Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi

Peter L. Berger

Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi Sözleri ve Alıntıları

Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi sözleri ve alıntılarını, Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi kitap alıntılarını, Modernite, Çoğulculuk ve Anlam Krizi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
[..] çünkü yalnızca hoşgörü aracılığıyla bireyler ve topluluklar, varoluşlarını farklı değerlere yönelterek, birbirleriyle yan yana ve bir arada yaşayabilirdi.
[..] radikal bireyciliğin, en nihayetinde bir bencillik haline geleceği gibi, radikal toplumcu düşünceler de en sonunda mutlaka totaliter hale gelir.
Reklam
Biz, hepimiz, geçmiş şeyleri hatırlamaktan, bugünün baskısından ve gelecek değişikliklerin korkusundan o kadar bunalırız ki, ölüm hükmünün hepimizin içinde olduğunu ve hayatın kendisini bıktırıcı hale getirebileceğini kabul ederiz.
Sayfa 20
An­lam, bilincin karmaşık bir formundan başka bir şey değildir: Kendi kendine var olmaz, daima bir referans noktası vardır. Anlam, deneyimler arasında var olan bir ilişki gerçekliğinin bilinç halidir.
Reklam
Bir toplum, yalnızca tek bir değer sistemine, kelimenin tam manasıyla, yüksek değerler doğrultusunda adım adım düzen­lenmiş hayatın bütün alanlarını kapsayan anlam unsurlarını (deneyim ve eylem şemalarından hayat idamesinin genel ka­tegorilerine varıncaya kadar) içerisinde barındıran tek bir sis­teme sahip olması durumunda dahi, “krize meyyal” olabilir.
Merkezi Avrupa’da din savaşlarının sona ermesiyle birlikte oluşan tablo -cuius regio, eius regio-, en azından bazı küçük kurallar çerçevesinde sembolik bütünlüğü restore etme girişiminin temelini oluşturmaktaydı. cuius regio, eius regio: 1555 yılında gerçekleşen Augsburg Barışı’nın temel ilkesidir. “İktidar kimin elindeyse onun dini geçerlidir” anlamında bir özdeyiştir.
Reklam
Çocuğun masadan bir tabağı düşürmesi durumunda, aileden birisinin bir gülücüğüyle ödüllendirilmeyecek ve diğerlerinin kızgın bakışlarıyla cezalandırılacaktır. Bu şartlar altında çocuğun kimliği, ebeveyninin kimliğinin şekillendiği tarzla aynı tarz içerisinde normal bir şekilde, hiçbir zorluk çekmeden - “anlam krizi” şimdilik bir kenarda dursun- gelişmiş olacaktır.
Böylece tarihsel olarak, hem kendi hayatını hem de sosyal varoluşunu din olmadan sürdürebileceğine inanan yeni bir insan türü ortaya çıktı: “modern insan”.
Toplumsal Teori
" Anlam insan bilincinde -yani bir beden içerisinde bireyselleşen ve bir şahıs olarak sosyalleşen bireyin bilincinde- inşa edilir. Bilinç, bireyleşme, bedenin özgürlüğü, toplum ve şahsi kimliğin tarihi- sosyal inşası, türümüzün üzerinde düşünme ihtiyacı bile hissedilmeyen ırksal ontojenezimizin karakteristik özelliğidir."
Sayfa 20 - HeretikKitabı okudu
Kurumlar güçlerini, sorgulanmamış meşruiyetin devamlılığından alırlar. Bir kurum, insanların kurumsal roller, kimlikler, yorum şemaları, değerler ve dünyayı keşfetme yolları hakkında düşünmeye başladığı anda tehlikeyle karşı karşıya kalır. Muhafazakâr filozoflar daima bunu hissettiler; kıdemli polisler bunu pratik tecrübeleriyle bilirler. “Normal şartlar” içerisinde tehlikeli düşünce mantıklı şekilde kontrol altına alınabilir. Ancak, çoğulculuk bu kontrolü çok daha zor hale getirir. Külfetli şekilde özgürlüğe geçişle ilgili burada açık bir sosyal-psikolojik diyalektik var: Sorgulanmamış yorum kalıplarına ve davranış normlarına “tutunmadan” bireyleri kendi hayatlarına yönlendirmeye mecbur bırakmak olağanüstü derecede zordur. Bu, özgürlüğün bulunmadığı eski iyi günler için yaygaracı bir nostaljiye sebebiyet verir. Özgürleşme muğlâk bir kavramdır. Gehlen'in söylediği gibi: Özgürlük yabancılaşmadan doğmuştur ve onu tersine çevirmiştir.
Sayfa 63 - PdfKitabı okudu
Doğum ve ölüm -sadece bu ikisi- halen kader tarafından tayin ediliyor. Maddi bir seviyedeki muhtemel seçimlerin çoğulluğuna paralel olarak çok-katmanlı modernleşme süreci sosyal ve entelektüel seviyede de bir seçimler dizisinin kapısını araladı: Hangi işe sahip olmalıyım? Kiminle evlenmeliyim? Çocuklarımı nasıl yetiştirmeliyim? Tanrılar bile bu
Sayfa 65 - 66 - PdfKitabı okudu
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.