesinin evinde ağırlandım her gidişimde. Kıbrıslıların gündelik yaşamlarını deneyimlemek, aile içi sohbetlerinde olmak gibi bir şansım oldu. O yüzden de Kıbrıs ve Kıbrıslılar özel bir yerdedir benim gibi bir gara sakalın hayatında. Kıbrıslı yazar Ahmet Şimşek’in Midas’ını da öyle bir duygu ile okumak istedim. Öykülerde kullandığı Kıbrıs aksanı doğrusu en tatlı ayrıntıydı. Kıbrıslı olup oraya dair yazan bir yazarı okuduğumu hiç hatırlamıyorum. Bu da benim eksikliğim mi yoksa Kıbrıslı yazarlar ve edebiyatı gölgede mi kalıyor diye düşünmeden edemedim. Kitap onbir öyküden oluşuyor. Hepsi de Kıbrıs’ta geçen ve oraya dair hikayeler. O yüzden de hem Kıbrıs hem de ada sevgisinden bağımsız değerlendirmem söz konusu değil. Tarafım yani bunu da belirtmiş olayım. Öykülerin bazılarında oraya gitmiş, insanların arasına karışmış gibiydim. Adaya dair bilmediğim şeyler öğrendim. Zaten özlediğim yerleri hatırlattığı için çok da iyi geldi. En sevdiğim öyküler ise: Sinek Kan Derdinde Lefkoşa’da Gerçekleşmesi İmkansıza Yakın Bir Doğa Olayı Gorkak Keglig Yevmiyelik Zeytin Kıbrıs edebiyatı ve Kıbrıs’a dair öyküler için Ahmet Şimşek’in öyküleri güzel bir başlangıç olabilir. Ne de olsa “şair aksini söylese de adalar kalbin metaforlarıdır.”* *Vişnenin Cinsiyeti -Jeanette Winterson
2024 13. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2024 03:37
midas benim yazardan okuduğum ilk kitap. 11 öyküden oluşuyor. bu öyküler kıbrıs’ta geçiyor. her öykünün anlatım tekniği farklıydı ve hepsi farklı tarzda yazılan öyküleri okumak çok keyifliydi, her öykünün başında beni heyecanlandıran bir şeydi bu. benim “güneşli kitap” diye sınıflandırdığım kitaplardan biriydi midas. öykülerde yaratılan atmosferden dolayı en hüzünlü öyküde bile kendimi kötü hissetmedim ayrıca içinde müzik çalan kitapları çok severim çünkü açıp o şarkıyı dinlediğimde sözcüklerle oluşturulmuş o kurgusal atmosfer kitaptan yükselip benim etrafımı sarar ve hikaye ile benim gerçekliğim bir anlığına fiziksel olarak kesişmiş gibi hissederim. où va le monde böyle bir öyküydü ama beni en çok büyüleyen kitabın son öyküsü, caretta caretta camus ve 99 kardeşi. güneşli, inanılmaz tatlı ve okuduğum süre boyunca güldüğüm ama aynı zamanda hüzünlü olan masalsı bir hikayeydi. çok çok sevdim bu öyküyü
2024 53. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2024 11:48
Nereden denk gelip keşfettiğimi hatırlamasam da iyi ki elime geçmiş dediğim bir kitap oldu. Bir öykü sever olarak değişik üslup ve tarzda bir çok öykü bulunan bu kitabı sevdim. Hikayeler Kıbrıs da geçiyor ve hem adanın işleyişini, hem kültürlerini hem de ötekiler denilen tipleri görebiliyoruz kurgularda. Her öyküsünde farklı bir şeyler denemiş, hem edebi hemde akıcıydı. Okuduğuma memnun oldum, tavsiye edilir.
2023 2. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2023 08:11
2020 yılında Hammurabi’si ile KKTC’de en çok okunan yazarlardan birisi olan Ahmet Şimşek’in ikinci kitabı Midas… Ahmet Şimşek, gerek mekan seçimleri gerekse adadan konuşmalar ile bizi tam anlamıyla adaya bir yolculuğa çıkarıyor ve öyküleri ile bizleri kitaptan çıkamaz hale getiriyor. Öyle ki kitabı okurken hiç elimden bırakayım istemedim. Öykülere değinecek olursak; aslında herkesin öykülerde kendisinden bir parça bulması gayet olağan olacaktır. Zira okurken birçok yer ile kendimi bağdaştırdım ben de. Kitaptaki öyküler kısacık ve hemen okunacak derecede. Hatta bir sahil kenarına veya açık herhangi bir alana gidip bitirmelik derecede tam. A, unutmadan kitapta öyküler harici bir de yazarın “Tek sahnelik öykü” olarak kaleme aldığı bir bölüm var. Eminim o da okuma zevkinize bir başka zevk katacaktır… Uzun lafın kısası ilk kitabı Hammurabi ile tanıdığım Ahmet Şimşek’in Midas’ını okumak da apayrı bir deneyimdi benim için. Kitapçıda, online satış platformlarında ve bu yorumu gören herkese önerim kaçırmamaları olacaktır. Çünkü adada sizleri bekleyen bir dizi öyküler var!

Ahmet ŞimşekYazar · 1 kitap
1994 İskenderun doğumlu yazar, Hacettepe Üniversitesi’nde Fransızca eğitimi aldı. Öykü Gazetesi, Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi, Öykülem, Türk Dili Dergisi Genç Sanat, Havadis-Poli, Tantana, Uçsuz Edebiyat gibi dergilerde öyküleri yayımladı. İlk öykü kitabı Ağustos 2020’de Işık Kitabevi Yayınları tarafından yayımlandı