Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'nin Transatlantik Güvenliğe Katkıları

Nato'da 60 Yıl

Serhat Güvenç

Nato'da 60 Yıl Hakkında

Nato'da 60 Yıl konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
5/10
1 Kişi
3
Okunma
Beğeni
338
Görüntülenme

Hakkında

Güvenlik Çalışmaları Serisinin dokuzuncu kitabı, zaman zaman Türkiye içinde ve dışında tartışma konusu olan, Türkiye’nin 60 yılı aşan NATO üyeliği boyunca Transatlantik güvenliğe katkılarını ele almaktadır. Doç. Dr. Serhat Güvenç tarafından kaleme alınan çalışma, “katkı kavramını, NATO’nun zamana, mekana ve dolayısıyla bağlama göre değişen öncelikleri, stratejik konseptleri, tehdit algılamaları, üyelik komposizyonu, görev ve işlevleri ile coğrafi ilgi ve harekat alanları üzerinden tanımlayıp, ölçümleye çalışıyor. Zamandizinsel kurgulanan çalışmada Türkiye’nin Transatlantik güvenliğe katkıları tartışılırken NATO içindeki Atlantikçi ve Avrupacı ayrışmadan kaynaklanan algı ve değerlendirme farkılıkları da ortaya konuyor. Ayrıca, zaman içinde evrilen güvenlik kavramı çerçevesinde üyelerden beklenen katkının nitelik ve nicelik olarak değiştiği gözönüne alınarak, Türkiye’nin Soğuk Savaş döneminde coğrafi konumu ve silah altında tututtuğu asker sayısı ile ifade edilen katkısının, gelinen noktada kolektif güvenlik harekatları çerçevesinde denizaşırı sorumluluklar üstlenen bir üyeye dönüşmesi de irdeleniyor. Son olarak, Soğuk Savaş’ın ardından güvenliğin sert-yumuşak güvenlik şeklinde ayrımı sonucu, gücün de sert-yumuşak güç şeklinde ayrılması sonucunda, Türkiye’nin 21. Yüzyılda her iki güvenlik ve güç anlayışı bağlamında katkı sağlayabilen bir NATO üyesine dönüşümü ele alınıyor.
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 16 dk.Sayfa Sayısı: 80Basım Tarihi: Kasım 2013Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
ISBN: 9786053993223Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Serhat Güvenç
Serhat GüvençYazar · 5 kitap
1964'de Sakarya'da doğdu. Anne ve babasının devlet memuru olması nedeniyle değişik şehirlerde sürdürdüğü ilk ve orta öğrenimini Silivri Lisesi'nde tamamladı. 1989'da Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. 1995 yılında aynı üniversitenin Avrupa Topluluğu Enstitüsü'nden Yüksek Lisans derecesini aldı. 1997'den beri Boğaziçi Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde doktora çalışmalarını sürdürmektedir. 1993-2000 yılları arasında Koç Üniversitesi'nde çeşitli kademelerde idareci olarak görev yapmıştır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim görevlisidir. Türk-Yunan ilişkileri, Türk-AB ilişkileri ve Savunma konularında yurt içinde ve dışında yayınlanmış çeşitli çalışmaları bulunmaktadır.