Marshall Rosenberg’in "Şiddetsiz İletişim" kitabı, etkili iletişim kurmak için dört temel bileşeni vurgular: gözlem, duygular, ihtiyaçlar ve istekler. Kitap, bu dört adımın nasıl uygulandığını çeşitli örneklerle açıklar. İlk olarak, gözlem aşamasında, olayları yargılamadan ve kişisel yorumlardan bağımsız olarak nesnel bir şekilde gözlemlemek önemlidir. Örneğin, bir çalışanın toplantılara geç gelmesi hakkında şikayet ederken, “Toplantıya üç kez geç geldin” şeklinde spesifik bir gözlem yapılır. Bu, duygusal tepkilerden kaçınarak net bilgi sunar.
Sonra, duygular aşamasına geçilir; bu adımda, gözlemler sonucunda hissettiğimiz duyguları ifade etmek gerekir. Örneğin, geç kalma durumu nedeniyle rahatsızlık yaşayan kişi, “Bu durum beni endişelendirdi ve rahatsız etti” diyebilir. Duygular, kişisel hislerin paylaşılmasını sağlar ve empati oluşturur.
Üçüncü olarak, ihtiyaçlar belirlenir. Duygularımızın arkasında genellikle karşılanmamış ihtiyaçlar yatar. Yani, “Toplantılara zamanında gelinmesi, iş süreçlerinin düzgün yürütülmesi için önemlidir” şeklinde ihtiyaçlar ifade edilir.
Son olarak, istekler aşamasında, net ve uygulanabilir talepler yapılır. Örneğin, “Gelecek toplantılarda zamanında bulunabilir misin?” şeklinde bir istek, problemi çözmek için somut bir çözüm önerir.
Bu dört adım, kişilerarası çatışmaları yönetmek ve daha etkili iletişim kurmak için bir çerçeve sunar. Kitap, iş yerinden aile içi ilişkilere kadar geniş bir uygulama alanı sağlar ve empatik iletişimin önemini vurgular.
Bir diğer örnek ise ebeveyn, çocuğunun odasını temizlememesi nedeniyle üzülür. Ebeveyn, çocuklarına kızmak yerine duygularını ve ihtiyaçlarını ifade eder: “Odanın dağınık olması beni stresli ve yorgun hissettiriyor. Bu konuda daha düzenli olabileceğimiz bir plan yapabilir