Yemeğin Politik Serüvenleri

MutfakTarih

Burak Onaran
Tahmini Okuma Süresi:
7 sa. 2 dk.
Sayfa Sayısı:
248
Basım Tarihi:
Aralık 2015
Yayınevi:
İletişim Yayınları
ISBN:
9789750518591
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak
Sıralamalar

Yorumlar ve İncelemeler

Mutfağın Neferleri
Puan vermedi·248 syf.··
2023 57. kitabı
Burak bey sanırım gastronominin içinden gelmeyip de yemeğe olan ilgisini bu kadar iyi yansıtabilen yegane insanlardan biri. Bu kitap gerçek anlamda yemeğin her noktasına dokunuyor. İçerisinde yer alan dipnotları araştırmaktan bir sayfa geçmekte zorlanıyorsunuz. Gastronominin siyasi, politik ve toplumsal yönünü yansıtan muazzam bir sosyoloji çalışması.
MutfakTarihBurak Onaran · İletişim Yayınları · 201537 okunma
Puan vermedi·248 syf.·
2026 2. kitabı
İçinde çok iyi makalelerin bulunduğu bir çalışma. Yemek ve mutfak kültürümüzün yalnızca yerel olmadığını, siyasi atmosfere göre şekillendiğinin altını çiziyor. Gastronomi yazarlığının ülkemize nasıl geldiği ve ne şekilde geliştiği konusunda güzel bir yazısı var. Dünyada trend olan şeyler gecikmeli ve eksik de olsa ülkemizde de uygulanıyor. Dijitalleşen dünyada çok daha kolay olsa da önceki dönemlerde dergi ve gazete yazılarıyla yakalanmış. Ekonomik kriz 70’lerde halkı kırıp geçirse de çeşitli restoranlar ve mutfak gereçlerinin elzem konular gibi sürekli yazılıp çizilmesi çok iyi bir örnekti. Halktan kopuk politika ve medyayı güzel yansıtıyor. Türkiye’de domuz eti meselesi beni şaşırtan bir konuydu. Kitapta en sevdiğim yazılardan biri oldu. Domuz eti yasaklarının çok ilginç bir serüveni olmuş. Milli mutfak, erkeklerin mutfakla ilişkisi, sağlıklı beslenme gibi birçok alana değiniyor. Kitapla ilgili tek eleştirim makalelerin iyi sıralanmamış olmasıydı. Bu yazarın seçimi miydi yoksa bir editörlük hatası mıydı emin değilim. 70’leri anlattığı yazıdan sonra mutfak yazarlığına, 20’lerdeki bir meseleden sonra Osmanlı’daki afyon kullanımına geçmesini garipsedim. Yazılar tek başına iyi olsa da kitabı okurken takip edilen tarihin lineer olmaması okuma zevkini biraz baltalıyor diyebilirim.
Tarih
MutfakTarihBurak Onaran · İletişim Yayınları · 201537 okunma
10/10
·248 syf.··
Beğendi
·
2017 29. kitabı
·
28 saatte okudu
·
Okunma: 05 Aralık 2017 23:31
Yemeğin/mutfağın tarihi biçimleştirirken kendini de değiştirmesini farklı makalelerde çok iyi şekilde kaleme almış Burak Onaran. Elbette Mutfak Tarih ilişkisinde söylenecek şeyler bu kadar değil ancak bu kitap çok fazla şey söylüyor. Bana yepyeni bakış açıları ve bilgi birikimi kattı. Konuya az da olsa ilgi duyanların mutlaka okuması gereken bir derleme olmuş. Benim kafama takılan tek şey son 3 bölümdeki konunun ters kronolojiyle kaleme alınmış olmasıydı.
MutfakTarihBurak Onaran · İletişim Yayınları · 201537 okunma
8/10
·248 syf.··
2024 27. kitabı
·
11 günde okudu
·
Okunma: 01 Mayıs 2024 19:08
Mutfak sosyolojisi ve bir propoganda aracı olarak beslenme üzerine hazırlanmış faydalı bir kaynakça kitabı. Savaş yıllarındaki mutfak kültürünü anlatması ve ülkemizden de (osmanlının son dönemi) bilgiler verdiği kısımlar çok şaşırtıydı, bu vesile ile iktidarların göstermeye çalıştığı gibi siyah-beyaz olmadığımızı ve mutfak üzerinden renkliliğimizi de anlayabiliyoruz.
MutfakTarihBurak Onaran · İletişim Yayınları · 201537 okunma
Puan vermedi·248 syf.··
2020 9. kitabı
Politik tarihi mutfak üzerinden ve su akan bir kalemden okumak çok güzeldi. Özellikle ideolojilerden bahsederken -çoğu metinde göremediğimiz ama olması gereken- mümkün olduğunca nesnel tavır dikkatimi çekti. Emeğine ilmine sağlık. Kesinlikle tavsiye ederim.
MutfakTarihBurak Onaran · İletişim Yayınları · 201537 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Burak OnaranYazar · 2 kitap
Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde lisans (1997), Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisans (2002), EHESS-Paris’te (École des hautes études en science sociales) doktora (2009) eğitimini tamamladı. XIX. yüzyıl Osmanlı siyasal ve toplumsal tarihinin yanı sıra, tarihyazımı, yemek ve mutfak kültürünün politik veçheleriyle ilgili çeşitli dergi ve derleme kitaplarda yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Doktora tezine dayanan kitabı Détrôner le Sultan: Deux conjurations à l’époque des réformes ottomanes: Kuleli (1859) et Meslek (1867), Peeters Yayınevi tarafından 2013’te yayımlandı. Tanzimat döneminin padi- şahı hedef alan ilk iki gizli teşkilatına odaklanarak, Osmanlı İmparatorluğu’nda iktidarın yapısının, politik alanının ve tebaa-devlet ilişkisinin dönüşümünü tartışan bu çalışmanın Türkçe tercümesi İletişim Yayınları tarafından yakında yayımlanacaktır. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.