Haziran 2022
Yan Pasaj

2023 164. kitabı
Bu kitapla ilgili yazdığım her bir kelimemi özenerek seçtim ve en ufak bir abartı yok cümlelerimde. Bu kitap acilen bir film olmalı çünkü adeta izler gibi okudum ve her saniyesinde ayrı etkiledi beni. Daha yalın bir ifadeyle ben #bukitababayıldım arkadaşlar. Zamansal ve mekansal olarak kendi hayatımdan çok şey bulduğum için mi bu kadar etkiledi diyorum ama öyle bir kurgu inşa etmiş ki @isil.senol okuyan herkesin kendinden bir şey bulması çok mümkün.Geçmiş ve bugün arasında sıçramalarla anlatılmış bize yaşananlar.Ece günümüzde kendi terapilerinin arasında Serra‘nın istenmeyen gebeliği ile dertlenirken çıkıyor karşımıza.Geçmişte ise Ece, Kerem ve Okan Yalova’da Güneş Sitesi’nde yazlık arkadaşlığı yapan ergenler.Derken Yiğit ve Serra katılıyor aralarına yandaki Elit Sitesi’nde yaşayan zengin çocukları. Bir de Akın giriyor sonra hayatlarına. Zaman yazdan yaza geçerken gençler büyüyor ve herkesi imrendirecek bir arkadaşlık bağı da oluşuyor aralarında. Ancak zamanla Yiğit ve Akın’ın Ece’ye olan aşkı Ece’nin de yüreği Akın’dan yana ama bir yandan da Yiğit’i de kaybetmek istemeyen halleriyle tatlı çekişmelerle geçen zamanlar.Günümüzde ise Yiğit’le evli Ece. Serra hâlâ en yakın arkadaşı. Okan başarılı bir doktor. Kerem Yalova’da devam ediyor hayatına. Ama Akın yok! Ece başta olmak üzere tüm ekip büyük bir tramvanın izleri ile mücadele halindeler. Peki Akın nerede? Akın’a ne oldu? Ece niye hâlâ atlatabilmiş değil yaşadıklarının şokunu aradan geçen onca seneye rağmen? Herkesin ansızın büyüdüğü bir yaz varmış. #oyaz neler yaşandı Yalova’da? Yıllar sonra hepsi Yalova’da bir araya geldiklerinde neler yaşanacak?Bu kitapla ilgili anlatmak istediğim çok fazla şey var ama kitabın keyfini de kaçırmak istemediğim için ucundan köşesinden bir parça hissettirmeye çalıştım size. Dedim ya
Şahsi eleştirim
2023 4. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2023 18:02
İlk başlarda elimden düşmedi ama sonraları bi uzaklaştım, kopukluk oldu. Karakterler kitabı okuduğumda gözümde çok net canlandı, betimleme çok iyiydi. Ama sonunu böyle beklemiyordum açıkçası biraz değil bayağı hayal kırıklığına uğrattı. Her şeye rağmen okumuş oldum. Yazara teşekkür eder, kalemine başarılar dilerim.
Gençlik/Aşk
2022 40. kitabı
Kitabın adına ve kapağına baktığımda yürekleri ısıtan, sımsıcak yaz günlerini anlatan bir kitap olduğunu düşünmüştüm. Ama öyle bir kurgu okudum ki inanın ters köşeyi daha ilk başta yaşadım. Kitabı tatildeyken, sahilde okumaya başladım ve bitene kadar da elimden bırakamadım. Kitapta gözyaşlarıma engel olamadığım satırlar beni felaketin yaşandığı o geceye götürdü. Tüm yaşananlar bir film şeridi gibi gözümün önünden gecti. Dakikalarca denize ve mehtaba boş gözlerle baktım... Kitap beni önce çocukluğuma götürdü. Tatilde tanıştığım ve bir daha hiç görmediğim, sezonluk arkadaşlıklarımı düşündüm. O anlarda yüzümde tebessüm vardı. Fakat sonrasında gözyaşlarıyla okuyacağım satırlara dönüştü. Kitap öncesi ve sonrası olarak kaleme alınmış. Günümüz ve geçmiş arasında okuduklarınız sizi duygudan duyguya sürükleyecek, merak seviyenizi arttıracak ve tüm taşların yerine oturmasıyla birlikte şok olacaksınız. Ece, Okan, Kerem her yaz Yalova'da buluşurlar, güzel anılar biriktirirlerdi. Onlar kadar aileleride dostluk kurmuşlardı. Ece her sene doğum gününü Yalova'da kutlardı. Kutlamadan sonra da gece mutlaka denize girerdi. Bu artık her sene yaptığı bir ritüele dönüşmüştü. Bu ritüellerin birinde Akın ile tanışırlar. Sonrasında ise tıpkı onlar gibi çocukluk arkadaşı olan Serra ve Yiğit'le yolları kesişir. üç kişilik olan grup artık altı kişilik bir grup olmuştur. Felaketin yaşanacağı o yaz altı kişilik grup yine buluşmuşlar, hep beraber Ece'nin 17. yaşını kutlamışlardı. Dışarıdan bakıldığında iki grubun arasındaki sınıf farkına rağmen kusursuz bir arkadaş grubuydular ama gerçek öyle değildi. Bu gerçeği 20 yıl sonra felaketin yaşandığı o yaz oynadıkları şişe çevirme oyununun devamını oynadıklarında anlayacaklardı... "....elde ettikleri zoraki mutluluk, güneşe maruz kalmış kar gibi hızla
Edebiyat & Roman
2024 54. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2024 10:04
1999 depremini 9 yaşında hissetmiş tam olarak olayın ortasında olmasakta 1 hafta evimize korkudan giremediğimiz okul açıldığında oralardan taşınan annesini babasını kaybetmiş yeni sınıf arkadaşlarımızın geldiği zamanları hatırlattı. Kitabın içindeki bütün konuların hepsi deprem kısmına geldiğinde tamamen bitti. Çocuk zamanımdaki o an sarsıntı olurken yatağın ortasında oturup ne olduğunu anlamaya çalıştığım o korkuyu yaşadığım anlar aklıma geldi. Kitapların içinde bu şekilde bir çok kişinin travmaları olabilecek olayların anlatılması her zaman çok rahatsız etmiştir kitabın içindeki Ece karakterinin o psikolojiyi yaşadığı zamanlar birçok insanın yaşadığı problemler.
2023 35. kitabı
❦ Hikayemiz yıllar öncesi ve sonrası arasında gidip geliyor. Ece, Kerem ve Okan birlikte büyüyen yazlık arkadaşlarıdır. Gruba sonradan Akın, Yiğit ve Serra katılır. Zaten ne oluyorsa onların gruba katılımından sonra olur. Her yaz, sezon açılınca hepsi aileleriyle beraber Yalova'daki yazlıklarına gelir, bütün yazı burada geçirir. Yıllar geçer, grubumuz ergenlik çağında tehlikeli bir oyun oynar. Yer Akın'ın evi tarih 1999 yer size bir şey ifade etmemiş olabilir ama tarihi herkes biliyor bence. O geceden sonra grup dağılır, Ece agır depresyona girer, Kerem hala yoklukla cebelleşir, diğerleri hırslarının peşinde... Ve yıllar geçer, bir telefon gelir, grup yeniden toplanır. Büyük yüzleşme yaşanacak ama hiçbiri bilmiyor. ❦Aşk, acı, yalan, ihanet, Sır, arkadaşlık gibi geniş temaya sahip. Bir günde bitti ve tadı damağımda kaldı. Spoi almayı da vermeyi de sevmiyorum o yüzden konusunda cimrilik yapmış olabilirim. Harika dostluklar, kaçamaklar, yaz aşkı, sahilde gitar çalmak ah diyorum Hemen herkesin o yaz dediği bir yaz tatili olmuştur bu kitap sizi hem anılarınıza götürecek hem de şaşırtacak. Arkadaşların birbirine sırt çevirmesinden sonra içlerinden birinin intikam yemini ve sonrasında yaşananlar hepinizi altüst edecek. Akıcı anlatım, heyecanlı ve tanıdık hikaye. Okuyun efendim pişman olmayacaksınız. Sevgiyle ve kitapla kalın
Afett..Acı yıkım
2023 2. kitabı
Deprem…. Kiminin sonu iken, kiminin de acı başlangıcı. Çocukluk bir aşk ,ardından gelen bir yıkım, enkaz altında kalan bir kalp , maalesef nefes almaya devam edecek olan yarım bir AŞK… Mutlu olurum belki diye yapılan bir evlilik, O evliliğin ömrü içinde özlenen eski bir AŞK… Tanrı demişti oysa ki; SEVME, HELE Kİ ÇOK SEVME, SENDEN ONU ALIRIM; diye.. Duyan var mıydı?
İnsan ve Hayat
O YazIşıl Şenol · Yan Pasaj · 2022247 okunma
Yıllar sonra bu yılla ilgili de böyle bir kitap yazılacak...
2023 2. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2023 15:49
Ben bu kitaba bayıldım. Şahane bir kitaptı. Dostluk, arkadaşlık, gençlik, aşk her şey vardı ve hikâyede karakterlerin aile yaşantısı, ailelerinin kendi hırsları uğruna harcadıkları çocuklarının yaşamı vs çok güzel anlatılmıştı. Yazlıkta geçen bir grup arkadaşın tatlı dostluğu oynadıkları şişe çevirmece oyununda yapılan aptalca bir şaka yüzünden hayat boyu çekecekleri bir ıstıraba dönüşüyor. Uzun zamandır çeviri yapmaktan kitap okuyamadığım ve biraz da mesleki deformasyon sebebiyle kitap okumaktan bunaldığım için akıcı, yormayacak, çerezlik bir kitap seçeyim dedim. Kapağı ile beni kendine çekti, tatlı bir yaz hikâyesi okuyacağımı zannederken ters köşe üstüne ters köşe okudum. Ortalara kadar asla hiçbir tahminim tutmadı sadece Akın karakterinin akıbeti hakkındaki fikrim doğru çıktı ama sonunu yine de böyle tahmin etmemiştim çok şaşırdım. Hâlbuki yıllar ilerledikçe anlaşılması gerekirdi fakat kitap o kadar sürükleyiciydi ki hiç bunları fark edip düşünmeye fırsat bulamadım. Çok güzel bir hikâye olarak başladı ama daha en başından gizemli olacağı belliydi. Sürekli bir tahminde bulundum ama hiçbiri tutmadı bu da beni kitaba daha da bağladı. Yazarın karakterler hakkında yaptığı psikolojik analizler şahaneydi. İnsanların yaşadıkları her şeyin, aldıkları her kararın, attıkları her adımın altında travmaların, psikolojik faktörlerin olduğunu çok güzel anlatmış. Herkesin anne baba olmaması gerektiğini çok güzel anlatmış. Çok üzücü bir hikâye aslında ama sonunda açığa çıkan gerçek ile benim de Ece ile birlikte içime su serpildi. Boşa gitmiş, pişmanlık ve kederle geçmiş bir ömür... Bu kitabı okuyun, okutun.
·208 syf.·
2023 28. kitabı
O YAZ || IŞIL ŞENOL "Hayat yalnızca yüzleşecek cesareti gösterenleri azad ediyordu. Şişenin ucu sana her geldiğinde, 'cesaret' demek gerekirdi." Selam, Harika bir kitap önerisiyle geldim. İçerik tam bir yaz dizisi tadında. Bölümler geçmiş ve gelecek arasında ilerliyor. Çapraz okuma yapıyordum ama bu kitaba başlayınca durmak mümkün olmadı. Su gibi akıp gitmesi bir yana geçişlerde bölüm atlayıp bir sonrakinde ne olacak diye bakmamak için kendimi zor tuttum. Çok iyi geldi bu kitap bana. Okuyan herkesin seveceğinden eminim. Gelelim içeriğine; onlar, çocukluğun masumiyetiyle yetişkinliğin günahkarlığı arasında sıkışıp kalmış insanlardı. Çocukluklarındaki tüm yazlar birlikte geçerdi. Mesela Ece her doğum gününde denize girmeyi, karanlık sulara kendini korkusuzca bırakırken Akın'ın varlığı onun için çok önemliydi. Kerem, Ece, Okan Güneş Sitesinin çocuklarıydı. Sonra aralarına Elit Kent Sitesinin zengin çocukları Serra, Yiğit ve Akın dahil oldu. Seneler geçti büyüdüler ve değiştiler. Değişmeyen tek şey duygularıydı. Ece seneler sonra ayağı suya değerken aklında tek bir şey vardı. Hepsinin kaderinin değişeceği bir oyunun onları getirdikleri yer inanılmazdı. Hepsi teker teker bedel ödedi. Şişenin ucunda savrulan hayatlar tekrar aynı şişede birleşti ve oyun yeniden başladı. Kartlar bu defa daha açık oynanacaktı. O Yaz ne mi oldu? Benden bu kadar gerisi sizde... Okurken tahminlerde bulunuyorsunuz ama ters köşe olmanız kaçınılmaz oluyor. Hepsine ayrı ayrı kızdım. İçlerinde bu benim favori karakterim dediğim olmadı tabii Akın dışında. Neyse bu konuya girersem dayanamayıp spoiler veririm. O yüzden acaba o yaz neler oldu diyorsanız, O Yazı muhakkak okuyun derim. Yanpasaj Yayınevinden çıkan her kitabı bayılarak okuyorum. Muhakkak tavsiyemdir. Bu arada tüm duyguları yaşayacağınızı
2023 5. kitabı
Kitabı okumaya başlar başlamaz beni içine çeken asla elimden bırakmak istemediğim ama malesef elime 3. Alışımda bitirdiğim -zamanı olanların bir kerede bitireceğine eminim- ters köşeleriyle şoka girip meraktan çıldırdığım su içer gibi okuduğum bir kitap.. Akıcı sürükleyici..
2022 43. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2022 12:48
Tam yaz tatilinde okunacak romantik bir gençlik romanı diye başladığım ancak ilk sayfalardan itibaren merak uyandıran, gizemini koruyan kurgusu ve bomba gibi finali ile bambaşka bir maceraya atıldığım bir kitap oldu. İlk gençlik yıllarını Yalova'daki yazlıklarında birlikte geçiren bir grup gencin hem 90ların sonlarında yaz aylarında yaşadıklarını hem de günümüzde birbirleri ile olan ilişkilerini anlatan roman bana çok tanıdık geldi. Hakikaten bizim zamanımızda yazlık arkadaşlıkları vardı. Kimisi ile kışın da devam ederdi görüşmeler, kimisi yazdan yaza... Sosyal medya yok, cep telefonu yok, 9 ay ayrı kalınır, 3 ay dipdibe gecirilirdi. Sanki hepsini tanıdığım bu karakterin başına gelen, peşlerini bırakmayan, hayatlarının geri kalanında etkisinden kurtulamadıkları günahlarını ve yıllar sonra tekrar yazlıkta buluşarak birbirleri ile yüzleşmelerini merakla okudum. Kitaplığımın Yanpasaj rafına harika bir kitap daha eklendi