Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Asım Bezirci Bütün Eserleri

Nazım Hikmet

Asım Bezirci

Nazım Hikmet Gönderileri

Nazım Hikmet kitaplarını, Nazım Hikmet sözleri ve alıntılarını, Nazım Hikmet yazarlarını, Nazım Hikmet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan insana iyi gelmeli, gelmeyecekse hiç gelmemeli. Nazım Hikmet
İstanbul’un özlemi vardır. 26 Mayısta Piraye’den bir mektup alır: “Artık metinim diyemem, ama seni ölünceye kadar bekleyeceğim.” Karısının bu sözüne çok sevinir: “Mektubunu aldım. Dünyalar benim oldu. Sesini duydum. Kuvvetliyim. Bir derecesini geçtikten sonra felâket denenşeyin acısı duyulmuyor. (...) Ben kendimi değil, sade seni düşünüyorum, sade seni.”
Reklam
Piraye için
Karım benim iyi yürekli, altın renkli, gözleri baldan tatlı arım benim, ne diye yazdım sana istendiğini idamımın, dava daha ilk adımında ve bir şalgam gibi koparmıyorlar henüz kellesini adamın. Haydi bunlara boş ver. Bunlar uzak bir ihtimal.
Nazım hikmet Piraye için:
“Alev saçlı, hemen ben yaşlarda bir kadındı. Çok iyi bir kadın. Ve akıllı. Kız kardeşim sebebiyle birkaç yıldır tanıyorduk birbirimizi. Ve işte bir gün, öyle kendiliğinden karar verdik evlenmeye. Onunla iyi, dingin bir yaşam süreceğime emindim. Çok güzel bir kadın değildi ve bu da olumlu birşeydi benim için. Çünkü kıskançlığın çılgınlığını yaşamıştım artık. 1932 yılında evlendik. Gerçekten de her şey düşlediğim gibi oldu.”
Nâzım Hikmet babası Hikmet Beyi çok sever. Onu hem babası, hem de kardeşi, arkadaşı sayar. Bunu 1 Ocak 1932’de yazdığı şu dizelerle dile getirir: Baba! her yılbaşında sana söyleyecek
Sade seni düşündüm kestanenin altında Sade seni, yani Memedi Sade seninle Memedi, yani memleketi…
Reklam
Feryad-ı Vatan(Nazım Hikmet'in ilk şiiri)
Sisli bir sabahtı henüz Etrafı bürümüştü bir duman Uzaktan geldi bir ses ah aman aman! Sen bu feryad-ı vatanı dinle işit Dinle de vicdanına öyle hükmet Vatanın parçalanmış bağrı Bekliyor senden ümit.
Otobiyografi
Nâ­zım Hik­met 1902’de doğ­dum doğ­du­ğum şeh­re dön­me­dim bir da­ha ge­ri­ye dön­me­yi sev­mem
"Beni benden öğren. Herkese aynı değilim."
Belki Birimiz Öleceğiz
Sonra aramıza şehirler girecek, Hiç karşılaşmayacağız. Tesadüfler bile bir araya getiremeyecek. Sonra da belki birimiz öleceğiz, diğerimiz hiç bilmeyecek.
Reklam
Ben ne zaman Sinan’ın Süleymaniye’sini hatırlasam Türk emekçisinin yaratıcılığına olan inancım artar. Kendimi feraha çıkmış hissederim. Tarihinde Bedrettin hareketi gibi bir destan söyleyebilmiş her milletin şuurlu proleteri bundan bir millî gurur duyar. Evet, Bedrettin hareketi aynı zamanda benim millî gururumdur. Millî gurur! Sözlerden ürkme! İki kelimenin yan yana gelişi seni korkutmasın. Lenin’i hatırla. Aktardığı uzun bölümde Lenin şöyle sesleniyor: ‘Biz şuurlu Rus proleterleri millî şuur duygusuna yabancı mıyız? Elbette hayır!(….) Biz millî gurur duygusuyla meşbuuz (dopdoluyuz)’.
Sayfa 204
yani benim fakir, cesur, çalışkan milletim, her millet gibi büyük Türk milleti
Sayfa 22
1.306 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.