Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kuran İlimleri

Muhtasar El-İtkan Fi Ulum'il-Kur'an

İmam Suyuti

Muhtasar El-İtkan Fi Ulum'il-Kur'an Sözleri ve Alıntıları

Muhtasar El-İtkan Fi Ulum'il-Kur'an sözleri ve alıntılarını, Muhtasar El-İtkan Fi Ulum'il-Kur'an kitap alıntılarını, Muhtasar El-İtkan Fi Ulum'il-Kur'an en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İbnu Salah (rahimehullah) şöyle demiştir: Kur'ân okumak Allah'ın insana bir lütfudur. Meleklere bu verilmemiştir, Onlar Kur'ân'ı insanlardan duymak için can atarlar.
Sayfa 275
Ebu Hureyre, Rasûlullah'ın şöyle dediğini rivayet eder: "Kur'ân, şu beş esas üzere nazil olmuştur: Helal, haram, muhkem, muteşabih ve emsal. Helalleri işleyin, haramlardan sakının, muhkeme tabi olun, müteşâbihe iman edin, emsalden ise ibret alın.
Reklam
Aralarında bir çok fesahat ve belagat ehli bulunmasına rağmen hiçbiri, bütün bu meydan oku malara cevap verememiş, Kur'ân'ın benzerini getirmekten aciz kalmışlardır.
سَاَصْرِفُ عَنْ اٰيَاتِيَ الَّذ۪ينَ يَتَكَبَّرُونَ فِي الْاَرْضِ بِغَيْرِ الْحَقِّۜالْحَقِّۜ Araf 146.Ayet: "Yeryüzünde haksız yere böbürlenenleri âyetlerimden uzaklaştıracağım". Sufyan b. Uyeyne bu ayeti "Onlardan Kur'ân'ı anlamayı çekip alacağım" diye tefsir etmiştir.
Meseller manaları müşahhaslaştırırlar.
risale-i nur da bu surette meseleleri izah eder ama ehl-i ilim olmayan eşhas bu metodu çok tenkid eder.Kitabı okudu
Reklam
İ'câz ifade edilmek istenen mananın fazla kelime kullanmadan verilmesi, başka bir ifade ile az kelime ile çok şey ifade edilmesidir. İtnab ise maksudu çok kelime ile ifade etmektir.
İbn Teymiye şöyle demiştir: "Şunu bilmek gerekir ki Rasûlullah Sahabeyi Kiram'a Kur'ân'ın lafizlarını açıkladığı gibi manalarını da açıklamıştır. لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ اِلَيْهِمْ kendilerine İndirileni açıklaman için ..." (Nahl 44) hem lafzı hem manayı izahı ihtiva eder. Ebû Abdirrahmân es-Sülemi şöyle der: Osman b. Affan, Abdullah b. Mesud gibi Kur'ân'ı öğreten sa-haabiler, Rasûlullah'tan 10 ayet öğrendikleri zaman, bu ayeti öğrenip öğrenip amel etmedikçe başka ayetlere geçmezler ve biz Kur'ân'ı hem ilmen hem de amelen öğrendik derlerdi. Bundan dolayı da bir sûrenin ezberlenmesi uzun zaman alırdı. Sahabenin Kur'ân'ı hem ilim hem de amel planında öğrenmelerinden dolayı İbn Ömer Bakara sûresinı 8 senede ezberlemiştir. Bu hareket, Allahu Teâlâ'nın كِتَابٌ اَنْزَلْنَاهُ اِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُٓوا اٰيَاتِه۪ "Bu mübarek kitâbı, ayetlerini düşünsünler ... diye indirdik"(Sad 29) ayeti ile اَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْاٰنَۜ Kur'ân'ı düşünmüyorlar mı? (Nisa 82) ayetlerine dayanır. Tıp ve matamatik gibi ilim dallarının hakkında kitapları okuyanların bu kitaplara ait şerhlerden istifade etmeden anlamaları mümkün değilken müminlerin kurtuluş ve saadet kaynakları din ve dünya işlerini ayarlayan Allah'ın kelamı tefsîre nasıl ihtiyaç duymaz ?
Hemze ve şedde işaretleriyle, revm ve işmam adlı iki tecvid kaidesini Kur'ana ilk koyan Halil b.Ahmet'tir.
Reklam
Avam ekseriyetle zahire hükmeder
Kur'ân hem avamı, hem havassi mesajına çağırır. Birçok işin hakikatini idrak etmekten kaçınmak avamın tabiatındandır.
"Kalbinde Kur'an'dan bir şey bulunmayan kimse, harabe bir yer gibidir."
Kur'ân'ın tamamının muhkem olduğunu belirten ayetten murad; Kur'ân'ın eksikliğinin bulunmaması, onda ihtilafın olmaması ve her yönüyle mükemmel olmasıdır. Kur'ân'ın tamamının müteşâbih olduğuna belirten ayetten maksat ise, Allah'ın kelamı olması, şüphe götürmemesi ve i'câzında eşsiz olması bakımından ayetlerin birbirine benzemesidir.
Sayfa 109Kitabı okudu
Ayetlerin Mekki ve Medeni olduğunu bilmenin semai ve kıyası olmak üzere iki yolu vardır. Semai yol: Ayetlerin Mekki veya Medeni olduğuna dair haberin bize ulaşmasıdır. Kıyasi yol ise kendisinde , ya eyyuhen nas ve kale kelimelerini, Bakara, Ali İmran, Ra'd sürelerinin dışında evvelinde Mukatta harflerini, Bakara haricinde içinde Şeytan ve Adem kıssalarını, geçmiş ümmet ve nebilerin hayat hikayelerini ihtiva eden her süre Mekkidir.3İçerisinde emir, nehiy ve hadlerin ayrıca Ankebut süresinin dışında münafıkların zikri geçen her süre ise Medenidir.4
Kur'ân'a karşı koyma hususunda inatlaşanlar; peygamberin ümmi olduğunu, yanında Kur'ân'ı imla ettiren veya yazdıran biri bulunmadığını bilmelerine rağmen Kur'ân'a, manzum zannederek "şiir", benzerini getirmede aciz kaldıklarında "sihir" cehaletlerinden dolayı da "eskilerin masalları" derlerdi.
35 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.