Gökyüzü Sürüp Gidiyor

Kaknüs Yayınları
Orijinal Adı:
Hua hu king.

Puan vermedi
Yaşadığı dönem, ailesi ve hayatına ilişkin çeşitli rivayetler bulunsa da, tarihçiler ve akademisyenler tarafından hiçbirinin doğruluğu kesin olarak kabul edilmiyor. Ancak M.Ö. 100’lü yıllarda, ünlü tarihçi Sima Qian tarafından yazılan biyografisi Lao Tzu’nun yaşadığına dair en geçerli kayıt sayılıyor‘İn İnsanlar, kendilerini dünya ile, yeryüzünü cennet ile, cenneti yok ile, ve yolu da doğal oluş ile belirlerler.’
ÖğretilerLao Tzu · Kaknüs Yayınları · 2018367 okunma
Bilgelik kılavuzu
2024 106. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2024 16:06
Bilge bir yazarın bilgelik dolu kitabı... Tamamı özlü sözlerle dolu rehber niteliğinde bir kitap. Ünlü Çin filozofu Lao Tzu'nun yorumları, bilgileri ve ışığından yararlanmak lazım.
2025 63. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 19:04
Taocu öğretinin kurucusu olarak bilinen Lao Tzu ile meçhul bir Çinli prens arasında geçen diyaloglar, insanı huzur ve aydınlanmaya götüren 81 ders içeriyor. Yaşamdaki herşeyin geçici olduğunu, asıl amacın Tao ile bütünleşmek olduğunu vurgulayan eser, Çin'de siyasal nedenler yüzünden yüzyıllar boyunca yasaklandı, nüshaları yakıldı. Fakat bu tutum, öğretmenden öğrenciye sözlü olarak aktarılan derslerin kaybolmadan günümüze kadar ulaşmasına engel olamadı.
Hayata Dair
2021 6. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2021 15:02
Lao Tzu, ulaşılacak mükemmel yola herhangi bir saplantılı düşünceden ulaşılmadığını savunur. İnanç felsefesine göre, dini bir kıyafet ile iş kıyafeti arasında hiçbir fark yoktur. Herhangi bir ilah ya da dini kurum gibi somut değerlerden ziyade, basit düşünce, şu an ve yanındakine yardım etme, ayrımcılık yapmadan bir bütün olmayı hedefler. Ayrımcılık olmadığı için bir diğerinin diğerinden üstün ya da iyi olması da söz konusu değildir, cennet-cehennem kavramları burada devre dışı kalmaktadır. Bu şekilde davranarak Tanrı ile arana hiçbir aracı koymadan direkt olarak ulaşılacağını söyler, saf ve sürekli yorulmamış bir zihin ile. Yöneticileri mal ve mülk ile değil, erdem ile seçilmesi gerektiğini de dile getirir. Tao öğretisine göre ilk kurallardan yaşam boyu saygılı olunmalı, hem kendine hem bir başkasına. İkincisi sadakat ve içtenlik, üçüncüsü nezaket ve son olarak yardımseverlik. Bunlar bir erdem getirisi değil, öz tabiatın parçasıdır. Kısacası kitap gündüz düşcülüğü ve dini bilgiler ile endişelenmek yerine şu andan memnun olmayı öğütler. İyi okumalar dilerim.
Klasik Çin Düşünürü Lao Tzu
2021 64. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2021 15:25
Kitap, Klasik Çin Felsefesinin en güzel örneklerinden birini sunuyor. "Tao" ve "Taoculuk" kavramlarını ele alıp bir yaşam boyu doğru yolun ne demek olduğunu, doğru yola neyle ve nasıl ulaşılabildiği anlatılıyor. Nedenlerini şiirsel bir biçimde sıralıyor. "Bilinmeyen Öğretiler" için Taoculuğun ve Lao Tzu'nun bir 'manifestosu' diyebiliriz. Bazı yerlerde Konfüçyüs hakkında fikirler, yaşanmış olaylar hakkında da bilgiler içerdiği için Konfüçyüs'ün "Analekt"lerinden sonra bu kitabın okunmasının Çin felsefesine giriş için hazırlık olabileceği kanaatindeyim.
1000k
Taoist Bilgeliğin Modern Yorumlanışı
2026 59. kitabı
Okunma: 29 Mart 2026 03:54
1- Taoist Bilgeliğin Modern Yorumlanışı Kitap, Lao Tzu’nun Tao Te Ching’indeki temel ilkeleri — akış, eylemsizlik (wu we:, zorlamadan eylem”)doğallık, denge — modern insanın psikolojik ve toplumsal sorunlarıyla ilişkilendirerek yeniden ele alıyor. - “Akışa bırakmak” pasiflik değil, dirençsiz bir farkındalık hâli olarak sunuluyor. - Ego, modern dünyanın en büyük yanılsaması olarak işleniyor. - Doğayla uyum, bireyin içsel uyumunun bir yansıması olarak görülüyor. 2- Ego ve Benlik Üzerine Derin Bir Sorgulama Kitap, insanın kendi zihniyle kurduğu ilişkiyi sorguluyor. Egonun sürekli “kontrol etme” isteğinin, huzursuzluğun kaynağı olduğu vurgulanıyor. Bu açıdan metin, hem Doğu mistisizmine hem de modern psikolojiye yakın duruyor. 3- Bilinmezlik ve Paradokslar Taoist geleneğin en güçlü yönlerinden biri paradokslardır. Kitap da bunu sürdürüyor: - “Güçlü olmak için yumuşak ol.” - “Gerçek bilgelik, bilmediğini bilmektir.” - “Yol, yürüdükçe değil; durdukça belirir.” Bu tür ifadeler, okuyucuyu lineer düşünceden çıkarıp sezgisel bir kavrayışa yönlendiriyor. 4-Modern Dünyanın Eleştirisi Kitap, hız, tüketim, başarı takıntısı, sürekli üretken olma baskısı gibi modern yaşamın unsurlarını Taoist perspektiften eleştiriyor. - İnsanların “yapmak” ile “olmak” arasındaki farkı unuttuğu - Sessizliğin ve durmanın değersizleştiği - İçsel boşluğun dışsal başarılarla doldurulmaya çalışıldığı gibi temalar öne çıkıyor. 5-içsel Dönüşüm Çağrısı Metin, okuyucuyu dış dünyayı değiştirmeye değil, kendi içsel doğasını anlamaya davet ediyor. Bu yönüyle kitap, bir felsefe metni olduğu kadar bir rehber niteliği de taşıyor. Eser hakkinda Genel Değerlendirme: 6-Ego ve Benlik Üzerine Öğretilerde Yin–Yang Kitapta sıkça vurgulanan “ego–öz benlik” ayrımı, Yin–Yang’ın psikolojik bir yansımasıdır. - Ego (Yang):
Çin Mistisizmi
2017 33. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2017 13:14
Sadece Tao Te Ching inancı değil, bugün modern anlamda anladığımız tasavvuf felsefesi için farklı yönleri ile kaynaklık edebilecek bir kitap. Tabirlere ve terimlere takılmadan okunursa fikir dünyanıza çok şey katabilecek ve inancınızı tekrar ele almanızı sağlayabilecek nitelikte düşünceler barındırıyor. Kesinlikle tavsiye ederim.
2017 329. kitabı
Okunma: 09 Ağustos 2017 19:23
Uzakdoğu felsefesine birara merak salmıştım sonraları bu işin ticarileştiğini görünce uzaklaşmıştım.Lao Tzu Milattan Önce 500 lerde yaşamış, aslında yaşamışmı yaşamamışmı orası biraz karanlık.Kitaptaki bazı bölümler çelişkili, kitap nesilden nesile dededen toruna anlatıla anlatıla gelişmiş ve derlenmiş.Biri birşey eklemiş ötekisi başka birşey.Okurken bu hisse kapıldım.Özü şu; eğer Tao'ya ulaşmak istiyorsan bir olacaksın yani milyarlarca insan değilde sadece tek bir insan! Herşey senin bir parçandır,diğer insanlar senin bir hücren ,bitkiler senin organların ,nehirler içindeki kanın, tıpkı seninde diğer insan ve tüm şekilli şekilsiz mahlukatların hücresi, organı olduğun gibi.
2019 48. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2019 13:50
Bilinmeyen Öğretiler'i de hastanede okudum yine. Lao- Tzu M.Ö. VI. yüzyıl civarında Çin'de doğmuş. Çu hanedanlığı döneminde saray arşivcisi olarak çalışmış. Öğretileri uzun bir dönem yazıya dökülmemiş, sözlü olarak aktarılmış. Yaşamının bir döneminde Batı'ya doğru yolculuğa çıkmış. Batı kültürünü de gözleyen Lao-Tzu'nun öğretilerinin, tüm insanlığı kapsadığı öne sürülüyor. Hatta kendisinin Buda ile aynı kişi olduğunu düşünenler bile mevcutmuş. Gerçekten de tüm kadim öğretilerin birbirini doğrular, tekrarlar nitelikte olması çok enteresan. Yaşamın birliği, akışta bulunmak, tefekkür ve var oluşunu yalın bir biçimde gerçekleştirme gerekliliği her alimin tekrarlayıp durdukları şeyler ve bence bu çok etkileyici, bakmak isteyebilirsiniz.
Kendini Bil
2025 14. kitabı
Başkalarını bilmek zekadır; kendini bilmek gerçek bilgeliktir. Başkalarına hakim olmak kuvvettir; kendinize hakim olmak gerçek güçtür. Lao Tzu'nun sözlerinden

Lao TzuYazar · 14 kitap
Lao Zi, (Çince 老子,okunuşu Laotsı). Kimi kaynaklarda adı Lao Tsu, Lao Tse, Laotze veya Laozi)olarak da geçer. Lao Çince 'yaşlı', Zi da 'hoca', 'bilge' demektir. Tao Te Ching kitabının yazarı bilge Laozidir. Taoizmin kurucusu kabul edilen, önemli bir Çin filozofudur. Laozi Çin efsanelerine göre milattan önce 6. yüzyılda Chǔ Devletinin Ku ilinde (Kǔ Xian), yani günümüzdeki Henan eyaletinin Lüyi kasabasında doğmuştur. Akademisyenler ise, Çin'in Yüz Düşünce Okulu ve Savaşan Beylikler Dönemi olan MÖ 4. yüzyılda yaşamış olabileceğini söylerler. Hakkında pek çok efsane vardır. Bir rivayete göre Zhou Hanedanlığının imparatorluk kütüphanesinde arşivciydi; 80 yaşına geldiğinde insanların doğal güzelliklerin ve iyiliğin yolundan gitmemesinden yorulmuş ve üzülmüş olarak Çin'i terk etti. Hangu sınır kapısından geçerken muhafız Yin Xi, Laozi'dan gitmeden önce öğretilerini kaleme almasını istedi ve o da Tao Te Ching kitabını yazdı. Bazılarına göre ise Laozi Çin'in efsanevi sarı imparatoru Huang-di'ydi. Başka bir görüşe göre ise Tao Te Ching hepsi de Laozi takma ismini kullanan farklı yazarın kaleme aldığı metinlerden oluşur. Çin'in ünlü tarihçilerinden Sima Qian MÖ 100 yılında yazdığı Shiji (şı-ci) adlı eserinde Laozi'nın biyografisini şu şekilde yazmıştır: "Lao-Tzu Chou devletinin Ku mıntıkasında Li-hsiangg'da Chü-jen köyünde doğmuştur. Kendi adı Erh, aile adı Li, müstear adı Tan'dır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane muhafızıdır." Buna göre onun asıl adı Li Tan (Lao-Tan)'dır. Lao-Tzu, ona verilmiş bir lakaptır; "İhtiyar Bilge" anlamına gelir. Çin sözlü geleneğinde MÖ 604 diye bilinen doğum yılı, Shiji'de kayıtlı değildir. Bu, tarihin daha sonraları belirlendiğini göstermektedir. Bununla beraber bu belge onun yaşadığını gösteren en iyi kanıt olarak kabul edilmektedir. Mitolojiye göre, Laozi'nın annesi nurdan gebe kalmış, 80 yıl sonra ak saçlı, ak sakallı bir çocuk doğurmuş. İşte Laozi, yani ihtiyar çocuk lakabı buradan gelmektedir. Bu efsane daha ileriye götürülerek doğum tarihi MÖ 1321 yılına kadar çıkarılmış ve kutsal bir kişi olarak gösterilmiştir. O zaman Lao-chun adını almıştır. Bazı araştırmacılara göre, bu gibi uydurma hikayelerin çoğu Budizm'den sonra Budist hikayelerine rağbet için yazılmıştır.