Alex Stern, #1

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce
Ciltli

2020 29. kitabı
Kargalar meclisini yazan yazarla aynı kişi mi bu gerçekten? Hiç beğenmedim. Zerre hemde. Kitabın sadece karanlık havası ve ritüeller falan güzeldi. Onun dışında yavaşlığından ruhumu vermeme ramak kalmıştı ki kitap bitti, çok şükür. Kitabın ilk 100 sayfasına odaklanamadım, bir türlü kitabın içine giremedim. Bu benim sorunum değil, aksine baya odaklanmıştım. 300 sayfa boyunca okuduğum o monotonluk ve saman yiyormuş hissi hiç bitmedi. Kalan 120 150 sayfa da da yazar bir şey yapmaya çalışmış fakat bana göre başaramamış. Bu kitabın gerçekten -yine bana göre- hiçbir beğenilecek yanı yok. Tam bir hayal kırıklığıydı, ayrıca Darlington'da saçma sapan, işe yaramaz bir karakterdi. Kurgu da çok mükemmel değildi, o yüzden olmamış. İkinci kitap için de hevesli falan değilim, bir beklentim yok. Teşekkür ederim.
Ninth HouseLeigh Bardugo · Gollancz · 2019631 okunma
2021 11. kitabı
Kitap çok etkileyici değildi. Yazardan okuduğum ilk kitap, ilk sayfaları yeni bir dünyaya büyük bir heyecanla başlattı ama sonrasında çok az olay oldu, hatta olan tek şey Tara'nın ölümü ve Darlington'ın kayboluşuydu sanırım (ikisi de ilk bölümlerden açıklanıyor). Kitapta büyü yapabilen gizli topluluklar ve onları denetlemekle görevli bir topluluk, Lethe var. Ama Lethe bu topluluklardan gelen para sayesinde ayakta kalıyor. Evet, bu denklemdeki yanlışlığı görebiliyorsunuzdur, sonuç olarak Lethe pek işe yaramıyor. İnanılmaz güç ve para içeren işlerin üniversite öğrencilerine bırakılması da rahatsız edici bulduğum bir noktaydı. Dünyayı kontrol etmeyi sağlayacak güçler, büyüler var ama olayları yaşayan karakterler zar zor, kendi kendine bir şeyler yaparak ortalıkta dolaşan gençler. Bu nokta dışında, karakterler fena değildi, Alex, Darlington ve Pammie bağ kurulabilir karakterlerdi. İki karakterin bakış açısından ve iki farklı zaman diliminden bölümler olması gizemi hissettirmek açısından iyiydi. Ama sonuç olarak kitapla ilgili en iyi şey ana karakterlerdi; olay tekdüzeydi, aniden çözümlendi, saldırıya uğramak-bir görevi yapmak için büyü bulmak-saldırıya uğramak döngüsünde ilerliyor gibiydi. Kitabın sonundaki olay ile ikinci kitabın konusu açıklandı, bence birinci kitaptan daha ümit vaat edici görünüyor, ikinci kitap çıkarsa okumak isterim.
Ninth HouseLeigh Bardugo · Gollancz · 2019631 okunma
Sadece sabredin ve okuyun ✭
2025 30. kitabı
Okunma: 29 Mart 2025 17:22
Öncelikle Leigh Bardugo’nun dil kullanımı, Grishaverse serisine kıyasla bu kitapta oldukça farklıydı. Kargalar Meclisi gibi kitaplarında çok daha akıcı ve hareketli bir anlatım varken, Dokuzuncu Cemiyet daha ağır ve yoğun bir dil sunuyordu. Bunun çevirmen farkından mı yoksa yazarın bilinçli bir tercihinden mi kaynaklandığını tam olarak bilemiyorum. Başlarda bu beni biraz üzmüştü ama zamanla kitabın atmosferine uygun bir anlatım dili seçildiğini de düşündüm. Yine de bazı bölümlerde bu anlatım tarzı yorucu hâle gelmişti. Ayrıca başlangıçta karakter isimleri, evren ve cemiyetler beni biraz zorladı. İlk yüz sayfa boyunca okuduğum şeyleri tam olarak kavrayamadığımı hissettim (ilk iki yüz de olabilir) bazı yerlerde sorun bende mi diye düşünüp iki kere okudum ama zordu, cidden zordu. Kitabın sonunda yer alan sözlüğe sık sık dönüp bakmak zorunda kaldım -o sözlük olmazsa hiçbir şey akılda kalmazdı bu arada- Yoğun bilgi akışı nedeniyle zaman zaman /: oldum, özellikle de cemiyetlerin işleyişini anlamaya çalışırken. Tüm bu tantana dışında kitapta sevmedigim bir sey yok. Bu sebeple 3 puanımı kırıyorum ve 7 puanı nereye verdiğime değinmeye başlıyorum. Öncelikle çok çok objektif davranmaya çalışıyordum ve bu objektiflik buraya kadardı. Ben Bardugo'dan her koşulda razıyım ve muhtemelen ne yazsa okurum. Güvenim büyük olunca hemen tökezlemedim ve sabredip devam ettim, sizin de öyle yapmanız gerekiyor. Çünkü kitap okudukça açılıyor, her şey yavaş yavaş zihninize oturmaya başlıyor. Edebi açıdan değerlendirdiğimde, Bardugo’nun dünya inşası konusuna büyük önem verdiği çok net bir şekilde görülüyordu. Olayları falan kenara bırakıp evrene bakarsak tam anlamıyla ENFESTI! Gizemli cemiyetler, gotik detaylar, delirmis birinin kaleminden çıkan ürkütücü betimlelerle yalnızca bir hikaye
2023 17. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2023 23:21
❝ "...Kimse sana aşkın karşılıklı bir sanrı olduğunu söylemedi mi?" "Küçümseyicisin Darlington. Bu sana hiç uymuyor." "İstersen sihir de. İki insanın aynı büyüyü paylaşması." ❞ Dokuzuncu Cemiyet anlatımıyla, mekanlarıyla, cemiyetleriyle, büyü ve ritüelleriyle bana göre çok güzel kurgulanmış bir dark academia romanıydı. Karakterler ve geçmişleri de oldukça güzel yazılmıştı özellikle baş karakter Alex'i -zeki, cesur ve ne istediğini bilen birini- okumak oldukça keyifliydi benim için. Kitapta gizem unsuru da gayet iyi işlenmişti, Alex'le birlikte olayları çözmeye çalışırken kaç kez şaşırdığımı hatırlamıyorum bile. İlk başta kitabın içine girmek biraz zor gelebilir çünkü giriş kitabı olmasının da etkisiyle bir anda bilgi bombardımanına tutuluyoruz resmen. Kitapta biraz ilerleyip o aşamayı geçene kadar sabretmek gerekiyor. Sonra zaten bilgiler kafada oturuyor ve kitap hem daha akıcı hem de daha güzel oluyor. Tabii bana kalırsa evren ve cemiyetler hakkında bilgi verilen kısımlar da oldukça eğlenceli ve ilginçti. Ayrıca Dokuzuncu Cemiyet'te Leigh Bardugo'nun dili kesinlikle diğer serisi Grishaverse'te olduğundan çok farklı, sanki başka bir yazar yazmış gibi. Grishaverse serisini özellikle de Kargalar Meclisi'ni çok sevsem de ben Dokuzuncu Cemiyet'teki yazımını daha çok beğendiğimi söyleyebilirim. Yani eğer siz de bu tür kitaplar okumaktan hoşlanıyorsanız Dokuzuncu Cemiyet'e bir şans verebilirsiniz. Ve serinin ikinci kitabı "Hell Bent" de geçtiğimiz Ocak ayında yurt dışında çıkmış. İlk kitap beni merak içinde bırakarak bitti o yüzden şimdi ikincisinin de çevrilmesini dört gözle bekliyorum.
Roman
2021 26. kitabı
Öncelikle merhabalar,çok uzatmadan kitap incelememe geçeyim.İncelemem 4 bölümden oluşacak.Bölümler şu şekilde; 1.Bölüm:Yazarın kitapları ve kitabın basımı hakkında kısa bir bilgi ve yorum. 2.Bölüm:Kitabın içindeki evren hakkında bilgi neden veremediğim ve çok kısaca konusu 3.Bölüm:Kitap hakkında spoiler içermeyen yorumlarım 4.Bölüm:Kapanış O zaman başlayayım:) 1.BÖLÜM Yazarı çoğunuzun Gölge ve Kemik üçlemesi ve yan kitaplarından tanıdığınızı düşünüyorum.Yazarımızın daha önce 6 kitabını okumuştum.Eğer olur da bir gün "Uzun zamandır fantastik kitap okumuyorum,ne okusam?"diye düşünecek olursanız gönül rahatlığıyla sizi o 6 kitaba yönlendirebilirim.Kaldı ki belki de o düşünce çoktan kafanızda yer edinmiş ve o yüzden de bu fantastik kitabın incelemesinde bulmuş olabilirsiniz kendinizi.Kitabımızın basımına geçecek olursak sizin de gördüğünüz üzere İthaki tarafından basılan bir kitap,ciltsiz.Ben herhangi bir yazım yanlışı görmedim kitapta,varsa da aklımda yer edecek kadar çok değilmiş. 2.BÖLÜM Kitabımızın evreninin gerçekten de ilgi çekici olduğunu söylemekle başlayacağım bölüme.Gelin görün ki benim kalemim bunu anlatmaya yetecek kadar kuvvetli değil.Bu yüzden kafaları daha fazla karıştırmaktansa en azından kitabın evreni için diğer incelemelere yönlendireceğim sizi.Konusuna gelirsek Alex Stern adında bir kızımız var ve bu kızımız korkunç geçmişini arkasında bırakarak kendi yaşam şekline hiç uymayan bir yerde buluyor kendisini ve hayatını değiştirebilme şansı elde ediyor.Kitapta da tıpkı bizler gibi o da yeni geldiği yere adapte olmaya çalışmasını ve bu yeni yerde başına gelenleri görüyoruz.Evet,şu an iyi ki kitabın evrenini anlatmadın dediğinizi duyar gibiyim :).Kitabımız sadece şimdiki zamanla sınırlı değil.Yazarımız sık sık geçmişe dönüyor ki ondan daha az bir şekilde
Dokuzuncu CemiyetLeigh Bardugo · İthaki Yayınları · 2021631 okunma
“Düş, düşe götürür; illüzyonun sonu yoktur.”
2021 139. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2021 23:47
“Beni yok etmeye çalışan bu dünyada hayatta kalmak istiyorum." Başlarda isimlerdi, sihirdi, cemiyetlerdi epey yordu. İlk yüz sayfada neredeyse hiçbir şey anlamadım, bazı şeyler okudukça kafamda oturmaya başladı. Bu yüzden başlarda motivasyonum biraz düşüktü. Özellikle cemiyetler ciddi manada yoruyor. Kaç kere son sayfaya gelip neydi bu ya diye baktım bilmiyorum. (Kitabın kendine ait bir sözlüğü ve haritası var) Kitabın sonlarına yaklaşıyoruz, Leigh hâlâ cemiyetlerle ilgili bilgi veriyor... Aşkım kitap bitiyor artık olaylar açıklansa mı modundaydım ki 300. sayfadan sonra olaylar kontrolden çıktı. Ama yine de dolu dolu aksiyonlu bir kitap beklentiniz olmasın. Evet olaylar oluyor ama -seriye giriş kitabı- olduğu için yazarın evreni anlatması bunların önüne geçiyor. “Kim cehenneme gitmeye hazır” Alex'in gizemini çözmeye çalışmak bence kitabın en güzel yanıydı. Bir de tabii Darlington gizemi var ki oraya hiç girmiyorum. O sondan sonra ikinci kitaba kadar nasıl dayanacağım hiçbir fikrim yok. Kısaca bol gizemli, soru işaretli bir kitaptı ve kitabın gotik, karanlık atmosferi de inanılmaz güzel. Ayrıca polisiye yönü de vardı ki bu da kitaba ayrı bir güzellik katıyor. Yazarın diğer kitap serisinde olduğu gibi bu seriye de mini bir dizi muhakkak bekliyor olacağımıda belirtmek isterim. :) Gölge ve Kemik Not: Kitapların içeriği ve olay örgüsü hakkında çok fazla detaylı yazmayı tercih etmiyorum. Daha çok hissettirdiklerini ve kitap hakkında ki genel düşüncemi yazmak hoşuma gidiyor. Olay örgüsü zaten arka kapakta yazıyor öyle değil mi ama? :) Alex ya da Galaxy ile bu kızla acilen tanışın arkadaşlar. Dünyasını seveceksiniz :)
Fantastik
2021 18. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2021 15:15
Bu kitap için ne söylesem ne yazsam inanın gerçekten bilmiyorum. Büyük bir hevesle almıştım kitabı çünkü bayılacağımı düşünmüştüm. Aslında bir yandan bayıldım sayılabilir ama sıkıntıdan. Fantastik roman kesin beğenirim Stephen King beğenmiş aşırı iyidir herhalde dedim. Demez olaydım. Bilmiyorum kitap bana pek hitap etmedi sanırım. Ama bu kitabın şöyle de bir yanı var ; fazlasıyla beğeneni de var fazlasıyla beğenmeyeni de. Ben beğenmeyen taraftayım malesef. İlk sayfalar o kadar sıkıcıydı ki benim için okumakta çok çok zorlandım. Kitap sürekli bir geçmiş zamana bir şimdiki zamana gidip geliyor ve zaman algımı yok ediyordu. Kitabın son 100-150 sayfasına doğru daha fazla olay barındırdığını ve daha hızlı aktığını kendi açımdan söylebilirim. Kendisini hızlı bir şekilde rafa kaldırıyorum.
2021 24. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2021 00:00
Sanırım okuduğum ilk karanlık akademi kitabıydı, benim için hem yorucu hemde keyifli bir deneyimdi açıkçası. Şuan mesela kitabı anlatamam, hem üzerinden uzun zaman geçti hem de zaten okuduğum dönemde çok anlatilabilecek bir kitap olduğunu dusunmedigimden... Zorlayıcı fakat diline alıştıktan sonra inanılmaz keyif veren, Alex'in gizemli geçmişini birleştirmeye çalışırken aynı zamanda farklı zorluklarla da başa çıkmaya çalıştığımız bir kitaptı. Kesinlikle kitabı tekrar okuyup seriye devam edeceğim fakat hâlâ 3. Ve final kitabı çıkmadı... Bir süre beklemeye devam edecek
darlington...bir sevdadir bizim icin
2024 10. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2024 03:26
okudum geldim MÜTHİŞTİ hele o son sayfalarda kafayi yedim okurken baş karakter alex cok iyi yazilmis muthis bı parca kurgusu ilerleyisi karakterler gectigi evren vs cok iyiydi okumaya baslamadan once incelemelere baktigimda cogu yorum olumsuzdu ve sarmayacagindan korktum ilk basta ama ellinci sayfaya kadar her şey okey oldu benim icin ve soyle bı gercek var ki sevmeyebilirsiniz kitabin dili agirdi ve kendinizi okurken full focuslamaniz lazim hatta bazı yerleri okurken kendimi salak gibi hissetmistim ayni olaylari atlas altılısında da yasadim cok benziyor hatta onu severseniz bunu da okuyabilirsiniz ha bı de darlington var sırf onun icin bile baslayabilirsiniz ben muthis keyif aldim okurken parasini sonuna kadar hakediyor ikinci kitabi siparis etmeye gidiyorum
2021 93. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2021 15:31
Başlamadan söylemeliyim ki neredeyse tüm kitaplarını okumuş biri olarak Bardugo’nun bu kitabı, diğer kitaplarından farklı. Evet, yine fantastik bir kitap fakat daha karanlık ve daha yetişkinlere yönelik olduğunu düşünüyorum. Yetişkinlere yönelik olması cinsellik sahneleri olduğu anlamına gelmiyor. Aksine, kitapta romantik içerik yok. Diğer kitaplarında olur mu bilmem ama bunda yok. Ben zemin hazırlanıyormuş gibi hissettim ama ne olacağını bilemem. Kitabın ilk 80 sayfası bir şey anlamayabilirsiniz, önceden uyarayım. Kafanız çok karışacaktır ve olayların nasıl geliştiğini algılamayacaksınız. Yeni bir dünyaya adım atmak bu kitabda daha zor. Hatta sıkıcı bile gelebilir fakat devam edin. Çünkü devamı çok güzel. Fantastik bir dünyada polisiye okuyorsunuz ve ben bu iki türü ayrı ayrı okumaktan zevk alan biri olarak aynı kitapta olmasına bayıldım. Kitap sınırlı üçüncü şahısta yazılmış (favorim). İki bakış açısı var. Daniel Arlington (Darlington) ve Galaxy “Alex” Stern. Ve kitapta iki önemli kısım var: geçmiş ve gelecek. Kitapın bazı bölümlerinde geçmişe gidip eskiden nelerin yaşandığını görüyoruz. Bunları da Darlington’un bakış açısından okuyoruz. Ve itiraf etmeliyim, normalde kitaplarda geçmişler sıkıcı gelebiliyor, özellikle şimdiki zamanda güzel gizemler varsa; fakat “Dokuzuncu Cemiyet” kitabında ben geçmişi daha çok sevdim. Yazar, geçmiş ve şimdiki zamanı çok güzel harmanlamış bence. Geçmişteki olaylar şimdikilerle harika bir biçimde bağlanmış. O ilk bölümlerdeki kafa karışıklığını atıp kurguya odaklandığınızda bunu net bir şekilde göreceksiniz. Kurgunun mantıklı ve geniş olduğunu düşünüyorum, okudukça içine giriyorsunuz. Kitabın sonunu çok sevdim. Ters köşeler olsun, o vurucu son cümle olsun benim kalbimi kazandı. Tahmin ettiğim şeyler de oldu etmediklerim de. Tahmin

Leigh BardugoYazar · 20 kitap
Leigh Bardugo Kudüs'te doğmuş, Los Angeles’ta büyümüş ve Yale Üniversitesi’nden mezun olmuştur. Hollywood’da yaşıyor.