Mısır'ın Ölüler Kitabı

Türler:
Sıralamalar

2021 58. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2021 16:03
Antik mısırda kişinin ölümü ve sonrası için bir takım ritüeller anlatılmakta. Anladığım kadarıyla ölüler kitabı hem bir rehber hem büyü ve bir dua kitabı. Birçok inanışta olduğu gibi, kişi erdemli bir ruha, kalbe sahipse öldükten sonra mükafatlandırılacak, hatta tanrılarla eşdeğer bir konuma yükseleceği ifade ediliyor. Kitaba merakım Mumya filminden. . Ambalaj iyi ama içeriği hakkında aynı kanıda değilim maalesef. Anlatımında tam bir kaos hakim. Beklentilerimi karşılamadı. Hatta "inisiye" ye o kadar takılmış ki yazar ister istemez şu satırlar döküldü dilimden... . İnisiye, inisiye inisiye.. Ölü yudum veresiye, Kurban olam Peter emmi Gel artık Osiris'le İsis'e. :) :) :) :) Keyifli okumalar
2025 12. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2025 17:40
Beklentimin çok altında kalan bir kitap oldu. Büyük bir heyecanla başladım lakin o kadar kaotik ve sıkıcı idi ki ... Yarım bırakmim devam edeyim diye verdiğim mücadele tüketici oldu. Bitirmiş olmak için bitirdim.Sadece papirüslerdeki metinlerin çevirisini kitaplaştırsaydılar.Ve çeviride düzgün olsaydı. Ve çeviren yazarın kendi yorumları olmasaydı.Say say bitmez. Neyse demem o ki hiç ama hiç beğenmedim.Kitap bir şeyler anlatıyor ama ne anlattığı belli değil...Çok iyi olabilecek bir kitap anlatım sayesinde maalesef olmamış, üzgünüm..
Ölüler Kitabı
2021 25. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2021 00:03
Beklentimin oldukça altında bir kitap.Albert crampdor' un ölüler kitabının baskısını bulamayıp aldım. Konuya azçok hakim biri olarak bile çok karışık ve boş geldi anlatım. Keşke ölüler kitabı diye tabir edilen papirüslerdeki bab ların çevirileri yer alıp, yanında açıklama ve yorum yer alsaydı .Konuya yabacı olanlar için daha anlaşılmaz olacağı görüşündeyim.Tek sevdiğim kısmı görsellerin oluşu diyebilirim ama oda yeterli değil.
2019 79. kitabı
"Cok icine dusecegim, beni Firavunlarin yanina goturecek ve piramitlerin icinde gezdirecek!" umidi ile kapagindan etkilenip aldigim bir kitapti. Ancak okumaya calistikca insani pes ettiren bir kaotik havasi var. Hani kitaplar evlat olsa, bu kitap icin "Evlat olsa sevilmez." cumlesini rahatlikla kullanabiliriz. Okurken bayim bayim bayildigim ve yalnizca bitirmis olmak icin bitirdigim, bana kalirsa katmanli olmaya calismis tekduze sayfalar butunu.
2025 3. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2025 16:35
Peter le Page Renouf’un “Mısır’ın Ölüler Kitabı” çevirisi ve yorumu, Antik Mısır’ın en gizemli ve etkileyici metinlerinden biri olan Ölüler Kitabını Batı dünyasına tanıtan en önemli akademik çalışmalardan biridir. Renouf’un bu eseri sadece bir çeviri çalışması değil, aynı zamanda metne dair kapsamlı filolojik, dini ve kültürel yorumları içeren bir başvuru kaynağıdır. Renouf’un çalışması, Ölüler Kitabı'nın temel metinlerinden seçilmiş bölümlerin hem hiyeroglif transkripsiyonlarını hem de detaylı İngilizce çevirilerini içermektedir. Metinler arasında, ölülerin ahiret yolculuğunda karşılaştıkları sınavlar, büyüler, dualar ve ruhun korunmasına yönelik ilahiler yer alır. Renouf, her bölümün ardına eklediği açıklamalarla metinlerin anlam dünyasını açımlarken aynı zamanda dönemin dini yapısını da derinlemesine inceler. Renouf’un çalışmasının en dikkat çeken yönlerinden biri, metne yaklaşımındaki saygı ve akademik titizliktir. Metinleri sadece çevirip geçmek yerine, Mısır mitolojisine, sembolizmine ve mezar yazıtlarının işlevine dair detaylı bilgiler sunarak okuyucunun metinle daha derin bir bağ kurmasını sağlar. Özellikle Tanrı Osiris’e atfedilen bölümlerde Renouf’un, Antik Mısır’ın ölüm ve diriliş kavramlarına dair getirdiği yorumlar oldukça aydınlatıcıdır. Bugünün bilimsel standartlarıyla kıyaslandığında yer yer yorumlarında bazı anakronizmler ve Batı merkezli bakış açıları bulunsa da, Renouf’un dönemi itibarıyla oldukça ilerici ve nesnel bir yaklaşım sergilediğini söylemek gerekir. Eser, Mısırbilim alanında birçok modern çalışmaya öncülük etmiş ve hala kaynak niteliğinde değerlendirilmektedir. “Mısır’ın Ölüler Kitabı” adlı bu çalışma, yalnızca eski bir metnin çevirisi değil; aynı zamanda Antik Mısır’ın ruhani dünyasına açılan bir kapıdır. Peter le Page Renouf, bu eseriyle
Din
Mısır'ın Ölüler KitabıPeter le Page Renouf · Onbir Yayınları · 2015244 okunma
Spoiler olabilir ama bence yok
2024 91. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2024 19:45
Kitabı okumaya başlarken çok bir şey beklememek gerekiyor. Tatmin olmayabilirsiniz, giriş bölümünde bir süre mısır mitolojisinden bahsediliyor okültizm ile ilgilenen arkadaşların ilgisini çekebilecek konular var. Şunu da belirtmek gerekiyor kitabın aslı dini bir metin ve kimseye beğendirmek için yazılmamış bunu da göz önüne alarak değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Çok fazla içeriğe girmek istemiyorum, ilgilenen arkadaşlar göz atabilir.
Sahtekarlık!
2022 2. kitabı
Öncelikle şunu belirtmek isterim: Peter le Page Renouf 1897 yılında ölmüş "ünlü" bir Mısır bilimcisidir. Şayet kitabın kaynak kısmına bakarsanız; bu şahsın kitabını mezardayken yazdığını fark edeceksiniz. Zira kaynakçada yazarın ölümünden sonra yazılmış birçok kitap mevcut. Ayrıca yazarın, "The Egyptian Book of the Dead" kitabı "548" sayfa; bu kitap ise sadece "120" sayfa! Bir yorumda okur, "Albert Champdor'un ölüler kitabının baskısını bulamadığı için bu kitabı aldığını" söylemiş; temiz kalpliymiş, zira okuduğu eser Albert Champdor'a ait. Onbir yayınları Albert Champdor'un eserini, 2015'ten beri Renouf'un eseriymiş gibi basarak hem devleti hem de okuyucuları kandırmıştır. Ayrıca Albert Champdor'un eseri ilk defa 2006 yılında Suat Tahsuğ tarafından çevrilerek Ruh ve Madde yayınevi tarafından basılmıştır. İlginç olan ise Onbir yayınlarının kitabını çeviren Erhan Altunay'ın kelimesi kelimesine, virgülüne kadar Suat Tahsuğ gibi çevirmesidir...
2020 29. kitabı
Okunma: 28 Mart 2020 03:27
Bu kitabı Mısır’ın ölümlerini, ölümden sonralarını,Tanrılarını ve yaşayışlarını merak ederek aldım. Ama umduğum gibi çıkmadı. Mısırlıların ölüler kitabı var onlar için kutsal olan. Bu okuduğumuz kitap ise kutsal kitaplarının ordan burdan çevrilmiş bir derlenmesi olmuş. Ama öyle bir derlenme ki kitap bildiğiniz çorba olmuş. Yani bir şey anlatılıyor ama ne anlatıldığı belli değil. Anlatım karmakarışık. Yazım hataları da cabası. Okurken kendini veriyorsun ne demek istiyor diye, tam hah yakaladım diyosun, kitap öyle bir yere gidiyor ki, yine ne anlatıyor diyorsun. Yani alıntılarla kendi anlatımlarını birleştirmiş ve karmaşık bir yapıt ortaya çıkarmış. Ya direkt alıntıları paylaşsaymış ya da sadece kendi yorumlarını dile getirseymiş daha iyi olacakmış. Bilgi edinmek istiyosun tamam bilgi veriyor ama eksik kalıyor. Bir şeylerden bahsediyor ve dipnot yok hiç. Fotoğraflar koyuyor ama anlatılanla ilgili değil. Yani çok iyi olabilecekken çok kötü bir anlatım seçilmiş. Hiç beğenmedim. Tavsiye de etmem.
Mısır'ın Ölüler KitabıPeter le Page Renouf · Onbir Yayınları · 2015244 okunma
Antik Mısırlılar bizi şaşırtmaya devam ediyor.
2024 44. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2024 21:04
Antik Mısır Ölüler kitabınının çevirilerine ve dönemin ölümden sonraki dünya görüşüne ait anlatımlar içeriyor.Bazı kısımlarda takdir edersiniz ki yazar kendi fikir ve düşüncelerini paylaşmış. Ayrıca bazı önemli arkeolog ve Mısır bilimcilerin fikirlerine ve çalışmalarına kitapta yer vermiş.Anlatım tarzı bence beni biraz zorladı bu da tabiki çok eski bir uygarlığının dilinin önce İngilizceye sonra da Türkçeye çevrilmesinden kaynaklı.Kısacası Antik tarihe ve özellikle Antik Mısır'a ilgi duyuyorsanız bir göz atmak fena olmaz bence. Herkese iyi okumalar:)Bilimin,sanatın ve edebiyatın daima hayatımızda yer alması dileğiyle...:)
2018 1. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2018 04:02
Tarihi anlatım bakımından oldukça iyi fakat kitapta çok fazla yanlış anlatılan olaylar yer almakta. Wikipedia dan yaptığım araştırmalar sonucunda amonra imhotep ve Kleopatra anaksunamon ile ilgili hiç olamayan olaylar anlatılmıştır