işletme alanında akademisyen olup, insan biyolojisi hakkında bir akademik eğitim görmeden böyle bir kitabın yazılmasını yanlış buluyorum. bilimsellikten çok uzak, güvenilirliği sıfır. kişisel gelişim yazacaksan kişisel gelişim yaz. nörondaki miyelin kılıftan bahsedeceksen de düzgün bahset.
kitabın ilk yarısı; hormonlar, beynin canlılarda yapısı, evrimden bahsederken diğer yarısında kişisel gelişime dönüşüyor. neymiş, 45 günde farklı bir insana dönüşmek için ne yapmalıyız?
yazar hanımefendi hayvanat bahçesinde gönüllü olarak çalışıyormuş. benim bu işe tabii ki saygım var herkesten iyi tanıyorsundur maymunları. ama sen hayvanların korteksi hakkında bilimsel bi altyapıya sahip değilsen niye öyle bir bölüm yazıyorsun? lütfen herkes kendi alanı hakkında böyle iddialı hareketlerde bulunsun.
bunun dışındaki konulara gelirsek kitap kendini çok tekrar ediyor. çok az örnek veriyor, sürekli cümle tekrarı yapılıyor. bence bunu okumak yerine gidip sinir sistemi ve hormonlarla ilgili belgesel izleyebilirsiniz. gerçekten çok daha mantıklı olur. okumaya karar verirseniz deee, iyi okumalar.
Mutlu BeyinLoretta Graziano Breuning · Aganta Kitap · 20171,128 okunma
Dibine kadar nöropsikolojik bir kitap tavsiye ederim. İnsanların genel algılama boyutuna göre yazılmış, anlaşılabilir bir dil. Ben beğendim beynimizin yapısı ve işleyişiyle ilgili aynı zamanda kognitif inançlarla dolu kişiler için eşsiz
Kitap beyinde mutluluk salgılayan hormonları anlatıyor Bu hormonları hangi durumda salgılarız ve ne kadar süre ile salgılarız. Bir şeyin davranıla dönüşmesi için aralıksız kaçgün yapmalıyız gibi pekçok bilgi var. İlginç bir kitap. İyi okumalar. Var olun
İyi ki okumuşum dediğim ve her daim başucumda bulunduracağım bir kitap.
Mutluluğunuza ve şu an yaşadığınız "an" a odaklanın. Mutlu kimyasallarınızın farkında olun. Neyin, nelerin size enerji verdiğine dikkat edin ve onları önemseyin.
herkesin okuması gereken bilgilendirici bir o kadar da sade diliyle sıkmadan yormadan bilimseli gündelik hayatla birleştirebileceğimiz kapılar açan akıcı bir kitap.
Üç buçuk sene sonra ikinci kez okuyorum. Ve ilerleyen yıllarda tekrar tekrar okuyacağım orası kesin. Öncelikle hayatın anlamı, yaşamanın amacı vs soruları olan biriyseniz okumadan önce bir kez daha düşünün. Çünkü korteksi biraz daha gelişmiş bir primat olduğunuzu yüzünüze çarpıyor :D
Ancak ilk kısmı anlatan hormonlardan sonra yazarın hayat felsefesinden bir şeyler okuduğunuz ikinci kısım o kadar güzel ki. Tüm mutluluk ve mutsuzluk nedenimizin nörökimyasal iniş ve çıkışlardan ötürü olduğunu bilen bir bilim insanının bu bilgileri hayat görüşüne nasıl yansıttığını görmek çok çok farklı çok güzel. O yüzden her yaşımda tekrar tekrar okuyacağım..
Mutlu BeyinLoretta Graziano Breuning · Aganta Kitap · 20171,128 okunma
Kitap toplam 9 bölümden oluşuyor ancak inceleme açısından 2’ye ayıracağım.
Birinci kısım yani ilk 5 bölümü mutluluk kimyasalları (Dopamin, Oksitosin, Endorfin, Serotonin) hakkında ilginç veriler, deneyler ve vahşi yaşamdan örnekler ile dolu. Her bir paragrafta altını çizmeye, not almaya değer bilgiler bulabilirsiniz. 5. bölümün sonunda beynin sırlarla dolu kapısını araladığınız hissini veren bir aydınlanma yaşayabilirsiniz.
İkinci kısım yani son 4 bölüm ise benim için hayal kırıklığı oldu. 45 günde mutlu bir beyin yaratma vaadi ve tavsiye edilen çözümler, magazin dergilerinin kişisel gelişim köşelerini andıracak biçimde klişe ve sıkıcı idi.
Yine de tavsiye eder miyim? Evet! İlk bölümlerin bilimsel niteliği sayesinde alternatifi az, yazarı sağlam olan kitaplardan birisi. Keyifli okumalar :)
Mutlu BeyinLoretta Graziano Breuning · Aganta Kitap · 20171,128 okunma
İnsanın kendi bireysel mutluluğuna odaklanmasını memeli bir canlı olmasına ve doğaya bağlıyor yazar. Bunun doğamızda olduğunu söylüyor bir nevi. Kitap beni, kapitalizmin aslında insan doğasına ne denli uygun bir sistem olduğuna bile ikna etmişti aslında. Doğrudan söylemiyor tabii. Doğamızı açıklıyor ve siz içinde yaşadığımız sistem tam insan doğasına göre olacak şekilde evrilerek bu duruma gelmiş, ne de güzel olmuş diyorsunuz.
Uyanışımı ise kitabin son sayfaları sağladı. Sonlarda artık yazar kendince bir sonuca bağlayacağı zaman, insanların memnuniyetsizligine ve bundan kaynaklı "mutsuzluğuna" anlam veremediğini söylüyor. Oysa dünyanın bilmem nerelerinde çeşmeden su aktığı için şükreden insanlar var. Güzel yollarımız ve gıdalarımız olduğu için çok mutlu olacağımız yerde, neden Türkçemizde olan daha güzel tabirle "bulduğumuzu bunayıp" sürekli sorun çıkartıyormuşuz ki? Yazar mutsuzlugumuzun temelinde işte bu eleştiri kültürünü ve memnuniyetsizliği görüyormuş.
Yazara tam da birileri bir şeylerden duyduğu memnuniyetsizliği daha yüksek sesle söyleyebildiği ve diğerleri de çözüm bulmaya çalıştığı için çağdaş gelişmişlik seviyesinde olduğumuzu hatırlatmak isterdim. Mutlu olmak, beynimizi uyutmak değildir. Kitaptan çok şey de öğrendim, yadsıyamam. Alışkanlıklarımızı nasıl değiştirebileceğimiz ve beynimizi nasıl yönetebileceğimize dair... Fakat katılmadığım fikirleri açıklamanın daha faydalı olabileceğini düşündüm.
Okurken sizi rahatsız etmedi ise belki tekrar düşünürsünüz ya da yeni okuyacaksınız başından itibaren eleştirel yaklaşabilirsiniz kitaba. Ben baştan hiç böyle bir sonuca varabileceğimi düşünmemiştim.
Mutlu BeyinLoretta Graziano Breuning · Aganta Kitap · 20171,128 okunma
İlk 5 bölümde mutluluk hormonları ile ilgili detay ve biraz da teorik bilgiye sahip olurken sıkılıyor ve "Bu kitap gerçekten kişisel gelişim kitabı mı?" diye soruyoruz Fakat 6.bölüm ile beraber bu bilgileri nasıl uygulayabilecegimizi ve kişisel gelişimimize nasıl katkı sağlayabileceklerini öğreniyoruz. Kesintisiz bir 45 günlük periyod çok önemli
Mutlu BeyinLoretta Graziano Breuning · Aganta Kitap · 20171,128 okunma
Beden denilen kan et ve hormonlardan oluşan makinenin gerçeği ile yüzleşmek isteyen okurlar için harika bir kaynak. Basit gündelik örneklerle bilimsel verileri harmanlayarak okuyucudaki anlamı pekiştiren bir içeriğe sahip. Duygu dediğimiz ve bağımlısı olduğumuz her şeyin temelinde aslında hormonal bir ahengin olduğunu anlamamız kaçınılmaz. İç ve dış dünyanızı şekillendiren kimyasalların döngüsünü anladığınızda artık memeli beyninizin dizginlerini elinize almayı ve onlar tarafından yönetilmemeyi seçme şansınız olacak. Bu da bilinç demek.
Mutlu BeyinLoretta Graziano Breuning · Aganta Kitap · 20171,128 okunma
Loretta Breuning, Inner Mammal Institute'nün kurucusu ve "Habits of a Happy Brain: Retrain Your Brain to Boost Your Serotonin, Dopamine, Oxytocin and Endorphin Levels" de dahil olmak üzere birçok kişisel gelişim kitabının yazarıdır. Sık sık podcast konuğu ve "The Happy Brain Podcast"in sunucusudur.
Dr. Breuning, California Eyalet Üniversitesi, East Bay'de Yönetim alanında Emekli Profesördür. Bir öğretmen ve bir ebeveyn olarak, insan motivasyonuna dair yaygın teorilerden ikna olmamıştı. Daha sonra, daha önceki memelilerle paylaştığımız beyin kimyasını öğrendi ve her şey anlam kazandı. Binlerce insanın içlerindeki memeliyle barışmasına yardımcı olan kaynaklar oluşturmaya başladı. Dr. Breuning'in çalışmaları on altı dile çevrilmiş ve büyük medya kuruluşlarında alıntılanmıştır. Öğretmenlikten önce Afrika'da Birleşmiş Milletler için çalıştı. Loretta, Oakland Hayvanat Bahçesi'nde rehber olarak görev yaptıktan sonra hayvan davranışları üzerine hayvanat bahçesi turları düzenlemektedir. Cornell Üniversitesi ve Tufts Üniversitesi mezunudur. İç Memeli Enstitüsü videolar, podcast'ler, kitaplar, bloglar, multimedya içerikleri, bir eğitim programı ve ücretsiz beş günlük mutluluk kimyasalı başlangıç programı sunmaktadır.