Güzel Yazılar Dizisi 1

Türk Dil Kurumu Yayınları
Sıralamalar

Bir Kültür Hazinesi: Oğuz'dan Bugüne
2026 5. kitabı
Okuma serüvenimde bazen öyle eserlerle karşılaşıyorum ki, bu denli derinlikli ve anlam yüklü çalışmaların hak ettiği bilinirliğe ulaşamaması beni düşündürüyor. Günümüzde büyük kitapçıların raflarında popüler kültürün etkisiyle parlatılan eserlerin gölgesinde kalan, ancak aslında "kültür hafızamız" sayılabilecek çok özel bir eserden bahsetmek istiyorum: Oğuz’dan Bugüne. Bu kıymetli eser, Türk edebiyatının temellerini atan Orhun Kitabeleri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’u ile başlayıp, edebiyatımızın mihenk taşı olan şair ve yazarlarımızın en vurucu metinleriyle zenginleştirilmiş bir seçki sunuyor. Türk Dil Kurumu'nun tarafından hazırlanan bu eser; bize kim olduğumuzu hatırlatan, kültürel kodlarımızı aktaran ve milli bilinci yeniden yeşerten bir rehber niteliğinde. Kitabı okurken sayfaların bitmesini istemedim; her bölüm, üzerine saatlerce konuşulabilecek, derinlemesine tahlil edilebilecek kıymetteydi. Kitabı bitirdiğimde hissettiğim burukluk, aslında eserin niteliğinin bir kanıtıydı. Kitabın sunduğu bir diğer eşsiz katkı ise, daha önce eserlerini inceleme fırsatı bulamadığım pek çok kıymetli yazar ve şairin kalemiyle tanışmama vesile olmasıydı. Bu çalışma, sadece bir seçki olmanın ötesine geçerek, Türk edebiyatının zengin koridorlarında bir keşif yolculuğuna çıkmamı sağladı. Farklı dönemlerin edebi dokusunu ve o yazarların özgün üsluplarını bu eser sayesinde tanımak, kültürel birikimime paha biçilemez bir derinlik kattı. Milli şuurun ve kültürel aidiyetin her zamankinden daha çok önem kazandığı günümüzde, bu gibi eserlerin daha geniş kitlelere ulaşması, daha fazla insanın elinde hayat bulması en büyük temennim. Toplumsal hafızamızı tazelemek ve köklerimize dönüp "biz kimiz?" sorusuna yanıt aramak isteyen herkese Oğuz’dan Bugüne eserini şiddetle tavsiye
Oğuz'dan BugüneKolektif · Türk Dil Kurumu Yayınları · 199668 okunma
2019 59. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2019 22:12
"Kültür tarihimizde iki büyük siyasî vasiyetname vardır. Orhun Yazıtları ve Atatürk'ün Nutuk adlı eseri." diye başlıyor kitap. Daha sonra da Orhun Yazıtları ve Nutuk'tan kısımlarla devam ediyor. Orhun Yazıtlarından günümüze kadar birçok esere/ eserden kesitlere yer verilmiş kitapta. Bu eserler seçilirken de çok titiz davranılmış. Her Türk gencinin okuması gereken "en"ler seçilmiş, her edebî türe yer verilmiş. Dede Korkut'tan Dadaloğlu'na, Ziya Gökalp'ten Fuzuli'ye, Sadri Ertem'den Mehmet Kaplan'a kadar bir çok edebiyatçıyla karşılaşmak mümkün. Bu sanatçıların çoğunlukla yapı taşı olan, mutlaka okunması gereken eserleri alınmış. Akıcı bir derleme. Kesitler de kısa olduğu için sıkmıyor, tadında bırakıyor. Okuyucuda millî, manevi bilinç uyandırmaya yönelik. Başucu kitaplarım arasında yerini aldı.
Oğuz'dan BugüneKolektif · Türk Dil Kurumu Yayınları · 199668 okunma
2021 155. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2021 00:00
Türk Dil Kurumu'nun Güzel Yazılar dizisinin ilki olan, Türk dünyası ile Türkiye'nin kültür ve dil zenginliğini, bütünlüğünü göstermek, daha doğrusu hatırlatmak için kültür dünyamızın iki büyük vasiyetnamesi olan Orhun Yazıtlarından Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk adlı söylev eserine, Oğuz Kağan Destanından Yaşar Kemal'in Ağrı Dağı Efsanesine, Eski Türk şiirinden, ozan ve aşıklardan divan şiirine, Namık Kemal ve Mehmet Akif Ersoy'dan Cahit Külebi ve Atilla İlhan'ın şiirlerine, Yusuf Has Hacib ve Ali Şir Nevai'den Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Turhan Oflazoğlu'nun deneme türünde hatıra, inceleme vb. çalışmalarından seçkilerin yer aldığı Oğuz'dan Bugüne adlı bu antolojik derleme eseri özümseyerek, altını çizip notlar alarak keyifle okudum. Mis kokulu, renkli bir güldeste. Tavsiye ederim. Sıra dizinin diğer eserlerinde...
Oğuz'dan BugüneKolektif · Türk Dil Kurumu Yayınları · 202068 okunma
“Güzellik içre bitti. Bitti güzellik içre.”
2025 18. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2025 15:54
Sitede 640 sayfa görünse de kitap 346 sayfadan oluşuyor, okuduğum kitabın üzerinde birinci cilt olduğuna dair bir ibare bulunmuyor, başka cildi var mı bilmiyorum. Kitap Orhun Yazıtları ve Dede Korkut Hikayelerinden başlanarak zaman, coğrafya ve tür ayrımı yapılmadan neredeyse her Türk edipten birer boncuk alınarak dizilmiş tesbih gibi. Ana konu olmasa da Türklük ve Türk Dili üzerine yazılar çoğunlukta. Kırım’dan, Türkistan’dan, Tebriz’den, Balkanlar’dan nerede bir Türk yaşıyorsa orada ki yazar veya yazarlara birer sayfa ayrılmış. Şiiri severim ve şuana kadar Mehmet Akif, Necip Fazıl, Arif Nihat Asya, Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Niyazi Y. Gençosmanoğlu ve ismi pek bilinmeyen birkaç şairin kitaplarını okumuş, bu saydıklarım hariç şair yok sanırdım. Tanpınar’ın Çamlıbel’i Dağlarca’yı Nazım’ı ismen bilsem de bunların ve ismini bilmediğim nice şairin şiirlerinden haberim yoktu, kitap bana farklı lezzetler tattırdık. Aşık edebiyatından, divan edebiyatından, anı, gezi, makale türünden de örnekler sunuyor. Edebiyata az biraz merakı olan herkesin kütüphanesinde bulunması gerektiğini düşünüyorum.
Oğuz'dan BugüneKolektif · Türk Dil Kurumu Yayınları · 202068 okunma

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.