Kafka'nın Büyük Aşkı Milena'nın Hayatı ve Seçme Yazıları

2016
Edebi Şeyler Yayınevi
Sıralamalar

Puan vermedi
Harika bir kalemle karşınızdayım. Okurken her ne kadar farklı kulvarda da olsa Dönüşüm'e çok benzettim. Kafka çok karamsar, özgüvensiz, kendini değersiz gören, ölümle yatıp kalkan bir adam. Milena'ya hastalık süresince umut verse de kendisinin öleceğinden hep emin. Milena'nın onu sevdiğine bir türlü inanmayan ama onun için her şeyi yapabileceğini söyleyen aynı zaman da da işten bile izin alacak cesareti olmayan bir adam. Kafka aşkını okurken iliklerime kadar hissettim. Kafka, keşke o zamanlar sana değer veren bir ailen ve değer veren arkadaşların olsaydı. Belki de o zaman o amansız hastalığa yenilmeyecektin Milena gibi. Okurken hikayelerini çok merak ettim ve araştırdım. Çok özel ve anlamlı olan aşklarında birbirlerine en yakın bir o kadar da en uzaklardı. 2 yıla yakın mektuplaşmalar Kafka'nın kendini acı içinde bulmasıyla son buluyor. Kafka artık mektuplarda yazanlara dayanamıyor ve çok sevmesine rağmen mektuplaşmayı bitiriyor. Okurken duygusallaşıp, Kafka'ya çok kızdım. Ne vardı azıcık kendini sevebilseydin ne olurdu sanki? Kitapla ilgili en büyük keşkem, Milena'nın mektuplarının olmamasıydı. Keşke onlar da olsaydı. Milena kendi mektuplarının yakılmasını istemiş. O yüzden ondan geriye kalan bir şey yok.
2019 12. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2019 10:22
Gerçekten Milena'yı Kafka'nın aşkı olarak düşündüm yalnızca ama bu tamamıyla yanlış bir düşünce. Çünkü bu Milena'ya haksızlik olur. Milena gazeteci, çevirmen ve başarilı, güclukler karşısında direnen bir kadın ve kalemide çok güzel. Bu kitapta hayatindan kısa bir tanıtim ve kendi kaleminden çıkmış köşe yazılari var ve değindiği konular verdiği mesajlar o dönem için cok anlamlı. Ben çok beğendim.
2020 132. kitabı
Kafka'nın Milena'sını yakından tanımak ister misiniz? Aslında onu sadece, "Milena'ya Mektuplar" eserinden biliyoruz. Kafka'nın ona yazdığı mektuplardan.. İşte Sezer Duru bu durumdan dolayı Milena'yı daha iyi tanımamız için onun yaşamını daha iyi anlamamız için bu eseri derlemiş. Önsözde şu cümleler ile açıklamış neden bu eseri derlediğini: "Milena Jesenska’ya kendi tarzının en güzel ve en etkileyici aşk mektupları yazılmıştır. Franz Kafka ona çoğu kez adıyla seslenmiştir. Mektuplar edebiyat bilimcileri tarafından en ufak ayrıntısına kadar incelenmiş ve bu konuda ortaya birçok kitap çıkmıştır. Milena Jesenska’nın yaşamı ise birçok kimse tarafından bilinmez. Milena’nın sadece bir aşk ilişkisi çerçevesinde ele alınması eksikliktir. Milena Jesenska yirmi yıl boyunca gazeteci olarak çalışmış, yüzlerce makale, yazı ve röportaj yayımlamıştır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Viyana’da yazmaya başlamış, Nazi Almanyası’nın Çekoslovakya’yı işgalinden sonra işini bırakmak zorunda kalmıştır. Faşizme karşı büyük bir mücadele vermiştir, bu onun yaşamına mâl olmuştur. Sayısız yazısı içinden bir seçme yaptım. Bu benzersiz kadının Kafka’nın gölgesi dışındaki yaşam öyküsünün okurların ilgisini çekeceğini umuyorum." Önsözde de yazıldığı gibi benzersiz bir kadın. Yaşamını okuduğumda, onun yaşadıkları beni etkiledi. Kendini bulması, kendini tanıması, yaptığı hataları fark etmesi kısacası onu daha iyi anladım. Zorluklarla başa çıkmaya çalışması, güçlü bir kadın olarak kendi yaşamanı eline alarak kendini kanıtlamak istemesi, yaşamını hiçe sayarak birçok kişiye yardım etmesini okumak ve onunla tanışmak çok güzeldi. Kitap, ilk başta Milena'nın hayatını anlatıyor. İkinci bölümde Sezer Duru tarafından seçilen gazetelere yazdığı bazı yazıları okuyoruz. Ve ben kalemini baya beğendim. Anlamak

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.