Tao Te Ching

Lao Tzu
Tao Te Ching, döneminin diğer düşünce akımlarından farklı olarak doğayı, insan ahlâkına duyarlı ve insana hizmet eden bir güçler bütünü olarak değil, insan dâhil her şeye eşit davranan, tarafsız bir güç kaynağı olarak karakterize eder. Tao Te Ching’e göre yerin ve göğün arasındaki her şey aynı kanunlara tabidir. Değişik dönemlerde siyasi iklimlere göre değişik şekillerde yorumlanan Tao Te Ching’in yüzyıllar sonra bile okunmasının sebebi değindiği konuların her zaman geçerliliğini koruyacak nitelikte olmasıdır.
120 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 401
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

120 syf.
·
Puan vermedi
·
24 saatte okudu
Kitabın özünde insan temel alınmıştır. Cümleler derinlerde entelektüel bir yapıcı eleştiri barındırmaktadır. İlk kez okumuş olduğum yazarın eseri, klasik Çin edebiyatının en eski ve ünlü eseridir. Eser birçok sanatçıya ve şaire ilham olmuştur. Cümleler dönemin entelektüel şahsiyetleri tarafından yorumlanmış ve tartışma mevzusu olmuştur. Yazarın kurmuş olduğu cümlelerde, bilgi ve irfana dair çok güçlü bir kalem olduğunu anlayabiliyoruz. Öyle ki yıllar önce yazılmış olan bu eser, hâlâ daha günümüzde yorumlandığında anlam ve irfanından hiçbir şey eksilmediğini okuyucuya hissettiriyor. Öyle hassas ve değerli konulara değinmiş ki, hangi çağ olursa olsun geçerliliğini kaybetmeyeceğini düşünüyorum. Yazarın özellikle bahsettiği erdem konusundaki düşüncesine bakınca; belli erdemlere sahip olmakla etkileyicilik ve güç sahibi olmak arasında doğrudan bir ilişki olduğunu görüyoruz. O güne ait olan bu düşünceyi alıp günümüze uyarladığımızda, günümüz insanında erdemin az rastlanır bir özellik olduğunu da göz önünde bulundurarak, aynı değere ve güce günümüzde de sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gene benim dikkatimi çeken ve günümüz toplumu için de söylenebilecek bir başka düşüncesinde; aşırılığı değil, sadeliğin hüküm sürdüğü bir toplumda insanların hırs, çekişme ve rekabetten uzak kalması gerektiğini ve böylelikle huzurlu bir toplumun sağlanabileceğini belirtiyor. Velhasılıkelam, eser üzerine söylenecek veya yazılacak çok şey var fakat kısa kesip bu güzel eseri okuyarak anlamanızı çok isterim. Keyifle okuyun... :)
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20172,071 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Tao : Yol , Te : Erdem Ching : Kitap , öğreti anlamına geliyor. Yol ve Erdem MÖ 600 de kaleme alınmış.İlk defa 647 yılında sanskritçeye çevrilmiş.İnsanın yaşam ve huzur için doğanın bir parçası olduğunu kabul etmesini , uyumlu yaşamayı öğütlüyor.Kitabının bir bölümünde eylemsizliği öğütler. Eylemsizlikten kastı tembellik değil oluruna bırakmayı kasteder.Kitabın başka bir bölümünde ölüm ve yaşamdan bahseder. Hayatı yumuşak ve esnek , ölümü ise sert ve katı olarak bahseder.
Yol ve Erdem
Yol ve ErdemLao Tzu · Maya Kitap · 20182,071 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Taoizmin ana edebi eseri Lao-Tzu'nun Tao Te Ching adlı eseridir. Lao-Tzu'nun bu eserin tek yazarı olduğu hiçbir zaman kesinleştirilememiş. Öyle ki eserde metni oluştururken ya da tarihlendirirken yardım alındığına dair kanıt olabilecek herhangi bir diğer kişiye, olaya, yere ve hatta yazıya bile yapılan bir referans yok. Diğer yandan
Tao Te Ching
Tao Te ChingLao Tzu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20172,071 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.