Nar Çiçekleri

Orijinal Adı:
Children of the Stone

2021 56. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2021 13:51
Acıya,gözyaşıya,ölümlere,kendi yurdundan sürülmeye bir kere daha şahit oluyoruz. Kitapta Filistinli bir çocuk olan Remzi'nin hikayesi bizleri apayrı bir dünyanın kapısını aralıyor.Remzi kendi ülkesinden sürülmenin,ailesinden çoğunu bu savaşta kaybetmenin derin hüznü içerisinde küçük bir çocuk.Tek istediği kendi ülkesinde mülteci durumuna düşmemek,doğup büyüdüğü yer olan Filistin'de bir insan olarak yaşamak. Remzi kendi ülkesinin adını haykırmak,burada yaşadıklarını kanıtlamak,kendi millletinin sesi olmak için müziğe sarılıyor ve müziğin iyileştirici gücünü tüm dünyaya kanıtlıyor. Peki savaş neye yaradı?Onca acının,hüznün içinde boğulduk sadece. Ne demiş Edwin Star:"Savaş ne işe yarar?Kesinlikle hiçbir işe." Tarihi romanlara ilginiz varsa kesinlikle okumanız gereken bir yapıt. İyi okumalar:)
2025 72. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 15:35
Limon Ağacı romanını yıllar önce okumuştum. Nar Çiçekleri'ni okumak için maalesef son iki yılda artan ve soykırım derecesine varan zulümle oldu. Yaşadığımız coğrafyanın gündemi hiç boş kalmıyor. Savaşlar, ekonomik krizler, göçler, hastalıklar, politik mücadeleler, istikrarsızlıklar. Ve böyle bir coğrafyada insanın kalbine işleyen, gözyaşlarına boğan, nesilden nesile aktarılacak hikayeler var. Sandy Tolan , bir gazeteci olarak yıllar yılı Ortadoğu'da bulundu. Birçok insanın hikayesine tanıklık etti ve onların hayatını değiştirdi belki de. Limon Ağacı'nda Yahudilerin Filistinlilerin evlerine nasıl el koyduklarını okumuştuk. Nar Çiçekleri'nde ise tüm acılara, savaşa, yoksulluğa ve imkansızlıklara rağmen çocukların hayatta kalma mücadelesini ve yeteneklerini okuyoruz. Hikayenin kahramanı Remzi Ebu Rıdvan... Bu bir roman değil, otobiyografik bir hikaye aslında. Gazete küpürleriyle, röportajlarla, resimlerle, şahitliklerle desteklenen bir çocuğun çocukluğunu yaşayamadan adam olma hikayesi. Okurken kendimi Batı Şeria'da, Ramallah'da, Kudüs'te ve Gazze sokaklarında gezerken hayal ettim. Bizim dertlerimiz de dert miymiş ki? Ya dünyayı bir Filistinli çocuğun gözlerinden görseydik? Nasıl olurdu? Remzi'nin hikayesi I. İntifa esnasında çekilen fotoğrafı ile başlıyor. Sonra müzik yeteneğini keşfediyor öğretmeni. Filistinli olmanın nadir de olsa ayrıcalığını görüp yurt dışına eğitim almaya gidiyor. Hayatı bir yerde dünyaca ünlü piyanist ve orkestra şefi Daniel Barenboim ve Filistin davasının savunucusu Edward Said ile kesişiyor. Remzi, Al Kamandjati adında bir orkestra kuruyor ve dünyayı dolaşıyor. Amacı çocukları İsrailli askerlerin zulmünden müzik sevgisi sayesinde korumak. Remzi tüm bunları yaparken hayatı güllük gülistanlık mı? Küçük yaşta anneleri tarafından terk ediliyor. Alkolik ve
Roman
Nar ÇiçekleriSandy Tolan · Pegasus Yayınları · 2015140 okunma
Öz yurdunda garipsin öz vatanında parya
2023 33. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2023 17:18
Zulmün coğrafyasında, sadece bağımsızlık savaşı ile değil müzikle de adını duyuran Filistin gençlerini, çocuklarını anlatıyor. Nar çiçeklerini okumadan yazarın ilk kitabı olan Limon ağacını okumalısınız.
Düşünce
2024 118. kitabı
Okunma: 31 Temmuz 2024 12:42
Kitabın adı:Nar Çiçekleri Yazarın adı:Sandy Tolan Sayfa sayısı:592 Kitabımızın kahramanı Remzi Ebu Rıdvan çocuktur Remzi sokakta oynar savaşın içinde ne kadar oynanırsa Filistin İsrail savaşı bitmek bilmiyor ölümler açlıklar esir düşmeler gidenden bir daha haber alamamalar geride kalanın gözyaşı durmaz. Remzi oynarken askerlerin arasında kalır ne yapsın bir taş alır askerlere atar. Resmini çekmişler. Gazete ve dergilerde çıkar. Remzi müziğe meraklıdır. Şimdi diyeceksiniz savaş ortasında bir çocuk ve müzik ne alaka. Savaşın ortasında müzik yapmayı müzikle barış aşılamayı savaşma seviş demeyi başarmış mıdır . Sanırım başaramadı çünkü Filistin-İsrail savaşı bitireleceğine şiddeti artarak devam ediyor . Nice canlar çocuklar ölüyor onlara dur diyen çıkar mı dersiniz....
Kendi Özyurdunda Garipsin...
2022 92. kitabı
Okunma: 29 Ekim 2022 00:00
Sandy Tolan ve Nar Çiçekleri bana konu itibariyle ateşte(nar) açan çiçekleri hatırlattı keza okudukça gerçekten de hepsi ateşin içinde açan çiçekler oldugunu görüyoruz. Savaşın ortasında hayatlarında taş,tüfek,silah,ölüm dısında başka şeyler bilmeyen mülteci kampında yaşayan çocuklardan bir tanesi olan işgal güçlerine taş atan küçük bir çocuktan başarılı bir müzisyene dönüşen ve kendi ülkesinde ki çocuklarında aynı imkana sahip olması için Filistin'de müzik okulu kurmasına varan bir hikayeye Remzi Ebu Rıdvan'ın hayatına ve müzikle çığır açmak,Filistin halkının bağımsızlılığı için çabalayısına şahit oluyoruz. Sadece Remzi de değil anlatılan onun sayesinde Filistin halkının yaşadıklarına, İsrail'in yaptıgı vahşete tanık oluyoruz. Zordu okumak hele Remzi'nin çocuk yaşta gördüklerini okurken onun acılarına ortak olmak, hissetim içimde o acıyı. Okudukça İsrail'in karanlık yüzünü bir kez daha görüyoruz. Filistin halkının çaresizliğini,küçücük çocukların kimsesizliğini yüreğimizde hissediyoruz. Keyifli okuyun diyemeyeceğim keyif almayacaksınız çünkü. Hissetmeniz, biraz da olsa onların acılarını yüreğinizde duymanız dileğiyle...
2020 2. kitabı
Merhabalar efendim, Nar Çiçekleri kitabı Limon Ağacı kitabının yazarı tarafından kaleme alınmış bir başka kitap. Kitabın kahramanları Filistinli çocuklar ve öğretmenleri. Müziğin bu coğrafyada çocuklarla nasıl hayat bulduğu ve çocukların geleceğini etkileyişi ile şekillenmiş bir roman. Limon Ağacı kadar beni etkilemedi ama güzel kitap elbette. Okuyucusuna göre bakış açısı değişebilir. Ortadoğu coğrafyasına meraklı olanlar için özellikle ilgi çekici bir kitap.
Müzik
2024 2. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2024 14:19
Bir yanda yıllarca devam eden bir zulüm bir yanda müzik. Bir müzik okulundan yola çıkarak Filistin de yaşanan uzun bir işgal sürecini anlatan bir roman.

Sandy TolanYazar · 2 kitap
Sandy Tolan, Limon Ağacı kitabının yazarı, öğretmen ve radyo belgeseli yapımcısıdır. Ayrıca yazarın Türkçeye çevirilmemiş bir kitabı daha vardır (ingilizce: Me and Hank: A Boy and His Hero, Twenty-Five Years Later) 2000 yılında yazılmış olan bu kitap, ücretsiz dağıtılmıştır. Yazarın Limon Ağacı kitabı, Amerikan çoksatar listelerinin tepelerine tırmanmıştır.