Jorge Comensal
Las Mutaciones
Türler:

2023 41. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2023 00:00
Pek sevdiğim Alejandro Zambra, Mutasyonlar için şöyle diyor : ‘Okuduktan sonra Jorge Comensal’ın okuyacağım başka romanları da olsa keşke diyeceksiniz; ama bu ilk romanı olduğundan sıradaki muhteşem kitabı tamamlanana kadar sabırla bekleyeceğiz artık.’ Hakkında bu yorumu okuduğum bir kitaba büyük bir beklenti ile başladım elbet. Ki beklentim de fazlasıyla yerini buldu. Tümör nedeniyle dilini aldıran bir avukat, bu hastalıkla aniden hayatları değişen ailesi, evin sadık yardımcısı ve bu haneye sonradan eklenen, dili baharatlı papağan Benito~ Tabii bir de danışanlarına marihuana öneren psikanalist Teresa var~ Ölümün nihai eylemimiz olduğunu bilmemiz onu soğukkanlılık ile beklemek anlamına gelmiyor. Belki de hep bir umuda sarılıyoruzdur, daha geç olacağını düşünmeye başlıyoruzdur. Ramon da konuşma yetisini kaybettiğinde hazırlıklarına başlıyor, ‘benden sonrası’na. . Jorge Comensal öyle çok şeye değiniyor ki! Kayıplar, korkular, eşitsizlikler, sabır ve sükunet.. Çok sevdim Mutasyonları.. . Nergis Gürcihan, Efecan Sezer kapak tasarımıyla ~
Puan vermedi·160 syf.·
2023 37. kitabı
Jorge Comensal , doktorların ve hastaların kendilerine ait farklı bakış açılarıyla yaşadıkları olayları dinamik ve trajikomik bir biçimde resmetmeyi başardığı önemli bir eser . Yazar, temel sinir sisteminde oluşturduğu simülasyonlarla çok temel bir detayı görmemizi sağlıyor. Sahip olduklarımızın değerini ,hayatımızdaki işlevini ,önemini ele alan farklı bir bakış açısıyla yazılan farklı deneyimler kazandıran bir eser .
2023 2. kitabı
MUTASYONLAR Yazar: Jorge Comensal "Onkologlar yaradılıştan ne kadar nazik, sevgi dolu ve neşeli olurlarsa olsunlar sonunda daima melankoliye yenik düşerler. Başka hiçbir uzman doktor, hatta adli tıp uzmanları bile mutsuzlukla bu denli içlidışlı olamaz. Onkoloğun kalbi, çürüyüp gitmemek için körelmeyi seçer. Ölümcül hastalar bir umut kırıntısı için ona yalvardığında doktor onları yalanlarla beslemez; merhametli değil profesyonel olmak zorundadır." ✿ Herkese Merhaba ✧ Bugün sizlere severek okuduğum trajik bir o kadar da komik olan Mutasyonlar kitabının yorumu ile geldim. Kitabı okumaya başladığımda kapak fotoğrafındaki papağan ne alaka diye düşünürken, kitabın birinci kısmının sonlarına doğru bu sorunun cevabını buldum. Güzel bir seçim olmuş.. Sarı Başlı Amazon türünden Papağan Benito 'nun sarf ettiği cümleler çok iyidi, küfürler fena.. Kısacası, hizmetçinin patronununa doğum günü hediyesi olarak aldığı papağan Benito, pazardaki konuşmalardan kaptığı geniş bir argo repertuarına sahipti. . ✧ Kitap yer yer kara, yer yer tatlı bir mizah anlayışıyla anlatılmış ve okuru günlük sorunlara, kimi zaman da hepimizin yaşamına dokunan kötü şans ve gözyaşıyla dolu hikâyelere konuk ediyor. Kanser günümüzün çokça rastlanan hastalığı ne yazık ki. İşte bu kitabın ana teması da; başarılı bir avukat olan Ramón Martínez 'in hikâyesi. Ramón ve müvekkili elde ettikleri başarıyı kutlamak için oturdukları masada, müvekkilinin tekila bardağını havaya kaldırdığında, Ramón "Sağlımıza" diyerek karşılık verir, ama bir şeyden habersizdir.. Ertesi sabah dili felç olmuş halde uyanacağından, o neşeli kelimeyi telaffuz etmek için gerekli ünsüz harfleri bir daha seslendiremeyeceğinden. İşte asıl hikâye de bundan sonra başlar.. Neden mi? Çünkü, Ramón geçirdiği ameliyat sonrasında dilini ve konuşma
2023 10. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 22:33
“Bu hayatta en çok arzu ettiğimiz şey, bir şeylerin nedenini anlamak.” Ramón zihninden de olsa beddualar etmek, onu hayali küfürlere boğmak, dilsiz öfkesini kusmak istiyordu ama öfkeli çağrısına tek bir sözcük bile cevap vermiyordu. Bütün hakaretler var olmayan dilinin ucuna gelip ıska geçiyordu. Hastaların çoğu, talihsizliklerinin büyüklüğünü hazmetmeye çalışırken kendilerine, "Neden ben?" diye soruyordu ancak narsisizmle yüklü bu soruyu yıllar önce çöpe atmış olan Teresa, onları başka bir yöne, ölüm korkusunu besleyen tatmin edilmemiş arzuların temeline çekmeye çalışıyordu... Kitabımızdaki ana karakter döneminin ünlü avukatı Ramon. İkna kabiliyeti ile bulunduğu hukuk bürosunda öne çıkmış hem özgüveni yüksek hem de işleri gayet iyi giden bir avukat. Ancak bir gün dilinde oluşan tuhaf şişlikler nedeniyle doktora başvurur. Hangi doktora gittiyse hepsi aynı şeyi söylemektedir. Ramon'un dili tamamen alınacak ve dilsiz kalacaktır. Bunu kendine yediremeyen Ramon ilk başlarda durumu kabul etmese de başka bir yol olmadığını anlar ve ameliyata girer. Ameliyattan sonra eşi Ramon'un yerine hukuk bürosunda çalışmaya başlar. Ramon'un bu ameliyat sonrasında daha iyi olabileceğini düşünseler de Ramon psikolojik anlamda tamamen yerlerdedir. Kim ne yaparsa yapsın onun bu halini değiştiremez. Ancak bu durumu her şeyle dalga geçerek atlatmaya çalışacağını düşünür. Kitapta yer yer komik diyaloglara şahit oluyorsunuz ve çok zor bir sürecin nasıl komik hale getirildiğini Okurken düşündüren ve sorgulatan bir anlatıma sahip, okuyucuyu öyle etkisi altına alıyor ki bazı yerlerde üzülürken bazı yerler gülüyoruz.. Son zamanlarda okuduğum çok farklı bir tarzdi. Trajikomik severler buyrun okuyun ...
2023 4. kitabı
Başarılı bir avukat olan Ramon birgün dil kanseri olur. Tedavisi olmayan hastalık sonucunda dili boğazına kadar kesilir ve hayatına sessiz bir şekilde devam etmek zorunda kalır. Mesleği gereği konuşmasının büyük bir önemi olmasının artık hiçbir değeri yoktur. Bundan sonra hem çalışamaz hemde büyük bir borcu vardır. Depresyon sürecinde iken evde yardımcıları olan Eloida ona bir papağan armağan eder. Bu papağan farklı ve özeldir. Ramon'un olmayan sesi olur. Ayrıca Ramon'un dilindeki tümörün farklı olduğunu düşünen doktorunun bu konuda ki çalışmalarını okuyoruz kitapta. Doktor da bu sayede mesleğinde ilerleyerek kansere çare bulabileceğini düşünür. Psikanalist Teresa sayesinde de kanseri yenmiş veya olan hastalara yardım etmesi sonucund onlara verdiği terapi ile bizde farklı bilgiler ediniyoruz. Kara mizah ilerleyen kitapta farklı mutasyonlara uğrayan hastalıkların insanlar üzerinde ki etkilerini okuyoruz. Herkesin başına gelebilecek olan kanserin etkileri ve insana yaşattıklarını okuyunca empati duygumuz gelişiyor. Okurken düşündüren ve sorgulatan bir anlatıma sahip. Hemde okuyucuyu etkisi altına alıyor. Bazı yerlerde üzülürken bazı yerler gülüyoruz. Hastalıklar hakkında bilgi verilen yerler biraz yabancı gelse de kitabın konusu bakımından çok normal. Aslında duygusal ilerleyen kitap bize gerçekleri de hatırlatıyor ve ben olsam ne yapardım diye düşündürüyor. Tavsiye ederim.
Roman
2022 165. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2022 15:12
Ramón zihninden de olsa beddualar etmek, onu hayali küfürlere boğmak, dilsiz öfkesini kusmak istiyordu ama öfkeli çağrısına tek bir sözcük bile cevap vermiyordu. Bütün hakaretler var olmayan dilinin ucuna gelip ıska geçiyordu.. . . "Sartre, cehennem başkalarıdır diyor ve haklı da. Sorun şu ki ben bazı zamanlar başka biri oluyorum yani cehennemin kendisi oluyorum; ben kendi cehennemimim." . . Hastaların çoğu, talihsizliklerinin büyüklüğünü hazmetmeye çalışırken kendilerine, "Neden ben?" diye soruyordu ancak narsisizmle yüklü bu soruyu yıllar önce çöpe atmış olan Teresa, onları başka bir yöne, ölüm korkusunu besleyen tatmin edilmemiş arzuların temeline çekmeye çalışıyordu... . . Merhabalar sevgili kitap dostlarım Düşünün , ekmeğinizi konuşmaktan çıkarıyorsunuz... Düşünün, ömür boyu en hararetli tartışmaların baş kahramanı sizsiniz... Sonra bir gün geliyor ve konuşma yetiniz elinizden gidiyor... Her tartışmanın sessiz çığlığı, en sevdiğiniz menülerin uzaktan hayranı oluyorsunuz... Çünkü artık bir diliniz yok... Düşünmesi bile ne kadar korkunç değil mi... Ancak Ramón için, bu imkansız tablo hayatının gerçeği haline geldi bile... Ramón ve yürek burkan hikâyesiyle tanışmak için hazırsanız başlıyoruz . . Ramón, cevval bir avukattır. İki çocuğu ve eşiyle birlikte hayal ettiği hayatı yaşamaktadır. Derken birgün, dilinin, bir irin yuvasına döndüğünü fark eder . Teşhis bellidir... Adı bile insanı ürpertmeye yeten o vahim hastalığa yakalanmıştır.. Dil kanseridir ve maalesef dilinin tamamı kesilmelidir... Sonrası dediğinizi duyar gibiyim... Terapiler, tedaviler ve aklın sınırlarını zorlayan bir mücadele... Ölümün soğuk nefesini ensesinde hisseden Ramón için, çalışanlarının aldığı sarı başlı Amazon türünden bir papağan , sessiz çığlığına ses olabilecek midir? Ne dersiniz?
2023 2. kitabı
MUTASYONLAR “Hayatta en çok arzu ettiğimiz şey, “bir şeylerin nedenini anlamak”. Ramon gayet dişli başarılı bir avukat. Bir gün dilinde oluşan anormalliklerden dolayı çok rahatsız oluyor ve dra görünüyor. Ramon’un dili kanser olmuştur ve ameliyat olması gerekmektedir. Diliyle yani sesiyle geçimini sağlayan çok konuşan bi insan için bu büyük bi şok. Ramon ameliyat olur ve ailesi için de onun için de başlayan süreç çok büyük zorluk ve meşakkat içermektedir. Ki süreç Ramon için içinden çıkılmaz bi hal almıştır ve vücuduna yayılan kanserden dolayı artık dayanamaz hale gelmiştir. ……… Bazen okurken çok zorlandığımız kitaplar olur. Bu da benim için öyleydi. Evet konu kısaca yukarda anlattığım gibi. Sıradan insanlar için okunup geçilecek bir kitap ama benim için çok zor oldu. Hele ki süreci yeni atlatmış biri olarak Ramon’un yaşadıklarıyla empati kurmamaya dirensemde yapamadım. Hala bi risk grubunda olduğumu resmen yüzüme yüzüme vurdu. Yazılacak, söylenecek söz çok. Her hastalık kötü Allah herkese şifa versin lakin bu daha başka bişey. Anlatmakla anlanılacak gibi değil ama Allah düşmanıma bile vermesin dedim hep. …… Edebi yönü, yer yer trajikomik yönleri yok değil ama mümkünse kanser hastaları okumasın… @bilgiyayinevi Mustafa Kumru
İnsan
2024 17. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2024 11:41
Meksika Edebiyatından okuduğum ilk kitaptı. Yazar, eğlenceli, toplum göndermeli, tıp ve insanlık arasında farklı köprü oluşturduğu bir hikaye yazmış. Göndermeleri zaman zaman anlaşılmazdı. Bu durum benim Meksika tarihine olan bilgisizliğimden kaynaklandı. Bir gün kanser olan bir aile babasının, hem işinden oluşunu ve çaresizliğini kendi ağzından, doktoru ile yaşadığı durumu ve doktorun bakış açısını doktorun ağzından ve yaşadığı zorlu süreci psikolojik olarak atlatmak istediği için gittiği psikoloğun bakış açısını da yine psikoloğun ağzından okuyoruz. Bir hikayeyi 3 farklı bakış açısıyla işlemiş. Kanser hastalarını tetikleyebilecek kadar gerçekçi anlatıma sahip. Baya güzeldi. Umarım daha fazla kitabı bizlere kazandırılır.
2023 12. kitabı
Ramon; başarılı bir avukattır. Eşi Carmela, iki çocuğu Paulina’yla Mateo, yardımcıları Eloida ve psikanalisti ve kanserden kurtulmuş olan Teresa’yla birlikte yaşamaktadır. Bir gün dilinde ve boğazındaki bir sorundan ötürü doktora gider ama onu onkolojiye sevk ederler. Dilinde tümör vardır ve acil ameliyat yapılıp alınması gerekiyordur. Bütün aile ne yapacağını bilemez durumdadır. Çünkü sesini kaybederse, konuşarak çalışan Ramon artık avukatlıkta yapamayacaktır belki de. İşte tam dostun düşmanın belli olacağı bir duruma düşerler. Abisi Ernesto’da onlardan biridir. İlaç tedavisine geç kaldıkları için ameliyatı olur. Ameliyattan sonra dilini ve konuşma yetisini, tat ve koku alma duyularını kaybeder. Artık maddi olarak da sıkıntıdadır. Psikolojik yönden hiç de iyi durumda değildir. Bütün aile hem maddi yönden yardım ararlarken, hem de Ramonun sessizliği bozacak bir şeyler düşünürler. Sonunda Eloida, bir papağan olan Benito’yu aileye katar. Diğer yandan doktoru ise Ramon’un kistini, farklı bir şekilde olan yapısı araştırır. Tıp biliminde çığır açacak yeni buluşlar keşfedecektir. “Mutasyonlar” Meksika edebiyatından bir roman. Yazarın da ilk kitabı olmasına rağmen son derece başarılı. Akıcı anlatımıyla, sürükleyiciliğiyle, arka kapakta da denildiği gibi, keşke başka romanları da olsa da okusam diyorsunuz. Roman; günlük sorunlarla aile ortamını yansıtırken, sağlığın da ne kadar değerli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu hastalıkla yaşanmışlığı olanları etkileyebilir. Biraz kara mizah karışımı trajikomik bir hikaye. Romanda geçen konulardan Meksika yaşamına, yemek kültürüne de değinip açıklamalarıyla birlikte anlatıyor yazar. Hatta o kadar ki Ramon’un izlediği Tv programından, gündüz kuşağında hep aynı şeylerin olduğunu görüyoruz. Bu yönüyle de günlük yaşamdan, içten, samimi
2023 4. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2023 23:50
Kitap konu ve içerik olarak ilgimi cekti. İnsan ruhu ve yasamı. Sonrasında da bir papagan oda hasta gibi. Dil kanseri olan bir Avukat ve Onun terapistı Terasa 'nın yasadıkları güzel işlenmiş. Sevdim gerekten

Jorge ComensalYazar · 1 kitap
1987 yılında Meksika’nın başkenti Meksiko’da doğan Comensal, yazar ve editör kimlikleriyle tanınıyor. Letras Libres, Este País, Nexos, Revista de la Universidad de México ve The Literary Review gibi dergilerde makaleleriyle yer alan yazar, The University of Mexico dergisinin de yayın kurulunda yer alıyor. Comensal, Mutasyonlar adlı romanı dışında okuma alışkanlıkları üzerine yazdığı Yonquis de las letras (Madrid, La Huerta Grande, 2017) adlı deneme kitabı ve biyolog Isaac Ochoterena’nın hayatını ele aldığı bir kitabı da bulunuyor. Yazar aynı zamanda Entre frondosos árboles plantada (Meksika, Kültür Bakanlığı, 2018) İspanyol şiiri antolojisinde de editör olarak görev almış bir isim.