Çevirmen:
1975
Can Yayınları

2022 20. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2022 20:12
Selam arkadaşlar. Bugün büyük hayal kırıklığıyla geldim. Belkide şuana kadar okuduklarım arasında en sevmediğim, en keyif almadığım kitap oldu odessa. Yazarın akıcı bir dille yazdığını söyleyemeyeceğim. Gereksiz detaylar ve birbirine bağlanmamış bir olay örgüsü var. Kitapta kim kime ne yapmış yazılma amacı ne inanın hiçbir şey anlamadım. Çok karmaşık bir kurgusu olan bu kitaba puanlama bile yapamıyorum ve kesinlikle önermiyorum.
Odessaİzak Babel · Can Yayınları · 2019165 okunma
Escobar mı Benya Krik mi?
2024 107. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2024 17:45
Kitabı okuyanlar ikiye bölünmüş. Anlamadık diyenler suçu kendilerinde değil de kitapta ve yazarda bulup çok düşük puanlar vermişler. Ayıp etmişler! Diğer yarısı beğenmiş, onlarla aynı fikirde olduğum için onlara bi diyeceğim yok. Ancak böyle bir eserin sonuç itibariyle bu kadar düşük bir puanda kalmasına içim acıyor. Rus Bolşevik Devrimi'nin çiçeği burnunda döneminde, Ukrayna'nın Odessa kentindeki bir Yahudi gettosu olan Moldavanka'dayız. Escobarvari tavrıyla çete liderliği yapan Benya Krik, nam-ı diğer Kral, bölgesinde kurallara inat dilediğince yaşamaktadır. Polisleri bile sindiren Benya, kaçakçılık, tefecilik, hırsızlık gibi işlerle uğraşırken mahallenin sakinleri de farklı olaylarla hikâyeye dahil olur. Daha önce Baba için inceleme yazmış ve metnin eksikmiş hissi verdiğini söylemiştim.(bknz. #252238505 )Bu kitap, Baba'nın öncesine ve sonrasına yeni bölümler eklenerek hazırlanmış. Bu hâliyle tamamlanmış olduğunu kabul edebiliriz. Latin Amerika kartellerini aratmayan halleriyle daha uzun olmasını isterdim. "Çok sıkıcı, anlamıyorum" tarzındaki incelemeleri ciddiye almadan okumanızı tavsiye ederim. Ben çok beğendim.
Karmaşa
2020 11. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2020 23:43
Bu kadar ince bir kitabı nasil 6 güne yaydığımı anlatayım. Kitabın giriş bölümü harikaydı sanirim tüm kitap boyunca anladığım ilk ve tek bölüm oldu. Sonrasında yaşlı halamın eski anılarından kaçınılmaz bir şekilde döneminde yaşayıp asla unutamadığı karakterleri bana saatlerce anlatması gibi, kitaba aniden değişik Rus isimleri ve olayları giriyor. Zaten o isimleri okumak 10 saniyenizi aliyor neredeyse bir de aklınızda tutmak üstelik daha önce iması bile yapılmamış kişilerken. ( Belki de ben aşırı dikkatsiz bir okurum bilemiyorum.) Velhasıl, kitapta çok samimi bir dil kullanılmış. Bunu çevirmen Ergin Altay da bize saglamıs olabilir. Sonrasında Odessa şehri hakkında bazı betimlemeler şehri unutulmaz kılıyor. Siz yine de okuyun belki benim anlamadıklarımı anlarsınız.
2020 164. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2020 18:10
Kitap Odessa’da yahudiler arasında geçen öyküler kitabı. Kahraman Benya Kirik’i “Olağan Şüpheliler’in Kaiser Sosa’ ya benzettim. Az ve etkileyici konuşan bir gangester. Öyküler Ergin Altay’ın nefis çevirisiyle Türkçeleşmiş. Sırası gelmişken Bulkagov gibi Ukraynalı bir yazar oşan Babel’den de iki cümle bahsetmekte yarar var. İzak Babel 1894 yılında Odessa’da bir Yahudi köyünde doğdu. 26 Ocak 1940’ta yargılanarak Lubyanka cezaevinde öldürüldü. Babel, Rus Devrimi’ni ve Sovyet rejimini destekledi, ama Stalinist olmadı. 1934’te Sovyet Yazarları Kongresi’nde kendisini “suskunluğun büyük ustası” olarak tanımlayıp Edebî olarak suskunluğa girip yazmıyor. Stalinizm’i eleştiriyor. Birçok yazarın da kaldığı güneydeki ünlü bir daçada, daha sonra Nazım Hikmet de kalacağı bir yerde yaşıyor. Burada tutuklanıp cezaevine götürülüyor. suçları ise Gorki’nin öldürüldüğünü Ve Troçki’den etkilenmemek mümkün değil demesiydi. Ajan ve Troçkist olmakla, yani ‘halkın ve devletin düşmanı’ olmakla suçlanıyordu. Suçlamalar ve takip eden infazı sonrasında İsmi her yerden silindi. Kitapları, oyunları yasaklandı. Sovyet Edebiyat ansiklopedisinden adı çıkarıldı. 1954 yılında suçlamaları için yeterli kanıt olmadığı gerekçesi ile itibarı iade edildi. 1957’de toplu eserleri basıldı.
2020 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2020 13:11
Kitap bir Yahudi ve Liman kenti olan Odessa'nın kenar mahallelerini, mafyalarını, çirkin yüzünü anlatıyor. Hikayeler biraz karmaşık geldi bana. Yine de etkileyici cümleleri içeren edebi yapıya sahip. Yazarı daha ilginç geldi bir dönem ismi edebiyat tarihinden çıkarılmış, idam edilmiş. İnce kitap olduğundan pek sıkılmadan bir günde okuyup bitirebilirsiniz. Keyifli okumalar.
KEYİFSİZ BİR OKUMA DENEYİMİ
2023 21. kitabı
Uzun zamandır ilk defa bu kadar kısa olup beni sıkıntıdan boğan bir kitap okudum. Artık dilinden midir çevirisinden mi yoksa benim kitabı okurken büyük bir depresyon atağı geçirmemden midir nedir bilmiyorum ama bana keyif vermedi Odessa. Ve ayrıca gittim Babel’in bi eserini daha aldım. Bunda bu kadar sıkılmışken diğer kitabına da büyük bir önyargı ile başlayacağım. Yazarı unuttuğum zaman okurum artık diğerini.
Düşünce
2020 12. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2020 02:22
Tanımadığınız birinin hiç merak etmediğiniz mahallesinde olan hiç merak etmediği konuları size anlatması gibi bir kitap. Olay yok zaten. Ama hani kıssadan hisse de mi yok. Evet yok. Bari hayatıma güzel bir cümle katsaydın.. bir sana bir de eski sevgilime verdiğim zamana çok yazık gerçekten..
2023 14. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2023 23:24
İlk defa İzak Babel okudum ve tarzını sevdim. Buradaki yorumları okuyunca sıkıcı ve kötü bir kitap ile karşılaşacağımı düşünmüştüm ama öyle olmadı. Odessa’yı ve Kral Benya adında bir gangsteri merkeze alan farklı bir ambiansı olan bir hikaye kitabı okudum. Bence İzak Babel ve Odessa’ya şans verin.
Odessa incelemesi
2022 7. kitabı
Açıkçası kitabı çok beğenmedim. Anlayamadım da bazı yerleri. Karakterler çok iç içe girdi, bir yerden başkasına atladı birden. Böyle boş boş karakterler vardı, ana kahraman yoktu. Normalde kitapları bitirmeden bırakmam ama son beş altı sayfayı okumak istemedim. Yordu beni, çevirmenin eline emeğine sağlık ama tavsiye etmek istemiyorum.
2020 32. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2020 15:55
Oldukça kısa olan bu kitabı bir oturuşta bitiririm diye düşünüyordum lakin 2 günde ancak okuyabildim. Babel'in yazım tarzını oldukça beğendiğimi söyleyebilirim, özellikle betimlemeler şahaneydi. Kitapla ilgili tek kötü yan, isimlerin aşırı karmaşık oluşu, isimleri okurken biraz duraksıyorsunuz, aynı kişinin hem ismi hem lakabı var mesela. Bu nedenle kim kime ne diyor takip etmek oldukça güçleşiyor.

İzak BabelYazar · 12 kitap
Isaac Babel (Rusça: Исаак Эммануилович Бабель [Isaac Emmanuilovich Babel]) Öykü ve tiyatro yazarı. 1894’te Odessa’da, tüccar bir Yahudi ailesinde doğdu. Odessa Ticaret Lisesi’nde ve Kiev Ekonomi Enstitüsü’nde okudu. 1915’te Petrograd’da yaşarken Gorki’nin Letopis dergisinde yayın hayatına başladı. Gorki’nin önerisiyle, edebiyat dışında birçok iş de yaptı: Halk Eğitim Komiserliği’nde çalıştı; matbaacılık, muhabirlik, Birinci Süvari Ordusu’nda askerlik yaptı. Kızıl Süvariler (1926) ve Odessa Öyküleri (1931) adlı öykü kitaplarıyla uluslararası ün kazandı. 1924’te Moskova’ya yerleşti. Tiyatro oyunları ve senaryolar yazdı. Kızıl Süvariler eleştirilirken Gorki onu savundu. 1939’da tutuklandı, ertesi yıl kurşuna dizildi. Bütün yazdıklarına el kondu, ismi edebiyat tarihinden çıkarıldı. 1954’te bu yasak kaldırıldı. 1957’de sansürlü ilk derlemesi çıktı. 1980’lere dek bir daha yayımlanmadı.