8 Nisan 2025
Alden Yayınları

Puan vermedi
Eski bilgeler, "Bir probleminiz olduğunda akan suya anlatın ki bir daha sizi bulmasın, akıp mekânınızı ve bedeninizi terk etsin derdi." Çünkü Nehir hayattı, candı, bir dost gibi dertlerimizi dinleyen, sırlarımızı örtendi, huzuru aradığımızda aklımıza gelen bir dinlenme bir buluşma yeriydi, ilk çağlardan beri medeniyetlerin Nehir kenarlarında kurulması, gelişmesi tesadüf değil insanoğlunun bir seçimiydi. NEHİR & Özgür Kainat Özel Kitap, 414 sayfa ve küçük punto tipi tercih edilmiş sayfa sayısıyla da yolculuğun uzun olacağının ilk sinyalini veriyor. Doksan bölümden oluşuyor ve her bölümde bir insan+bir yaşam hikayesi okuyoruz. İstasyon, Bebek Yüz, Turuncu Gözlüklü Bilge, Yaşlı Doktor isimlerini sonradan öğreneceğimiz kitaptaki karakterlerden bazıları. Onlar mistik bir anlatım sunularak tanıdığımız 'İstasyon Cennet Şehrinin' sakinleri, baştan bir bilinmeyendi İstasyon, bir metafor algısı oluşturdu bende, ilerledikçe, konuya vakıf oldukça anlamlı da bir sürprizle kişiler ve yaşananlar bir anlam kazandı. Yalnızca sayfa sayısıyla değil, derinlikli de felsefi ve mistik bir bakış yakaliyorsunuz. Mefraken Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ile tanışıyoruz. Tek bir hayatımız var, tüm güzelliklerini farkederek, başta kendimize ve çevremize kolaylaştıracak sevgi ve saygı çerçevesinde yaşamak varken insanoğlu niye böyledir ? Neden vicdanı kör ve sağırdır? Bunca zulüm, adaletsizlik, acımasızlık böylesine kuşatmışken neyin kavgasını verir? Sorgulatan hayata bir başka açıdan ayna tutan, felsefi bakışınıza yeni bir boyut kazandıracak bir kitap arıyorsanız, doğru kitabı okuyacaksınız.
Puan vermedi
Özgür Kâinat Özel’in Nehir kitabı beni çok farklı bir yolculuğa çıkardı. Roman aslında tek bir kahramanın etrafında dönmüyor; daha çok bir nehir kıyısında kesişen hayatları anlatıyor. Nehir, sadece bir su değil; dost, sırdaş, öğretmen ve bir ayna gibi karakterlerin iç dünyalarını yansıtıyor. Sayfalar ilerledikçe aşkın, tutkunun, hayal kırıklıklarının, dramın ve bilgelik arayışının farklı hikâyelerine tanık oluyoruz. Kimi kahraman ilk aşkını hatırlıyor, kimi bir kaybın yasını tutuyor. Başka bir karakter yenilgilerini nehirle paylaşırken, bir diğeri huzuru onun kıyısında buluyor. Tüm bu hikâyeler, suyun akışı gibi birbirine bağlanıyor. Kitabın en etkileyici yanı ise şiirsel ve felsefi dili. Nehir, varoluş ve yok oluşun sembolü hâline geliyor: doğmak bir kaynak, ölmekse denize kavuşmak gibi… Özellikle finalde yer alan “MEFRAKEN: Evrensel Varlık Hakları Bildirgesi” bölümü, romana bambaşka bir boyut kazandırıyor. Sadece insanın değil, tüm canlıların ve doğanın haklarını hatırlatan bu kısım, kitabı sıradan bir hikâyeden çıkarıp adeta bir manifesto hâline getiriyor. Benim için Nehir, sadece okunacak bir roman değil; üzerinde düşünülecek, altını çizeceğiniz cümlelerle dolu, hayatın anlamını ve akışını sorgulatan bir eser oldu. Aşk, kayıplar, umut, bilgelik ve doğa… Hepsi aynı suyun içinde buluşuyor.
2025 8. kitabı
Bütün medeniyetlerin nehir kenarlarında kurulması boşuna değildir. Nehir hayattır, candır, medeniyettir, kültürdür. @ozel_ozgul 'ın "Nehir " adlı romanından nehirler daha da bir anlam ve boyut kazanıyor. Nehir bir dost, bir arkadaş, bir sırdaş, dertlerimizi dinleyen bir psikolog, bir buluşma yeri, bir dinlenme yeri, huzur bulma yeri oluyor. Doğan'ın eşsiz bir parçası, medeniyetlerin beşiği ve dünyanın direği oluyor nehirler... Nehir'i okurken ; aşk , dram, cinsellik, düş kırıkları, bilgelik ve umutla tanışacaksınız. Nehir ;şiirsel, felsefi, sanatsal, bilimsel, tanrısal, evrensel varoluş ve yokoluş gerçeği ile doğum, yaşam, ölüm ve ölümsüzlük yolculuğuna sizi davet ediyor. En önemlisi ise ;"Mefraken ;evrensel varlık hakları "bildirgesini sunuyor. Büyük ve uzun bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?
2025 61. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 16:31
Kitap doksan bölümden oluşuyor. Bir istasyonda kim olduğunu, nereye gideceğini bilmeyen bir adamın hikâyesiyle başlıyor. İsmini bilmeyen adam kendi ismini istasyon olarak seçiyor. İstasyon daha sonra Bebek Yüz, Yaşlı Doktor ve Turuncu Gözlüklü Bilge ele karşılaşıyor. Bütün medeniyetlerin nehir kenarlarında kurulması boşuna değildir. Nehir hayattır, candır, medeniyettir, kültürdür. Nehir bir dost, bir arkadaş, bir sırdaş, dertlerimizi dinleyen bir psikolog, bir buluşma yeri oluyor. Doğanın eşsiz bir parçası, medeniyetlerin beşiği ve dünyanın direği oluyor nehirler... Nehir; şiirsel, felsefi, sanatsal, bilimsel, tanrısal, evrensel varoluş ve yolculuğa davet ediyor. Konusu çok farklı, okurken sorgutan, içsel bir yolculuğa çıkartan bir kitap. Kitabı eleştirebileceğim tek konu yazı puntosunun çok küçük olması. Keyifli okumalar.
2025 101. kitabı
ÖZGÜR KAİNAT ÖZEL // NEHİR •Merhaba Arkadaşlar Felsefi derin anlatıma sahip 90 bölümden oluşan bir yolculuğa çıkıyoruz hikâyemiz bir istasyonda başlıyor burada hayatın bekleyişleri, kararsızlıkları ile yüzleşiyoruz yani kendimizle sayfalar ilerledikçe bizde kendi yolculuğumuzda başka başka duraklara uğruyor kendimizi sorguluyoruz kalmanın da gitmenin de aynı yollardan geçtiğini hissediyoruz. Ailelerin içten içe kanayan hikayelerinden, duyulan güvensizliklere kadar pek çok şey okuyoruz ama bir yerlerde bir şeklide bize de dokunuyor bu okuduklarımız çünkü farkında olsak da olmasak da bizlerde yaşıyoruz bu durumları hayatın yükünü taşıyoruz çoğunlukla hepimiz farkında olsak da olmasak da bir akışa kapılmayı göze alamadığımız için de çoğu zaman göz ardı etmeyi tercih ediyoruz yaşananları.... •Hayatın iyiliğini, kötülüğünü, mutlulukları, mutsuzluklarını, sorgulamayı, umudunu, daha birçok şeyi yeniden tanıyacağız cevabını bilmediğiniz yada bildiğiniz sorulara farklı bir cevap arayanlar felsefi biraz da mistik bir bakış açısı ile bakmak isteyenlere farklı bir yolculuk sunuyor aklıma yüreğime işleyen bir okuma oldu benim için sadece puntosu küçük olduğu için okumakta biraz zorlandım o kadar buna rağmen etkisi büyük bir eserdi benim için... Kitapla kalın “Bütün medeniyetlerin nehir kenarlarında kurulması boşuna değildir. Nehir hayattır, candır, medeniyettir…” "Benim sorunum anlamsızlıkta değil, var olmakta."
Alıntı
Nehir
2025 53. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2025 20:01
#nehir ; küçük puntolu 414 sayfalık bölümlere ayrılıp her karakterin kendi iç sesini , kendi yorumlarını ve hayat hikayelerinin bulunduğu bir eser . Aslında hepimizin bir yolculuğu var bu hayatta . Var oluş sebebimiz bir döngü içinde kıvrılıp gidiyoruz. Aynı nehirler gibi. Bu eserin de isminin #nehir olması içerdiği mesajla çok uyumlu olmuş . İlk başta karakter isimlerinin olmamış olması karakterlere uyumlu lakaplar takılması daha da kurguya başarılı bir hava katmış . İstasyon, Bebek Yüz , Turuncu Gözlüklü Bilge , Yaşlı Doktor daha niceleri ile karşılaşıyoruz. İstasyon 'un arayışı ile kendimizde bir yolculuğa çıkıyoruz. Ülkelerin şartlarından tutun ki mesleklerin , popüler olmanın , birbirlerine güven ya da güvensizliği , aile dramlarını okuyoruz . Aslında hepimiz bu durumları yaşıyoruz. Ama kimimiz farkında kimimiz nehir gibi akışına bırakıyoruz hayatı. İstasyon'un öğrendiği bilgiler , gördüğü ve yaşadığı tecrübeler bizi etkisi altına alıyor ki bölüm bölüm ilerlerken herkesin yaşadığı hayatın zorluklarını , iyi yönlerini , mutlu , mutsuz olduklarını öğreniyoruz . Paranın gücü , parasızlığın çaresizliği her yerde karşımıza çıkıyor . Herkesin kendini anlatması ve bunlarında bölüm bölüm ayrılmış olması okuyucuyu yormuyor . Kurgu birbirine bağlı ilerliyor ki sindire sindire okuduğum bir eser oldu benim için . Sonu ters köşe bunu okuyunca daha iyi anlayacaksınız. Nehir'i aslında bizi bize anlatmış . Yolculuğu hayatı , istekleri, iletişimi , arzuları , umutları herşeyi tam tadında barındıran cümleler bulunuyor . Sizi sorgulatacak eserleri sevip arıyorsanız bu eser tam da size göre . Ölüme kadar olan uzun bir yolculuğa çıkmaya hazırsanız bu eserde buluşmak dileğiyle.
Roman
2025 67. kitabı
NEHİR Özgür Kâinat Özel’in Nehir adlı kitabını okurken fark ettim ki bu sadece bir hikâye değil; aynı zamanda hepimizin içinden geçtiği hayat yolculuğuna açılan bir pencere. Roman, bir istasyonda başlıyor. İsmini bile hatırlamayan bir adamın, kendine “İstasyon” adını seçmesiyle biz de onun arayışına dahil oluyoruz. Bu istasyon aslında bizim de hayatımızdaki durakları, seçimleri, sorgulamaları simgeliyor. Orada karşılaştığı Bebek Yüz, Yaşlı Doktor, Turuncu Gözlüklü Bilge gibi karakterler, yalnızca roman kahramanı değil; farklı yüzleriyle hayatın ta kendisi. Okurken bazen durup düşündüm: “Ben de hangi durakta oyalanıyorum? Hangi seçimler beni bugünkü halime getirdi?” İşte Nehir tam da bu noktada okuyucusunu içine alıyor; sadece gözlemci olmuyorsunuz, akışın bir parçası haline geliyorsunuz. Kitabın en güçlü yanı, akışında saklı. Sayfalar arasında ilerlerken aslında kendi içsel yolculuğumuzu da fark ediyoruz. İnsan olmanın bütün halleri—sevgi, hırs, korku, yalnızlık, eğilimlerimiz ,umut—nehir gibi akıyor. Felsefi tarafı da var eserin. Hayatın ne kadar kırılgan olduğunu, adaletin peşinde insanın nasıl savrulduğunu sorgulatan bölümler var. Yine de kitabı özel yapan şey ;Mefraken ???? Sonunda anlıyorsunuz ki Nehir, bize hayatın aslında bir yolculuk olduğunu hatırlatıyor. Nereden geldiğimizi, nereye gittiğimizi belki bilmeden; ama sorularla, duraklarla, bazen de sadece akışına bırakarak ilerlediğimiz bir yolculuk. Ve belki de en çarpıcı tarafı şu: okudukça, “ben de aynı nehrin içinde yüzmüyor muyum?” diye kendinize soruyorsunuz.Keyifle kalın ,kitapla kalın canlar
2025 28. kitabı
Adam ne geçmişini, ne adını ne de bulunduğu yeri biliyordu. Görevli memurlardan sorararak bulunduğu yerin bir istasyon olduğunu öğrenir. Hiçbir şey bilmeyen adam adının ilk öğrendiği yer olan İstasyon olmasını ister. Daha sonra burada Bebek Yüz, Kriko, Yaşlı Doktor, Turuncu Gözlüklü Bilge adında insanlarla tanışır. Dünyada yaşamak için burada hayat yolculuğuna çıkacak Bebek Yüz danışmanlığında gideceği ülkeyi seçecektir. İstasyon'un yaşadıklarıyla öğrendikleri ile bizde uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. İlk başta okuması zor gibi görünse de akıp gidiyor kitap ve sonu ters köşe ile bitiyor. Sonunda bir ruhun arayışı, dünyada doğuşu ölümü ve ölümsüzlüğüne şahit oluyorsunuz. Büyük ve heyecanlı bir yolculuk Nehir okuyucularını bekliyor . Kitapla kalın
Puan vermedi
Bugün sizlere Özgür Kâinat Özel’in Nehir adlı kitabından bahsetmek istiyorum... Nehir insanın iç dünyasında sessizce akan bir su gibi.. Kitap herkesin bir araya geldiği ama nereye gideceğini bilemediği bir istasyonda başlıyor. Bu istasyon aslında hepimizin hayatındaki durakları ve sorgulama anlarını temsil ediyor. Sayfalar ilerledikçe fark ettim ki biz de kendi içimizde benzer duraklarda oyalanıyor cevabından çok sorusunu bildiğimiz şeylerle yürüyoruz. Kitabın en çok hoşuma giden yanı ise sadece karakterlerin değil kendi iç dünyamın da farkına varmamı sağlaması oldu. Okurken kendi kayboluşlarımı, duraklamalarımı ve korkularımı gördüm. Kitabı bitirdiğimde anladım ki hayatın akışında en değerli olan nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi sorgulayabilmek. Bu sorgu her ne kadar zor olsa da bizi biz yapan şey değil midir Yolunu bilmeden yürümek kendi iç nehrinde akmaktır... Ve son olarak yazımı... Özgür Kâinat Özel’in şiir kitabından şu dizelerle bitirmek istiyorum... Hayatın ne içindeyim ne dışında. Boşluktayım, hiçlikte yaşıyorum Mor anemonlar topluyorum Bilinmez Fransız bahçelerinden... Belki de Nehir’in asıl kıyısı bu dizelerde saklıydı. Hoşçakalın
2025 116. kitabı
Özgür Kainat Özel / Nehir Sayfa:414 Bütün medeniyetlerin nehir kenarlarında kurulması boşuna değildir. Nehir hayattır, candır, medeniyettir, kültürdür . İstasyona gelen adam ne geleceğini, ne geçmişini, kendine dair hiçbir şey bilmemektedir . Bütün yaşantıları bilgileri sıfırlanmıştır. Gideceği ülkeyi seçmek için ona bir danışman ayarlanmıştır. Bebek Yüz. Eskiden Hollywood yıldızı, film yıldızı ve seks ikonuydu. Filmlerinin hemen hepsinde cinsellik yaşamış gerçek hayatında ise oyuncu arkadaşlarıyla birliktelik yaşayıp eşlerini aldatmış bir adamdır. İstasyona gelen adamın bilgileri sıfır olduğu için hiçbir şey bilmediği için kendi isminin de istasyon olmasını ister. İstasyona rehberlik edip gideceği ülkeye göndermek için görevlidir . İstasyon dünya ve cennet arasında bekleme alanıdır. Yeniden dünyaya dönecek olanlar hangi ülkeye gideceğini karar vererek giderler. Kimileri ise beklemededir. Sevdiklerini beklerler. Nehir onlara yoldaşlık ve sırdaşlık yapar. Dertlerini nehirle paylaşırlar. Nehir onların sevgilisidir. Nehir’i okurken aşk, dram, cinsellik, düş kırıkları, bilgelik ve umutla tanışacaksınız. Şiirsel, felsefi, sanatsal, bilimsel, tanrısal, evrensel varoluş ve yokoluş gerçeği ile doğum, yaşam, ölüm ve en önemlisi de ölümsüzlük yolculuğuna sizi davet ediyor. “ Kitabın konusunu genel anlamda beğendim fakat cinselliği her türden bu kadar derinlemesine anlatması dolayısıyla rahatsız oldum.” Bu kadar detaylı anlatılmasına gerek var mıydı sanmıyorum… #işbirliği #hediye #nehir #12ağustos