Raif Cilasun
1992
Hisar Yayınevi

2026 30. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 21:45
Merhum Raif Cilasun' un yazdığı bir dönem elden ele dolanan, sinemaya da aktarılan bu müthiş yapıtı okumak ne güzel oldu. Uzun süre arayıp bir sahafta denk geldiğim kitabın tevafuk bir zamana denk gelip kalbime nakşetmesi ne güzel. Romanda İslam ile mayalanan bir çocuğun okul hayatında tesirinde kaldığı sekülerlerin etkisi ile değişen hayatı anlatılıyor. Ancak duanın öyle bir gücü var ki. Bir babanın evladına daima dua etmesi Rabbimizin onlar için açtığı hikmet kapılarına da vesile oluyor. Müslüman gençlere mutlaka okutulması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yazara Cenab-ı Haktan rahmet diliyorum.
2015 3. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2015 00:00
Oğlum Osman Raif Cilasun tarafından bir sistem eleştirisi olarak kaleme alınmış, yazarın görüşüne göre baktığımızda bir "hidayetin" romanıdır. Kitabı herhangi bir ideolojiye taraf olmaksızın yorumlayacağım! İhsan Bey isimli müslüman bir zatın en büyük dileği Allah yolunda bir evlat yetiştirmektir. Nitekim Allah bu zatın duasını işitmiş ona bir erkek evlat nasip etmiş. Oğlunu kendi inancına göre dine "aşırı" düşkün bir şekilde büyüten İhsan Bey oğluyla iftihar etmeyi alışkanlık haline getirir. Osman okula başlar, henüz çok küçüktür fakat ailesinin yetiştirme tarzına da oldukça sadıktır. Batı ekolüyle yetiştirilmeye çalıştığı okula direnir Osman! Onların söylediklerini sorgular fakat tüm bunlarla beraber Osman'ın, yazarın kitapta oluşturduğu karakterlerin iftihar ettiği fakat aslında rahatsız olunması gereken yönleri de vardır. Mesela henüz ilkokuldayken sınıfındaki kızlara tesettüre girmelerini öğütleyerek, eteklerini uzatması, hareketlerini düzenlemeleri gibi yaşından büyük ve haddi olmayan konularda vaaz vererek insanları rahatsız eder. Osman büyür, olgunlaşır, ortaokulun ardından liseye başlar. Lisede tanıştığı farklı görüşteki arkadaşlarından etkilenir. Önce namazlar gider, ardından içki başlar derken ailesine el kaldırmaya kadar ciddileşir durum. Osman'ın hayat yolculuğunda yaşadığı iniş çıkışlar, yanlışları, doğruları, hidayeti sorgulatır: Meselâ Osman normal bir dinî eğitim alsaydı, dinî konularda bu denli zorlanmasaydı bu çalkantıları yine yaşar mıydı? Yine o yollara sapar mıydı? Osman'ın girdiği yanlış yollarda ailesinin çokça payı var. Bir insanı yaşının olgunluğuna göre yetiştirmemek bazen işleri kötüleştirebilir. Ama bu kitap aslında bunu anlatmıyor, en azından yazarın amacı bu değil. Yazar toksik batıcılık fikrini eleştirmek amaçlı yazmış bu kitabı.
2020 30. kitabı
Okunma: 25 Mart 2020 06:21
“İnsan dediğimiz şey sadece şu gördüğün et, kemik, sinir, deri ve kan değildir. Bunlar sadece insana bir şekil veren cesettir. Hayvanlarda olduğu gibi... İnsan bizatihi ruhtur. Ruh daima canlı hâlindedir. Ceset ise gün gelir ölür, toprak olur. Amma ruh devamlı yaşar, ölmez.” “İleri dünyanın şaşkın kişileri! Kafanızı, şuurunuzu alkolle yıkaya yıkaya ciğerlerinizi delik deşik ederek kalbinizi pisleyerek, vicdanınızdan Allah duygusunu atarak mı bulacaksınız ilericiliği? Aptallar, yuh olsun topunuza!” 1970’li yıllarda kaleme alınmış, akıcı, bağlayıcı bir kitap. Önce filmini izlemiş, kitaptan öyle haberdar olmuştum. Filmini izlerken bir kitaptan uyarlanmış olduğunu öğrenmiş ve öğrenince de almıştım. Kitap; İslâmî edeb, ahlâk ve terbiye ile yetiştirilmiş, âilesinin üzerine titrediği Osman’ın, lise dönemine kadar müthiş dini bir hayatı var iken ortaokulun sonu ve lise döneminde kötü arkadaşlar ve kötü öğretmenler vesilesi ile tanıştığı sosyalizm ile dinsiz, ahlâksız, saygısız bir adama, bir Kaya’ya dönüşümünü ve bu dönüşümle ailesinden, dininden, milletinden, ahlâk ve nizamından kopuşunu anlatıyor. Eser pek güzel. Filmini önceden izlemiş biri olarak; kitabı daha etkileyici buldum. Özellikle son sayfalarında gözyaşlarımı hakim olamadım. Kevserî Âilesi çok şey yaşadı ama sonunda herkes hak ettiğini buldu. Tavsiyemizdir. Oğlum Osman Raif Cilasun
Din
2020 1117. kitabı
Daha ilkokul 4.sınıfa giderken okuduğum ilk roman. O sebeple ben de yeri çok ayrıdır. Fikir ve benlik ağacımın köklerini oluşturan çok sevdiğim kitaplardan.

Raif CilasunYazar · 12 kitap
Balkan Harbini , Birinci Cihan Harbi'ni acılarıyla yaşayan yazarımız 1906 yılında İzmir'de doğdu. Öğrenimine İzmir'de Sultani Lisesinde yaparken Yunanlıların İzmir'i işgali ile tahsiline devam edemedi. Cumhuriyet'in ilanına müteakip Ödemiş ilçesinde İmam hatip okuluna kayıt oldu. Tevhid_i Tedrisat Kanununun uygulaması ile okul kapatılınca 1925 yılında İstanbul Robert Koleji'ne devam etti. İngilizce, Fransızca, Arapça dillerine vakıf olan yazarımız, ayrıca Rumca üzerine çalışmalar yapmıştır. Türkiye'de dini neşriyatın ilk ışığını yakan Sönmez Neşriyat'ın ilk kurucuları arasındadır. 1949 senesinde Halk Fırkası saflarında ilk okullara din dersi ve İmam Hatip Okullarının açılması hususunda büyük çabaları oldu. 1951 yılında İlim Yayma Cemiyeti'nin kurulmasında öncülük etti. Daha sonra İzmir'de İl Fakirlerini Koruma Derneği ve Halk Eğitim Derneği'ni kurdu. Bu arada İlahiyat Dernekleri Federasyonu tüzüğünü hazırlayarak kurulmasına vesile oldu. Yeni İstiklal mecmuası ve günlük siyasi gazete çıkarma teşebbüslerinde bulundu. Ömrünü din hizmetlerine adamıştır. Yazar, eserlerinde hayali konulardan ziyade içinde bulunduğu olayları kaleme almaya çalıştı. Romanlarında daha çok işlediği konular, nice temiz aile kızları sokaklara nasıl düştü? Nice gencin neden avare bir hayatın içinde bocaladığı? Aydın kişi olma, ilerici olma uğruna atılan yanlış adımlar, asi gençliğin doğmasına sebep olan anarşinin sebepleri ne idi? Yazar eserlerinde Türk toplumunun her kesimini ele aldı ve işledi. Daha sonra da çözümünü net olarak gösterdi. 19 Ağustos 1998’de vefat eden Raif Cilasun hakkında ölümünden bir yıl sonra Cemal Sofuoğlu’nun başkanlığında bir panel düzenlenmiş, ayrıca İzmir’de Raif Cilasun Eğitim ve Kültür Vakfı kurularak Raif Cilasun Kur’an Kursu hizmete sokulmuştur (2009). Nakşibendî-Hâlidî şeyhi Mehmet Zahit Kotku’ya intisap eden Cilasun Hasan Basri Çantay, Said Nursi ve Necip Fazıl Kısakürek gibi zevat ile de yakın dostluklar kurmuştur.