Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Milli Mücadele Kahramanı Celal Bayar

Cevat Şenol

Milli Mücadele Kahramanı Celal Bayar Gönderileri

Milli Mücadele Kahramanı Celal Bayar kitaplarını, Milli Mücadele Kahramanı Celal Bayar sözleri ve alıntılarını, Milli Mücadele Kahramanı Celal Bayar yazarlarını, Milli Mücadele Kahramanı Celal Bayar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Araya bir aralık bir Bomonti bira fabrikası meselesi girdi. Atatürk pek emek verdiği Gazi Çiftliği'nin verimli olması için de uğraşıyordu. Çiftliği Ankara’yı bozkırlıktan kurtarabilecek teşebbüslerin bir deneme merkezi olarak benimsemiştir. Sonra da hükümete devretti. Hükümet ise fabrikanın İstanbul'daki yerini Ahmet İhsan Tokgöz'e
Sayfa 137Kitabı okudu
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
1883 yılında Bursa'nın Gemlik ilçesinin Umurbey köyünde doğdu. İlmiye sınıfına mensup bir fıkıh bilgini olan babası Abdullah Fehmi Efendi, 93 Harbi'nden sonra, bugün Bulgaristan sınırları içindeki Plevne şehrinden, Gemlik yakınlarındaki Umurbey köyüne göç etmişti. Bu köydeki rüştiyede müdürlük ve bir ara da Gemlik'te müftülük yapmıştı. Bayar, Abdullah Fehmi Efendi'nin üçüncü oğludur (ağabeyleri Behzat ve Asım). İlk ve ortaöğrenimini babasının yanında gören Bayar'ın çocukluğu ve ilk gençlik dönemi ailesinin yerleştiği Bursa'da geçti. Gemlik Mahkeme Kalemi ve Reji İdaresinde stajyer memur olarak çalıştı. Bursa'da açılan Ziraat Bankası veznedarlığı sınavını kazandı. Bankada veznedar olarak çalışırken Fransız papazlar yönetimindeki College Français de l'Assomption'da Fransızca okuluna devam etti. İpekböcekçiliği eğitimi veren Darüllâlim-i Harir (İpek Meslek Okulu)'de eğitim gördü. 1905 yılında Deutsche Orient Bank'ın imtihanını kazanarak burada kısa zamanda imza sahibi oldu. 1903'te, İnegöl'ün yerlilerinden ve eşrafından Refet Bey'in kızı Reşide Bayar ile evlendi, bu evlilikten Refii (1904-1941), Turgut (1911-1983), Nilüfer Gürsoy (1921-) adlarında üç çocuğu olmuştur.
Milli Mücadele Kahramanı Celal Bayar
Milli Mücadele Kahramanı Celal BayarCevat Şenol · Halk Kitabevi · 201835 okunma
Reklam
Nilüfer Bayar Gürsoy
Çoğu zaman kitaplar sayesinde hayatı tanıyoruz. Kitaplarla hayat arasında bir bağ kuruyoruz.
Sayfa 51
“Faşizm, her şey devlet için derken, Atatürk, her şey millet için derdi. Bu, birbirine taban tabana zıt iki dünya görüşüdür. Toplumun temel üstün değerini devlette görenler, faşizmi oluştururken, tek üstün değeri millette görenler, hürriyetçi demokrasiyi oluşturur.”
Sayfa 50
Milli mücadele, “ milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” sözleriyle başlamıştır.”Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir.” sözü ise, milletimize be kadar değer verildiğinin göstergelerinden biridir.
Sayfa 12
Gidilecek Listelerin arasındasın.
Celal Bayar vefat ettiğinde kütüphanesinde 20 bin adet kitap vardı. Bu kütüphanenin olduğu yerde saklı kalmasını istemeyen Nilüfer Bayar Gürsoy 20 bin kitaplık koleksiyonunu Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi'ne bağışladı.
Reklam
Celal Bayar
"Kolay değildir bunu hulasa edip ifade etmek.. Atatürk'ün büyüklüğünden az bir şey söyleyeyim: Türk Milletinin, bizim gibi değil, bizden daha ileri olarak, büyük millet olduğuna inanmıştı. Pençe pençe, aksini iddia edenlerle kavga ederdi. 'Siz bilmiyorsunuz efendiler, büyük millettir; buna inanan, kazanır!' diye."
Celal Bayar
Osmanlı'nın tarih sahnesinden çekilmesinin ardından verilen İstiklal savaşı bu milletin birçok özelliğinin yeniden ortaya çıkmasına vesile olmuştur.
Celal Bayar
Faşizm, her şey devlet için derken, Atatürk, her şey millet için derdi. Bu, birbirine taban tabana zıt iki dünya görüşüdür. Toplumun temel üstün değerini devlette görenler, faşizmi oluştururken, tek üstün değeri millette görenler, hürriyetçi demokrasiyi oluşturur.
Reklam
Celal Bayar
Milli tarihine sahip çıkmayan, bu tarihi yeni nesillere aktarmayan milletler, yaşama güçlerini kaybederler. Bu birikim, o milleti ileri taşıyacak en önemli ileri güçtür.
Celal Bayar
"Biz; sanayimizi, üretime yönelik makul bir surette muhafaza edemediğimiz takdirde açık ve sarih bir surette arz ediyorum ki, memleketin istikbali ekonomik yönden pek parlak görünmemektedir.
Celal Bayar
"Evet, biz Müslümanız ve Müslüman olarak kalacağız. Şunu ehemmiyetle ve ısrarla tekrarlamak isterim ki laiklik prensibi buna asla mani değildir. Bugün bizi inandığımız gibi ibadet etmekten meneden hiçbir kimse yoktur. Ve hiçbir zaman da olmayacaktır."
Celal Bayar
"Atatürk'ün ağzından işittim, 'Benim getirdiğim laiklik meselesi bu Alevilik, Sünnilik ezeli davasını halledecektir. Bundan başka da çözümü yoktur.' derdi."
Celal Bayar
" Atatürk hiçbir zaman dinsiz değildi. Hurafe düşmanıydı. Ben de öyleyim...."
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.