Mutluluk Beyinde Başlar

Daniel Gilbert
2020
Ketebe Yayınları

2021 12. kitabı
Antik çağlardan içinde bulunduğumuz 2021'e kadar, her bir insan "Mutluluk nedir?" ve "Mutluluğu nasıl elde edebilirim?" sorularıyla uğraştı. Belki de çoğu zaman öznel yaklaşıldı ve herkes için tek bir mutluluk olmadığı görüldü. Evet, çünkü herkesin farklı zevkleri, tutkuları vardır. Mutluluğun nasıl ve neden kaynaklandığına dahil objektif yanıtlar da bulunamadı. Konu mutluluk olunca, bence hep öznel kalıyoruz. Sizce nedir mutluluk? Bir parça çikolata mı, aşık olmak mı, başarılı olmak mı, anı yaşayıp küçük farkındalıkların tadını çıkarmak mı? Harvard'lı ünlü psikolog Daniel Gilbert, "Mutluluk Beyinde Başlar" adlı bu eserinde, mutluluğun nasıl başladığına ve nasıl elde edilebildiğine yönelik çalışmalar yapıyor. Açıkçası çok da merak ederek aldığım bir kitaptı; ancak tüm beklentilerim boşa çıktı. Gilbert, mutluluğun beyinden başladığı çıkarımını kitap boyu anlatırken, sürekli örneklere başvurmuş. Örnek, örnek, örnek; bir yerden sonra kopuyorsunuz yani.... Aslında ilk 42 sayfa çok iyi gidiyor; fakat ondan sonra gerek örneklerin çok fazlalığı gerekse bana samimiyetsiz ve anlaşılmaz gelen yazı diliyle kitaptan kopuyorsunuz. Çok zor bitirdim diyebilirim! Kişisel gelişim olarak değerlendiremeyeceğimiz bir kitap... Daha çok bilimsel araştırmalar ve algısal örneklerle dolu bir psikoloji kitabıydı. Yazarın çoğu zaman aynı noktalara döndüğünü ve kitap bitene kadar aynı noktalarda dolandığını görüyoruz. Mutlu olmamızı etkileyen faktörlerden bahsediliyor. Hayal gücünün zaaflarından ve öngörünün bize yanılsamalar getireceğinden söz ediyor. Bu sözü edilen zaaf ve yanılsamalar, bizim mutluluğu yanlış değerlendirmemize ve geleceği yanlış okumamıza sebep oluyor. Nesnelere ve hayal gücüne yüklenen anlamlar açığa çıkıyor. Mutluluğa ulaşmakla ilgili en ufak bir detay bile kitapta yer
Kitap
2021 1. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 20:33
Kitapta beğendiğim ama paylaşmaya kıyamadığım onlarca cümle var. Çoğu yerde kendimi gördüm. Hatta kitabın sonlarına doğru kendime 'Ben özel değil miyim şimdi?', 'İnsanların ortak noktaları aslında düşündüğümden çok mu fazlaymış gerçekten?' gibi sorular sorarak şaşıra şaşıra ilerledim. Kitap hem bitmesin istedim hem de sonuna hemen gelip içindeki tüm bilgileri öğrenmek istedim. Bu zamana kadar çok az psikoloji kitabı okudum ama bu kitabın beni bir adım ileri götürdüğüne eminim. Bazı yerleri okurken zorlandım; uzun cümleler, üzerine düşünülmesi gereken deneyler, kendimle kıyaslamalar, ben olsam ne yapardımlar... Bence herkes okumalı. Ben de siz bu incelemeyi okurken yazara teşekkür maili yazıyor olacağım.
2024 8. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2024 23:19
Açıkçası kitabı kişisel gelişim kitabı zannettiğim ve ismi ilgimi çektiği için okumaya başlamıştım ama kesinlikle kişisel gelişim kitabı değil.(Mutluluğu nasıl bulacağımızı anlatmıyor mesela.) Daha çok ders kitabı gibi olduğunu söyleyebilirim. Kitapta en çok keyif aldığım şey örnekleri oldu. Örnekler çoğu zaman konuların kafamda otumasına yardımcı oldu.Yer yer konu dağılsa da anlaması zor bir kitap değil bence.
Psikoloji
2020 15. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2020 20:31
Mutluluk beyinde başlar son zamanlarda en zorlanarak okuduğum kitap oldu diyebilirim. Konu itibariyle dikkatimi çekerek edinmiştim fakat bir hayal kırıklığına uğrayarak ilk yüz sayfada ‘ben bu kitabı nasıl bitireceğim’ diye kara kara düşünürken buldum kendimi. Kitabı şöyle bir incelediyseniz veya incelemelere göz gezdirmiş iseniz içinde oldukça fazla deneye ve araştırmaya yer verildiğini görebilirsiniz. Evet bu güzel ve bir psikoloji kitabında olması gereken bir şey fakat beni bazen konulardan uzaklaştırdı, yer yer dönüp baştan okuduğum bölümler oldu. En nihayetinde kitabı bir ders kitabıymışçasına el alarak okumaya başladım. Günlük hedefler koyup okuduğum kısımlarda merak ettiğim araştırmaları inceleyerek kendime notlar aldım, tüm çabalarım sonunda bitirdim ve pek çok şey öğrendim. Genel hatlarıyla mutluluk dediğimiz şeyin ne ve nasıl olduğundan, hayal gücünün bilinmeyen kusurlarından, hafızadan ve onu yöneten algılardan bahsediyor. Bunlara ilginiz, merakınız varsa ve yüksek bir akıcılık beklentisiyle okumaya başlamazsanız keyifle okunabilecek güzel bir kitap.
2020 14. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2020 23:00
Kitap,araştıran herkesin bildiği gibi kişisel gelişim kitabı değil.Mutlu olmamızı etkileyen faktörlerden bahsediyor kısaca.İçerisinde birçok deney örnek verilmiş ve açıklanmış.Ancak ben okurken çoğu zaman dönüp dolaşıp aynı noktalara gelmiş gibi hissediyorum.Örneğin hayal ederken aslında bugünün hisleriyle yarını düşündüğümüz için gerçekleştiğinde hayal ederkenki gibi hissetmememiz gibi. Okurken anlamakta çok zorlandığımı belirtmek istiyorum.Cümle bitmeden kelimelerin arasına örnek vermek amacıyla parantez içinde başka cümlelerin eklenmesi gibi.Bu neredeyse her paragrafta vardı ve okuyuş hızımı kesip akıcılığı bozuyordu.Bazı noktalarda çevirinin de sorunlu olduğunu deneyimledim.Haliyle kitabı bitirmek biraz daha zamanımı aldı ve sıkıldım. Bütün bunlara rağmen kitabı hiç beğenmedim diyemem çünkü ilginç şeyler öğrendim.Deneyler cidden çok değişikti.Yazar bazı kısımlarda güldürdü.Bu kadar uzun olmasaydı ve cümleler bölünmeseydi 10 üzerinden 9 verebileceğim bir kitaptı.
2022 29. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2022 23:35
Kitabı Tuğba Coşkuner hocamın önerisiyle almıştım. Eğitim ve psikoloji türünde okumalar yapmayı da seviyorum ama bu eseri okurken çok sıkıldım. Kapağın da çok dikkat çekici olmasından dolayı büyük beklenti içerisinde okudum ve içerik olarak beni tatmin etmedi. Yazar beynimizin işleyişiyle ilgili bilimsel makaleleri kendi üslubuyla ve verdiği örneklerle daha okunabilir kılmış. Genel olarak mutluluğun ne ve nasıl olduğundan, kişilere ve durumlarına göre değişebildiğinden, hayal gücünün kusurlarından, hafızadan ve onu yöneten algılardan bahsediyor. Çok sürükleyicilik beklememekle birlikte ilgilisi daha keyifle okur... Kitapla kalın.
Mutluluk Beyinde BaşlarDaniel Gilbert · Ketebe Yayınları · 2020333 okunma
Hem yararlı hem eğlenceli bir kitap;
2022 1. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2022 00:00
Bu kitabı açık konuşmak gerekirse, bu kitabı başlığından dolayı almıştım:) Daha önce duymadığım değişik bilgileri bu kitapta öğrendim , bir not defteri ayırdım birsürü notlar aldım. Normalde böyle kitapları okumaktan çok dinlemeyi sevmeme rağmen okutturdu kereta :) resmen sizle konuşıyor bence bu deneyimi sizde yaşamalısınız.
Duygu ve Düşünce
2023 7. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2023 22:00
Harvard universitesi profesorlerinden psikiyatrist Daniel Gilbertin yazdigi gelecegi ve gecmisi bilissel algilayisimizi, mutluluga dair beynimizin oyunlarını, beynin irrasyonel calisma sistemini orneklerle, yapilan bilimsel arastirma sonuclari ile açıkladığı, anlattigi son derece eğlenceli sekilde yazılmış son derece kolay okunan bir kitap. Uzun sure Amerikada best seller olmus. Kitabin asil ismi stumbling on happiness aslinda ama ismi ucuz kisisel gelişim kitaplari gibi olunca beklentiyi değiştirmis ve burada bir cok kisinin cok dusuk puan vermesine sebep olmus. Ben cok eglendim okurken. Sesli guldugum yerler bile oldu:) Kwsinlikle tavsiye ederim. Golemani sevenler cok sever.
Puan vermedi·340 syf.·
2021 2. kitabı
Harvard'lı ünlü psikolog Daniel Gılbert , mutluluğu bilimsel açıklamalar ve örneklerle anlatmış. Mutluluğu etkileyen faktörlerden , hayal gücümüzün geleceğimizle olan bağlantısından araştırmalarını aktarıyor. Açıkçası ben kitabı okurken zorlandım ve sıkıldım. Beklentilerimi karşılayan bir kitap olmadı. Kişisel gelişim olarak okumaya başladığım bu kitap daha çok bir ders kitabı niteliğindeydi. Farklı bir bakış açısı ve bilimsel araştırmalar yoğundu. İlginç bilgilerde öğrendiğim bu kitaba 10 üzerinden 8 verebilirim. Kitapla kalın , keyifli okumalar dilerim.
·344 syf.·
2022 2. kitabı
Yazarın gündelik hayattan verdiği esprili örnekler sayesinde bir makale tipinde kitap olmasına rağmen kitabın içerisinde kendinize bir yer bulabiliyorsunuz. İnsan beyninin düşünme, hayal etme, hatırlama gibi durumlarda neden çok iyi ya da neden yetersiz kaldığı birçok deneyle desteklenerek anlatılmış. Kendi tecrübelerimizi anlatımla beraber harmanlarsak yazar, yaptığımız tercihlerin asıl sebebini anlamamıza yardımcı oluyor.
Psikoloji