Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Oksford'un Öküzü

Kerim Demirci

Oksford'un Öküzü Gönderileri

Oksford'un Öküzü kitaplarını, Oksford'un Öküzü sözleri ve alıntılarını, Oksford'un Öküzü yazarlarını, Oksford'un Öküzü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
368 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Okuması oldukça keyifli bir eser. Hem öğrenip hem eğlenmek, kelimelerin derinliklerinde kaybolmak isteyen, etimolojiye ilgisi olan herkese tavsiyemdir.
Oksford'un Öküzü
Oksford'un ÖküzüKerim Demirci · Anı Yayınları · 201637 okunma
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kelimeleri Dünyası
Kelimelerin kökenini merak eden, etimolojiye ilgisi olan, edebiyat ve Türkçe öğretmenleri ve genel kültürünü geliştirmek isteyenler bu kitap tam sizler için. Kitabın mizahi bir dille yazılması ve ağzınızı açık bırakacak şaşırtıcı bilgilerin olması okumayı teşvik ediyor. Oksfordun öküz geçidi veya lady kelimesinin aslında hamur yoğuran kadın olması gibi. Nice kelimeler ve onların ilginç kökenleri. Muhakkak her evde olması gereken bir kitap.
Oksford'un Öküzü
Oksford'un ÖküzüKerim Demirci · Anı Yayınları · 201637 okunma
Reklam
Üç aylarda Lâedrî’ye bağladığım doğrudur jsjsjsj
Geldi eyyâm-ı haram gayrı günahtan geçelim Mey-i yâkûta bedel çay içelim çay içelim!
Aşk kelimsinin birbirine dolaşmak, sarılmak, karışmak gibi anlamı var. Aşkın bu anlamı olunca, âşık kelimesi de sarmaşık, dolaşık, sarılan gibi anlamlara geliyor.
şaşırdım
Platonik aşk esasen fiziksel tatmine veya cinsel arzuya dayanmayan, hakiki, ilahi, idealize edilmiş aşk anlamındadır.
Âdem- İnsan, topraktan yaratılan
Yüzünü toprağa indir dem be dem Dem bu demdir, dem bu demdir, dem bu dem! Lâedrî Yüzünü mütemadiyen toprağa indir, yüzünü alçakgönüllülükle yere koy. En güzel an secde ettiğin, toprakla buluştuğun o andır.
Reklam
Bir kişinin isminin yer, çağ, meslek, kurum vs. ismi haline gelmesine ise eponim denir.
Sayfa 187Kitabı okudu
Hem ögretmenler için hem de öğrenciler için derslerden sonra nefes almak, soluklanmak demek teneffüs. İngilizcede teneffüs için break diyorlar. Kırmak, bozmak ve frenlemek de aynı kelimelerle ifade ediliyor. Bizde dersten sonra soluk almak fikri varken onlarda dersin akışını kırmak/bozmak fikri... Biraz ilginç.
Sayfa 163Kitabı okudu
Sanayi kelimesinin sanat'ın çoğulu olduğunu öğrenmek beni şaşırttı.
Sayfa 120Kitabı okudu
Taşra
Aslında eskiden İstanbul'un dışında kalan yerlere taşra diyorlardı. Ankara da buna dâhildi. Şimdi Ankara'da yaşayanlar da Ankara dışına taşra diyor. Herkes kendimi merkez dışta kalanları taşralı sanıyor. Taş kelimesi Eski Türkçe de dış demek, -ra ise yön bildiren bir ek. Bugünkü dışarı kelimesi taşra'nın karşılığı olarak kullanılıyor.
Sayfa 113Kitabı okudu
Reklam
Bir şeyle profesyonelce uğraşmayan, onu hobi olarak yapan kişilere amatör diyoruz. Hatta amatör ruh tabiri beklentisizlik ve samimi çaba bildirdiği için pek makbuldür. İşte bu amatör kelimesi de seven demek.
Desteci Faşist
Faşizm İtalyan lider Mussolini tarafından dünyaya yayılan bir salgın. Faşizm taraftarı olanlara faşist denir. Faşist kelimesi İtalyanca demet, küme anlamında. Tekliğin zayıflığına karşı birliğin gücünü temsil ediyor olmalı. Matbaacılıkta sıkça kullanılan fasikül kelimesi de aslında küçük demet demektir. Hâsılı fasikül ile faşizm kelimeleri aynı kökendendir.
Sünni Alevi Şii
İslamiyetin en büyük grupları Sünni, Alevi ve Şii/Şia olarak biliniyor. Tartışmaları ve inanç farklarını ilahiyat erbabına havale ederek kelimelerin kök anlamlarına bakalım. İslamın en büyük kollu Sünniliktir. Sünniliği benimseyenlere ehl-i sünnet veya Sünni denir. Sünnet kelimesi de oradan gelir. Arapça snn kökünden gelen bu kelimelerin temel anlamı gelenek, adet, tarz vs. şeklindedir. Bugün Türkiye'de sünnet denince akla Hz. Muhammed'in yaptığı şeyler ve erkek çocukların sünnet olayı gelir. Sünni kelimesinin esas anlamı sünnete uyan, Hz. Muhammed'in yolundan gidendir. Hazır aklımıza gelmişken insanların sıkça yaptıkları şu hataya dikkat çekelim. Belki işe yarar. Suni ile Sünni iki ayrı kelimedir. İlki ayn ile yazılır ve sna kökünden gelir; ikincisi snn kökünden gelir. Sünnet veya gelenek anlamındaki Sünni kelimesinin, yapay anlamındaki suni ile hiçbir alakası yoktur. Bazıları suni gübre yerine Sünni gübre, suni döllenme yerine Sünni döllenme diyorlar! Bu kullanım galattır. Alevi kelimesi Ali ismi ve nispet i̇'sinin birleşmesiyle oluşmuştur. Kelimeyi Türkçeye tam çevirsek Alisel gibi bir anlam ortaya çıkar. Tabii ki Alisel şeklinde kullanmıyoruz. Alevi demek Hz. Ali'ye ait, Ali'nin yolundan giden demektir. Özellikle İran Aleviliğine Şii/Şia adı veriliyor. Bu da Arapça bir kelime. Hizipçi, partici, kısımcı, taraftar gibi Sünnilikten ayrılmayı gösteren anlamı var.
Sanatın Çoğulu Sanayi
Aslında sanat; ustalık ve hüner demek, suni ise ustalıklı ve hünerli demek. Bugün tabii, doğal, natürel kelimelerine karşı anlam kötüleşmesine uğramış olsa da suni kelimesi temelde beyni kullanma, zekâ, fen, bilgi, hüner gibi şeyleri ifade eder. Sanat ve suni kelimelerinin kökteşi ve çoğulu olan başka bir kelime daha biliyoruz. Hangi elime o? Sanayi kelimesi. Sanayi kelimesinin sanat'ın çoğulu olduğunu öğrenmek beni şaşırttı.
Talebedir Talep Eder
Benim lise yıllarımda bile öğrenciye talebe derdik. Üniversitede Osmanlı Türkçesi dersi alınca talebe kelimesinin Arapça istemek, dilemek anlamındaki (tlb üçlü kökünden geldiğini, çoğul olup istekliler, isteyenler anlamına geldiğini öğrendim.
96 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.